Hos Mommer

7. februar 2023

Du SKAL huske at …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 10:31
Tags: ,

70-års-forpligtelserne kan vinges af nu. Jeg har fået nyt pas og nyt (midlertidigt) kørekort.
På Borgerservice fik jeg den 25. januar at vide, at kørekortet ville være få dage undervejs og passet 14 dage.
Passet kom i fredags, men kørekortet har endnu ikke indfundet sig …
Det går dog nok alligevel, for det midlertidige kort gælder i en måned, så selv om hun beholdt det gamle fysiske kort, har jeg det i digital form på telefonen, og det vil gælde til den 3. marts.

Da jeg fik sms om, at passet var klar til afhentning, fulgte der en kode med, jeg skulle bruge i forbindelse med åbning af dokumentboksen. Der.stod også: “Du SKAL huske at medbringe dit NemID/MitID, og hvis du stadig har dit gamle pas, SKAL du huske at medbringe dette.”
Jeg parerede naturligvis ordre, ikke mindst pga. versalerne, men undrede mig over, hvad der skulle ske med passet, når der ikke var andre end mig selv involveret i afhentningen. Normalt klipper de i det, så det tydeligt fremgår, at det ikke længere virker, men nu …?
Jeg ankom til Borgerservice, fandt sektionen med DOKUMENTAFHENTNING, tastede først mit telefonnummer, derefter den medsendte kode, og til sidst loggede jeg ind med MitID. Nu kunne jeg trykke på ÅBN SKUFFE og woosch, åbnedes en fin, lille skuffe i passende (tøhø) størrelse indeholdende mit nye pas.
Ikke et ord om, hvad jeg skulle stille op med det gamle, så nu har jeg to pas. To gyldige pas … må man have det?
En googling gav mig ikke et entydigt svar. Ét sted så jeg, at man skulle lægge det gamle i dokumentskuffen inden man lukkede den, men det stod der ikke i Næstved, så jeg lukkede den tomme skuffe. Charlotte har to gyldige pas, men det ene er dansk, det andet engelsk, så det er naturligvis noget andet.
Nå. Det ene gælder kun de næste tre måneder, så jeg tror jeg afholder mig fra at forsøge at sælge det. De er vist ellers i høj kurs, sådanne gyldige pas, men mon ikke der efterhånden er så meget indbygget i et pas, at det vil være svært at misbruge? De mere emsige nationer, som USA og mange afrikanske, holder ens pas op mod ens fingeraftryk – sådan ser det i hvert fald ud – og det har jeg svært ved at forestille mig at man kan snyde med, men mit pas vil måske kunne bruges på steder, hvor man ikke tjekker fingeraftryk? Jeg ved det ikke, og jeg finder ikke ud af det – og har altså heller ikke fundet ud af, om jeg går rundt og er dybt kriminel indtil 1. maj, hvor mit gamle pas udløber.
Jeg tager begge med, når vi flyver til England i marts. Enten vil jeg dermed gøre det rigtige, eller også går det helt galt. Jeg har tænkt mig at vise det ældste af dem i første omgang, og hvis de så kan se, at det ikke længere gælder, fordi der er udstedt et nyt, vil jeg vise dem dette. Det bliver lidt spændende …
Jeg har prøvet noget tilsvarende før, men det var dengang politiet stod for det, og de gjorde det så smart, at det nye pas var gyldigt fra præcis dagen efter det gamle udløb.

Næhhh, det kunne han ikke

Til slut et fuldstændig, i sammenhængen, irrelevant billede, men der opstår næppe nogensinde en lejlighed, hvor det understøtter min tekst, og vises skal det, synes jeg.
Midt i al komikken er det samtidig en illustration af, at det ikke altid er nok at tro på et eller andet. Troen kan måske flytte bjerge, men altså ikke broer.
Og hvorfor er jeg mon relativt sikker på, at det må være fra USA og ikke England?
Det var et retorisk spørgsmål …

40 kommentarer »

 1. Det her med at opføre sig PASSENDE er altså ikke faldet dig ind? 😉 – Jeg ville i øvrigt ikke rejse med to pas eller forsøge mig med et “gammelt” pas først. Jeg har ikke indtryk af, at de folk der arbejder i paskontrollen har ovenud megen humoristisk sans angående den slags …

  Kommentar af henny894 — 7. februar 2023 @ 11:04 | Svar

  • Hehe, nej, det ligger mig ret fjernt 🤣
   Og … ved nærmere eftertanke må jeg nok erkende, at du har ret. Det er sjældent humoren, der præger billedet i paskontrollerne rundt omkring i verden. Jeg vil nøjes med at tage det nye med.

   Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 11:56 | Svar

   • PS: Nu har jeg opdateret linket til dig i min blogroll. Det var godt, du gik over til at anvende det ‘s’ 😊

    Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 11:58 | Svar

    • Tak! Ikke alene anvender jeg s, jeg er på .com, ikke .dk. Bortset fra mig (sagde hunden) og bloggens navn, er den fuldstændig ny. Der er ikke en gang nogle gamle indlæg at finde. Indtil videre har jeg heller ikke savnet dem. Det var, det skal indrømmes, en meget, meget nem måde at rydde op på!

     Kommentar af henny894 — 7. februar 2023 @ 12:07 | Svar

     • Uhh, du havde da mange gode indlæg, men du brugte selvfølgelig ikke bloggen som en slags dagbog, som jeg gør. Det har kvalt en hel del diskussioner John og mig imellem, hvornår vi var hvor eller hvornår vi gjorde hvad 😚

      Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 12:49 | Svar

      • Jeg brugte tidligere bloggen på den måde, men der var jo gået flere år, hvor jeg ikke fik skrevet noget.

       Jeg har jo opdaget, at for at få lov til at importere en gammel database på WordPress.com, så skal jeg betale ekstra. Ja, man skal i det hele taget betale ekstra for alt muligt. Når det er tilfældet, går jeg i stædig-mode, og det er min indre finansminister ret glad for. Det med at genoplive de gamle indlæg bliver ikke aktuelt, men jeg er ved at prøve at finde ud af, om jeg dog ikke kan lave en blogroll på en eller anden, gratis måde … for jeg savner at have sådan en.

       Kommentar af henny894 — 7. februar 2023 @ 13:55 | Svar

       • Jeg forstår dig, fordi jeg gider heller ikke betale. Jeg har snart ikke mere plads tilbage til gratisudgaven, men den bro krydser jeg, når jeg når til den.
        I gratisudgaven af WP (derfor de irriterende reklamer i bunden af hvert indlæg), er der dog rigeligt med muligheder for at indsætte widgets, blogrolls og hvad man ellers måtte ønske. Du kommer ind på administratordelen ved at klikke på “Mit websted” (blogroll hedder ‘Links’), men det har du sikkert allerede fundet ud af.

        Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 16:15 | Svar

        • Jeg er allerede i betalingsudgaven. 1500 dask for to år, plus domænet, der er “gratis” det første år, derefter koster 149 kr. om året. Det er rigeligt, synes jeg. Jeg har ikke adgang til ret meget alligevel, fx ikke det tema, du bruger på denne blog. Det eneste, der så bare nogenlunde normalt ud, er det, jeg har valgt.
         Nu har jeg strikket en slags blogroll, men det måtte jeg gøre “manuelt”. Jeg er faktisk ikke sikker på, at man overhovedet kan få en gratisudgave mere. Hold du endelig fast i den til den græder. Jeg har en ad-blocker installeret, så jeg ser ikke dine reklamer ret tit. Somme tider har jeg dog set dem, og grinet, fordi de er på hollandsk!

         Kommentar af henny894 — 7. februar 2023 @ 16:26 | Svar

         • Nå! Jeg har, som sagt, også tænkt mig at beholde gratisudgaven så længe som muligt, og du kan meget vel have ret i, at man ikke engang har et begrænset ‘volumen’ gratis mere.
          Hehe, jeg ved godt, at de fleste ikke-danskere og ikke-hollændere ikke kan høre forskel på dansk og hollandsk, men at man heller ikke kan se forskel, kommer lidt bag på mig 🙄

          Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 16:41 | Svar

 2. Jeg fik nyt pas i 2021, og dengang var der ingen pjat med ditten-datten-ID eller skuffer – i hvert fald ikke i Aalborg. Det var personlig betjening, var det, og da han venligt, men bestemt insisterede på at måle min højde, viste det sig, at jeg var krympet 3 cm. Det gamle pas fik klippet et hjørne af med håndsaks, så ingen kunne være i tvivl om min rigtige højde.

  Kommentar af Eric — 7. februar 2023 @ 15:10 | Svar

  • Jeg tror også, at jeg er skrumpet lidt ( i hvert fald i højden …), men i Næstved betyder et par cm mere eller mindre åbenbart mindre end i Aalborg, for de kopierede bare alle mine gamle oplysninger 🤔

   Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 16:19 | Svar

 3. Da vi rejste til Danmark i 2021, blev vi tilbageholdt ved gaten i Toronto lufthavn, fordi vores Canadiske pas ville udløbe ca 3 måneder senere. Årsagen er, at mange lande ikke vil lade dig komme ind, hvis dit pas ikke har mindst 6 måneder til udløbsdatoen. Heldigvis var det ikke noget problem, da vi blev spurgt om vi også havde dansk pas. Det har vi, og det bliver brugt ved paskontrollen ind i og ud af Europa.
  Jeg er ikke så sikker på, at billedet er fra USA, idet skiltet viser 4.5 m først og mål i fod nedenunder ;O)

  Kommentar af Lene — 7. februar 2023 @ 15:34 | Svar

  • Ja, den 6-månedersregel kender jeg godt. Jeg mener også det er sådan, når man skal til USA – jeg har i hvert fald været ude for det et eller andet sted. Det er jo noget pjat, synes jeg, når man samtidig højst må opholde sig i det pågældende land i tre måneder ad gangen …
   Det var vel nok heldigt, at I begge også havde dansk pas!
   Charlotte var for en halv snes år siden ude for, at de i Kastrup sagde om Aubreys pas: “Det gælder i dag, men udløber i overmorgen. Har du set det?” Det havde hun naturligvis ikke og blev noget bleg, men i lufthavnen var de flinke til at hjælpe og sørgede for at give drengen et midlertidigt pas, så de ikke fik problemer, når de skulle tilbage til England.
   HA – jeg havde ikke set, at det står i både fod og meter – det kunne desværre godt tyde på, at det ikke er USA, men godt kunne være i Storbritannien. Eller måske Australien? Det sidste er bare udtryk for et lønligt håb … jeg vil så gerne have, at det ikke stammer fra England 😂

   Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 16:33 | Svar

   • Shit. Det ER engelsk, har jeg lige fundet ud af 😪

    Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 16:48 | Svar

   • Nåh, det kunne såmænd også være i Canada; men jeg googlede lige B&Q, og det ser ud til, at det udelukkende er et Britisk selskab. Kunne det tænkes, at andre europæiske lande har en engelsk tekst på nogle vejskilte?

    Kommentar af Lene — 7. februar 2023 @ 16:51 | Svar

    • Ja, det ser det ud til det er, og nej, det tror jeg ikke nogen andre har – andre end Irland, naturligvis …

     Kommentar af Ellen — 7. februar 2023 @ 16:54 | Svar

 4. Detvar et svært spørgsmål, hvorfor det skulle være USA og ikke UK. Jeg var da nødt til at læse kommentarsporet for at finde ud af hvad man skal se efter. Og en kommentar, der havde en indvending 🙂

  Jeg ved ikke om USA og Canada bruger samme fod? Meter i Canada? Og så fandt du ud af at det *er* fra England, åh nej (smiler men ikke skadefro, det er bare god underholdning.)

  Metrication in Canada began in 1970 and ceased in 1985. While Canada has converted to the metric system for many purposes, there is still significant use of non-metric units and standards in many sectors of the Canadian economy and everyday life today.

  Kommentar af Donald — 7. februar 2023 @ 19:56 | Svar

  • Ja, jeg har boet i Canada siden 1992, og det irriterer mig meget, at folk meget ofte bruger fod og tommer og endnu mere fahrenheit om temperaturerne. Metersystemer og celcius er så meget nemmere, og så er det altså over 50 år siden, at de blev indført i canada. Een af grundene til at mange stadig bruger de “gamle” standarder, tror jeg, er fordi vi ofte ser TV osv fra USA.
   Officielt er det metersystemet og celcius i Canada.
   Men så igen, bruger man ikke stadig fod og tommer i Danmark, når der tales om tømmer? og måske andet relateret dertil?

   Kommentar af Lene — 7. februar 2023 @ 22:05 | Svar

   • For at sige det rent ud, så skrev jeg sådan fordi jeg synes, at amerikanere generelt er skræmmende uuddannede i forhold til de vestlige lande, vi normalt sammenligner os med. Det er frygtelig fordomsfuldt og generaliserende fra min side, ja, men uvidenhed er faktisk blevet et reelt problem i USA. Jeg vil trods alt afholde mig fra at kalde det ‘dumhed’, selv om det er det ord, der ligger først på tungen 😉
    I England er vandene delt om hvorvidt man skal bruge det metriske eller det gamle system. Officielt er det det metriske, og man lærer det i skolen, men ude i befolkningen har man enormt svært ved at slippe fod, tommer, pints, fahrenheit osv.
    Og jo, Lene: I byggebranchen bruges stadig fod og tommer – forstå det hvem der kan, men det hænger åbenbart fast – i hvert fald hos dem, der arbejder med det. Når man skal købe brædder, er byggemarkedsmålene angivet i mm, men pga. de skæve tal formoder jeg, at de afspejler de gamle mål – fx findes skillerumslægter som 38 x 57 x 4200 mm og taglægter som 38 x 73 x 3600 mm. Længdemålene har ‘altid’ været metriske, mens bredde og tykkelse er de gamle mål. Tal lige om konsekvens her 😂

    Kommentar af Ellen — 8. februar 2023 @ 9:16 | Svar

    • Haha, jeg kan helt tilslutte mig din kommentar, især den første del ;O)

     Kommentar af Lene — 8. februar 2023 @ 15:02 | Svar

     • Jeg er ikke specielt overrasket over det 😄

      Kommentar af Ellen — 8. februar 2023 @ 15:35 | Svar

    • Og sjovt nok, så er for eksempel pakkerne med hakkekød fra supermarkedets slagter ofte 454 g (1 engelsk pund). Jeg kan måske forstå det, når der er tale om fabrikspakkede varer, som nok er producerede til hele det Nordamerikanske marked, så etiketten blot skal være forskellig.

     Kommentar af Lene — 8. februar 2023 @ 16:47 | Svar

   • Jo! i Danmark bruges tommer for tømmer, og tommestokken har centimeter og tommer! jeg ved ikke om der bruges fod, og jeg tror ikke at der forekommer vejskilte med både det ene og det andet – hvilket på en måde er synd for en engelsk lastbilchauffør, hvis han skulle komme forbi Danmark.

    Jeg har lært nogle grundlæggende ting om Fahrenheit, – 100 grader, menneskets kropstemperatur, er meget varmt hvis det er luftens temperatur — vejrets temperatur.

    Amerikanere bruger bruger 100°F som udtryk for “det var meget!” og 30 er koldt, ca. 0°C. og 70° er stuetemperatur. Så kan man forstå meget.

    Det er et fascinerende land, Canada, bor du øst eller vest? Man kan ikke så let komme fra den ene ende til den anden – for slet ikke at tale om arktisk Canada.

    Kommentar af Donald — 8. februar 2023 @ 11:56 | Svar

    • Donald, vi bor i Ontario, i et af de sydligste dele af Canada, tæt på Buffalo, NY. Vi er lige så langt syd på som syd Frankrig.

     Kommentar af Lene — 8. februar 2023 @ 15:05 | Svar

 5. Angående de reklamer mange ser på de her gratis websider, og alle andre steder, det er der en løsning på. Hvis man henter browseren Firefox, som jeg har brugt i alle årene, jeg har været online, og henter en Firefox addon der hedder uBlock Origin, så ser man ikke en eneste reklame nogen steder.
  Der er også en add blocker til YouTube og flere andre fornuftige, bl.a. en der hedder Facebook container, så facebook ikke følger dig rundt på nettet.

  Kommentar af Susanne — 7. februar 2023 @ 20:06 | Svar

  • Tak for tippet, men det er desværre for mig et svært valg, fordi jeg ikke bryder mig om Firefox. Der er selvfølgelig nok også andre add blockers at finde. Jeg er ikke gået så meget ind i det, for egentlig har jeg nok mere eller mindre bevidst accepteret annoncer, fordi jeg engang kom til at tænke på den mulige konsekvens af, at alle installerede add blockers og det dermed var slut med annoncører, som betaler for mange af vores gratis fordele ved internettet. Det er måske i virkeligheden en ret naiv tanke?

   Kommentar af Ellen — 8. februar 2023 @ 8:57 | Svar

   • Nå for pokker 🤭 men jeg er sikker på, at der findes add blockere til de andre også, bl.a.. Chrome.
    Jeg må indrømme, at jeg er bedøvende ligeglad med reklamer, når jeg ind i mellem slår min add blocker fra, så er det skræmmende, at se hvor meget møg man bliver bombarderet med, der sløver siden man vil kigge på.

    Kommentar af Susanne — 8. februar 2023 @ 16:22 | Svar

    • Jeg ville sikkert kunne finde en, hvis jeg ledte, men som sagt er jeg blevet stort set annonceblind … alligevel ville det da være rart at slippe for dem 😊

     Kommentar af Ellen — 8. februar 2023 @ 18:56 | Svar

 6. Ja pas har jeg ingen problemer med, da jeg ingen har. Men glemte alt om kørekort, så jeg kørte med det gamle i tre måneder. Gad vide om jeg ikke har fortalt det før,

  Kommentar af Lisbeth — 8. februar 2023 @ 17:28 | Svar

  • Jo, det skrev du, men som jeg vist også svarede, så huskede min kommune mig på, at det var ved at være tid 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. februar 2023 @ 18:57 | Svar

 7. Din historie fik mig til at tænke på engang vi var 3-4 voksne med gyldige pas og én med et forældet pas, men kun forældet med et par måneder, og det blev accepteret mod stop i paskontrollen i Puttgarten og underskrift eller noget. Jeg husker det ikke så klart.

  Men hvad der især falder mig ind er, at man efter freden 1945 i Tyskland havde mange tyske familier som ikke kunne finde hinanden, og især for børn måtte man bruge alle mulige og umulige metoder til at finde forældrene.

  Tilsvarende i de nabolande, der havde været smadret af tyskerne, hvem ejede hvad, hvordan gjorde man op at dette var et hus, der havde været ejet af en jødisk familie, som nu var døde og borte? Det har været praktisk med alle slags dokumenter.

  Hvis jeg kunne undgå at aflevere et gammelt pas ville jeg i den grad gøre det.
  Jeg har to. Det ene med huller i. Men det er guld.

  Kommentar af Donald — 9. februar 2023 @ 11:32 | Svar

  • Af mange grunde er det nok blevet vanskeligere at slippe afsted med at troppe op med et udløbet pas, men det kommer nok an på hvor det sker og derefter på den enkeltes konduite, hvad konsekvensen bliver. Og hvem man er – og her mener jeg ikke en VIP, men bare sådan en som mig med et dansk CPR-nummer, og som sandsynligvis ikke bliver mistænkt for ret meget alvorligt kriminelt.
   Jeg har tænkt på dem, som i disse dage i Tyrkiet trækker et lille barn op fra en ruin – det må være yderst vanskeligt at finde ud af, hvem det er, hvis barnets familie er omkommet.
   Jeg har også et par gamle pas, jeg gemmer, fordi der er nogle spændende stempler i – og hvor er det egentlig fjollet, for de har ingen værdi for andre end mig selv 😀

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2023 @ 14:32 | Svar

   • Ja – du milde. Hvis du vil få et smil samtidig med alvorligheden af den Tyrkiske situation, så er der en bog af retsmediciner Preben Geertinger: Af en retsmediciners bekendelser, hvor han bla fortæller om at sortere og tage prøver efter en katastrofe i meget varmt vejr og hvor ingen lokal politiker forstod det stress, sådan et internationalt hold arbejder under.

    Kommentar af Donald — 9. februar 2023 @ 15:27 | Svar

    • Tak. Det lyder som en interessant bog!

     Kommentar af Ellen — 9. februar 2023 @ 16:48 | Svar

     • Jeg skulle have understreget at det var en humoristisk bog hvor Geertinger er meget klar over at han spøger med grav-alvorlige emner. I den italienske katastrofe kom borgmesterens kone med flødeskumskager til lægerne, som stod med lig i 40 graders varme – og altså måden han beskriver det! – De kunne jo ikke spise noget.

      Jeg har ledt efter mit exemplar, men kan ikke lige se den. Men de scener har brændt sig ind.

      Kommentar af Donald — 10. februar 2023 @ 12:16 | Svar

      • Det forstår jeg godt, at de har, og du reklamerer godt for bogen. Jeg har faktisk gemt den på både læse- og lyttelisten, hvilket jeg kunne på Saxo, som er en streamingtjeneste, jeg i forvejen abonnerer på. Jeg glæder mig til at læse/høre bogen 😊

       Kommentar af Ellen — 10. februar 2023 @ 12:20 | Svar

 8. Uha, jeg håber da ikke, der er begrænsning på min gratis blogger.com. Har du nogen ide om, hvor grænsen ligger for din gratis word press?
  Da vi syntes, der begyndte at komme mange (flere) reklamer på din blog, snakkede vi om, om det mon var, fordi du havde indgået en aftale, så du tjener penge på dem. For så kunne vi da godt gå ind på din side mange gange, så det kunne skæppe i kassen 🙂 Men det var det så åbenbart ikke.
  I en kommentar stod der, at det var morsomt, de var på hollandsk??? En intern joke? Det har jeg da aldrig bemærket. Da jeg så ville gå ind og tjekke det, ja så er der nu bare en enkelt reklame efter hvert indlæg – og ikke noget hollandsk.
  På et tidspunkt tilmeldte jeg mig en gratis ad blogger. Efter at den gratis periode er udløbet, kommer der nu, HVER GANG jeg går på crome en “helsides” reklame for netop den ad blogger, som jeg skal have ulejlighed med at klikke væk. Øv. hvor dum kan man være.

  Kommentar af tingats — 10. februar 2023 @ 12:58 | Svar

  • Der må næsten være en begrænsning, men jeg kender ikke størrelsen for Blogger. Min grænse går ved 1 GB. I starten af mit blogliv lavede jeg det sådan, at man kunne klikke stort set alle billeder større, men det fandt jeg på et tidspunkt ud af kostede en masse plads, så det stoppede jeg med. Lige nu – efter over 14 års blogliv, har jeg stadig 20 % tilbage.
   Nej, det var ikke en intern joke, men WP må have troet, at Henny kommer fra Holland 😁
   Det svinger hele tiden, om der er en eller mange reklamer, og det er desværre kun WP, der laver penge på dem, men de er jo på den anden side skyld i, at jeg kan have min blog gratis …
   Grrrr. Det er sådan en ting, man ikke lige tænker på, men tak for oplysningen. Jeg tror jeg lever med reklamerne, som jeg alligevel er blevet næsten blind for.

   Kommentar af Ellen — 10. februar 2023 @ 13:50 | Svar

 9. Ja, ja. Ad blocker, men ordspillet var nærliggende.

  Kommentar af tingats — 10. februar 2023 @ 13:38 | Svar

  • Det var det. Lige som at lægge hovedet på bloggen 😂

   Kommentar af Ellen — 10. februar 2023 @ 13:50 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Fyr løs! Din kommentar er meget værdsat

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.