Hos Mommer

13. januar 2018

Kan det mon gentages?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:44
Tags:

For præcis 13 dage siden blev jeg så glad, fordi det langt om længe lykkedes mig at få en brugbar farve ud af avocado. Som jeg skrev dengang, turde jeg næsten ikke forsøge mig igen, for sæt nu …
Jeg kunne alligevel ikke lade være, da jeg dagen efter tilfældigvis kom til at spise endnu en avocado, for jeg manglede jo stadig at se, om det gav en farveforskel med sten for sig og skal for sig.
Begge dele kom den 2. januar i glas med en smule salmiakspiritus og en del kogende vand, og den 10. januar hældte jeg det i hver sin gryde og lagde 50 gram bejdset garn i hver. Det stod og småsimrede ved 75° i en times tid, lå i væsken natten over, simrede igen, kølede ned og blev skyllet.
Der blev en forskel, men den var ikke markant – stenen gav en lidt mere klar, rosa farve – så jeg hældte de to væsker sammen og lagde 2 x 50 gram i gryden. Denne gang bulderkogte det i en times tid – det var en fejl, men farven blev markant mørkere end første bad.
Det er ikke så svært at forstå, hvorfor opfindelser bliver gjort enten ved fejl, eller fordi man ville opfinde noget helt andet, for hvem skulle lige have troet, at andet bad skulle kunne blive kraftigere end første bad?

EN avokadoskræl hhv -sten - andet bad med kogning i en time

Herover er det, oppefra og ned: 1. bad, avocadosten, 1. bad, avocadoskal, 2. bad, sten og skal, 2. bad, sten og skal.
Hvorfor de to sidste er så forskellige, kan jeg ikke helt forstå. Det er samme slags garn i samme udgangsfarve, og de har ligget lige længe i samme bad! Det ene har måske haft mere kontakt til resterne af sten og skal; det er umiddelbart det eneste mulige svar på forskellen. At nummer tre er en smule meleret, gør i mine øjne ikke spor.
Det er, ligeledes i mine øjne, utroligt, at man kan farve 200 gram garn med skal og sten fra en eneste avokado, men en kendsgerning er det, og det er ikke sidste gang, jeg farver for at opnå disse farver, for nu ved jeg, hvad jeg skal gøre.
Man skal bare have tålmodighed nok til at vente mindst en uge på, at farven bliver trukket ordentligt ud.
Jeg er vild med de farver og kan sagtens se et eller andet for mig, der ikke må forbruge mere end 250 gram (jeg har også de 50 gram fra det første vellykkede forsøg), måske med en retstribe i hver af disse fem smukke nuancer, gentaget op gennem arbejdet.

14 kommentarer

 1. Smukke farver! Jeg forstår ikke, hvordan det kan lade sig gøre at koge garnet uden at det tager skade? Hvis jeg kommer et stykke strik på kogeprogram, får jeg en ganske uduelig filtmasse ud af det. Gør man noget særligt?

  Kommentar af Lone Nielsen — 13. januar 2018 @ 17:34

  • Uld kan sagtens tåle at blive kogt; det er bratte forskelle i temperatur, der filter ulden. Hvis den bliver varmet langsomt op og får lov til at køle langsomt af, sker der ingenting 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2018 @ 20:18

   • Tak Ellen. Jeg bliver ofte klogere, når jeg læser hos dig. 🙂

    Kommentar af Lone Nielsen — 14. januar 2018 @ 13:35

    • Det er da dejligt at høre, Lone 🙂

     Kommentar af Ellen — 14. januar 2018 @ 15:45

 2. Enig. Imponerende udkomme af én avocado.
  Delikat farvespil. Ikke mine farver.. Men smukke er de. Og sammen vil de forstærke/fremhæve farverne. Glæder mig til at se det….
  Du må testkoge nogle hold garn og se om det fungerer hver gang!

  Kommentar af Anne Holtegård Clausen — 13. januar 2018 @ 17:39

  • Jeg troede ikke helt på det, da jeg læste om det, men den er god nok!
   Et rigtigt forsøg er ikke afsluttet, før man med held har gentaget det mindst to og helst flere gange 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2018 @ 20:20

 3. Smukke farver, som du helt sikkert nok skal finde anvendelse for 🙂

  Kommentar af Lene — 13. januar 2018 @ 20:27

  • Det er jeg også ret sikker på 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2018 @ 20:30

 4. Hvad med aubergineskal, eller der har du måske været? Så kan du bruge det farvefattige frugtkød i lækre saucer – aubergine er en utrolig smagssuger.

  Kommentar af Eric — 13. januar 2018 @ 21:10

  • Nej … der har jeg ikke været. Ikke engang i tankerne, men hvorfor ikke? Skallen er stærkt farvet, og du har ret i, at kødet er godt til mange ting.
   Du fik sat en tanke i gang 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2018 @ 22:49

 5. Jeg er vild med de farver. Det er lige ved, jeg kunne tænke mig at genoptage plantefarvningen, hvis jeg finder det rigtige ufarvede garn. Jeg vil ikke komme til at mangle sten og skaller. Hvor meget vand bruger du i gryden til et bundt?

  Kommentar af Kirsten — 15. januar 2018 @ 9:46

  • De er da også bare lækre, de farver 🙂
   Jeg har ikke målt vandmængden, men så meget, at garnet flyder nogenlunde frit. Det betyder ikke stort, hvor meget vand der er; det er mængden af farve det kommer an på.

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2018 @ 10:31

 6. Ja, nu kan du i al fald få de rigtige rosa! De er så flotte.
  Her går det alt for trægt med farvningen. Min far har fået det rigtigt skidt, efter at være faldet i december og det går ned ad bakke med ham, så tiden bruges mest på transport til læge og sygehus. Nu er han for anden gang i løbet af januar på sygehuset i Herlev. Blødning fra postata (igen, han blev ellers opereret for en god uge siden) en slem omgang infektion og et ret slidt hjerte. Jeg håber for ham, at han snart får fred.

  Kommentar af fiberfryd — 16. januar 2018 @ 17:57

  • Ja, det lykkedes søreme!
   Stakkels din far. Denne, formentlig sidste, tid kan desværre godt nå at blive – i hvert fald føles – lang og sej. De gamle har svært ved at klare fald, åbenbart – det var også et fald, der knækkede min far. Jeg håber og føler med dig.

   Kommentar af Ellen — 16. januar 2018 @ 19:34


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.