Hos Mommer

9. november 2012

Blå hvidløg???

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:28
Tags:

P1050970Der er rødløg og der er hvidløg. Der er gule løg og hvide løg.
Men blå løg?

Jeg har nu syltet Pias chili sammen med nogle flækkede hvidløg. Det passede lige med et literglas, så det blev en dejlig stor portion denne gang.
Lagen er ½ æblecidereddike og ½ alm. lagereddike, korianderfrø, sennepsfrø, hel peber og et laurbærblad.

Da det havde stået og trukket et par timer, var alle hvidløgene blevet blå. Ikke bare lidt blå, men en hel del blå, hvis man ellers kan sige sådan.
Det har jeg ikke set før – min fremgangsmåde er den samme som tidligere, hvor jeg absolut ikke har observeret blå hvidløg.
Er der nogen derude, der har en forklaring? Det ser ret mærkeligt ud, men jeg har dog svært ved at forestille mig, at det betyder noget.
Eller … er cyankalium blåt? Et andet navn for det er trods alt blåsyre, og den blå printerfarve hedder jo cyan. Jeg har såmænd nok fået frembragt en værre gang gift her …

Jeg har været hjemme i dag, fordi vores vandmåler og energimåler skulle udskiftes. Nu må vi nemlig ikke længere selv læse af; det klarer leverandøren for os – ganske som med elaflæsningen.
Jeg spurgte, om grunden var, at der er for mange, der snyder eller ikke får aflæst til tiden, men fik ikke noget svar – han sagde bare, at nu blev det lettere for os.
Johh, det er da rigtigt, men jeg plejer altså ikke at gå udmattet i seng efter at have aflæst de tal en gang om året. På den anden side behøver vi fremover ikke at være hjemme, når aflæsningen skal foretages … deri ligger jo klart en fordel for os fra næste år, så det var, ved nærmere eftertanke, nok meget godt alligevel, at målerne blev skiftet.

Om et par timers timers tid går turen til Sverige. Det er hele fire uger siden vi var der sidst, så ødegården er stærkt savnet!
Selv om vi ikke bestræber os på at være der hver anden weekend som i sommerhalvåret, må der alligevel helst ikke gå mere end tre uger mellem besøgene. Livet er så anderledes i Sverige – naturen, selvølgelig, og ikke mindst det, at vi har brændeovn og gammeldags komfur, gør det så forskelligt fra dagligdagen, at det med det samme føles som at træde ind i en anden verden.

28 kommentarer

  1. Hæhæ, cyankaliums evne til at danne blåsyre kan godt nok give cyanotiske læber, meeeeen:
    Når du skærer/sønderdeler hvidløg, frigøres enzymet alliinase, som så danner allicin, blandt andre stoffer, der alle reagerer med aminosyrer i hvidløget og giver nogle ufarlige grønne og blå forbindelser. Prøv at blende et fed og lad det stå til næste dag.
    Når du har fået fjernmåler til dit elforbrug, så bed lige dit el-selskab om at fortælle dig, hvornår du kan få din elpris gradueret efter tid: et forsyningsselskab som modstrøm.dk leverer gratis strøm mellem kl. 00 og kl.06, fordi vindmøllestrøm leveret på det tidspunkt ikke kan sælge. Derfor kan det betale sig at få varmet varmtvandsbeholder op om natten, ligesom man kan vaske og tørretumble sit tøj billigt på dette tidspunkt. Man slipper dog godt nok ikke for visse faste afgifter og gebyrer, menalligevel. I Tyskland har man brugt systemet i mange år.

    Kommentar af AagePK — 9. november 2012 @ 15:30

    • Hmm, tak – jeg har nok bare brugt hele fed de andre gange … jeg vil tillade mig at spise det med velbehag, når det har trukket længe nok 🙂
      Jeg kender godt konceptet. Vores elselskab har dog aldrig kørt med lave nattepriser, men hvis det også først er efter midnat, såhhh … Vi har ingen vandvarmer; vandet varmes op, når det forbruges. Selvfølgelig ville der kunne spares lidt på tøj- og tallerkenvask, men vi er jo kun to, og som sagt: efter midnat er lige sent nok at kunne starte processerne.

      Kommentar af Ellen — 9. november 2012 @ 15:44

      • Det er jo ikke et spørgsmål om man har kørt konceptet før: indtil nu har man jo ikke kunnet, fordi man ikke har kunnet dokumentere, hvornår man har brugt strøm. Det kan man nu, og alle selskaber kommer til at tage stilling: hvornår vil vi tilbyde det. Ikke OM de vil tilbyde. Og moderne vaskemaskiner har tidsforsinkelse, så alle kan være med. Smart-grid kommer også her til landet, det skal det, ifølge EU, den forrige og nuværende regering, fordi nettet og produktionen af energi skal afstemmes optimalt.

        Kommentar af AagePK — 9. november 2012 @ 22:55

        • Jamen det lyder da fint 🙂
          Jeg er desværre bange for, at vi meget snart er nødt til at være med på beatet, fordi vi tvinges til at investere i en ‘moderne’ vaskemaskine, da vores go’e gamle nok er ved at stå af. Den larmer i hvert fald som jeg ved ikke hvad.
          Uanset hvor meget eller lidt den enkelte kan spare, ved vi jo alle, hvad mange små bække gør, så lad det det da blive indført så snart det er muligt.

          Kommentar af Ellen — 9. november 2012 @ 23:09

          • Jeg undres over, hvem der har glæde af at forhale udviklingen i forhold til varierende priser over døgnet.
            Der er rigtig meget at spare ved at bruge billig natstrøm. -Både prismæssigt og miljømæssigt. Oplad den kommende elbil, opvarm varmtvandsbeholderen, vask, tør og vask op med “+3 timer-knappen” fra kl. 21:00.
            Jeg har haft elmåler med opgørelse af elforbrug pr. time i flere år, og jeg følger med i forbruget på nettet; men der er ikke noget økonomisk lokkemiddel, og derfor forbliver min døgnfordeling af forbruget skæv i forhold til elproduktionen fra de “grønne” produktionsmetoder.

            TRIST!

            Kommentar af Farmer — 10. november 2012 @ 12:13

            • Der er desværre ingen “+3 timer-knap” på nogen af vores strømslugere, men man kan vel altid sætte et ur på.
              Bortset fra den indlysende fordel for forbrugeren at få billig nattestrøm, må det da også være en fordel for elselskaberne, at belastningen fordeles mere.

              Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 13:11

  2. Rigtig god tur til Sverige! Jeg er ikke spor misundelig :-)!
    Mystisk, at hvidløget skifter farve, men godt med en forklaring. Det ser rigtig dejligt ud.
    God weekend hinsidan!

    Kommentar af Nonna — 9. november 2012 @ 16:07

    • Nåh, det var godt! Misundelse er sådan en grim ting 😉
      Det ser underligt ud, men det er første gang, jeg har flækket løgene – nu har jeg tjekket.
      Tak, og i lige måde 🙂

      Kommentar af Ellen — 9. november 2012 @ 16:27

  3. Det ser godt ud, og det smager sikkert ligeså godt 😉 Det er dejligt når man kan sende arbejdsopgaverne videre, og andre kan få glæde af årets høst.
    Farven på hvidløgene har jeg ingen forklaring på, men jeg har set en blålig farve på hvidløg før, dog ikke så blå, som det fremgår af dit billedet.

    Kommentar af Pia — 9. november 2012 @ 17:02

    • Du skal være så hjertelig velkommen til at sende arbejdsopgaverne videre en anden gang 🙂 – selv om jeg satser på selv at få flere chiliplanter i 2013.
      Den fremgår ikke engang så blå, som jeg syntes den var, men det betyder åbenbart ikke noget.

      Kommentar af Ellen — 9. november 2012 @ 20:59

  4. Det er da godt af giftigheden i det blå hvidløg er tilbagevist. Håber då det smager godt alligevel. Det er da meget smart at man ikke behøver at aflæse målerne – her gøres det hele stadig på gammeldags måde. God weekend i de svenske.

    Kommentar af Jørgen — 9. november 2012 @ 17:14

    • Hvis det smager som mine tidligere syltede chili, så skal det nog blive godt 🙂
      På én måde er det noget pjat, at det skal være så automatisk … på den anden side er det dejligt ikke at skulle være afhængig af at være hjemme, når der skal aflæses.
      God weekend til dig også.

      Kommentar af Ellen — 9. november 2012 @ 21:02

  5. Rigtig god weekend. Det bliver sikkert dejligt at komme derop igen efter så lang tid.

    Kommentar af Stegemüller — 9. november 2012 @ 18:41

    • Oh, det bliver dejligt, Hanne – du ved jo hvor meget vi holder af stedet 🙂
      Rigtig god weekend til dig også.

      Kommentar af Ellen — 9. november 2012 @ 21:03

  6. Nu havde jeg lige skrevet et indlæg, men det er åbenbart forsvundet 😦

    Da jeg læste om dine blå hvidløg, måtte jeg straks google dette fænomen. Men jeg kan se du har fået en forklaring på dette 😉

    Må du og John få en rigtig skøn weekend i svenske 🙂

    Kommentar af Tove — 9. november 2012 @ 20:39

    • Øv – jeg kender det alt for godt; det er bare SÅ irriterende!
      Google er alles ven – pudsigt, at jeg aldrig har set blå hvidløg før.
      Tak – og god weekend til dig også 🙂

      Kommentar af Ellen — 9. november 2012 @ 21:04

  7. Jeg må melde pas.. de hvidløg jeg kender er hvide.. måske med en anelse grønt i midten..
    Hils Sverige og god weekend.

    Kommentar af Inge — 9. november 2012 @ 21:29

    • Haha – ja, dem kender jeg også 😀
      Vi hilser og tak i lige måde.

      Kommentar af Ellen — 9. november 2012 @ 22:04

  8. Rigtig god weekend i det svenske! Gad vide, om hvidløgene har en ny farve, når I vender hjem 🙂

    Kommentar af Bente — 9. november 2012 @ 23:40

    • Tak 🙂 Hehe, det ved man aldrig 😉

      Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 9:16

  9. Godt at de ikke var giftige de blå hvidløg, men klart at man undrer sig når madvarerne pludselig begynder at skifte farve. God tur til Sverige, jeg vil også snart have en brændeovn på terrassen, så kan jeg holde varmen når vi skal vintergrille..;-D

    Kommentar af rejen — 10. november 2012 @ 6:25

    • Ja, det var fint … det troede jeg nu heller ikke for alvor, men jeg syntes, det var underligt med det pludselige farveskift.
      Det lyder helt ideelt med en terrassebrændeovn – vi har stor glæde af vores, som ‘forlænger’ sommeraftenerne på hyggeligste vis.

      Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 9:18

  10. Der er sikkert en eller anden genial kemisk forklaring på den der farve, der dog er lidt bemærkelsesværdig, da der ikke er meget spiseligt i naturen, der er blåt.

    Håber I får en rigtig fin weekend i sverige og at der stadig ikke er nogen danske jægere på elgjagt som kunne forveksle dig i din gule jakke med en elg… de må gerne nøjes med at skyde på naboernes kvæg i stedet. Hvad de osse somme tider gør, så vidt jeg har forstået.

    Kommentar af overleveren — 10. november 2012 @ 10:15

    • Aage fandt en forklaring 🙂
      Vi får en dejlig weekend, er vi sikre på, og der bliver ingen forvekslingsmuligheder, for svampene er alle døde nu, hvorfor der ingen grund er for mig til at bevæge mig væk fra skovvejene.
      Altså … kan de nu heller ikke se forskel på en elg og en malkeko? 😀

      Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 10:38

      • Forvekslinger har vist været.. troede det var et vildsvin – det var en elg.. troede det var et vildsvin.. så var det en tyr… eller to – faktisk… troede det var en elg.. så var det et får..

        og med garanti mange andre uheld… så hold du dig bare til din gule jakke lidt endnu.

        Kommentar af overleveren — 10. november 2012 @ 16:23

        • Du godeste dog … jeg valgte helt at undlade at gå i skoven 🙂

          Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 16:52

  11. Hallo Ellen, kjenner du meg? 🙂 Det går litt tregt med meg i disse tider, lysten og overskuddet blir ikke enige. Jeg lar dem bare krangle jeg og venter til de er ferdige. 🙂

    Måtte innom å se hvordan det var med “utlandet” og spesielt deg. Der fant jeg fristelser i kø og provokasjoner i massevis. 🙂 For det første kan det ikke være noen tvil om at gammelmåten er den beste. Det har vi her både for vann og strøm. Da har vi kontrollen, for automatikken vil en og annen gang gjøre ting som verken den eller vi menneskene skjønner. 🙂 Ta seg en ekstra runde med resultat av at prisen blir høyere. Optimistisk, nevnte du det? 🙂 Så skulle det heller ikke være noen grunn for å nevne dette, for vi bor jo i verdens beste land å bo i. Og da så… 🙂

    Fristelser er du gode på, spesielt de du har for vane å sette på kjøkkenbenken. Nesten hver gang jeg er innom her hos deg, ender turen ut ved kjøkkenbenken. Mat, mat, mat og enda mer mat. Kiloene går opp i takt med prisene på det de nevnte målerne måler. 🙂 De fleste vil si at det ikke er noe problem for meg, med de stabile 64 kiloene, år etter år. Det er bare det at hos meg fordeler de seg ikke på kroppen som hos de fleste. Men stopper i hodet. 🙂 (For sikkerhets skyld nevner jeg at det å være tykk i hodet er det samme som det motsatte av å være klok) 🙂

    En fin lørdag, etterfulgt av en like fin søndag og med alle toner samstemte. For deg selv og dine! 🙂

    Kommentar af karlhalvorsen — 10. november 2012 @ 11:56

    • Øv at du har det så dårligt 😦 Har det noget med vejret at gøre? Er det bedre, når det er høj sommerluft?
      Man er altid nødt til at kontrollere automatikken … ikke stole på nogen eller noget 🙂
      Man bliver altså ikke tyk af syltede chili! 😉 Så mange tror jeg slet ikke man kan spise … men hvis jeg vejede 64 kilo, ville jeg være ret glad … også selv om jeg kan virke lidt tykhovedet – et udtryk, vi også har på dansk, og som betyder præcis det samme som på norsk 😀
      God weekend til dig og dine her fra Sverige 🙂

      Kommentar af Ellen — 10. november 2012 @ 13:19


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.