Der er mange måder at slappe af på. Hygge på.
Som det særdeles tydeligt fremgår af nedenstående billeder, så er der en vældig god grund til, at vi forærede Anna og Aubie den hængekøje vi selv havde fået forærende. Giverne har givetvis ment os det godt, men det er altså ikke lige John og mig at slappe af i sådan et monstrum. Faktisk er det meget anstrengende og overhovedet ikke afslappende – jeg startede med omgående at lande på den anden side af ombordstigningssiden. Kom op igen ved egen hjælp, men overlod hellere end gerne indretningen til generationen et par stykker under min.
Ungerne havde ellers en hængekøje hver, men det viste sig at være godt at få en tredje, for når Amelia, som tit kommer ind for lege, er der, slås de tre altid om de to hængekøjer. Nu har de en hver. Der blev snakket og hygget til den helt store guldmedalje i flere timer.
Mændene tog en morfar. Tim ude, John inde. Charlotte og jeg sov ikke – jeg strikkede, mens hun kortvarigt var en levende illustration til Pigen i Gyngen. Lidt efter tog hun fat på lidt havearbejde. Hverken hun eller jeg er gode til at sove midt på dagen, medmindre vi er syge.
Mommer, where’s morfar?
Han tager lige en morfar.
He WHAT???
Det betyder, at han tager en lur … takes a nap.
Okay. Pause. Do you take a farfar if you’re a farfar?
Godt tænkt, Anna, men nej, det gør man af en eller anden årsag ikke, og vi kunne ikke forklare hende hvorfor det kun er morfar, der har lagt navn til vendingen.
Vi nåede også en tur på planteskole, hvor jeg var tæt på at købe disse pastiller … gjorde det dog ikke.
Og hvis der nogensinde var nogen, der formastede sig til at forære mig den viste ‘knagerække’, ville jeg være parat til at begå mord.
Jeg lægger ikke skjul på, at jeg ikke er hundemenneske, men selv om jeg havde været, ville jeg ikke bryde mig om denne rædsel.
Beklager, hvis I ikke er enige – jeg vil ikke engang tilbyde at købe en med hjem til den, der eventuelt måtte ønske sig sådan en! No way!
Det er faktisk lidt sjovt det der med, at man siger at tage en morfar – man siger jo også mormormad og mormorarme 😉 Der findes vist ikke nogen tilsvarende udtryk, hvor farfar eller farmor indgår. Der findes endda et meget, meget pænt stel, der hedder Mormor – men ikke et, der hedder Farmor 🙂
Kommentar af Randi — 17. juli 2016 @ 17:11
Ja, vi er er forfordelte, os mormødre … og ditto fædre 🙂 – jeg kender vist heller ingen udtryk eller ord, hvor farmor er en del af det. Ikke andet end filmen Flyvende Farmor, men det blev aldrig til et gængs brugt udtryk.
Kommentar af Ellen — 17. juli 2016 @ 18:28
Sikke idylliske feriefotos (altså bortset fra det der roden-rundt-i/på en hængekøje) 😀
Kommentar af LS ☆ — 17. juli 2016 @ 18:13
Ja, det var bestemt alt andet end elegant, det jeg fik demonstreret der, men børnene syntes det var meget morsomt 😀
Kommentar af Ellen — 17. juli 2016 @ 18:29
Ja, de fleste ulykker sker i hjemmet 😉 Ifølge sproget.dk er betydningen (en lille lur) kendt siden 1999, så den er ret ny.
Kommentar af Eric — 17. juli 2016 @ 18:25
Ja, det var jeg tæt på at bekræfte 🙂
Tak for opslag – jeg var klar over, at det var et forholdsvis nyt udtryk, men jeg ville ikke have kunnet sætte et årstal på.
Kommentar af Ellen — 17. juli 2016 @ 18:30
Hængekøjer og gyngestole er kun til at blive søsyge af 🙂
Her i huset er der heller ingen af os, der nogensinde har taget en lur midt på dagen, med mindre vi har haft feber og ikke kunne stå på benene. Mine forældre har heller aldrig gjort det, til trods det at de begge er vokset op med at det var normalt. Selvom Allan faktisk også er vokset op med at middagslur var normalt, så kunne han ikke drømme om selv at tage en.
Kommentar af Pigen fra landet — 17. juli 2016 @ 19:32
Næh, jeg kan heller ikke finde ud af at sove om dagen, men John elsker sin middagslur. Jeg kan såmænd godt falde i søvn, men jeg vågner ikke rigtig op igen, fordi min krop tror jeg er gået i seng, så jeg lader være, også selv om jeg er træt af en eller anden grund 🙂
Kommentar af Ellen — 17. juli 2016 @ 22:52
Dejlige feriebilleder! Total familiefladud!
Jeg undgår også det med at sove om dagen… det minimere nattesøvnen!
Jeg tænkte, om det er noget med at mødre/døtre er tættere knyttet, så forholdet til den side er tættere? I min familie har vi været tættest knyttet på spindesiden.
Bruger du ordet forfordelt i den nye version? Forfordelt = fået alle fordele? Forfordelt = snydt ?
Ha ha… jeg så en Kleenex boks til Man Flu! Den knagerække er heller ikke min stil…..
Kommentar af Anne Holtegård — 17. juli 2016 @ 20:21
Jeg vil også helst sove om natten 🙂
Jeg er ret sikker på, at mødre/døtre har en tættere tilknytning end fædre/mødre. Jeg tror også det har noget at gøre med, at pigerne (ubevidst) ‘håndterer’ deres børn på samme måde, som de selv blev ‘håndteret’ som små, så derfor falder de små bebser nogle gange bedre og hurtigere til ro i mormors arme end i farmors. Det er kun en teori, og det gælder naturligvis ikke for alle, men noget tror jeg, der er om det – og har fået det bekræftet flere gange..
‘Forfordele’ mente jeg dog faktisk i den gamle betydning, fordi det egentlig ikke er særlig smigrende, at meget af det, der har med ældre mennesker at gøre, hedder noget med mor. Begge betydninger kan dog forsvares i dette tilfælde, men så begynder det at blive en smule tricky 🙂
Kommentar af Ellen — 17. juli 2016 @ 22:58
Øv, jeg tænkte ellers lige, at det var en knagerække jeg kunne bruge 😉 (no way!) Jeg drømmer ellers om at få mig en hængekøje, men det kan være at jeg kommer til at fortryde det 🙂
Kommentar af Lene — 17. juli 2016 @ 21:08
Nå … jeg var ellers villig til at gøre en undtagelse med dig, Lene, og købe en med hjem til dig 😀
Selv om man ikke er lige så klumpet i en hængekøje som jeg var, synes jeg man ligger meget dårligt, så jeg vil anbefale dig at prøve, inden du investerer i en!
Kommentar af Ellen — 17. juli 2016 @ 23:00
Vores unger elsker også vores hængekøje:) jeg kan hverken komme ned i den let alone up again:o) den knagerække er godt nok grim. Som i rigtig grim….. Nyd jeres ferie med familien.
Kommentar af Mette Sexton — 17. juli 2016 @ 22:17
Hængekøjer er perfekte til børn! Det er noget ganske andet med os voksne.
Den knagerække er afskyelig. Simpelthen 🙂
Tak – vi nyder!
Kommentar af Ellen — 17. juli 2016 @ 23:02
Annas logik er rigtig god og sund. Masser af point til hende. Det er tydeligt at se, at ungerne hygger sig i hængekøjerne.
Kommentar af Stegemüller — 18. juli 2016 @ 7:23
Børnelogik er den bedste logik 🙂 – og hængekøjer er godt, når man er under 50 … eller noget …
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 9:37
Det er en god historie med den morfar eller farfar. Iflg. ordbogen har har morfar = nap været kendt i overført betydning siden 1999. Det er vel bare begyndt på den måde og ikke med farfar. Til gengæld kommer du først på google hvis man søger på farfar i den forbindelse.
Det kan være vi ikke længere blunder lidt, men tager denne morfar. Har lige læst at blund betyder øjeblik, hvilket jo passer glimrende med sovebetydningen af ordet.
Fint billede af et af verdens latterlige og inderligt overflødige produkter. Bør sådanne i øvrigt vises på en seriøs blog som din?
Kommentar af Jørgen — 18. juli 2016 @ 7:37
Ja, det var Eric også inde på, så det er et ungt udtryk, og der er åbenbart ingen, der har tænkt på farfar i den forbindelse.
Det er rigtigt: Man hører næsten aldrig mere ordet blund eller blunde. Selv bruger jeg ‘en lur’, for jeg bryder mig faktisk slet ikke om morfar i den betydning.
Hehe, der skal skam også være plads til pjat – jeg vil helst ikke altid kun være alvorlig, og jeg lægger jo ikke skjul på min uforbeholdne mening om den forfærdelige dims 🙂
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 9:44
Jeg tror også, at i de fleste familier er tilknytningen til morforældrene lidt større end til farforældrene. Muligvis fordi familien har endnu større betydning for kvinderne (mødrene) end for mændene (fædrene). Måske er det helt inde i krybdyrshjernen, forklaringen findes.
Kommentar af Kirsten — 18. juli 2016 @ 9:04
Vi er ganske enige, og ja, det er med stor sandsynlighed noget ur-noget, der stadig gælder. Det er også derfor, jeg er imod tvungen barselsorlov til mænd. De, der ønsker det, skal naturligvis have lov, men i mine øjne er det i bund og grund naturstridigt, og jeg forstår godt de mænd der ikke finder det specielt attraktivt 🙂
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 9:47
Jeg duer ikke til at sove om dagen, jeg går helt i koma hvis jeg falder i søvn, og har alt for svært ved at blive til menneske igen..
Hehe.. du behøver ikke købe den knagerække til mig, og heller ikke en med kattehaler.. eller andre haler for den sags skyld. 🙂
Kommentar af Inge — 18. juli 2016 @ 10:33
Det er præcis sådan, jeg også har det -. du satte bare de ord på, jeg ikke lige kunne finde i går.
Okay – jeg er kun glad for at slippe … 🙂
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 10:46
Æhm, så er det nok ikke nu, jeg skal afsløre, at Donnaen i flere år havde røde plastic-hundehale-knager fra Ikea (http://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/60095321/) på sit værelse? 😉 Jeg har det som dig og Inge, at jeg ikke skal sove midt på dagen, for jeg bliver totalt baldret og er (alligevel) ikke noget værd resten af dagen. Måske er det en mandeting? Gemalen falder tit i søvn i sofaen om eftermiddagen (når Tour de France forløber helt uden dramatik), og det generer ham overhovedet ikke. Min far sov og sover til middag på sofaen. Derfor fik vi lædersofa i sin tid, for det var med arbejdstøjet på …
PS: Hvem var mesterfotografen, da du afprøvede hængekøjen?
Kommentar af Fruen i Midten — 18. juli 2016 @ 12:18
Hehe, skrækkelige knager, men hvad børn har lyst til og smag for, gælder ikke helt, og det lyder da også som om det er overstået for Donnaens vedkommende 🙂
Det er nok en mandeting … men en af mine bedste veninder er nu godt nok god til at sove til middag.
Det var John 🙂
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 15:29
Hold da op et lækkert sted at tage en morfar… eller farfar… or whatever! Jeg elsker at tage en lur udendørs – ligge omgivet af dufte og summen og pippen – meget gerne i en hængekøje, selv om jeg heller ikke har for nemt ved at komme op og ned. 😉 Nej, hundehalerne er heller ikke lige min kop te. Jeg har det med hundeting og katteting som med så meget andet; det skal være pænt at se på – og der skal ikke være ALT for meget af det.
Kommentar af miafolkmann — 18. juli 2016 @ 12:59
Der røg teorien med, at det er en mandeting at kunne sove midt på dagen 🙂
Har din ryg det godt i en hængekøje? Det har min ikke, og jeg har normalt ikke rygproblemer.
Godt, at du ikke er til de skrækkelige hundeknager – vi er ganske enige om, at det hurtigt kan blive for meget.
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 15:34
Jeg er totalt fortabt i dine børnebørn. De kan da om nogen hygge sig og LEGE. Fotogene er de også.
Skønne situationer med “farfaren” – er det Tim?
Og Mommer der gør et godt forsøg – fnis.
Kommentar af Kisser — 18. juli 2016 @ 14:05
Hvor er du sød … men ja, de er faktisk rigtig gode til at både lege og hygge.
Ja, Tim tager en farfar, og mommer klumrer bare rundt. Bogstavelig talt 🙂
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 15:35
Er der ikke kludder i logikken i dit svar til Anne Holtegård – “… mødre/døtre har en tættere tilknytning end fædre/MØDRE.” Skal det ikke være ‘end fædre/døtre eller måske fædre/sønner’?
Kommentar af Elsebeth — 18. juli 2016 @ 15:26
Nix, ingen kludder her. Jeg mener lige præcis hvad jeg skrev. Farmødre/farforældre er generelt ‘længere væk’ end mormødre, og det er ikke nødvendigvis svigerdatterens skyld. Hvis det skulle være fædre/døtre, som du foreslår, er det jo stadig en morforælder …
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 15:38
Jeg forstod det sådan, at du mente, døtrene er tættere på deres mødre, end sønnerne – og måske døtrene – er på deres fædre. Og at døtrene derfor er mere tilbøjelige til at gøre tingene, som deres mor gør.
Kommentar af Elsebeth — 18. juli 2016 @ 18:16
Jeg mente, at døtrene er tættere på deres mødre, ja. Og dermed mente jeg, at sønnerne ikke er lige så tætte på deres mødre. Var det ikke også det, jeg skrev?
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 19:51
Børns hjerner har en logik, som sproget ikke kan leve op til. Jeg er glad for, at du ikke kunne finde på at give dig til at importere hundebagdelsknagerækker (er det overhovedet et ord? Ja, nu er det!). Jeg er ret sikker på, at det er forbudt med den slags import, og hvis det ikke er, så burde det være det!
Kommentar af Henny Stewart — 18. juli 2016 @ 18:34
Godt sagt. Det har de nemlig. Børnelogik er helt vidunderlig.
Ja – den slags burde faktisk være forbudt at importere, OG fremstille!
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 19:52
Jeg elsker en “morfar”! Og indtil jeg fik min efternølersøns 2 piger til børnebørn var jeg meget mere mormor end farmor. Jeg elsker alle mine 8 børnebørn, men der er forskel på tilknytningen til dem. Jeg
glæder mig over festlige billeder! Nyd nyd nyd. Kh Marianne
Kommentar af marianne bentzen — 18. juli 2016 @ 19:57
Dine ord bekræfter, hvad jeg har hørt – bl.a. fra en af mine kusiner, som er lidt ked af den store distance til sønnens børn – men som selvfølgelig glæder sig så meget mere over tætheden til datterens børn.
Tak – det gør jeg skam også … nyder 🙂
Kommentar af Ellen — 18. juli 2016 @ 21:15
Hmmm. jeg kendte ikke udtrykket, før jeg så det på din blog første gang? Er det en nyere dansk måde at sige middagslur på?
Kommentar af Lene R — 22. juli 2016 @ 18:36
Ja, det er – et par af kommentarerne siger, at det stammer fra 1999, så det er kommet et godt stykke tid efter, du rejste til Canada.
Jeg bryder mig egentlig ikke om udtrykket, men stort set alle siger sådan i dag om søvn om dagen.
Kommentar af Ellen — 22. juli 2016 @ 19:17