Hos Mommer

7. december 2016

Det er stadig syslevinter

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:43
Tags: , , , ,

Vejret er ikke til udedørs aktiviteter i dag, så der er sat et halvt grisehoved og et par skanke over sammen med en masse dejlige krydderier efter fru Plums anvisninger. Nu skal der laves sylte til familiens julefrokost på søndag hos min ene søster. Og den kommer til at smage godt! De unge kan også lide den, for den er ikke spor fed, bare meget smagfuld og lækker. Det er gamle fordomme, der hersker over syltehaderiet – og måske også alt det fedt, man kom med i de dårlige gamle dage … plus andre ulækkerheder fra grisehovedet. Det her er i hvert fald godt.

FuglefoderhusFuglefoderhus (1)

Min dygtige mand har kopieret det fuglehus, vi lige har købt. Det fungerer nemlig så godt, at vi fik lyst til at sætte flere op. Det tog ham næsten ingen tid at måle, save ud og slå sømmene i – med et resultat, der på alle måde matcher det købte. Bortset fra skifertaget … jeg foreslog at købe et sort skriveunderlag, skære det til og sætte på.

Brødkurv (2) - CopyBrødkurv (4)

Brødkurv (1) - Copy

Jeg har syet et par brødbakker. Vendbare. Bare for at se om jeg kunne, og det kunne jeg godt. Det var jeg måske ikke så forbavset over, men jeg var i tvivl om hvilket stof jeg skulle vælge. Hvad den første (den sorte) angik, var der plads til forbedring, så der var kun ét at gøre: lave en til for at se om de udtænkte forbedringer ville virke.
Jeg har masser af hør, fordi jeg fik købt noget forkert til nogle dobbelte dækkeservietter. Det viste sig at være lidt for kraftigt til dem, men det er fint til disse brødkurve. Alligevel måtte de have lidt støtte mellem stoflagene for ikke at skvatte sammen. Bunden gav jeg lidt Fast2Fuse – en god opfindelse.
Jeg tror jeg sætter en mindre serieproduktion i gang – de kan være udmærkede at have på lager til smågaver.

Det er virkelig rendyrket pensionistliv, dette her: Jeg ser Inspector Morse hver eftermiddag. Jeg var ikke så begejstret for dem da jeg var yngre – syntes han var for sløv og at det hele skred for langsomt frem, så jeg så kun nogle ganske få afsnit, men nu synes jeg de er hyggelige at sidde og strikke til, og de passer fint til mit pensionistadstadige, mentale tempo.

25 kommentarer

 1. Der ser ud til at være god grund til at finde på et nyt ord, som google ikke kender. Sysselpensionisterne fra Den Stråtækte er sandelig i sysselsving. Det er måske endda to nye ord. God syssellyst.

  Kommentar af Jørgen — 7. december 2016 @ 16:16

  • Ja, vi må finde på nye, danske ord, så ikke vi skal importere det hele fra engelsk 😉
   Tak, tak – vi sysselhygger!

   Kommentar af Ellen — 7. december 2016 @ 16:49

 2. I kan også male fuglefoderhusets tag sort med tavlelak, så kan det også anvendes til kragetæer!
  Sylte er en dejlig spise, når den er hjemmelavet med omhu. Jeg bruger nakkekam og skank, hvis jeg ikke kan skaffe hoved.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 7. december 2016 @ 18:19

  • Det er en udmærket ide, men kan tavlelak holde til vejr og vind?
   Sylte er SÅ godt, når det er tilberedt ordentligt, men hvis man kun kender de færdiglavede, kan jeg godt forstå, folk rynker på næsen.

   Kommentar af Ellen — 7. december 2016 @ 19:10

   • Ja, hvis du vælger en alkydbaseret tavlelak.

    Kommentar af Kristine — 7. december 2016 @ 19:28

    • Fint – den er givet videre til bygningskonstruktøren.

     Kommentar af Ellen — 7. december 2016 @ 19:35

 3. Det lyder fantastisk med lidt langsom tv og noget patchwork, jeg glæder mig meget til det forhåbentlig en gang bliver min tur til at blive pensionist! Men sylte og de dersens mellarver, det holder jeg altså nallerne fra!….

  Kommentar af www.skøreliv.dk — 7. december 2016 @ 19:04

  • Du kan også roligt glæde dig 🙂
   Det er en syltefordom! Hvis jeg kaldte det for en pate, ville du spise den og synes den er god – det var sådan, jeg meget lusket introducerede mine niecer til sylte, og de måtte indrømme, at den ikke lige stemte overens med deres forestillinger 🙂 Melormene er vi så til gengæld enige om!

   Kommentar af Ellen — 7. december 2016 @ 19:13

 4. Det er en talentfuld tømrer, du har i huset. Jeg synes, du har fortalt, at han kørte taxa?

  Jeg kan også godt lide din brødkurv. Kunne hessian være et godt materiale til det ene lag? Det vil nok være lidt hårdt ved symaskinen … Faktisk tror jeg ikke, min “Bernette” ville kunne tygge sig igennem det. Men jeg har nu heller ikke fidus til, at den skulle kunne den slags. Jeg havde en Husquarna i sin tid. Den kørte frem og tilbage og så zigzag og ikke mere, og så kørte den ellers igennem nærmest hvad som helst. Men jeg skulle absolut have den byttet væk for en, der kunne lidt mere. Bagklog er det jo nemt at være.

  Kommentar af Henny Stewart — 7. december 2016 @ 20:38

  • Han kørte taxa i de sidste syv år af sit arbejdsliv. Inden da lavede han flere vidt forskellige ting – hvoraf ingen havde at gøre med at være tømrer – men han har altid haft hænderne skruet rigtigt på. Det har alle mændene i Johns familie.
   Hvis hessian er for hårdt ved symaskinen, vil det så ikke også være for hårdt/stift til at kunne formes pænt rundt? Jeg kunne mistænke, at du i stedet får en mangekant ud af det. Det ville på sin vis også være i orden, men ikke, hvis symmetrien ryger sig en tur. Jeg ville nok hellere prøve med tyndere stoffer og så lægge et eller andet ind som støtte – det kunne i princippet bare være et gammelt håndklæde. Dem bruger jeg også som grydelapmidterstof.

   Kommentar af Ellen — 7. december 2016 @ 20:55

 5. Elsker dine fine brødkurve:) elsker ikke sylte. Er en kræsenpind:)

  Kommentar af Mette — 7. december 2016 @ 22:27

  • Tak … er du det? Jaja, man kan ikke vinde hver gang. Men du skulle bare prøve min hjemmelavede 😉

   Kommentar af Ellen — 8. december 2016 @ 9:10

 6. Det er så godt med et gavelager – både så man har gaverne, og så man har noget at lave undervejs 😉
  For mig er det “at sysle” at gå rundt med støvekluden og vand(e)kanden og sørge for, at der ser pænt ud i det lille hjem – så absolut noget, man bedst har tid til, når man ikke også går på arbejde.

  Kommentar af conny — 8. december 2016 @ 11:28

  • Ja, det er.
   Pudsigt – for mig er enhver form for rengøring og oprydning alt andet end at sysle – det er noget, der skal overstås. Sysle har indbygget hygge for mig.
   Men det er rigtigt, at tiden til støveklude m.m. er en hel del mere rigelig for mig end for dig – derfor tager jeg det lidt hist og lidt pist og ind imellem noget andet, så føles det ikke så slemt 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. december 2016 @ 11:44

 7. Der er åbenbart mulighed for at sysle på forskellig vis her i landet. Jeg kendte ikke ordet, før jeg flyttede til Sønderjylland. Her betyder det at gøre rent, pille visne blomster af, støve af og rydde op. Sysselsat, derimod, skulle vel kunne dække over både det hyggelige og det nødvendige, da det kun betyder, at man beskæftiger sig med noget.

  Kommentar af Elsebeth — 8. december 2016 @ 16:48

  • Det passer jo fint med Connys kommentar herover – hun stammer også fra Sønderjylland. Ordbogen siger beskæftige sig med noget, især lettere, uforpligtende gøremål, med ‘pusle’ som synonym. Vi har på sin vis alle ret – måske lige bortset fra decideret rengøring, men det kan også diskuteres 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. december 2016 @ 18:03

   • Jeg kom lige til at se ordentligt på din overskrift. Jeg havde nu skrevet ‘sysselvinter’ og ikke ‘syslevinter’. Du bruger jo udsagnsordet – altså beskæftigelsesvinter vs. beskæftigevinter.

    A hæ’ sysle lette vette – der er jo ingen, der har talt om, at det er hovedrengøring.

    Kommentar af Elsebeth — 8. december 2016 @ 23:11

    • Ja, det er nok mere korrekt at skrive sysselvinter, men syslevinter går nu også – at sysle betød jo også at pusle.
     Ingen har nævnt hovedrengøring, nej, men når jeg vasker gulve over hele hytten, får det sveden frem; det er anstrengende og god husmormotion, så det vil jeg ikke kalde at sysle. Støvaftørring er mere i den retning … og jeg forstår ikke din sidste sætning 🙂

     Kommentar af Ellen — 9. december 2016 @ 9:08

 8. Og ordbogen over det danske sprog nævner så også: besørge, udføre, være beskæftiget med lettere legemligt arbejde; navnlig om (lettere) husligt arbejde, husflid, havearbejde, fritidsbeskæftigelse olgn.
  Det udelukker rengøring, det kan aldrig komme ind under lettere husligt arbejde 😉

  Kommentar af Lene — 8. december 2016 @ 20:37

  • Ahhh, tak – jeg var doven og tog kun sproget.dk, men dette var mere uddybende.
   Jeg er ganske enig; det var også derfor jeg stillede mig tvivlende mht. rengøringen i Elsebeths kommentar. Rengøring er bestemt ikke ‘lettere husligt arbejde’ 😉

   Kommentar af Ellen — 8. december 2016 @ 20:52

 9. Flot lille hus
  og dejlige brødkurve

  Selv elsker jeg at se morse, men har ikke set det længe, hvor sendes det?

  Kommentar af Anette — 9. december 2016 @ 11:28

  • Han kan nydes over DR1 hver hverdagseftermiddag ca. 13:35 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. december 2016 @ 15:50

   • oh tak det må jeg gøre en dag… selv om vi ofte enten går tur der eller hvis jeg er udmattet sover til middag…

    Kommentar af Anette — 9. december 2016 @ 18:40

    • Kan du optage dem, måske?

     Kommentar af Ellen — 9. december 2016 @ 19:14

     • det ville være smart… men sådan en smart boks har jeg ikke… det går nok jeg ser dem når jeg kan nu ved jeg de er der, det heldigvis afsluttede historier.
      nu må jeg hellere komme vider med juleklargøring, for ugens indlæg er postet…

      Kommentar af Anette — 9. december 2016 @ 19:19


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.