Hos Mommer

12. maj 2011

Mælkebøttesirup

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:00
Tags: ,

P1020800

Nu har jeg prøvet at lave sirup af den nok så velkendte Taraxacum vulgare; også kaldet fandens mælkebøtte.
Sirup af Taraxacum vulgare – det lyder næsten som et heksebryg. Jeg må hellere underskrive mig Tusnelda fremover. En dansk, ikke-ondsindet heks kan kun hedde Tusnelda, ikke?
Jeg blev inspireret af Lavendels indlæg forleden, så i går så man lige mig tage ud og forsyne mig med mælkebøtteblomster i stor stil. 500 gram skulle der til, og hvor mange hoveder er det mon lige? Vi har heldigvis Danmarks største mælkebøtter i de grønne områder bag rækkehuset, så jeg plukkede løs, stolede på min vurderingsevne – og kom hjem med 565 gram. Kun 13% fejlvurdering… fuldstændig utilladeligt i de fleste sammenhænge, men jeg var ganske tilfreds.
Som I ser, var der masser af råvarer, og der har ikke været en eneste bil inden for en radius af flere hundrede meter, så de var udstødningsgas-rene. Heldigvis var de også fri for insekter – underligt nok, men det har jeg ikke tænkt mig at klage over…

Da jeg gik hjem, var højre hånd helt gul af pollen, der var klistret godt fast pga. mælkebøttesaften. Det var ret svært af få af igen.
Nå… det lykkedes, men så skulle de gule kronblade klippes af – det tog betydelig længere tid end at plukke blomsterne…

P1020806P1020808

Ned i gryden sammen med 2½ liter vand, skal og saft af 2 citroner og 2 kg lyst rørsukker (jeg har ikke fulgt opskriften helt slavisk, men har skævet lidt andre steder også).
Kog i 10 minutter.
Si det gennem et viskestykke. Gad vide, om jeg nogen sinde får den gule farve af klædet igen? Den er godt nok meget intens. Men flot.

P1020811P1020812

Nu skulle væden koges ind til sirup, og det var dér, Tusnelda blev lidt usikker på processen.
Hvor lang tid ville det tage?
Hvor tykt er sirup, når det koger i forhold til, når det er koldt?
Hvorfor har jeg overhovedet ikke styr på dette her?
Hvordan bliver jeg en erfaren heks?
Hvor er Lavendel, når jeg har brug for hende?
Hvorfor har jeg ikke et termometer, der kan måle >100°?
En side, jeg fandt, sagde, at når væsken var 115°, var siruppen fin. Godt så. Man kan jo ikke lige måle ved at stikke albuen ned og vurdere temperaturen som når man skal have børn i bad…

Jeg lod det koge ind i godt 1½ time til 2/3 af det oprindelige volumen. Det var sikkert ikke nok, for der blev lidt flere glas, end jeg havde regnet med.
Vi har sirup til ind i det næste århundrede, tror jeg. Hvis det ellers smager godt, har jeg en temmelig alternativ værtindegave i en tid fremover.
Siruppen skulle være fænomenal til pandekager, is og youghurt. Det bliver spændende … men flot ser det i hvert fald ud … påstår Tusnelda selv.

P1020813P1020818

34 kommentarer

  1. Det ser vældig interessant ud og en god beskrivelse af heksekunsten er leveret. Jeg går ud fra du har plukket ca. 508 mælkebøtter!
    For mange år siden forsøgte jeg mig med vin af samme blomst – den var udrikkelig. Håber din sirup smager godt.

    Kommentar af Jørgen Carlsen — 12. maj 2011 @ 16:09

    • Jørgen, hehe, jeg har sådan cirka ingen anelse om antallet 😉 Flere opskrifter gik netop på, at man skulle tælle hoveder (!), men det gjorde denne ikke.
      Jeg har hørt om mælkebøttevin, men du er den første der har fortalt mig, hvordan den smager, så det skal jeg i hvert fald ikke forsøge at kaste mig ud i. For din skyld har jeg lige smagt på siruppen, og jo… jeg synes skam den er god nok og kan sagtens forestille mig at indtage det sammen med de ting, jeg nævnte i indlægget.

      Kommentar af Ellen — 12. maj 2011 @ 16:46

  2. Jeg så godt opskriften hos Lavendel og havde også tænkt mig at afprøve den. Men jeg skal vist halvere den portion, da jeg slet ikke er til så søde sager, men bruger lidt i dressing, marinader og deslige. Jeg må se om jeg kan komme på skovtur i weekenden 🙂

    Kommentar af Pia — 12. maj 2011 @ 18:54

    • Pia, den blev nu også noget større, end jeg havde forventet, men for det første skal den nok koges noget mere ind, end jeg gjorde, og for det andet er det ret små glas, hvilket ikke kan fornemmes på billedet. Det er kun det bagerste med det grønne låg, der har normal marmeladeglasstørrelse. Det med det røde låg rummer kun 1 dl.
      Og som nævnt er det en alternativ værtindegave, så lav du bare hel portion, nu du er i gang 🙂

      Kommentar af Ellen — 12. maj 2011 @ 19:46

  3. Meget har jeg prøvet.
    Kammuslinger og rababerkage – men nu strammer du den. 🙂
    Kan du ikke lige sige til når du har smagt det?

    Kommentar af Kong Mor — 12. maj 2011 @ 21:25

    • Kong Mor, det er da om at forny sig 🙂
      Jeg har smagt på den søde sag nu, og for en pandekage- og iselsker må det være det rene guf – selv om man jo ikke kan diskutere smag, men jeg ville ikke tøve med at servere det for gæster, og heller ikke med at bruge det som værtindegave, for meget sirup bliver der altså ikke spist i dette hus…

      Kommentar af Ellen — 12. maj 2011 @ 22:00

  4. Prøvede for mage år siden med mælkebøtte vin, og resultatet var i modsætning til Jørgens ganske velsmagende, men man var måske mindre kritisk og mere entusiastisk dengang. Det var med blomsten som “krydderi” ligesom hyldeblomstvin. Nu, hvor jeg har råd til at købe rigtig vin, er blomster og eksperimenter gledet i baggrunden. Sirup er der rigeligt af i fjernsynet.

    Kommentar af Eric — 12. maj 2011 @ 21:52

    • Eric, du har måske en pointe med, at værdsættelse eller mangel på samme kan være aldersbetinget; det er dog også mange år siden, Jørgen forsøgte sig, men igen: smag er så forskellig.
      Jeg eksperimenterer ikke med at lave vin, men alle mulige andre gastronomiske forsøg kaster jeg mig gerne over – fornyelse må der til ind imellem, så alt ikke går hen og bliver rutiner.
      Der er meget sirup i tv, ja, men jeg synes nu også, at der er så rigeligt med syrlige bemærkninger til at neutralisere det 😉

      Kommentar af Ellen — 12. maj 2011 @ 22:06

  5. Sikke en flot gylden farve. Men det er da noget af en proces, du har været i gang med.
    Og så lærte jeg af det du skriver, at siruppen er færdig ved 100 gr.
    Jeg tror, jeg vil anskaffe mig sådan et termometer. Jeg har nemlig lavet sirup af blommer, og senest af ribs jeg havde i fryseren. Men da det var blevet afkølet, viste det sig at være gele. Så puttede jeg vand i og varmede op igen.
    Det er da ikke til at vide, hvornår saften har kogt længe nok til at være blevet til sirup. Som du siger, så vil jeg heller ikke lægge albue til. 😉
    Men syltetøjet er blevet udkonkurreret af sirup her hos mig. Det smager dejligt på græsk yogurt eller på is og pandekager.
    Så et termometer må der til!

    Kommentar af betty — 12. maj 2011 @ 22:24

    • Betty, en proces, ja, men det var meget sjovt at prøve – men… ahem, ‘> 100’ betyder bare ‘større end 100’, og der stod altså 115° 🙂
      100° er rent vands kogepunkt, så tykt sukkervand vil koge ved en højere temperatur – jo mere sukker, jo højere.
      Hvis man vil lave gele, er det jo en fordel, at bærrene ikke er helt modne, for så gelerer de bedre. Det modsatte må jo så være tilfældet, hvis man helst vil have en sirup: Så modne bær som muligt – og det lyder rigtig lækkert med dine frugtsirupper – tak for ideen 🙂

      Kommentar af Ellen — 12. maj 2011 @ 22:38

  6. Jeg fik også et godt øje til Lavendels mælkebøttesirup, men har ikke haft tid til at plukke og rense blomster endnu. Det ser ret omstændeligt ud :-S

    Kommentar af Ditte — 12. maj 2011 @ 23:53

    • Ditte, lidt omstændeligt, ja, men sjovt at prøve. Det tog tre timer fra start til slut, men den 1½ times indkogning behøver man jo ikke at stå og kigge på 🙂

      Kommentar af Ellen — 13. maj 2011 @ 7:45

  7. Spændende og morsomt at du tog handsken op og prøvede opskriften.
    -Og så spørger Praktiske Gris: Hvordan får du mon klædet i sien hvidt igen?

    Kommentar af Farmer — 13. maj 2011 @ 6:42

    • Farmer, det ved jeg ikke endnu – faktisk tror jeg slet ikke, det kan lade sig gøre, så jeg er indstillet på, at det efter vask bliver lagt en nyoprettet bunke, der hedder “Til de fremtidige mælkebøtte- og andre sirupper” 😉 Herregud, det er jo bare et viskestykke; det ofrer jeg gerne på sagen.

      Kommentar af Ellen — 13. maj 2011 @ 7:54

      • Netop! Man må ikke miste evnen til at sige PYT.

        Kommentar af Farmer — 13. maj 2011 @ 17:46

        • Enig! 🙂

          Kommentar af Ellen — 13. maj 2011 @ 17:49

  8. Hold da op kan man også det… Hmmm vi har en del af dr gule hoveder i plænen dem må du også gerne få;-)

    Kommentar af Inge — 13. maj 2011 @ 7:11

    • Inge, tak, nu har jeg nok for i år – men næste år måske? Eller… hmmm næh – jeg tror I bor for tæt på en vej 😉

      Kommentar af Ellen — 13. maj 2011 @ 7:55

  9. Hold da op, hvor ser det spændende ud. Det må jeg prøve. Tak.

    Kommentar af Marianne — 13. maj 2011 @ 7:34

    • Marianne, det var nyt, og alt nyt er spændende at prøve – men det smager rent faktisk godt, synes jeg.

      Kommentar af Ellen — 13. maj 2011 @ 7:56

  10. Helt klart- det skal da prøves. Den sirup ser aldeles flot ud. Jeg vil lige frede dem, der dukker op i plænen, så vil de pludselig blive værdsat!!! Vores have støder op til en mark, så her vil ellers være nok at hente
    Jeg prøver lige først med en mindre portion. Man kan jo altid nå at lave endnu en, da sommeren nu står for døren.Tak for en grundig opskrift.

    Kommentar af Marie — 13. maj 2011 @ 10:59

    • Marie, herligt – der kan man bare se, hvor inspirerede vi kan blive i blogland 🙂 Først jeg, så du (og flere).
      Der er selvfølgelig mælkebøtter hele sommeren, men der er vist flest lige omkring nu?
      Jeg anbefaler, at du googler lidt rundt efter mælkebøttesirupopskrifter og eventuelt laver et mix af flere – jeg fandt for sent en, hvor der også skulle appelsiner i. Det tror jeg ikke, ville have gjort siruppen ringere.

      Kommentar af Ellen — 13. maj 2011 @ 11:16

  11. Har aldrig hoert om mælkeboettesirup. Har du smagt på det eller skal det “modnes” foerst? 🙂
    Her er der mærkeligt nok ikke ret mange mælkeboetter, så vi må noejes med almindelig sirup 😉

    Kommentar af Lene — 13. maj 2011 @ 16:48

    • Lene, det havde jeg heller ikke, før jeg læste Lavendels indlæg 🙂 Jeg har smagt; det skal ikke ‘modnes’, og det smager rigtig godt. Så du Bettys gode ide med at lave sirupper på forskellige bær og frugter – det var en vældig god ide, synes jeg, og det må du have rige muligheder for.
      (Hvorfor kan du skrive ‘æ’ og ‘å’, men ikke ‘ø’? Jeg er bare lidt nysgerrig…)

      Kommentar af Ellen — 13. maj 2011 @ 17:30

  12. Jeg synes, at det ser ret godt ud. Og spændende. Jeg går meget ind for den slags alternative ideer; jeg har også prøvet at lave en (lækker) salat af min skvalderkål. 😉

    Kommentar af Mia Folkmann — 13. maj 2011 @ 23:11

    • Mia, skvalderkål har jeg endnu til gode, men hvorfor egentlige ikke? Jeg har jo hørt, at det skulle være godt, og råvarer har vi nok af 😉

      Kommentar af Ellen — 14. maj 2011 @ 7:51

  13. Dét ser godt nok spændende ud og mælkebøtter har vi da også heroppe, så det skal da prøves, når de engang dukker frem af sneen.

    Kommentar af Dortheivalo — 14. maj 2011 @ 4:17

    • Dortheivalo, det gør de forhåbentlig engang, så god fornøjelse til den tid 🙂

      Kommentar af Ellen — 14. maj 2011 @ 7:52

  14. Jeg synes det lyder enormt spændende, men jeg har ikke den fjerneste ide om hvordan mælkebøtter smager. Ja, jeg formoder jo, at det smager af mere end bare citronskal….. 😉

    Hvordan kan man beskrive smagen?

    Kommentar af jensdrejer — 14. maj 2011 @ 17:57

    • Jens, det var noget af en opgave… hvordan smager mælkebøtter? Det kan jeg ikke svare dig på… man kan sagtens smage citronerne, men siruppen har alligevel helt sin egen smag, som jo så stammer fra mælkebøtterne, men jeg kan ikke finde på noget at sammenligne med, så jeg må blive dig svar skyldig. Hvis vi mødes til et blogtræf inden for en overskuelig fremtid, lover jeg at tage et glas med til dig, så du selv kan smage… men du må gerne minde mig om det 😉

      Kommentar af Ellen — 14. maj 2011 @ 18:21

  15. Hvor ser det dog bare lækkert ud! og pyt med viskestykket, du har sikkert 100 andre. Det er spændende at bruge naturens råvarer på nye måder, om end jeg synes det lyder ret besværligt at få klippet de gule kronblade af hver enkelt blomst.

    Kommentar af Stegemüller — 15. maj 2011 @ 11:27

    • Hanne, det var så absolut den besværligste del af hele processen 🙂 men det var sjovt og alternativt, og ja – jeg har masser af viskestykker…

      Kommentar af Ellen — 15. maj 2011 @ 12:41

  16. Hej Tusnelda det ser rigtig interssant ud med den sirup må prøve at huske det til næste år.
    Har selv som yngre kastet mig ud i at lave mælkebøttevin og har et par flasker stående men kan dog ikke huske smagen fra dengang helt, men det var lidt speciel.
    mvh Kaj W

    Kommentar af kaj c wendt — 13. juni 2011 @ 11:44

    • Hej Kaj – jeg har hørt fra et par stykker, at mælkebøttevin ikke smager særlig godt, men det gør siruppen her til gengæld 🙂 Den kan du roligt kaste dig ud i.

      Kommentar af Ellen — 13. juni 2011 @ 12:49


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.