Hos Mommer

23. marts 2023

I Sønderjylland – igenigen

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:45
Tags: , ,

I efteråret modtog jeg et tilbud, jeg ikke kunne modstå. Det sker ret tit … nogle vil sikkert sige for tit. Denne gang drejede det sig om et ophold på Rødekro i to nætter; med to retter den første aften og ti serveringer den anden. TI! Vi har været oppe på otte, men ikke ti, så det bliver lidt spændende i aften.
I går stod den på en kyllingeterrine til forret og baconsvøbt svinemørbrad (NEJ, IKKE grisemørbrad! Jeg bryder mig slet ikke om denne nye uskik. Det hedder svinekød, gør det) til hovedret. Gaaab, tænkte jeg først. Hvor lyder det keeedeligt.
Det var det så overhovedet ikke; tværtimod var begge retter meget delikate, med spændende detaljer og finesser, som højnede både den visuelle og den smagsmæssige oplevelse, og som lover godt for den kommende aftens oplevelse.
2Tjeneren spurgte, om vi skulle have seks retter i aften, og da vi svarede, at vi skulle have ti, sagde han, at så var det bare med at springe både morgenmad og frokost over, hvis der skulle være plads.
Da måtte jeg lige belære den unge mand om, at det slet ikke er sådan det er. Jo mindre man spiser og jo længere pause man holder, jo mere skrumper mavesækken, så hvis man vil være sikker på at have god madplads om aftenen, skal man spise sin frokost. Nu taler jeg jo ikke om, at man tager en kæmpefrokost midt på eftermiddagen, men det er rigtigt, at man ikke skal springe måltider over, hvis man vil kunne spise mere end man plejer. Jeg lærte det af en kok, til hvem jeg sagde netop et eller andet med at “samle appetit sammen”. Det var kokken, som stod for maden til min 50-års fødselsdag, som ved den lejlighed fortalte mig det. Den aften fik vi en buffet med 34 forskellige ting! Vi skulle hele verden rundt, og det kom vi via Roberts fantastiske mad.

Efter morgenmaden i dag tog vi vestpå, fordi vi ville til Rømø og vi ville se Marsktårnet.
I går så vi spover på Fyn, og da det er trækketid for fuglene, satsede vi på at se flere arter ved Vadehavet.
Da vi kørte over dæmningen, så vi da også en sølvhejre, nogle flere spover og en del knortegæs, en art, vi ikke rigtig ser hjemme ved Den Stråtækte. Som bonus fik vi en miniudgave af sort sol på nordsiden af Rømø.

Marsktårnet var imponerende flot – det minder selvfølgelig om vores eget Skovtårnet ved Rønnede, og selv om det i marsken ikke er nær så højt som det i skoven, virker det højere pga. det omkringliggende flade landskab.
Vi var ikke oppe i det; det var for mange trappetrin til os, og vi var for nærige til at betale 100 kroner ekstra bare for at få lov til at tage elevatoren. Faktisk overbeviste vi hurtigt os selv om, at det nok alligevel er flottest set nedefra, og langt kan man jo se i forvejen i dette landskab …

31

Dagens frokost bestod af hhv. en frikadellesandwich og en tun/æggesandwich fra Rømøbageren, hvis produkter vi med stor fornøjelse har prøvet før. Jeg tror det må være Danmarks bedste bager … John havde svære problemer med at få hevet mig med ud af butikken igen. Jeg købte dog ikke kajkager, men morede mig over, at de også havde andreakager, hvilket jeg ikke har set før – ej heller de vrede fugle. Kaninhaler var ligeledes til at købe.
De havde heeelt vildt mange slags heeelt vildt lækre kager, herunder kæmpetræstammer, så vi blev enige om, at til efteråret, når vi skal bo ved Blåvand sammen med englænderne, skal vi foreslå at køre en tur herned. Træstammer er et must, når de er i Danmark, og især Aubrey vil få materiale nok til våde kagedrømme i lang, lang tid efter et besøg hos denne bager. Endelig er der ingen af dem der har været på Rømø før, ikke engang Charlotte, så det er under alle omstændigheder en køretur værd.

Advertisement

24 kommentarer

 1. Det lyder da rigtig godt, og NEJ, man kan ikke lade sig lokke for tit.
  Hvis jeg var bager på stormomsuste Rømø, ville jeg afgjort sælge lækager.

  Kommentar af Eric — 23. marts 2023 @ 15:32

  • Haha, det havde de såmænd nok også med det store repertoire – jeg nåede ikke dem alle igennem 🎂😁

   Kommentar af Ellen — 23. marts 2023 @ 16:56

 2. Tak for tippet – det vil vi booke i september på vores årlige tur sammen med et hold venner! Har I prøvet Nymindegab kro – det er virkelig godt!

  Kommentar af Fru Moll — 23. marts 2023 @ 16:52

  • God ide – tror jeg … vi har endnu aftenens ti serveringer til gode.
   Jeg siger også tak for tippet; vi har ikke været på Nymindegab Kro. Endnu … 😉

   Kommentar af Ellen — 23. marts 2023 @ 16:57

 3. Velbekomme – 10 retter er mange. Med alt det mad, må du være på slankekur, når I ikke er ude og spise. Eller har du et særligt fif?

  Kommentar af Lisbeth — 23. marts 2023 @ 18:58

  • Der var såmænd ikke så meget mad endda, men mit fif, hvis det overhovedet er et fif, er, at derhjemme intervalfaster jeg og spiser defor stort set aldrig morgenmad og kun meget lidt frokost. Men jeg er altså ikke superslank af den grund, selv om det nok hjælper lidt til med ikke at blive alt for fed.

   Kommentar af Ellen — 23. marts 2023 @ 21:50

   • Ja det er ikke nemt ikke at blive lidt rund i vores alder. Jeg springer ikke over måltider, men går så heller ikke ud og spiser.
    Håber det var godt.

    Kommentar af Lisbeth — 23. marts 2023 @ 22:26

    • Jeg har ikke spist morgenmad, siden jeg flyttede hjemmefra 🙂
     Det var rigtig godt!

     Kommentar af Ellen — 24. marts 2023 @ 15:26

 4. Hvis man nu tog et par ture i det tårn, måtte det vel forbrænde et par retter. Men nej, jeg skulle nu ikke nyde noget. Bliver rundtosset bare ved tanken.

  Kommentar af henny894 — 23. marts 2023 @ 21:32

  • Haha, Henny, med den fart, vi ville kunne skyde i det tårn tror jeg, at rundtossetheden er det mindste problem 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. marts 2023 @ 21:52

   • Det kan godt være. Jeg synes nu, det er lidt mærkeligt med denne tendens til at opstille fritstående vindeltrapper ude i naturen. At man kan være nødt til at have dem i bygninger, kan man forstå, men hvad man skal med dem midt på en strand, kan være vanskeligt at forstå.

    Kommentar af henny894 — 24. marts 2023 @ 10:46

    • Jeg synes det ser flot ud. Fra Skovtårnet kan man se 50 km væk – det er sjovt at stå og prøve at lokalisere noget man kender. Eller burde kunne genkende …

     Kommentar af Ellen — 24. marts 2023 @ 15:28

 5. Jeg tror da, jeg vil en tur til Rømø, næste gang jeg er hos min mor – bare for at få en Andreakage 😉 Jeg kan ret godt lide Kajkager, så mon ikke også Andrea vil smage mig 😀
  Bare for at få geografien på plads for læserne vil jeg lige gøre opmærksom på, at Marsktårnet ikke ligger på selve Rømø, men på fastlandsjylland. Endnu har jeg ikke været der, så det ville jeg komme, når jeg tager til Rømø efter kager.
  Jeg blev glad over at læse, at det var svin og ikke gris, du fik. Jeg er endnu ikke kommet mig over, at folk tilsyneladende ikke forstår voksensprog, men vælger at bruge børnesprog.
  Det bliver spændende at læse om de ti serveringer; om du brød dig om dem, og hvor store de var.

  Kommentar af conny — 24. marts 2023 @ 12:32

  • Andrea smager sikkert også godt 🙂
   Okay, teksten kan godt forstås som om Marsktårnet ligger på Rømø, kan jeg godt se, så fint nok lige at få det på plads.
   Det er en meget farlig bagerforretning at komme ind i, kan jeg godt sige dig!
   Jeg synes også, at det er meget irriterende, at alt skal være noget med grise-. Det lyder fuldstændig tåbeligt at sige grisemørbrad 😡
   Det kommer, det kommer …

   Kommentar af Ellen — 24. marts 2023 @ 15:34

 6. Din kommentar med gris/svin. Hm jeg benytter det i flæng må jeg indrømme, det var først her jeg blev opmærksom. Der må virkelig være nogle der krummer tæer når jeg er så ubeslutsom 😉
  Jeg er ikke den store kagespiser, dog ser jeg en del priser rundt omkring. Det er da vildt billig kr. 25,- . Tænker på et billede jeg så et eller andet sted i en tråd her i ugen, det var på en tebirkes til kr. 49,- et eller andet sted i Kbh. 😮
  Det tårn vil jeg prøve og se om jeg kan bestige her engang 2023. Tænker det kunne være hyggeligt med en udflugt til det sønderjyske.

  Kommentar af Abildjyden — 25. marts 2023 @ 7:56

  • Jeg vil håbe du beslutter dig for ‘svin’. ‘Gris’ er, som Conny så direkte siger, børnesprog, og hvordan det er blevet så udbredt, forstår jeg ikke.
   En tebirkes til 49 kroner!!! De må da have spist søm 😲 – det ville jeg aldrig give. Jeg køber pakker med fire rigtig gode, frosne, fra Mette Munk. De koster godt 30 kroner. For alle fire, altså! Jeg syntes, at rømøkagerne var dyre, men det er nok fordi jeg stort set aldrig køber kager.
   Skulle du ikke komme op i Marsktårnet, er det alligevel en tur til Sønderjylland værd bare for at se det, synes jeg.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2023 @ 8:27

   • Bare en lille en lille kommentar til gris/svin – i reklamen fra Rema, er der tilfældig en opskrift der er en af dem jeg ofte bruger.
    “One pot gris i kål”
    Er titlen på opskriften. Jeg benytter som oftest kyllingebryst. Det er bare en af årsagerne til jeg godt kan forglemme 😂 og være vægelsindet 😉

    Kommentar af Abildjyden — 25. marts 2023 @ 10:12

    • Det er jo netop også supermarkederne, der startede den uskik, så ikke så underligt, at folk kan forledes til at tro det altid skal hedde noget med gris. Svin er også et skældsord, så visse marketingsfolk mener nok, at gris virker lidt blødere i det … 🙄

     Kommentar af Ellen — 25. marts 2023 @ 10:26

 7. Altså, i virkeligheden vil du vel gerne have tilbud, du ikke kan modstå. Ellers kunne du jo nok finde ud af overhovedet ikke at modtage de tilbud.
  Vi har været hos Rømø bageren et par gange, og jeg kan slet ikke huske, at den skulle være noget særligt. Nu er jeg så heller ikke til hverken Kaj eller Andrea kager (som måske er et jysk fænomen. Jeg har i hvert fald set dem hos mange bagere) eller for den sags skyld træstammer, men jeg vil alligevel prøve at få kigget nærmere på den, næste gang vi besøger Rømø. Men så skal vi jo selvfølgelig også til Hattesgård, for deres kager kan jeg ikke modstå, og kageappetitten skulle nødigt være ødelagt.

  Kommentar af Kirsten — 25. marts 2023 @ 8:29

  • Du rammer selvfølgelig plet – jeg beder jo selv om det, fordi jeg ikke vælger nyhedsbreve fra 😀
   Andrea må være jysk, ja – jeg har ikke set hende her på Sjælland.
   Jeg bryder mig overhovedet ikke selv om træstammer eller kajkager, men af en eller anden grund er det blevet tradition for mine englændere, at de skal have træstammer, når de er i DK.
   Jeg kan anbefale rømøbagerens sandwiches, hvis du kan spise den slags, men Cafe Hattesgård er undgået min opmærksomhed. Tak for tip.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2023 @ 8:39

 8. Hvor er det dejligt at læse at I friske hopper på et godt tilbud. Og det tårn drømmer jeg om at opleve , også det på Sjælland. Men vi er så ikke så gode til at køre efter oplevelser i Danmark, vi vender mere snuden mod Norge 🙂
  Jeg er enig med dig i at det hedder svinemørbrad, men ikke at gris er børnesprog. Her i huset bruger vi begge dele i flæng. Vi siger svinestald, men da vi havde grise :-), sagde vi f.eks. har du husket at melde grise til (afhentning til slagteri). Så i landbrug bruges begge dele.

  Kommentar af Lene — 25. marts 2023 @ 9:49

  • Med den sparsomme tid, I endnu har tilovers, forstår jeg sandelig godt prioriteringen – men der kommer en dag … 😊
   Det synes jeg er interessant, Lene – jeg kommer jo også fra en gård, men her blev dyrene altid kaldt svin; aldrig grise. Kan det være landsdelsafhængigt, mon?
   Tilføjelse: Ved nærmere eftertanke passer det ikke, hvad jeg siger. Far sagde tit, at han skulle “ned og fodre grisene”, så jo, vi har også sagt grise, men jeg tror ikke, det gjaldt noget, vi spiste; det var altid svine-etellerandet.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2023 @ 10:23

 9. Det var godt, I ikke følte jer forpligtet til at stige op i tårnet. Der er flot deroppe, men det er nogle forfærdelige trappetrin derop. Jeg blev i hvert fald rundtosset. Du mener da vel ikke, at det var entrepris 90 kr. PLUS 100 for elevatoren?
  Ja, Hattesgården, som en anden skrev, den skal I besøge, når I kommer til Rømø til efteråret.
  Jeg har aldrig set så stort og så varieret et kageudbud på en cafe. Find et billede på nettet.
  Selv hvis nogen af jer måske ikke er så kageglade, så er det et fint og nysseligt lille sted at drikke kaffe. Om sommeren ude i haven. Og for dem, der ikke er så kage- eller kaffeglade, så har de alle mulige søde, små, gamle (ikke rigtige antikvits-) ting til udstilling og salg.

  Kommentar af tingats — 25. marts 2023 @ 13:15

  • Jojo, det var 90 kroner plus en halvtredser for hver af os for at få den ære at blive løftet til tops! Altså 2 x 140 kroner. Lige frisk nok, syntes vi.
   Vi skal helt sikkert på Hattesgården næste gang vi er på Rømø. Jeg er i skræmmende høj grad til kager (bare ikke kajkager og lignende), så jeg lader mig alt for nemt friste. Det vil også ske på Hattesgården … men besøges skal den da.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2023 @ 15:22


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.