Hos Mommer

9. december 2022

Fantastiske folkevid

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:03
Tags: , ,

Når jeg har min cirka ugentlige, cirka timelange snak med Charlotte, er det ret sjældent, vi taler politik. Der er så meget andet i hendes og min verden, der fylder mere, men det hænder dog alligevel, at vi kan finde på at tale politik i både bred og smal forstand, for nogle gange er tingene så groteske, at det kræver en lille snak. Det er gennem disse samtaler, jeg finder ud af, hvor stor forskel der er på de nyheder vi i de danske medier hører om England og på de ting, de engelske medier lægger vægt på. Og vice versa. Jeg siger ikke, at nogen af dem har russiske tendenser, men det er i hvert fald ikke de samme ting, de to lande anser for at være vigtigt at formidle videre til den brede befolkning. Valget af avis har naturligvis også noget at sige … C & T læser The Times, som i deres øjne er den avis, der lægger mest vægt på saglighed og ikke umiddelbart virker som om de bare skal fange læsere via dramatiske overskrifter. Noget, som selv Berlingske er begyndt på: “Hun gjorde dit eller dat, og resultatet overraskede hende”. Jeg falder ikke for den slags billige klikfang, og måske går jeg derfor glip af vigtig information, men det er i så fald bare ærgerligt.

Alle ved vist, hvad Brexit står for. Dem, der stemte for at forlade EU, hedder brexiteers. Det er et pænt neutralt ord, ganske som antonymet remainers.
De blev hånligt omdøbt til remainiacs eller lidt senere, fordi the brexiteers mener, at the remainers altid brokkede sig over Brexit-nationens tilstand, remoaners. 
Charlotte og Tim er afgjort ikke brexiteers, men vi kunne alle blive enige om, at især betegnelsen remoaner er morsom og et fint udtryk for folkeviddet, eller wisdom of the crowd, som det hedder på engelsk.
Så kan man diskutere lidt med sig selv, om [folke]vid nu også er lig med wisdom, idet ‘vid’ betyder “evne til at udtrykke sig vittigt og rammende på et højt plan”, hvilket ikke nødvendigvis er et udtryk for den store visdom, men nu er vi vist ude i petitesserne.
Er det ikke ligefrem visdom, der bliver udtrykt af folkeviddet, er det til gengæld næsten altid morsomt … jeg elsker, når der lynhurtigt opstår nye ord eller betegnelser for et eller andet, der er oppe i tiden. Lige nu kan jeg selvfølgelig ikke lige huske gode, konkrete eksempler; jeg kom bare til at tænke på fænomenet, da jeg i går talte med Charlotte og hørte ordet remoaner.
Det bruges så dog ikke så ofte mere … stort set alle, der har haft så gevaldig travlt med at skose the remoaners og stædigt holde på, at det nok skal gå alt sammen, har holdt temmelig lav profil et pænt stykke tid nu. Mange brexiteers er vistnok ved at indse, at det måske alligevel ikke var det smarteste valg, de foretog dengang i 2016. Stemningen er måske ved at vende derovre, men jeg vil tro, at løbet nok er kørt for de næste mange år. Det ville heller ikke være en god ide at foretage en ny afstemning nu, for selv om der skulle blive et snævert flertal for ydmygt at vende tilbage til EU, kan (de stadig mange) EU-modstandere med rette spørge, hvorfor tallene fra afstemningen (51,89 % kontra 48,11 %) nu ikke længere kan accepteres? Så kan det modsatte, men nok relativt samme resultat vel betragtes som lige så ‘ugyldigt’? Så nej: Det varer mange år endnu – om overhovedet – før vi ser en ny afstemning derovre. Der skal nok gå en generations tid.
Så må vi se, om Skotland og Wales på et tidspunkt inden da melder sig ud af UK. Hvilket heller ikke er en god ide … det er noget værre rod alt sammen derovre.

Det er frygtelig egoistisk, men jeg er bare så glad over, at mine egne fire englændere ingen problemer har, og at de klarer sig strålende alle sammen.
Lige bortset fra, at Aubrey er hundesyg, fordi han har raget sig en omgang skarlagensfeber til! Han er nu på penicillin og bliver formentlig helt rask igen inden de skal rejse til Danmark.

P1010451

Advertisement

22 kommentarer

  1. The Guardian er en sober avis uden betalingsmur. Den skimmer jeg dagligt. De fleste andre engelske aviser er ejet af rigmænd, og det sætter nok sit præg på “politikken”. De politiske bølger går højt i UK, og der er adskillige YouTube-kanaler, der ikke lægger fingrene imellem, men der er jo også rigeligt med skandaler, de kan tage fat i.
    Remoaners er et herligt udtryk 🙂 Hvad angår Brexit, fatter jeg ikke, at de ikke blev i det indre marked. Det havde ikke forhindret dem i at ride nationale kæpheste og havde sparet dem både penge og besvær.
    God bedring til junior!

    Kommentar af Eric — 9. december 2022 @ 15:13

    • Jeg kender ikke The Guardian, men læste derfor nu om den på Wikipedia. Den ser rimelig neutral ud – men er åbenbart berømt/berygtet for pinlige trykfejl – bl.a. at stave eget navn forkert 😂
      De har selv en artikel om det her: https://www.theguardian.com/media/2021/may/12/guardian-200-typo-negative-best-worst-grauniad-mistakes
      Jeg tror faktisk, at grunden til brexit-tilhængernes snævre flertal var, at mange af dem troede det netop var EU, der var den største hindring for at ride deres mange nationale kæpheste. Det må ikke være sjovt at finde ud af noget andet nu!
      Tak 🙂

      Kommentar af Ellen — 9. december 2022 @ 17:01

  2. Næh nogen gange bliver man først klogere, når det er for sent. Rigtig god bedring med den unge mand. Han har bare at blive rask til jul.

    Kommentar af Lene — 9. december 2022 @ 17:42

    • Det er vist desværre ikke ualmindeligt …
      Tak. Ja, det har han bare, har han.

      Kommentar af Ellen — 9. december 2022 @ 21:07

  3. Det er vigtigt at vide, at ens børn har det godt, og det har de heldigvis. God bedring til Aubrey, ja han skulle gerne blive rask inden jul.
    Politik har jeg ikke meget forstand på, så ingen kommentar til det.

    Kommentar af Lisbeth — 9. december 2022 @ 19:08

    • Det er noget af det vigtigste her i verden – og tak, vi håber det bedste, så han kan glæde sig til at komme til Danmark.

      Kommentar af Ellen — 9. december 2022 @ 21:08

  4. Ud fra det, man sådan får at vide, går det ikke for godt for et meget stort antal englændere, så det er godt, at det samme ikke er tilfældet for dine. Mht. Brexiteers, så kunne det jo være, at nogle af de lokale “Nej, til EU-ere”, inklusive nogle af mine partikammerater, ville lære af deres erfaringer. Så var der da i det mindste kommet noget godt ud af det. Nej, EU er på mange måder ikke ideelt, men vi kan nu engang bedre klare os sammen end hver for sig.

    Kommentar af henny894 — 9. december 2022 @ 20:34

    • Ja – det gør mig på én gang glad og ked af det.
      Man må da virkelig håbe, at andre kan lære af, hvor slemt det er for England at have meldt sig ud af fællesskabet. Selvfølgelig er der ulemper ved EU, men som du siger, kan vi ikke klare os alene. Slet ikke lille Danmark.

      Kommentar af Ellen — 9. december 2022 @ 21:10

  5. Følelser og fakta. Både individers og samfunds beslutninger bestemmes af balancen mellem disse to faktorer. Desværre lever vi (og UK) i en tid med faktaresistens og mangel på troværdige neutrale medier. Når der samtidig blot er få procentpoint forskel mellem to fløje ved store beslutninger, valg og afstemninger kan der opstå “sorte huller” i demokratiet. Det oplever flere og flere lande i disse år inklusive UK og DK. Jeg har ofte glæde af artikler fra The Guardian.

    Kommentar af Ib Hansen — 11. december 2022 @ 5:36

    • Og desværre ikke kun DK og UK – det gælder vist i særlig høj grad i USA!
      Vi må virkelig håbe, at demokratiet ikke går fløjten pga. nogle relativt få fanatikere.
      Så du er også Guardian-læser. Jeg må vist hellere begynde at læse den avis 🙂

      Kommentar af Ellen — 11. december 2022 @ 9:27

  6. Man kan godt argumentere for at brexit svarer til en grundlovsændring.

    Derfor har jeg undret mig over at en afstemning med “Ja” “Nej” til EU var afgørende med så lille et flertal, man ved jo godt (og det ved både moaners og exiteers) at der ikke skal meget til et par procent i en folkeafstemning – især ikke hvis man giver sig tid og tager debatter og dialoger. Når man skal ændre en grundlov bør der være en bremse, kvalificeret flertal over to valgperioder.

    Men det er altså et skægt ord, “remoaners”!!!

    Jeg håber Aubrey bliver hurtigt rask.<3

    Kommentar af Donald — 16. december 2022 @ 2:59

    • Ahhh – jeg ved ikke … det var jo ikke en grundlovsændring, da der blev stemt for indmeldelse, så kan det nok heller ikke være det, når der skal stemmes for det modsatte, men det havde da bestemt været rart med et solidt flertal den ene eller den anden vej, for dette næsten fifty-fifty danner jo nok grundlag for mange års diskussioner.
      Ja, det er et sjovt ord, og Aubrey er rask igen, tak – penicillinet var nærmest en mirakelkur.

      Kommentar af Ellen — 16. december 2022 @ 11:03

      • Oh var det ikke en grundlovsændring at gå ind – OK nej så holder min teori ikke! Uha 🙂

        Kommentar af Donald — 16. december 2022 @ 14:30

        • 🙂 Jeg ved i øvrigt ikke, hvad der skal til i England for at ændre på deres “Constitutional Law”.

          Kommentar af Ellen — 16. december 2022 @ 15:59

          • Joseph Pisenti – en dygtig video-creator om geopolitik, – har lavet en video om hvor kompliceret BRexit er når man taget Scotland uafhængighed med i analysen.

            Det virker i det lys så utroligt ubetænksomt at David Cameron ikke simpelthen erkendte at den folkeafstemning måtte uddybes med flere alternativer og at man faktisk af sikkerhedsgrunde ikke kunne tillade sig at gå imod holdningen i det “skotske område”. Det burde kunne tippe stemningen. Jeg ved godt at holdningen blandt fattige London’ere var (og er) at der er for meget indvandring og det var den man ville stoppe med BRexit. Måske kunne man derfor have løst problemerne ved – radikalt – at lave bedre sociale love og beskatte formuer. Gid man også kunne kolonisere et nyt område; måske kunne man også det.

            Kommentar af Donald — 17. december 2022 @ 8:29

          • Jeg glemte linket:

            Kommentar af Donald — 17. december 2022 @ 8:30

            • Det ser interessant ud – den video vil jeg se lige om lidt. Brexit har dog ikke noget med NATO at gøre og de to ting skal man nok ikke begynde at blande sammen.
              Det var vist desværre ikke kun fattige londonere, der var for Brexit. Det var også i høj grad den ældre generation over hele England, der åbenbart stadig havde koloniherreblod i årerne.

              Kommentar af Ellen — 17. december 2022 @ 8:55

              • Nej selvfølgelig har BRexit ikke noget med Nato at gøre, men hav-områderne omkring Scotland har med olieforsyning til England at gøre, og dermed med økonomien og forsvarsevnen. Men jeg tror ikke at man skal antage at Skotterne ville bryde samarbejdet med England og stoppe forsyningerne af Olie mv.

                Kommentar af Donald — 17. december 2022 @ 13:52

                • Mange ting hænger sammen, og selv om jeg egentlig godt forstår, at skotterne vil løsrive sig, så de kan komme i EU igen, tror jeg ikke, at det er nogen god ide i sidste ende.

                  Kommentar af Ellen — 17. december 2022 @ 15:45

                  • Enig.

                    Kommentar af Donald — 17. december 2022 @ 16:12

  7. Hjerteskærende at se Lotte Mejlhedes snak med en lille engelsk skoledreng, der viste frem, hvad der var i madkassen, og høre ham fortælle, at nu må han kun få skolemad to gange om ugen, fordi forældrene siger, det er for dyrt med hver dag. Og det var ikke blot maden, han savnede, men også det fællesskab, han mistede. Og som Mejlhede kommenterede, børnene er jo stadig sultne, selv om de er nået den alder (var det 2./3 . klasse), hvor den gratis skolemad ophører. 3 jobs måtte en anden enlig mor have for at tjene til børnenes forplejning.
    I en tråd som denne skal man ikke tale politik, men jeg er så trist over, at Mette Frederiksen med et pennestrøg sletter / undlader at vedtage det forslag, som Socialdemokraterne selv fremsatte før valget, og som der var og stadig er flertal for. Forslaget om det ekstra tilskud til de allerfattigste børnefamilier i Danmark, som de var lovet i 23. Blot for at strø pengene ud over os alle – alle os. der ikke behøver dem. Det gør ondt!

    Kommentar af tingats — 20. december 2022 @ 18:03

    • Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om det med den engelske dreng. Jeg så det ikke selv, men …
      Charlotte og Tim sad lidt hårdt i det, da Anna og Aubrey gik i underskolen og de fik derfor kun lov til at få skolemad to gange om ugen, fordi det var langt billigere at lave en madpakke til dem. Det var ikke noget problem; ingen blev drillet af den grund. Jeg tror ærlig talt, at en del af det måske skyldes, at hvis man føler sig underlegen, afspejles det på flere måder, ses tydeligt, og så har man fluks et mobbeoffer. Charlotte tog en snak med børnene om skolemad og ‘hjemmemad’ uden derfor at involvere dem i økonomiske detaljer og fik dem til at se det positive ved en madpakke, hvor de selv kunne være med til at bestemme indholdet. Det er den meget korte forklaring, som jeg gerne uddyber ved lejlighed 😀
      Jeg kan godt se din pointe og er enig langt hen ad vejen, men økonomiske problemer kan håndteres på mere end én måde – tro mig, jeg ved det, for jeg var selv ludfattig, inden jeg mødte John.

      Kommentar af Ellen — 20. december 2022 @ 18:58


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.