Hos Mommer

29. november 2022

Troldænder galore

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:37
Tags: , ,

Forleden så jeg i Naturfredningsforenings blad, at der den 11. december vil være en tur til Jordbassinerne på Møn.
Jordbassinerne??? Dem havde jeg da ikke hørt om før, så der måtte lige googles.
Det viste sig at være et interessant sted – det blev engang brugt til “deponering af den overskydende jord, der blev spulet af roerne inden forarbejdningen på Stege Sukkerfabrik”, men er nu et rekreativt område med masser af liv af forskellig art.

Jordbassinerne ved sukkerfabrikken

Vi var der ikke mere end nogle få minutter, for John fik et ildebefindende (han er okay igen), så vi var nødt til at køre hjem igen og nåede derfor kun at se det ene af bassinerne.
Det viste med al tydelighed, at sidste punkt i den indsatte tekst ikke er en overdrivelse – holddaop med troldænder der var i det bassin.

Troldænder ved Jordbassinerne (4)

Troldænder ved Jordbassinerne (3)

Skulle der som skrevet også have befundet sig taffelænder, bjergænder eller hvinænder i den forsamling, druknede de i mængden for mig – jeg kunne kun se troldænder, men især de to sidstnævnte ligner meget troldænder, så jeg, som særdeles meget ikke-ekspert, ville nok ikke kunne skelne imellem dem.
Jeg er ret sikker på, at vi tager med på turen i december, for det vil garanteret være interessant at være der med en naturvejleder – og desuden er det altid rart at opdage et nyt udflugtssted, vi kan tage de mere naturinteresserede af vores gæster med til. Det kniber snart med at finde nye steder, men selvfølgelig er der flere spændende eller nysselige områder, vi kan besøge flere gange, for vi bor i en skøn del af Danmark.
Var sidste punkt rigtigt, tror jeg til gengæld ikke helt på det andet punkt: “Mellem 40 og 50 forskellige fuglearter yngler årligt i området fordelt på ca. 200 par.” Det vil altså sige, at der i gennemsnit kun er en 4-5 par af hver af de ynglende arter. Kan det virkelig passe, mon? Det lyder af alt for få, især hvis de har fundet sig et godt og fredeligt ynglested.
Det kan vi jo selvfølgelig selv tage ned og forsøge at finde ud af engang i løbet af foråret …


Emneskift: Vi (læs: John) skal forsøge at ryge ål!
En af hans gamle kolleger kom og besøgte os i dag. Han har altid været ivrig jæger og er nu, efter at være gået på pension, også blevet lystfisker. Han fisker bl.a. ål og får somme tider flere, end han selv kan spise, hvilket kom os til glæde i dag. De var frosset ned, for ikke engang lystfiskere må tage ål mellem 1.11.22 og 31.1.23.At de var frosne, gør ingen forskel for os, og det bliver spændende at prøve at ryge ål selv. Der var fire store rygeål og to poser med mindre stegeål. Jeg glæder mig allerede til at få benene (altså ålenes) til at nå tallerkenen rundt, men det bliver tidligst torsdag, hvor vores nye komfur bliver installeret. Indtil da står den på rugbrød, for jeg tør ikke bruge det revnede komfur, som viste sig at være mere beskadiget end først antaget.
Jeg kan i øvrigt fortælle især Henriette, at jeg har investeret i et cremefarvet Gorenje Classico og glæder mig til at se det installeret i mit køkken!

Advertisement

12 kommentarer

 1. Tillykke med komfuret, jeg håber du bliver glad for det.
  Jeg har det sorte og faldt i første omgang for retro-looket, men blev senere især glad for det store ovnrum og den hurtige opvarmning. Jeg kan se, de nu har lavet det i en indbygningsversion og tænker, at det måske bliver vores næste komfur. Der skal lige lidt mere i pengekassen, før det bliver en realitet 😉
  Håber John er ok igen!

  Kommentar af Henriette — 30. november 2022 @ 0:18

  • Det tror jeg, at jeg gør – mærket kender jeg jo …
   Det var også retro-looket, jeg faldt for, og det viste sig, at en cremet farve var klart bedre end en kridhvid til vores køkken 😊
   Ja … man skifter vel ikke, før det er nødvendigt – ellers kan pengene virkelig hurtigt få ben at gå på.
   Han er næsten okay igen, men er svimmel. Underligt …

   Kommentar af Ellen — 30. november 2022 @ 8:21

 2. Det er en af de mange gode ting ved at følge med i dine skriverier: At finde udflugtssteder. Og nu hvor jeg om ikke så længe får mere tid på hænderne, så bliver aktionsradiussen også større. Jeg er ikke særligt vidende om fugle- og andre arter, men er da i hvert fald til fals for mængderne, som du viser på billedet fra jordbassinet. Og klogere kan man jo altid blive.
  Jeg håber, John kommer af med svimmelheden, så du snart kan skrive, at han er helt ok.

  Kommentar af conny — 30. november 2022 @ 9:43

  • Jeg er glad for at kunne være behjælpelig, for jeg ved jo hvor rart det er at finde nye steder at udforske.
   Mit kendskab til fugle er steget en del siden jeg gik på pension. Der er lang vej endnu, men læringsprocessen er god 😊
   Det går bedre, tak, men han er træt.

   Kommentar af Ellen — 1. december 2022 @ 8:49

 3. Troldændernes generalforsamling – imponerende!
  Tillykke med det nye komfur. Så er du klar til at trylle med juleanden 😉

  Kommentar af Eric — 30. november 2022 @ 17:07

  • Hehe, tak. Det er så ikke en troldand, jeg skal trylle med der, men ordspillet var oplagt 😄

   Kommentar af Ellen — 1. december 2022 @ 8:50

 4. Spændende sted, ja der må I hen igen i december. Bent ville være helt oppe at køre med så mange fugle. Spændende med komfuret.

  Kommentar af Lisbeth — 30. november 2022 @ 20:27

  • Det var da også sjovt at se så mange på én gang. Møn er interessant på mange punkter, så øen er et godt udflugtsmål.

   Kommentar af Ellen — 1. december 2022 @ 8:51

 5. Jeg slog lige “ryge” op i Retskrivningsordbogen, og til min skræk ser jeg, at det er valgfrit, om man vil “ryge ål” eller “røge” dem. Selv ville jeg til hver en tid røge dem, idet jeg forestiller mig, at der er dårligt træk i sådan en fætter. Men sådan er der så meget.

  Jeg håber, John har det godt igen.

  Kommentar af henny894 — 30. november 2022 @ 21:43

  • Du har en god – og ret morsom – pointe i, at der ikke kan være meget træk i en ål, og retteligt hedder det vel også ‘røge’, selv om det er tilladt at sige ‘ryge’, som jeg, uvist hvorfor, bedst kan lide at sige, når jeg bruger det som verbum. Jeg har ingen problemer med ‘røgeri’, ‘røgvarer’ eller at tale om, at noget er røget.
   Han har det bedre, tak, men er træt.

   Kommentar af Ellen — 1. december 2022 @ 8:57

 6. I er gode til at komme ud og opleve. Tillykke med dit nye komfur.
  Håber John er ved at være ovenpå. Hvis svimmelheden fortsætter, kunne det måske være virus på balancenerven eller øresten.

  Kommentar af Lene — 1. december 2022 @ 6:03

  • Ja, vi er, men vi har også tiden til det, og altid at sidde hjemme ville da være frygtelig kedeligt 🥱 – og tak 😊
   Han er opmærksom på øresten, selv om svimmelheden ikke var hele problemet … tror han … men han har flere gange foretaget den selvhjælpsøvelse, som næsten altid hjælper, når han føler sig svimmel. Det er også meget bedre, men han er mere træt end han plejer at være, så der har nok stået et eller andet i kroppen på ham.

   Kommentar af Ellen — 1. december 2022 @ 9:00


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.