Hos Mommer

24. november 2022

Dyb undren

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:23
Tags: , , ,

Jeg er ikke økonom og har ikke forstand på økonomi. Den eneste økonomi jeg har helt styr på, er min egen.
Jeg kan forholde mig til hugorme og klapperslanger, men valutaslangen forstår jeg ikke. Forstod jeg ikke … jeg ved godt, at Euroen aflivede den. Ej heller forstår jeg den store forkromede sammenhæng mellem EU’s og for den sags skyld også resten af verdens valutaer. For mig at se er det lige som sommerfugleeffekten en gang imellem. Den forstår jeg heller ikke, men jeg kender teorien.
Jeg kan konstatere, at strøm og fossilt brændstof stiger til det vanvittige. Jeg kan også se, at det er faldet lidt igen.
Der er, efter min ringe mening, mange der groft udnytter situationen og hæver priserne mere eller mindre voldsomt, bare fordi de kan. Pejsebrænde, for eksempel. Jeg kan til nød forstå, at ovntørret brænde stiger lidt (burde dog ikke stige til det tredobbelte), men lufttørret brænde??? Almindelig atmosfærisk luft er stadig gratis. Der er ikke lagt afgift på, at jeg tørrer mit tøj ude i haven. Endnu …

Og juletræer??? John har lige læst, at årets juletræer kommer til at koste dobbelt så meget som sidste år. Mig ikke forstå. Mig slet, slet ikke forstå. John siger med et glimt i øjet, at han da bare selv kan tage saven med, når vi skal ud for at fælde juletræet – så burde der ikke være nogen undskyldning for en prisstigning på 100 %, når nu vi selv medbringer den dyrere benzin. I øvrigt håndsaves træerne normalt, men det øger ikke ligefrem min forståelse for den prisstigning!

Det Manos del Uruguay-garn jeg købte for en måneds tid siden, var sat op med en halvtredser/100 gram. Butiksejeren forsvarede det med, at hun pga. stigende transportomkostninger skulle give mere for garnet, så hun var nødt til at lægge tilsvarende på i butikken. Jeg sagde, at det var da okay, men en halvtredser pr. fed? Det er jo ikke sådan, at hvert fed skal have sit eget flysæde! Faktisk kan der være rigtig meget garn i en kasse, så de 50 kroner er grov udnyttelse, er det.
At jeg køber garn helt nede fra Uruguay er en anden diskussion, men ved at gøre det støtter jeg et godt formål, og det kan man vel intet have imod. Garnet er bæredygtigt; det kan transporten af det til Danmark ikke påstås at være – men det er simpelthen noget af det blødeste og lækreste garn i verden, så derfor køber jeg det indimellem …

Jeg har hørt argumentet “Vores omkostninger er steget, så derfor …”.
Det er mine omkostninger altså også. I høj grad, endda, men der er da ingen, der giver mig flere penge til at betale mine regninger med. Det er godt nok smart, at man kan hæve prisen på sine ikke-omkostningstunge varer til at betale den private el- og varmeregning med. Eller er jeg for grov nu?

Nå. Alt dette er absolut ikke noget at grine ad, så skulle vi ikke slutte med noget, der er?
For eksempel – igenigen – noget fra en maskinoversættelse. Som jeg flere gange har nævnt, skal et oversættelsessoftware være yderst velbevandret i et sprog for at kunne forstå og oversætte talemåder og ordspil, og så langt er de ikke nået endnu. Grammatik, som kan defineres af regler, er derimod sjældent noget problem (fx det danske nutids-r og det på engelsk tilføjede ‘s’ i 3. person ental). Herunder er vist et glimrende eksempel på dette.

Googletranslate

Man vil, hvis man er flink, kunne sige, at det er taget ud af en kontekst, så maskinen har ikke haft en chance. Godt så. Hvor mange katte skyder i det hele taget? Jeg spørger bare …
Hvis I ikke skulle vide det, så burde det have været oversat til the cat arches its back, men retfærdigvis skal det siges, at GT godt kunne finde ud af at oversætte korrekt, da jeg satte det danske verbum i datid.

Advertisement

18 kommentarer

 1. Dine tanker om dagens/ landets/ verdens økonomi er spot on/ straight in the eye😄..
  Helt enig!!
  Vh Karen-Vibeke

  Kommentar af Karen-Vibeke Olsen — 24. november 2022 @ 12:36

  • Haha, tak, Karen-Vibeke – og jeg elsker bevidste undersættelser 😂

   Kommentar af Ellen — 24. november 2022 @ 13:15

 2. Selvfølgelig er der brancher, der rammes hårdt af prisstigninger. Fx er det blevet meget dyrere for bageren at bage et brød, men jeg er som du helt sikker på, at nogen griber chancen til at skumme fløden. Hvorfor er prisen på dansk produceret smør steget meget mere i DK end i udlandet? Danish Crown har hævet priserne, så omsætningen og overskuddet i 21/22 er steget betragteligt. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal undersøge sagen, men lur mig, om ikke der går laaang tid, før hammeren falder, hvis den falder – først skal den jo forbi landbrugslobbyen.
  Inflationen er hverken skabt eller drevet af lønstigninger, men man kan forstå på politikerne og “eksperterne,” at det ville være en katastofe, hvis vi blev kompenseret bare så nogenlunde. Det går godt …

  Kommentar af Eric — 24. november 2022 @ 17:33

  • Vi er ganske enige, men jeg tror ikke det kun er landbrugslobbyen, der kan forhale diverse undersøgelser – jeg synes der er mange potentielt skyldige her, i alle brancher. Det sagde du så heller ikke, at det var; det var vel kun et eksempel 🤔
   Ja, det går godt … og jeg forstår heller ikke inflationsmekanismerne …

   Kommentar af Ellen — 24. november 2022 @ 22:19

 3. Godt med lidt humor til sidst, for her kan man vist roligt sige, at verden er gået af lave. Stakkels de mennesker, som ikke har en god indtægt, dem er der desværre mange af, selv en bakke leverpostej er blevet meget dyr, det må være et problem sammen meget andet.

  Kommentar af Lisbeth — 24. november 2022 @ 22:52

  • Dem har jeg også ondt af. Det er jo næsten umuligt at skrue ned, når man i forvejen kører stramt.

   Kommentar af Ellen — 25. november 2022 @ 9:43

 4. Jeg har haft den her snak med barndomsveninden mange gange, jeg er ikke økonom, men det er hun – hun har en lang karriere bag sig, hvor hun har handlet med aktier, investeret og har på sine gamle dage slået sig op på at bekæmpe noget finansiel kriminalitet 🙂
  Hun siger til dels det samme, der er nogle som skummer fløden groft her, men, men , men vi skal huske, at i en markedsøkonomi består prisen ikke kun af råvarer, produktionsomkostninger, lønninger etc, man skal også regne med at udbud og efterspørgsel sætter prisen.En vare koster så at sige det, nogen vil give for den. Og når efterspørgslen på brænde stiger og udbuddet er begrænset pga forskellige faktorer, ja, så ryger prisen helt i vejret. Hvis vi vil inflationen til livs, så er der kun en vej frem og det er at stoppe med at købe, ihvertfald for et stykke tid, så priserne kan få et mere normalt leje, men det ser desværre ikke ud til at Hr og Fru Dk har tænkt sig at gøre det.
  Det er og bliver strengt for dem, som ikke har en høj indkomst eller en buffer i økonomien og vi har formentlig ikke set det værste endnu mht konkurser, tvangsauktioner og arbejdsløshed.

  Kommentar af Henriette — 25. november 2022 @ 1:42

  • Det er komplekst, og den menneskelige natur er nok desværre at være grådig, for den naive Ellen forestiller sig en glæde over at være glad for, at ens vare er efterspurgt og at dermed er en fortjeneste at hente. Den naive Ellen har lidt sværere ved at forstå, at man så bare hæver prisen for at tjene endnu mere på de varer, man ikke selv har betalt mere for.
   Og så troede jeg egentlig, at Hr og Fru DK var begyndt at holde lidt igen på forbruget, men det er åbenbart ikke tilfældet. Mon ikke vi ser en statistik, når Black Week er overstået, selv om det jo ikke er et udtryk for normalforbruget, men måske i hvert fald et udtryk for … noget andet … 🤔
   Jeg tror desværre også, at toppen (eller rettere bunden) endnu ikke er nået.

   Kommentar af Ellen — 25. november 2022 @ 9:54

   • Grådighed er ihvertfald et karaktertræk, som i større eller mindre grad er iboende i os alle, afhængig af hvor bevidste vi er om at undertrykke den 🙂
    Det er nok naivt at tro, at glæden over den vare, man sælger, er løn nok i sig selv – hvis man skal leve succesrigt af at sælge, skal man nok forsøge at få så meget for varen, som markedet giver mulighed for, tænker jeg. Og der ser vi bare ny,vat efterspørgslen efter nogle varer er ekstremt høj lige nu og at der trods alt hos en del er købekraft tilbage. Det bliver spændende at se, hvor meget der er blevet købt for på dette års Black Week og Friday. Vi har skam også købt lidt, men kun varer, vi i forvejen havde planlagt at købe og som det ved et rent tilfælde lykkedes at spare næsten 1000 kr på 😉

    Kommentar af Henriette — 26. november 2022 @ 11:33

    • Selvfølgelig skal man tjene penge på sine varer, ellers giver det ingen mening at være handlende; det er bare den grådighed, der tager for meget over sommetider, tror jeg.
     I har brugt Black-perioden på den fornuftige måde, men der er sikkert mange, der lader sig friste og købe ting, de i virkeligheden ikke har brug for – sådan er det nok bare i vores – krise eller ej – overflodssamfund.

     Kommentar af Ellen — 26. november 2022 @ 12:17

 5. Det må virkelig være hårdt for dem, som i forvejen har en stram økonomi. Og som Henriette skriver, er det nok ikke så ligetil at gennemskue hvem, der skummer fløden.
  Vi har ændret vores elvaner og varmevaner, og egentlig var vi begge vant til det fra vores barndom, så på en eller anden måde føles det hjemligt at iføre sig en ekstra trøje, at sætte fokus på lys kun der, hvor vi er osv.

  Kommentar af Lene — 25. november 2022 @ 9:35

  • Det må være meget hårdt, og ja, det er nogle gange svært at gennemskue og andre gange er det måske lidt mere gennemskueligt.
   Jeg har tænkt på netop jer, fordi jeg jo kender til jeres kæmpehal, der skal holdes nedkølet til 2 grader. Det må virkelig gøre ondt i økonomien, men underligt nok er kartoflerne ikke steget ret meget.
   Vi har gjort det samme som jer, og den gode belønning for det har været, at det slår kraftigere end forventet ud på både varme- og elforbrug, så det batter at tænke sig om.

   Kommentar af Ellen — 25. november 2022 @ 9:59

   • Hvor vi sidste år lod automatikken køre i kølehusene, styrer gemalen det med hård hånd ud fra elpriserne. Så det ene kan programmeres
    til at køre i de billige nattetimer. Det andet skal gøres manuelt, så han er sjældent i seng på denne side af midnat 🙂 MEN vores forbrug er meget lavere end sidste år, det motiverer.

    Kommentar af Lene — 25. november 2022 @ 19:23

    • Hvor er det godt, at I kan regulere hvornår det skal køle ned, og der er ikke noget at sige til, at det kan ses på elregningen! Det gad jeg også godt blive længe oppe for.

     Kommentar af Ellen — 25. november 2022 @ 20:55

 6. Gode tanker om denne vanvittige tid. Jeg husker også noget om udbud og efterspørgsel fra min skoletid, men jeg ved ikke, om udbuddet af fx brænde er blevet mindre. Man må i hvert fald sige, at vi på den hårde måde lærer noget om at nedsætte vores forbrug af både det ene og det andet.
  Nu nævner du “Black week” – og jeg ved ikke, hvornår Black Friday er blevet udvidet til en hel uge! Jeg kan leve med, at vi har fået Valentine’s Day og Halloween, men jeg har virkelig svært ved at leve med Black Friday/Week. Mest fordi jeg køber ting, når jeg har brug for dem, og ikke fordi de er billige(re) (som regel). Og jeg kan jo bare lukke øjnene og lade være med at købe noget, men tv, radio og de sociale medier flyder over med omtale af det. Nå, det var lige dagens udbrud.

  Kommentar af conny — 25. november 2022 @ 13:40

  • Det er bestemt på den hårde måde, men det er nok ikke usundt at blive tvunget til at tænke lidt over, om ens forbrug måske i virkeligheden har været tankeløst højt.
   Jeg har også været lidt irriteret på både Valentine’s Day og Halloween, men nok ikke så meget på Black Friday/week, fordi jeg bare har ment, at det var de sædvanlige udsalg, men i november i stedet for.
   Jeg køber ikke noget, bare fordi det er billigt, men det passer mig fint, at det er nu og ikke i januar, hvor jeg ofte har ærgret mig over, at jeg købte ting til jul, som jeg en måned efter kunne få til det halve. Nu kan jeg i stedet købe nogle af de julegaver, jeg alligevel skulle købe, men ofte til en langt lavere pris. Det er da ikke så tosset 😁
   Det, der irriterer mit mest er, at de nyheds- og tilbudsmails, der normalt kommer en gang om ugen, nu kommer både fire og fem gange på en dag! De overdriver lige meget nok, de forskellige forretninger, men heldigvis kan jeg slette mails uden at læse dem først 😛

   Kommentar af Ellen — 25. november 2022 @ 18:08

 7. Når brændehuggerens lager er tomt, og den næste kunde kommer, så er hans instinkt, hans “grådighed” eller “skaffedyrs-refleks” at sætte prisen op.

  Men for el-regningens vedkommende mener jeg det blev påvist at det ikke var “udbuddet” der var mindre, men bare forventningen om udbuddet. Og der bliver svindlet, eller “spekuleret”, det gør der da. Jeg er vistnok heldig at Rema her i byen (og nabobyen) ikke har sat priserne på basisting op, – bortset fra mælk og smør som er steget nogle kroner.

  Og hver gang jeg ser en prisstigning får jeg sådan lyst til at lave eller finde en kurve over hvor meget en liter mælk kostede, da jeg var barn, – så blev det en krone pr.liter, så videre opad. Du må også kunne huske hvordan priserne steg hver 3. måned eller så i årene 1975 – 1985, da inflation og rente var 20%, og måske endda videre til 1995.

  Kommentar af Donald — 27. november 2022 @ 16:27

  • Ja, det er jo nok sådan, det er …
   Jeg har lidt på fornemmelsen, at mange supermarkeder er ganske klar over, at der er mange der bliver meget hårdt ramt. Jeg synes også, at de er rimelige med priserne her i Præstø – ikke kun Rema, og det er godt!
   Jeg kan tydeligt huske firsernes inflation, men den gang fulgte lønnen med, og vi fik den ene dyrtidsportion efter den anden. Jeg steg til det dobbelte i løn på relativt kort tid – og købte hus til godt 20 % i realkreditrente!

   Kommentar af Ellen — 27. november 2022 @ 19:02


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.