Don’t make a mountain out of a molehill er et engelsk udtryk, som mange af jer sikkert kender.
Det betyder to treat a minor problem as if it were a very serious problem; dvs, at man ikke skal gøre en mus til en elefant.
Vore muldvarpe har på ingen måde tænkt sig at efterleve idiomet, for skuddene på vores græsplæne og i bedene er enorme! Jeg har aldrig set så store muldvarpeskud og har faktisk haft den tanke, hvorvidt den skyldige mon har været udsat for radioaktiv stråling og er blevet til et monster. Vi har i hvert fald nærmest bjerge i haven og og ikke bare muldvarpeskud.
Det måtte der gøres noget ved, for når vi visse steder trådte hen over græsset, kunne vi mærke, at jorden sank en lille smule.
Muldvarpesakse går vi ikke ind for – dyrene gør trods alt bare det, de er sat i verden for at gøre, men de må altså meget gerne gøre det et andet sted end hos os, så ikke haven ligner et bjerglandskab.
Lugten af hvidløg har vi hørt, at de ikke kan lide … det må stamme fra en, der selv afskyr hvidløg, for det virker ikke at lægge hvidløg i gangene.
Hvad så? Vi besluttede os for at prøve, om vi kan skræmme den/dem væk med støj, så i går kørte vi til Silvan for at købe en solcelledrevet ultralydssender.
Det er jo smart og grønt nok med de solceller i toppen, men hvad nu, hvis man har en længere periode, hvor solen ikke skinner? Skynder muldvarpene sig så at vende tilbage? Det stod der ikke noget om, men det forudsætter selvfølgelig også, at de allerede var flyttet væk fra støjen.
Vi ved endnu ikke, om den virker, for man skal give det en fjorten dages tid, inden man kan se en eventuel effekt. Ordet ‘eventuel’ er min egen tilføjelse, for sådan stod der sjovt nok ikke i brugsanvisningen.
Til gengæld stod der, at man ikke må bruge en hammer, når man skal sætte den ned i jorden.
Den tager vi lige igen: Øverst sidder to små solceller, og producenten føler sig nødsaget til at fraråde at bruge en hammer, når dimsen skal i jorden!
Den morede vi os en kende over … jamen, jamen … havde det ikke stået der, havde vi naturligvis taget den store mukkert til at hamre støjsenderen ned i græsplænen med. Eller hvad? Tror de ikke, man er i stand til at tænke selv? Vi er trods alt ikke amerikanere … og den er ikke engang fremstillet i USA, men i UK, så vidt jeg kan finde ud af.
Jeg må indrømme, at jeg ikke har den største tillid til effekten, for undersøger man mulighederne, bliver saksen hele tiden nævnt som det bedste og mest virkningsfulde tiltag, men man er vel dobbeltmoralsk, for mens jeg ikke har nogen skrupler over at sætte smækfælder op for mus og rotter, så har jeg det, når det gælder muldvarpe.
Vi har aldrig haft skyderi i vores have, så for at kunne kommentere konstruktivt søgte jeg på nettet og fandt denne side https://www.havenyt.dk/forum/skadedyr_og_plantesygdomme/760.html, hvor nogen siger, at dimsen virker inden for den anførte radius, mens andre sværger til knap så grønne metoder.
Kommentar af Eric — 5. november 2022 @ 15:27
Tak for link. Jeg læste kommentarerne inden dette svar til dig. Jeg er temmelig forbavset over, at selveste Karna Maj siger, at hun hellere vil ‘sakse’ muldvarpene end forsøge sig med støj, som ingen rigtig taler om eventuelle bivirkninger af. Enhver form for kemi er hun voldsomt imod, men det er fint, for det er jeg også.
Jeg er således stadig spændt på om jeg ser en effekt – en af kommentatorerne siger, at han fik endnu flere muldvarpeskud efter opsætningen af støjsenderen. Det var foruroligende læsning 🤔
Kommentar af Ellen — 5. november 2022 @ 17:40
Venter spændt på, om det virker
Kommentar af Fru Moll — 5. november 2022 @ 18:58
Så må jeg hellere huske at følge op på det 😊
Kommentar af Ellen — 5. november 2022 @ 19:22
Et gammelt støjråd mod muldvarpe skulle være nedgravede ølflasker (måske andre typer flasker også kan bruges 😁), som med vindens hjælp skulle kunne blæse bæsterne en lang march.
Kommentar af fiberfryd — 6. november 2022 @ 0:32
De virker endda også når solen ikke skinner, hvis altså det blæser, så en kombi må være på sin plads. Her skal en hammer heller ikke tages i brug!!!
Kommentar af fiberfryd — 6. november 2022 @ 0:34
Jeg har læst om flaskerådet, og der sker da heller ikke noget ved at prøve, men jeg har desværre ikke kunnet finde nogen, der siger, at det virker 😌 – men de har måske brugt de forkerte flasker? 😅 Skal det ikke også blæse temmelig meget, før en flaske fløjter, mon?
Kommentar af Ellen — 6. november 2022 @ 9:47
Jo, det har også undret mig og jeg har ingen erfaring med det. Vi har for første gang i mange år også haft muldvarpe. Vi satte en saks (der aldrig fangede noget) og trådte flittigt gange og skud ned, så snart de dukkede op. Det fik dem til at flytte til fredeligere steder 👍🏻
Kommentar af fiberfryd — 6. november 2022 @ 13:02
John har også forsøgt at genere dem på jeres måde, men de kæmper stædigt videre, de bæster!
Kommentar af Ellen — 6. november 2022 @ 13:35
Holy Moley! Min erfaring siger mig, at der ligesom ved rotter og mus skal probate midler til.Min far brugte både slanger med udstødningsgasser og sakse engang, da vores have i mit barndomshjem var ved at blive undermineret af muldvarpe. Vi stod også helt stille og ventede på bevægelser i jorden. Så huggede vi til med spaden og var heldige enkelte gange. Det var sakse, der klarede problemet. Det er kun i ” Vinden i piletræet muldvarpe er søde og hyggelige. Eller ude i naturen fjernt fra ens have. God jagt.
Kommentar af Ib Hansen. — 6. november 2022 @ 7:11
Du bekræfter, hvad jeg har læst mig til rundtomkring. Nu ser vi, om støjsenderen virker, ellers må vi ty til saksen.
Tak. Jeg er enig og har skam intet imod muldvarpe. Eller mus. De skal bare holde sig væk fra min have, hhv. mit hus.
Kommentar af Ellen — 6. november 2022 @ 9:50
Held og lykke med den, håber de virker. I de år vi har boet på Samsø, har vi ikke haft muldvarpeskud, altså af gode grunde, for de findes ikke på Samsø. Jeg husker mange muldvarpeskud i mine forældres have på Fyn. Spændende om der er nogle der, hvor vi nu flytter hen?
Kommentar af Lisbeth — 6. november 2022 @ 11:00
Det er lige før jeg kunne overtales til at bo på en ø, hvis der ikke er muldvarpe!
Men også kun lige før, og ja, det er spændende, om I får muldvarpebesøg på Fyn, men mit gæt er, at det skal I nok få 😊
Kommentar af Ellen — 6. november 2022 @ 13:39
Sikken et herligt indlæg. Jeg kan oplyse at dér hvor mine muldvarpe regerer (eller rumsterer) er jorden blevet så ujævn, så jeg må grave op og jævne ud. Naboen brugte røgbomber til at uddrive de stakkels muldvarpe, og jeg overvejer at gøre det igen.
Kommentar af Donald — 6. november 2022 @ 23:52
De udfører virkelig en effektiv undergravende virksomhed, de små bæster.
Røgbomber! Det lyder dramatisk. Virkede det?
Kommentar af Ellen — 7. november 2022 @ 9:51
Ja, det virkede. Vi har også brugt den metode engang i 1970’erne på svigermors sommerhusgrund. – Også der virkede det.
Det er vel forskellige røgbomber til den brug, måske man lige skal læse giftighedsanvisningerne …
Kommentar af Donald — 7. november 2022 @ 14:57
Okay, tak. Det skulle dog ikke forbavse mig, om det nu er forbudt at bruge … det kom ikke op som en mulighed, da jeg googlede muldvarpebekæmpelsesmidler.
Kommentar af Ellen — 7. november 2022 @ 15:12
Her bruges saksen, og det hjælper. Men man skal være energisk og blive ved, for hvor godtfolk er, kommer godtfolk til 😉
Og så dukker mindet om en lille datter på 4-5 år, som resolut og meget energisk vandrede ud i nattøj, jakke og gummistøvler for at grave saksene op på plænen. Hun så meget indigneret ud på sin far. Hun så nemlig også Vinden i Piletræerne og andre søde animationsfilm om dyr 🙂
Kommentar af Lene — 7. november 2022 @ 8:34
Hahaha, hvor er det sødt, når man stadig har sin barnetro … og så skulle den onde, onde fader i hvert fald ikke forsøge på at gøre nogen muldvarpe fortræd 😅
Jeg har lidt på fornemmelsen, at det nok ender med, at vi må fravige vores principper om ikke at slå dem ihjel og købe en saks eller to.
Kommentar af Ellen — 7. november 2022 @ 9:53