Hos Mommer

29. september 2022

I disse sparetider …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:59
Tags: , ,

SparetipsMin bank sendte en mail ud med sparetips af enhver art.
Det er fint nok, men når man allerede har hakket de fleste af, er det ikke helt så nemt.
Det indsatte klip viser hvad de foreslår mht. abonnementer.
Det første gjorde vi for flere år siden.
Gratis streaming vil vi ikke nøjes med, da DR ikke (altid) opfylder vores krav til tv. Jeg har i øvrigt lige meldt mig til BritBox, som ser ud til at være rigtig god, og den koster kun godt 500 kroner om året, så det klarer vi nok. Faktisk får jeg den mere end gratis, så at sige, for jeg sagde ved samme lejlighed Amazon Prime Video op, for den brugte vi stort set aldrig, og den kostede 79 kroner/måned.
Fitness er ‘sparet væk’ (lad os bare kalde det det …) for maaange år siden.
Forsikringerne kiggede vi på for tre år siden og sparede derved 3000 kroner om året – samtidig med, at vi fik bedre betingelser!
Mobilabonnementerne er optimale for os.
Vi har ingen måltidskasser for tiden.

Hvad søren skal vi så gøre?
Vi har skruet en grad ned for varmen (vi har jo vores brændeovn), og vi oplader bil og vasker op om natten, men det har vi gjort siden vi ændrede vores el-abonnement i juli sidste år, hvorved strømmen blev billigere mellem kl. 22 og 06. Nej, vi har ikke variabel pris.
Tørretumbler har vi ikke brugt i mange år. Det er gratis at lufttørre sit vasketøj.
Når vi har rejst i vinterhalvåret, har vi altid skruet fyret så langt ned, som stueplanterne har tilladt os. Det eneste nye for os i disse tider er, at vi slukker for el-vandvarmeren, når vi er væk i en uge eller mere. Den har ellers altid bare kørt konstant.

Vi er kommet frem til den konklusion, at vi bare må ‘æde’ de regninger, der kommer. Det er da vildt irriterende, at alting skal blive så dyrt, især fordi jeg har en voldsomt kraftig mistanke om, at rigtig mange skruer priserne i vejret, bare fordi de kan og ser en pæn ekstraprofit løbe ind uden særlige ekstraomkostninger. Fx forstår jeg godt, at ovntørret brænde stiger i pris, men lufttørret brænde??? Der gælder her det samme som for vasketøjet, nemlig at den atmosfæriske luft ikke er blevet dyrere! Og drop dog det ovntørrede – det andet er okay at bruge.

Vi klarer den, men der er mange, der ser en rigtig hård tid i møde, for man skal jo have mad.
Derimod er det noget klynkeri, hvis man piber over at skulle skrue lidt ned for varmen. Man behøver ikke at kunne rende rundt i T-shirts og bare tæer hele vinteren. Vi er mange, der kan huske hvordan det var i 1973, og vi overlevede, også selv om vi blev anbefalet at nøjes med 18° i hjemmet. Gad vide, hvad man ville sige til bilfrie søndage i 2022?

Thymes Planteskole sparer åbenbart r’er væk, men det er ikke nogen god ide, hvilket jeg lige kom til at fortælle dem, da jeg modtog mailen. Og fejre[r] skal ikke skrives med stort F.
Jeg skal nok bare være taknemmelig for, at de ikke har sat apostrof i Thymes …

Vi sparer et r

Advertisement

12 kommentarer

 1. Ja, det er hårdt for mange – især dem der også rammes på varmeregningen. Der er vi så heldige, fordi fjernvarmen i Aalborg ikke er gasafhængig og (næsten) ikke stiger i pris. Vi har også (som jer) “allerede været der” med sparekniven og har fx 7 bilfrie dage om ugen. Jeg huskede også at slukke for modemmet, så intet stod standby, da vi sidst var på ferie. Hverdagsvanerne har generelt haft godt af en granskning.
  Jeg deler din mistanke om, at nogen udnytter situationen til at give priserne en ekstra tand. Jeg køber fx ikke, at produktionsomkostningerne for smør skulle være steget med ca. 50 %. Og som prisen på energi dannes (dyreste fællesnævner), må der være nogle selskaber (sol og vind), der virkelig scorer kassen – det forarger mig.
  Nå, men vinen behøver jo heller ikke være Grand Cru hver dag 😉

  Kommentar af Eric — 29. september 2022 @ 15:12

  • Så I har heller ikke så meget mere at byde ind med – og vi slukkede i øvrigt også for meget af stand-by’erne, da vi var afsted. Det skader jo ikke, som du skriver, at tænke sig om en ekstra gang.
   Forarget er et godt ord at bruge her. Jeg er temmelig sikker på, at vi har ret i vores mistanker om dem, der benytter lejligheden til at tjene mange ekstra penge på krisen. Vi har også talt om netop smørret. Og mælken. Og …
   Men enig. Kun hver anden dag 😉

   Kommentar af Ellen — 29. september 2022 @ 15:46

 2. Ja vi heldigvis også brændeovn, men to af mine sønner har gasfyr, så de må spare og tage ekstra trøjer og sutsko på, for det bliver nok køligere til vinter, skal man regne med. Vi har luft til vand, så vi mærker det selvfølgelig på strømmen, ja og madvarerne jeg går efter det med gule mærker og fylder fryseren, men ikke en gang de gule mærker er så billige længere. Vi spiser mere kylling end vi har gjort før. Det er jo også godt. Jeg læste i Fyns Stiftstidende i går om en, der brokkede sig over, at han havde skiftet ud til luft til vand, fordi det var billigere, og nu var strømmen steget, så nu havde han ikke råd til at komme ud og rejse, eller til at fyre i børnebørnenes værelser, så han forlangte at staten skulle træde til, jamen altså, jeg blev sur på ham.

  Kommentar af Lisbeth — 29. september 2022 @ 17:07

  • Det er ikke helt godt at have gasfyr for tiden!
   Det er bare om at fylde fryseren, når der er et godt tilbud – det gør vi også i stor stil, og vi spiser heller ikke så meget kød som tidligere, men det har nu ikke noget med prisstigningerne at gøre.
   Sådan et brokkehoved har jeg absolut intet tilovers for – staten skal hjælpe ham, så han har råd til at rejse? Pffftt, for en forkælet stodder, for at sige det rent ud.

   Kommentar af Ellen — 29. september 2022 @ 18:54

 3. Denne krise skal vi nok klare. Der vil altid være nogle der kan skære her og der, og må ty til opsparingen, når regningen kommer ind. Tænker dog på dem der kun har en overførselsindkomst. De havde ikke noget i overskud før krisen, og nu, mangler der både til mad, tøj mm. og det el og varmeregningen er højere vil ikke blive dækket. Og mange af dem jeg kender der er på ren overførselsindkomst har meget begrænsende resurser, så det at tænke ud af boksen er ikke en mulighed, desværre. Og ja, dem jeg har kontakt til har ingen børn hjemme, de er fløjet fra reden. Det er kun udsættelsen af den overskydende el-regning de kan benytte, dog vil det økonomiske råderum desværre ikke ændres når tilbagebetalingen skal ske, til den tid er de stadig på en overførselsindkomst. Dem jeg kender her er nogle der har været tabt mellem 2 stole, og derfor aldrig har mulighed for at lave en pensionsopsparing, og nu er så tæt på pensionsalderen, altså går fra førtidspension til alderdomspension. Der er lige en lille smule ekstra ATP, og en pensionsopsparing der er blevet etableret for 2 – 3 år siden, da de endelig blev taget med ind i tanken om pensionsopsparing.
  Den omtalte gruppe af befolkningen glemmer vi, og nej, de kan ikke piskes til arbejde, deres arbejdsevne er 0, og har altid været det. Derfor tænker jeg på dem, når jeg ikke lige får ondt af mig selv, om jeg tør tænde ovnen 😉
  Så mine ord til dig – Du/I gør det i kan. Godt gået.

  Kommentar af Abildjyden — 30. september 2022 @ 7:35

  • Ja … for dem der i forvejen kun lige havde til dagen og vejen, må det være en rigtig kedelig situation de er kommet i.
   Vi gør nok alle hvad vi kan, om ikke andet så for at vise solidaritet, for jeg kan forstå, at hvis vi alle sparer, kan det hjælpe (næsten) alle, når man ser på det store billede.

   Kommentar af Ellen — 30. september 2022 @ 9:11

 4. Jeg ved det ikke er et populært synspunkt, men for en der er opvokset på landet og nød mørket, er det vanskeligt at forstå, at alt gadelys holdes tændt hele natten. Mellem 23.00 og 5.00 kunne en stor del af gadelyset uden for bycentrene med fordel slukkes. Og så har jeg desværre en nabo, som har sine “julelyskæder” tændt året rundet. Hvilken lysforurening og hvilken mangel på fællesskabtænkning i den aktuelle situation, hvor vi alle må sænke vores forbrug, så udbud og efterspørgsel af el kommer i bedre balance med tilhørende prisreduktion.Det er nu, vi alle bør tænke: Du er ikke alene!

  Kommentar af Ib Hansen — 1. oktober 2022 @ 6:08

  • Jeg var inde på emnet den 7. september. Jeg er både enig og uenig, for i tætbebyggede områder synes jeg ikke gadebelysningen bør slukkes fredag og lørdag nat – men gerne i hverdagene. Ude på landet er der sjældent lys i forvejen, og der er for øde til, at skumle eksistenser gider vente på et offer. Jeg har engang boet 20 minutters gang fra en S-togsstation, og sådanne steder bør der ikke slukkes, før det sidste tog er kørt.
   Helårs-lyskæder er unødvendigt og vel mest af alt tegn på dovenskab?. Vi er nødt til at spare alle sammen netop i fællesskabets ånd, som du siger. Vi plejer at have flere rundtomkring, men vil nøjes med én lille en i år. De bruger næsten ingen strøm, men vi vil ikke virke provokerende.

   Kommentar af Ellen — 1. oktober 2022 @ 7:41

 5. mon det er mig, der ikke har fanget betydningen, men hvordan kan opsigelse af abonnementer direkte i netbanken være en besparelse? Jeg er med på at vi nemt kommer til at glemme de abonnementer, der kører via betalingsservice, men er det det, der menes?
  Vi har gang i brændeovnen, men det vi bruger privat er forsvindende lidt i forhold til landbruget. alle maskiner skal jo køre og nu hvor vi lægger kartofler på lager, tændes der for kølemaskinerne (tør slet ikke se på næste regning, der kommer ;-)) Og måske er det der, man skal finde forklaringen på smør og mælks priser? Der skal jo malkes, køles, rengøres, forarbejdes osv. Selv om det sjældent kommer landmanden til gode med prisstigninger, det er mere mellemleddet mellem landmand og forbruger, der scorer kassen.

  Kommentar af Lene — 2. oktober 2022 @ 12:25

  • Den fattede jeg heller ikke helt, Lene, så vi lader det blive ved gætteriet 😘
   Jeg har faktisk tænkt på jer og jeres kæmpestore køleanlæg, så hvad angår kartofler og andet, der skal på køl en hel vinter, forstår jeg godt, hvis det bliver meget dyrere.
   Desværre tror jeg, du kun har alt for ret angående det mellemled, så det ikke er dem, der reelt har udgiften, der får den ordentligt dækket ind.

   Kommentar af Ellen — 2. oktober 2022 @ 17:32

 6. Jeg kan spejle mig i dette indlæg. Har du virkelig haft Amazon streaming haha. Men hvad søren, jeg er heller ikke fri for et abonnement eller udgifter, som strengt taget ikke blev brugt.

  Men det er meget lidt jeg kan spare, og jeg kan se at det bliver nødvendigt, hvis el-prisen kommer op på det 4-dobbelte (og nogen siger faktor 10 i “myldretiden”).

  Jeg har el-varmepumpe, og køleskab, opvask, vask, og vil ikke undvære dem.
  Så derfor er spørgsmålet: Skal jeg få “variabel pris” og derefter flytte forbruget til nat-taksterne?

  Ja, 1973, 18 grader, osv. Det var ikke slemt. Og tidligere i min barndom 1949 til midt i 50-erne, isblomster på ruderne, selv om der var dobbeltruder.

  Den angst der er for skimmelsvamp, skal man selvfølgelig tage alvorligt, men når man varmer op en gang om dagen og gør rent 2x om ugen så må det være minimalt hvad der kommer af svamp.

  Men det, der var mest foruroligende i P1-Kultur om museernes opbevaring var, at man har fundet en ny skimmelsvamp, som trives ved fugtighed under 60%. Du milde, dem må man altså gardere sig imod. Hvad med Atamon i rengøringsvandet?

  Kommentar af Donald — 4. oktober 2022 @ 3:16

  • Der er ganske rigtigt en del ting, vi ikke vil undvære, men man kan lade bil op, vaske og vaske op om natten. Vi har ikke variabel pris, men billigere strøm mellem kl. 22 og 06. Vi har regnet på det og fundet ud af, at vi stort set intet sparer ved at gå over til variabel, delvis fordi jeg vil ikke lave varm mad inden kl. 17.
   Jeg husker også de smukke isblomster på ruderne. Mine forældre fik først centralvarme i 1960 eller 1961, så der var koldt om natten inden da.
   Skimmelsvamp kan måske blive et problem, fordi de normalt elsker fugt, men de kan altså også bedst lide varme 😊 – Atamon er da ikke nogen tosset ide 😀

   Kommentar af Ellen — 4. oktober 2022 @ 7:27


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.