Hos Mommer

26. september 2022

Tanker om øliv

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:06
Tags: , ,

Kunne jeg bo på en ikke-brofast ø? Det er jeg ret sikker på, at jeg ikke kunne, og jeg har aldrig haft lyst til at prøve. Der er et eller andet, der stritter i mig ved tanken om, at jeg ikke bare kan tage min bil og køre afsted, hvis jeg skulle få lyst – eller endnu værre: Hvis det skulle blive nødvendigt. Her tænker jeg ikke på egen sygdom, for det er der nok råd for, også på øer, men på hvis andre bliver syge og har brug for mig lige nu.
Det er sikkert bare noget pjat, og mange andre har det fint med det, men nej tak, ikke mig.
Det var måske nok noget andet, hvis jeg havde min familie og vennerne på samme ø, men at få så langt til alt og alle – i hvert fald psykisk – virker temmelig afskrækkende på mig. Jeg vil kunne komme ud at spise (og ikke på den samme restaurant hver gang), jeg vil kunne tage til nørklestrik, jeg vil ikke være afhængig af en færge, og vi er for gamle til at sejle i egen båd. Jeg tør godt springe ud i faldskærm, men jeg ville være hundeangst for at skulle styre eget fartøj, det være sig nok så lille og ukompliceret.
P1040933

Vi talte om det på vejen hjem. Inde i mit hoved har Bornholm altid ligget meget langt væk, og jeg har betragtet det som lidt af en rejse at tage dertil, men faktisk tager det præcis samme tid at komme til Bornholm (inkl. ventetiden ved færgen fra Ystad) som det tager at køre til Skagen, hvilket jeg ikke betragter som en rejse. Det er jo bare til Nordjylland! Det er inde i mit hoved, jeg ved det godt, og Bornholm er en skøn ø at besøge, men alle de ture taget i betragtning, som John og jeg med stor fornøjelse kører, så ville jeg hurtigt komme til at føle mig indespærret på selv en halvstor ø som Bornholm.

Ravelry: Fescue pattern by Marie WallinFanø er også dejlig. Og Ærø. Og Læsø. Og … alle øer er dejlige, og da vi for ikke så længe siden var på Fejø, var det tydeligt, at livet leves langsommere på en lille ø.
Det er bare ikke der, jeg er i mit liv – ikke engang her i min fremskredne alder. Om jeg nogensinde når dertil, skal jeg ikke kunne sige, men nok næppe.
Samtidig synes jeg det er ærgerligt, at så mange små øsamfund er i fare for at blive lukket mere eller mindre ned, fordi folk flytter derfra. Når skolen og købmanden lukker, er det straks problematisk at få dagligdagen til at fungere. Det er virkelig synd, og jeg ville ønske, det ikke skete – de må så bare klare det uden min deltagelse, hvad jeg er sikker på heller ikke er noget problem …

Men nu er vi hjemme igen fra dejlige Bornholm.
Jeg har købt noget lækkert garn, og nu skal jeg i gang med at strikke denne korte bluse til min dejlige Anna. Hun vil så gerne have sådan en, og jeg ville da være en dårlig mormor, hvis ikke jeg fattede den hårfine hentydning og gik i gang med det samme. Desværre når jeg nok ikke at blive færdig til vi skal derover, men jeg vil gøre mit bedste. Så fin og slank, som hun er, vil den være helt perfekt til hende.
Garnet er vundet op, så bare sæt i gang, mommer.

Advertisement

18 kommentarer

 1. Rejseafstand er noget mærkeligt noget. Der er mindst tre måder at måle rejseafstand på. Der er den kilometermæssige afstand. Der er den tidsmæssige afstand. Og så er der den oplevede følelsesmæssige afstand.

  Kommentar af Ib Hansen — 26. september 2022 @ 21:45

  • Rigtigt. Vi er næsten lige som en gps … den måler også på tre måder. Men det er kun de to der er sammenlignelige 🤔

   Kommentar af Ellen — 27. september 2022 @ 8:48

 2. Ja men god arbejdslyst. Her er virkelig noget, jeg kan kommentere på, selvom jeg er lidt skuffet over, at du ikke har nævnt Samsø. Du har ret i de fleste af dine synspunkter, det er besværligt at bo på en ø, det værste er, at man skal køre i god tid, for ikke at komme for sent, hvis der er køer. Vi ser selvfølgelig heller ikke så meget til børn og børnebørn, vi er nemlig ikke vilde med at køre på motorvej, som I er. Men her hos os har vi nu mange muligheder for at gå ud og spise, selvfølgelig flere om sommeren, men også om vinteren kan det lade sig gøre. Ja og strikkegrupper er der også her. Vi er nu ikke i fare for at lukke ned, det er for tiden ret populært at bo herovre, nu er der jo så også kun godt en times sejlads herover, det er anderledes med de nordliggende øer. Men en af dagene kommer der mere på min blog om dette emne.

  Kommentar af Lisbeth — 27. september 2022 @ 6:47

  • Jamen Samsø er da også dejlig 😘
   Jeg har dog lige en rettelse – vi er heller ikke vilde med motorveje. John undgår dem i videst muligt omfang og kører hellere en længere rute for at undgå dem – og sparer alligevel brændstof. Men selvfølgelig kan vi ikke undgå at køre på motorveje, når vi kører til England. Turen ville i hvert fald blive uforholdsmæssigt tidskrævende 😀
   Jeg fandt en god liste her: https://da.wikipedia.org/wiki/Beboede_danske_%C3%B8er – Samsø har stort set det samme indbyggerantal som Præstø (små 4000), mens Bornholm har næsten 41.000. Jeg troede ikke, at befolkningsforskellen var så stor på disse to øer, selv om Bornholm er omkring fire gange så stor som Samsø. Det må på én gang være både værre og bedre at bo på en mindre ø. Jeg tror heller ikke, at de større øer lukker ned, men på Fejø har de ikke længere en skole, fx. Der er kun 15 minutters sejlads til Lolland, men det er alene det, at man skal med en færge, der gør forskellen (for mig) – sejlturens længde er af mindre betydning.
   Jeg glæder mig til at læse dit indlæg.

   Kommentar af Ellen — 27. september 2022 @ 9:13

   • Ja det er ikke sjovt at køre på motorvej, slet ikke over Fyn. Her er forfærdelig mange turister, det bryder vi os ikke om.
    Jeg har ikke nået at udgive sidste nye indlæg, så det bliver først det næste, der handler om ølivets “glæder”

    Kommentar af Lisbeth — 27. september 2022 @ 9:27

    • Okay 😊

     Kommentar af Ellen — 27. september 2022 @ 9:31

 3. Tankerne om ø livet har ikke været omkring. Har dog ofte tænkt for dem der bor i mindre lokalsamfund i min kommune. Den offentlige transport er der kun for at bringe børn til og fra skole, 2 tider om morgenen og 2 tiden om eftermiddagen. Det vil jeg ikke kunne, så ø livet vil jeg så heller ikke kunne.

  Kommentar af Abildjyden — 27. september 2022 @ 9:15

  • Jeg er ganske enig. Man er nødt til at have bil (og en der har tid til at være chauffør, hvis man er skolebarn) – også i lokalsamfund i Jylland eller på de store øer – eller man skal bo på så lille en ø, at man kan cykle til alt, men så er der jo, som nævnt, andre problemer, der opstår.

   Kommentar af Ellen — 27. september 2022 @ 9:19

 4. Jeg kan sagtens følge dig, jeg får økuller på mindre øer. Langeland for eksempel – og den kan man endda komme fra uden at skulle sejle.
  Undtagelsen er Fanø, som jeg er kommet til at betragte som mit andet hjem. Jeg er helt sikker på, det hjælper, at færgen sejler med meget korte mellemrum, og at færgeturen kun tager 12 minutter.

  Kommentar af Kirsten — 27. september 2022 @ 9:32

  • Det er rigtigt, men skal man køre fra Langeland, er der virkelig langt til Sjælland 😀
   Det hjælper selvfølgelig, at færgerne går tit, men alligevel …

   Kommentar af Ellen — 27. september 2022 @ 9:44

 5. Hvor kan jeg finde opskriften på den dejlige bluse. Sådan en har jeg ledt efter.

  Kommentar af Birgit Falkenberg — 28. september 2022 @ 13:09

  • Den er nemlig rigtig sød. Den hedder Fescue, er fra Rowan, Marie Wallin har designet den, og jeg fandt den på Ravelry.
   Da opskriften kan hentes gratis, har jeg ikke noget imod at sende dig filen på mail, hvis du ikke selv er på Ravelry. Sig til, hvis jeg skal sende den til dig.

   Kommentar af Ellen — 28. september 2022 @ 13:40

   • Det vil jeg da rigtig gerne. Er ikke nogen ørn til IT.

    Kommentar af Birgit Falkenberg — 28. september 2022 @ 14:18

    • Jeg sender den med det samme 😊

     Kommentar af Ellen — 28. september 2022 @ 14:19

 6. Jeg kan godt forstå at du ikke kunne tænke dig det – men det er jo ikke det samme som at man ikke har lyst til at se på øerne, besøge dem. Jeg kan forstå på Aage fra Marstal at han har fået fuld behandling af den bedste slags på Odense Universitets-Sygehus. Det er vidunderligt at det kan lade sig gøre! – men som han siger, hver gang han skulle møde på hospitalet var det en “heldagsudflugt”. (Det er det iøvrigt også for mig, jeg var altid træt bagefter.)

  Hvor er det skønt at du går igang med den dejlige korte – bolero-agtige ting.

  Kvinders tøjdesign kan være meget mærkeligt … men noget, der dækker skuldrene kan faktisk godt være praktisk i en kold efterårstid. Eller hvad …

  Kommentar af Donald — 28. september 2022 @ 19:27

  • Det er bestemt ikke det samme – vi holder meget af at komme rundt på de danske øer, og jeg er heller ikke i tvivl om, at man ikke bliver forfordelt, hvis man skulle blive syg, men så er der lige det med heldagsudflugten …
   Er vores tøjdesign ligefrem mærkeligt? 😂 – jeg synes bare det er en hel del mere varieret end herretøj, og ja, boleroer og sjaler er godt i en kold tid, og der har I stakkels mænd jo ikke en chance 😘

   Kommentar af Ellen — 29. september 2022 @ 8:56

   • Vi er til gengæld godt pakket ind med undertrøje, skjorte, vest eller pullover, og jakke. Slå den!

    Kommentar af Donald — 29. september 2022 @ 12:22

    • Det kan jeg ikke – jeg går aldrig med undertrøje 😁

     Kommentar af Ellen — 29. september 2022 @ 13:15


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.