Hos Mommer

16. august 2022

Grønland og isbjerge

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:49
Tags: , ,

Mens det meste af Danmark åbenbart går og gisper i en landsdækkende hedebølge, bevæger vi os rundt blandt isbjerge. Temperaturen ligger på omkring 10 grader, så vi tager masser af tøj på – men det kan vi gøre. Man kan derimod ikke tage tøj af, til man har det passende.
Qaqortoq er en fin, lille by med omkring 2500 indbyggere, så det tal bliver næsten fordoblet, når de får besøg af et krydstogtskib. Vi gik en tur med guiden gennem byen og fik mange gode indtryk, selv om den er lille.
Bl.a. kan man finde 40 stenkunstværker rundtomkring. Nogle af dem skal man kigge godt efter for at få øje på, og vi fandt langtfra dem alle,

Qaqortoq (tidligere Julianehåb)

Men vi fandt Brættet. Det er stedet ved havnen, hvor fiskerne sælger deres friskfangede bytte til byens folk, og der var lagt varer til salg, selv om det var søndag.
Vi gættede på, at kødet var fra en sæl, og bagved lå der flotte, store havørreder og så fristende ud, men jeg kunne ikke have dem med hjem!

På Brættet

Det grønlandske sprog bruger mange bogstaver. Se blot både gågaden og den anden gade, som jeg afholdt mig fra at forsøge at udtale.

P1040637P1040650

Efter Qaqortoq skulle næste formiddags højdepunkt være Prins Christians Sund. Det var faktisk hele turens højdepunkt indtil nu, men først historien om Michaels (guidens) klage over den ringe og mangelfulde betjening i restauranten:
Han havde indkaldt os til et orienteringsmøde, hvortil han havde booket et mødelokale på skibet. Midt i det hele troppede der tre personer op – en med tre striber og to med to. Den ene var cateringchefen, kunne vi forstå, og denne bad Michael uddybe, hvad der var galt, hvilket han gjorde på en meget sober, men også meget myndig måde.
De høje herrer beklagede dybt, undskyldte mange gange og fortrak igen.
Samme aften stod tjenerne der som små, plantede spyd, og på vores to borde stod der hvidvine på køl og optrukne rødvinsflasker – oven i købet med en bedre kvalitet vin, end den klassiske drikkepakke giver ret til. Sådan har det været hver aften siden, og vi har næsten helt ondt af tjenerne, som må have modtaget en skideballe to kill all skideballer.
Men okay – klagen var berettiget, og det havde så sandelig en markant større effekt, at det var Michael, der kom med den fremfor en af os andre.
Han kender, efter mange år i branchen, gud og hvermand, høj som lav, så hans ord har vægt.

P1040684

Det har disse også. Vægt, altså.
Endelig kom isbjergene, og vi var dybt betagede.
De kom i Fifty Shades of Blue og i mange faconer. Den dybe, dybe blågrønne farve er svær for kameraet at indfange, men fantastisk var det at skue.
Nogle var større end andre, men vi var lidt skuffede over ikke at se nogen af de helt store … lige indtil der kom et andet krydstogtskib imod os. Det sejlede imellem isbjerget og os, og selv om bjerget lå et stykke på den anden side af skibet, ragede det op over dette og var dermed noget højere end end et 11-etagers krydstogtskib! Det kunne vi ikke fornemme, når de bare flød rundt på vandet i ensom majestæt.

P1040686

Prins Christians Sund går på tværs helt nede ved Grønlands sydspids.
Da vi sad på dæk 11 og nød synet, hørte vi en amerikaner gøre sig klog over for et ældre (også amerikansk) ægtepar. Den Kloge-Åge kan ingen ide have om Grønlands udseende og/eller geografi, for han forklarede følgende:
”Her på denne side [af sundet] er det Grønland. Jeg fik ikke helt fat i, hvad kaptajnen sagde om den anden side, men Grønland er det ikke! Island måske? I don’t know …
Du godeste! Det er garanteret ikke det eneste, han ikke ved. Jeg havde sådan en lyst til at hoppe op fra min stol og forklare manden, at det da for pokker er det HELE her, der er Grønland! Om han nogensinde havde hørt om Google maps? Eller andre former for landkort, for den sags skyld?
Men jeg gjorde det ikke. Jeg styrede mig.

P1040687

De ser SÅ små ud …

18 kommentarer »

 1. Grønlandsk og walisisk synes at have noget tilfælles, ikke sprogligt, men mht. bogstavforbrug.
  Det må være fedt at opleve den storslåede natur på så magelig vis – ikke noget med at fryse eller løbe efter en hundeslæde.
  Trods jeres dårlige oplevelser med tjenerstaben er det da positivt, at der bliver gjort noget ved tingene (eller i det mindste forsøges det). I sådanne tilfælde er det afgjort en fordel at være i en gruppe, for er man på egen hånd, er det straks sværere at trænge igennem.
  Din amerikanske geografiekspert er næppe atypisk, men måske havde han vidst mere og bedre, hvis Trump havde fået lov til at købe Grønland 😉

  Kommentar af Eric — 16. august 2022 @ 15:32 | Svar

  • Ha – ja, det er begge sprog gode til!
   Det ER fedt, selv om vores hidtil eneste oplevelse med hundeslæde faktisk var en bekvem og lun fornemmelse i et sæde, mens føreren stod bagved og gjorde alt arbejdet 🙂
   Jeg tror heller ikke, at han er atypisk. Vi har hørt flere ‘sjove’ samtaler amerikanere imellem her på skibet. Deres selvfedme kombineret med uvidenhed er tragikomisk.

   Kommentar af Ellen — 16. august 2022 @ 16:16 | Svar

 2. Det var nok en god idé, at du styrede dig, nogle elsker at gøre sig kloge og høre sig selv tale.
  Godt I nu har fået en bedre oplevelse. God tur videre.

  Kommentar af Lisbeth — 16. august 2022 @ 17:19 | Svar

  • Næh, jeg havde ikke fået noget ud af at rette ham, men jeg bliver forbavset over, hvor uvidende mange er.
   Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. august 2022 @ 19:14 | Svar

 3. Dejligt, når tingene udvikle sig til det bedre efter en “lille” opsang! Den Michael er vist verdens bedste guide, som du har fortalt.
  Ja, amerikanere! De findes jo i alle afskygninger; men de, som råber højest, er jo sjældent de klogeste ;O) Jeg skulle mene, at man, før man tager på en sådan fantastisk cruise, sætter sig ind i, hvad det er, man vil besøge på turen.
  Der er utallige vittigheder om amerikaneres kommentarer og spørgsmål, når de krydser grænsen til Canada, som jo trods alt er deres naboland.
  Når I kommer til Island, må du finde den “kloge” mand og fortælle ham, at NU er det Island – alt hvad han ser – selv om der ingen is er (går jeg ud fra, for jeg har ikke besøgt det endnu). Fortsat god tur.

  Kommentar af Lene — 16. august 2022 @ 17:47 | Svar

  • Han er den bedste, siger både vi og mange andre, der har rejst med ham tidligere.
   Hehe, jeg er sikker på, at du kan levere nogle underholdende fortællinger om de grænsekrydsende amerikanere, og jeg vil nyde at høre nogle af dem, når vi engang ses igen!
   Der var et andet par, jeg havde svært ved at overbevise om, at der generelt er koldere i Grønland end i Island. Argumentet fra deres side lød:”Der er jo en grund til, at det hedder GRØNland, right? Og ISland! Right?

   Kommentar af Ellen — 16. august 2022 @ 19:19 | Svar

   • Jo, men det er da også noget sjusk med de stednavne!

    Kommentar af Lene — 16. august 2022 @ 19:49 | Svar

    • Det kan i hvert fald forvirre nogle 😀

     Kommentar af Ellen — 16. august 2022 @ 22:40 | Svar

 4. Smukke, smukke isbjergeblå farver. Og så skriver du endda, at kameraet ikke kunne indfange de smukkeste nuancer.
  Stakkels personale. Det er vel ikke helt deres skyld, at de ikke har fået tid nok til at blive helt oplært, inden skibet stævnede ud.
  Måske er vi for godt vant.
  Husker du, hvordan personalet på vores fælles tur, skænkede 20-års portvin, selv om vores drikkekort kun gjaldt 10-års portvin. Og den sidste aften, hvor jeg havde takket nej-tak til portvin og så alligevel fortrød, og tjeneren kom og undskyldte, at 20-års portvinen var sluppet op, og om jeg kunne nøjes med 10-års.
  Det kunne jeg sagtens. Den smagte også fortrinligt.
  Har I spist sælkød eller andre specialiteter?

  Kommentar af tingats — 16. august 2022 @ 19:26 | Svar

  • Isbjerge er de smukkeste bjerge!
   Vi er godt vant, det er rigtigt, og vi bærer da også meget over med personalet, som ikke har haft mange dages oplæring, men de første par dage var altså virkelig under al kritik, med forsømmelse af ting, enhver tjener burde have på rygraden.
   Jeg husker godt din lille ‘portvinsseance’. Her bliver vi ikke engang tilbudt nogen dessertvine, og vi gider ikke spørge efter det … vi snupper alligevel hellere et glas hvid- eller rødvin mere 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. august 2022 @ 19:38 | Svar

 5. Det er det fascinerende ved Grønland.. At det er så stort, at man ikke kan bedømme afstande/størrelser. 50km ser ud som et ejendomsmægler stenkast væk.. Og isbjerge er større en vi tror… Der er ikke noget at måle op ad.. Medmindre der lige kommer et krydstogtskib forbi!
  Det er bjergtagende at sidde på 3 dæk og kigge lige over på et isbjerg i Midnatssolens lys 🤩 ( vi var der i juli 2005)
  Brættet er en oplevelse.. Der var fanget en (lille) hval, da vi besøgte et.
  Får lyst til at citere Asterix ; de er skøre de amerikanere…
  Eller.. Tomme tønder buldrer mest😉
  Fortsat god tur.

  Kommentar af Anne Holtegård Clausen — 16. august 2022 @ 20:54 | Svar

  • Det er altså virkelig svært med de proportioner, når der ikke rigtig er noget sammenligningsgrundlag.
   Ohhh, jeg ville også gerne se isbjerge i midnatssol! Vi har faktisk talt om tur til Isfjorden i juni 2024.
   Brættet er vist altid byens samlingssted, og det var så hyggeligt at opleve.
   De er ret skøre, ja. Alle vores fordomme bliver hele tiden bekræftet 😀

   Kommentar af Ellen — 16. august 2022 @ 22:47 | Svar

 6. Sjov historie med de amerikanere. Måske de ikke kan finde ud af kort, uanset om de havde haft et. Min Søren kørte for år tilbage rundt i Texas og på en tankstation lykkedes det ham at finde et kort over området. Han ville have tankpasseren til at vise på kortet, hvor de var – tankpasseren så bare uforstående på Søren; det viste han virkelig ikke.

  Kommentar af conny — 17. august 2022 @ 12:35 | Svar

  • Du godeste, altså … det har du da nok ret i, så. Jeg holder nok aldrig op med at undre mig over, hvor uvidende amerikanerne er, hvad geografi angår.

   Kommentar af Ellen — 17. august 2022 @ 16:45 | Svar

 7. Det er den sobre måde at forklare problemerne, som er nøglen til at Michael lykkedes at blive hørt – og som du siger, det vejer tungt når guiden forklarer.

  Jeg undrede mig også over grønlandske dobbeltbogstaver, det må være længden af vokalerne, stop-effekten af konsonanterne og rytmen i ordene, som derved inddæmmes/defineres – mon man ville få bedre udtale på danske ved at revidere vores stave-traditioner? Jeg hørte “Klog På Sprog” om Moths ordbog (som DSL har udgivet som net-ordbog) og her blev det nævnt at Moth stavede “på sin egen måde” – men systematisk, det var han.

  Så det måtte jeg jo lige se nærmere på.

  Men altså – grønlandsk stavning og de lange ord er så vidt jeg ved forklaret ved udtalen, men også ved at præpositioner indgår i ordene – måske lidt ligesom når vi skriver “imødegå”, eller “imedens” (imens), gennemarbejde osv.

  Kommentar af Donald — 18. august 2022 @ 1:46 | Svar

  • Det har jo nok noget med udtalen at gøre, men det ser lidt besværligt ud. Og altså også lidt komisk. Sorry, grønlændere.
   Jeg kan kan ikke forestille mig, at det hjælper at ændre stavetraditionen … hvis ‘tradition’ skulle man i givet fald vælge med alle vores mange dialekter? Man er nødt til at have en fælles standard, og dansk er ikke værre at stave til end andre sprog, synes jeg, og uanset hvad, vil der altid være mange, der ikke kan eller vil lære at stave.

   Kommentar af Ellen — 18. august 2022 @ 19:48 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Fyr løs! Din kommentar er meget værdsat

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.