Hos Mommer

5. juni 2022

Lidt lige som frilandsrugbrødet

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 10:14
Tags: , ,

Som alternativ til -Da jeg forleden var i Meny, skulle jeg bl.a. have kartofler.
Der er mange forskellige at vælge imellem – en af mulighederne var kartofler, der var “høstet i sæson”.
Det undrede mig en kende – det må være alternativet til “høstet uden for sæson”, men kan man det? Har man drivhuskartofler i Danmark? Eller andre steder? Har du et bud, Lene?
Jeg har lidt på fornemmelsen, at det er et af de mange fjollede forsøg på at få os naive kunder til at tro, at en vare er mere autentisk – ganske som det frilandsrugbrød, jeg engang så i en anden Meny.

I mit drivhus er der allerede mange tomater, der er i fuld gang med at vokse sig store og smagfulde. I år har jeg fire slags, nemlig to slags bøftomater og to slags cherry-/cocktailtomater (hvad er forskellen?). Alle fire bliver røde, for det skal tomater helst være i min verden, lige som squash skal være grønne. Jeg har smagt de gule squash, og de smager, efter min mening, ikke så godt som de grønne.
Tomatsorten herunder købte jeg frø til, da vi var i England. Jeg kunne ikke stå for fristelsen til at afprøve, om billede og tekst virkelig taler sandt; at de kan komme op på mellem 500 og 1500 gram, men det skønne navn Gigantomo tyder på, at tomaterne godt kunne finde på at blive relativt store.
Men … jeg må have tålmodighed til næste år, for i år har jeg fyldt helt op i drivhuset, og jeg kan ikke så eller høste uden for sæson. Jo … måske så, men høsten vil ikke blive til noget.

GigantomoGigantomo-

Lige som de i England kan noget med mel (jeg købte desværre kun én pose af det, som viste sig at give det bedste brød ever), er det ikke for ingenting, at England nærmest er én stor og meget smuk have. De kan nemlig også noget med frø derovre. Udvalget er gigantisk. Det er stort i Danmark, men det er meget større i England. Jeg måtte virkelig beherske mig for ikke at gå helt frø-amok. Det lykkedes, og jeg kom hjem med bare fire poser. Det er vel nok godt, at jeg ikke har have i England, for jeg ville ville blive rundtosset af at skulle være nødt til at vælge mellem de mange, mange muligheder, man har derovre.

Hvad jeg også snart kan høste, er frø af sidste års vajdplanter. Der kommer i tusindvis, så hvis I har planer om at indigofarve på bæredygtig vis, så kan I få frø her fra Den Stråtækte.
Det er toårige planter, som farver blåt det første år og sætter frø det andet. Jeg fik ikke høstet og farvet i 2021, så alle planterne fik lov at stå. Nu er det nærmest en vajdskov.
På det lille udsnit af billedet kan det ses, hvor mange frø der sættes af. Det er en yderst formeringsvillig plante!

Vajdfrø galoreVajdfrø galore

Nu vil vi ud og bruge lige så mange penge på benzin som på en frokost. Næsten. Vi kører en tur til restaurant Solsikken på Skælskør havn. De skriver om sig selv: “Vi er en a la carte restaurant, med 2 dejlige lokaler, og en stor terrasse nede i vandet”.
Godt, så. Vi har booket bord på terrassen, så det bliver spændende, om vi får våde fødder!

25 kommentarer

 1. “Høstet i sæson” – Hrumf!
  Det bliver spændende at høre om dine giganttomater, når de kommer engang. Som du skriver, kan de noget med haver de englændere, og med de mange hooligans mangler de heller ikke bøllefrø.

  Kommentar af Eric — 5. juni 2022 @ 14:23

  • Ja, sådan noget pjat!
   Hahaha – ja, bøllefrø har de også masser af 😁

   Kommentar af Ellen — 5. juni 2022 @ 16:39

 2. Du overrasker mig og skriver, ‘at dine tomater er i fuld gang med at vokse sig store og smagfulde.’ Her går vi efter det smagsfulde, når det skal i munden og det smagfulde for øjet.

  Kommentar af Elsebeth — 5. juni 2022 @ 16:02

 3. Tomardyrkning giver gode smagsoplevelser. Vores gule tomater er meget smagfulde. I år har vi 5 forskellige slags tomater, primært små sorter, der egner sig til snacks. Til frokost eller bare, når vi går forbi tomatplsnterne, som vi dyrker udendørs op af en varm sydvendt mur. Tomaterne får jeg af en gammel skolekammerat og hans kone. De sår hvert år omkring 3000 tomater fordelt på 15 forskellige sorter. Planterne overlader de til deres børnebørn, som så har vejboder, hvorfra de sælger planterne og tjener sig en lommeskilling. Held og lykke med sæsonhøsten i både have og drivhus.

  Kommentar af Ib — 6. juni 2022 @ 7:21

  • Åh ja, sådan en solvarm, nyplukket tomat smager bare himmelsk!
   Din gamle skolekammerat får sandelig da sået nogle tomatplanter – det må blive til en pæn størrelse lommeskilling med 3000 planter. Sidste år fik jeg ca. 35 kilo tomater fra mine 11 planter, så i princippet burde 3000 levere omkring ni tons tomater!

   Kommentar af Ellen — 6. juni 2022 @ 8:45

 4. Fuldstændig tåbeligt og uforståeligt. Vi kender ikke til drivhusdyrkning af kartofler til salg i stor stil. Jeg bliver virkelig nysgerrig, hvad mon de mener? Og så er det da et dårligt slogan, når vi ikke umiddelbart forstår betydningen af det 🙂

  God fornøjelse med dit frodige drivhus. Jeg kender en, som efter han gik på pension blev interesseret i hjemmeavlede grøntsager og han er gået helt amok og har nu en vejbod, fordi de slet ikke kunne spies alt det han skulle prøve af. Nu er hans svoger involveret i dyrkning, pasning og vanding, så de kan følge med efterspørgslen og samtidig holde lidt fri ;-). Han har haft kartofler stående i spande i sit drivhus, hvor kartoffelplanterne tages op med jævne mellemrum og de største kartofler høstes, så sættes planten ned i gen og gror de næste kartofler større. På den måde har han et stykke tid nu haft nye kartofler i boden og til en rigtig god pris (for ham) 🙂 Og jeg siger til ham som til dig, tænk at I gider, det kommer ikke til at ske for mig 🙂

  Kommentar af Lene — 6. juni 2022 @ 10:48

  • De er altså bare fjollede, er de … og efter denne din kommentar (tak!) kunne jeg godt finde på at konfrontere den leverandør og spørge hvad de mener med “høstet i sæson”!
   Jeg kan snildt genkende din pensionists voksende interesse – jeg har også kartofler i spande, men ikke så mange 😃
   Pas nu på med, hvad du siger, Lene 😘 – jeg var 100 % sikker på, at jeg aldrig i livet ville blive interesseret i at passe og holde en have pæn – men som du ser, ændrede det sig radikalt, da jeg ikke længere havde et arbejde at skulle passe.

   Kommentar af Ellen — 6. juni 2022 @ 11:04

 5. Det er de mærkeligste salgsargumenter.. De vil så gerne sælge os en historie, en oplevelse, et unika, økologisk dit og dat.
  Jeg vælger det jeg kan forholde mig til.. Og ikke alle flosklerne..
  God fornøjelse med dit have og driver liv.
  Og turen til Skælskør.. 🩴🩴

  Kommentar af Anne Holtegård — 6. juni 2022 @ 13:10

  • Ja, de vil, men det har den stik modsatte på mig – og åbenbart også på dig 🙂 – jeg nægter simpelthen at købe varer fra sådan nogle platugler.
   Tak og tak – vi fik Danmarks bedste stjerneskud!

   Kommentar af Ellen — 6. juni 2022 @ 19:25

 6. Det er så spændende med dit drivhus og alle de afgrøder, du får.
  Jeg bliver så irriteret, når jeg ser den slags anprisninger (eller hvad det hedder) der slet ikke passer til en vares naturlige ‘liv’.
  Godt I ikke kom til at sidde med fødderne i vand 🙂

  Kommentar af Betty — 7. juni 2022 @ 16:04

  • Jeg glæder mig hvert år til afgrøderne 🙂
   Irriteret? Ja, det er mildt sagt – jeg synes det er at fordumme os kunder.
   Hehe, der var fint tørt om fødderne 😄

   Kommentar af Ellen — 7. juni 2022 @ 21:20

 7. Hvad…. høstet i sæsonen, det er det hele vel mere eller mindre for ellers er det jo ikke modent. Underligt udtryk og sikker også nogle af alle de slagstriks der efterhånden bruges alle steder 😉

  Kommentar af Catarina — 7. juni 2022 @ 17:37

  • Præcis! Det er nemlig et billigt salgstrick – det ville undre mig, hvis nogen kan falde for den slags vrøvl.

   Kommentar af Ellen — 7. juni 2022 @ 21:22

 8. Måske er Menu butikkerne både seriøse og pjattede. For kartoflernes vedkommende er der stor forskel på sorter og dyrkningsresultater. Det er næsten ufatteligt, så godt en ny kartoffel med persille og en klat smør kan smage. Meeen det med frilandsrugbrød lyder godt nok mystisk. Men man lytter jo og undrer sig, “spørger ind til det”, kan der ligge noget med at der indgår en frilandsgris i dejgen … hmmm … nej.

  Jeg tror ikke at det er en fordel med en tomat på et kilogram, det er den fine “indmad” i de tomater, jeg får i Rema for tiden, som jeg så godt kan lide. Også squash eller zucchini er bedst når de ikke er for store. De skal selvfølgelig være grønne!

  Du har virkelig inspireret med den beretning om frø. Men hvor meget forbereder du jorden, når der skal sås? (eller såes, så man kan høre at der stød)?

  Kommentar af Donald — 8. juni 2022 @ 16:33

  • Jeg tror ikke, forretninger pjatter, når det drejer sig om at sælge en vare – men jeg er enig i, at nye kartofler er som slik 🙂
   Det er rigtigt, at størrelsen ikke altid er en fordel, men mine suverænt bedst smagende tomater sidste år var de store bøftomater, så jeg synes det er værd at prøve.
   Jeg sørger for, at den er blød, våd og ukrudtsfri – men blomsterne har jeg altid forspiret inde; så kommer de i drivhus og til sidst i jorden udenfor.
   Der skal ikke ‘e’ i sås. Der er ikke noget andet ord, der staves ‘sås’, så det kan kun være passivformen af at så 😉

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2022 @ 10:12

   • Meny (eller Menu) butikkerne markedsfører useriøst når de sælger frilandsrugbrød, det synes jeg godt man kan kalde “at pjatte”. Hvis “Kartofler høstet i sæsonen” skal have mening, kunne det være som modsætning til kartofler, der har ligget i kule; men udtrykket er sprogligt eller etymologisk ikke godt. Vi havde en lærer, som ikke rettede fejl ved at skrive rigtigt eller forkert, men godt eller dårligt – eller utydeligt, som kommentar til vores sætninger.

    Kan man ikke have passiv datid af at se? De ses hver uge, eller de sås hver anden uge (veninderne/frøene af radiser, så man får friske radiser hele sæsonen?) Men begge staves sås iflg. moderne retskrivning, – jeg har dog ikke checket. Jeg kan bedst lide gammel retskrivning så jeg kommer ofte til at lave lidt propaganda for den. ODS har fx. denne sætning som eksempel:

    Saaesæd, som skal saaes (Chr.VI afvig.; 1931: Sæd, der bruges til Udsæd).

    Kommentar af Donald — 9. juni 2022 @ 16:39

    • Vi er i hvert fald enige om, at den form for markedsføring er useriøs! Kartofler, der har ligget i kule (eller anden form for lager) er jo stadig høstet i sæsonen, så det er under alle omstændigheder noget fis.
     Og JO, du har da ret mht. sås! Begge betydninger udtales dog ens, så jeg vil stædigt holde fast i, at e’et er overflødigt 😏

     Kommentar af Ellen — 9. juni 2022 @ 19:25

     • Så kan jeg kende dig igen!
      Jeg burde forsvare retskrivningen, men jeg kan ikke lade være med at tænke på at ændringerne gør det sværere at læse oldtidstekster (sammenlignet med forholdet mellem italiensk og latin) – et mindre problem, indrømmet. (Og en skamredet kæphest! )

      Kommentar af Donald — 10. juni 2022 @ 12:47

      • Haha, Donald, altså – hvor mange har lige brug for at læse oldtidstekster? Det er da noget vigtigere at kunne læse og forstå nudansk.

       Kommentar af Ellen — 11. juni 2022 @ 16:58

       • Det tror jeg der er mange, som er enige i. Meeen … jeg er ikke enig. ❤

        Kommentar af Donald — 11. juni 2022 @ 19:50

        • Det bliver vi nok aldrig lige på dette punkt, Donald 😘

         Kommentar af Ellen — 11. juni 2022 @ 19:57

 9. Ja, papir er taknemligt 🙂 Men sidste år såede jeg for sjov frø af nogen bøftomater jeg købte i coop. De hed RAF tomater og de blev godt nok store. De smagte fantastisk. Desværre kom der ikke så mange på hver plante, men de fyldte godt i en salat og mange af dem blev puttet på glas og henkogt. Jeg fik desværre ikke vejet nogen af dem. Jeg har gentaget successen igen i år og har også sået frø af en bøftomat fra REMA 1000. Altid spændende hvad det ender med. Jeg får røde knopper af sådan noget useriøst reklamefis. Det er ligesom frigående æg! Jeg har godt nok aldrig set mine æg løbe frit rundt 🙂 Kan I have en god weekend over i det sjællandske. Knus herfra.

  Kommentar af Kirsten — 9. juni 2022 @ 19:55

  • Der er altså noget med de bøftomater! Som jeg skrev til Donald, så var sidste års bedste tomat også sådan en. Det er pudsigt, at du lige som mig tager frø fra de tomater du synes om. Jeg har i år flere planter af en af Brugsens cocktailtomater, som jeg sidste år synes var den bedste jeg havde fået af den type tomat. Det er spændende, om mine egne bliver lige så gode, som jeg husker dem.
   Ja, knopper! Så mange, at vi vel nærmest bliver tomatrøde i ansigtet … vi har også både fritgående æg og fritgående andebryster her på Sjælland!
   God weekend til dig også og knus retur 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2022 @ 21:06


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.