Hos Mommer

15. april 2022

Et par dage i Schleswig

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:36
Tags: ,

Vi rev fire dage ud af kalenderen og tog en tur til Hotel Schimmelreiter i Silberstedt. Med halvpension. Tre retter hver aften – kokken bestemmer menuen.
Vi havde nok alle fire forventet noget meget tysk (bl.a. indebærende kæmpestore portioner), men første aften blev vi positivt overraskede. Vi fik først en tomatsuppe, og de kan virkelig noget med supper, de tyskere. Hovedretten var en schnitzel, men med et twist og et tilbehør, som gjorde den meget lækker og delikat. Dessert: is, hvilket i det mindste gjorde to af de fire glade.
Det viste sig desværre, at de havde lagt hårdt ud, for de næste to dage var maden ærlig talt ikke noget at skrive hjem om. Den var da okay, men ikke så god som på dag ét. Især ikke i aftes, hvor den stod på karryris! Jeg bryder mig ikke om ris, og karry kan jeg kun klare i minimale mængder, så jeg spurgte, om jeg kunne få mere af den tilhørende salat og undvære karryrisene. Hun kunne tydeligvis ikke forstå, hvorfor jeg dog kunne have et sådant ønske, men hun holdt masken så nogenlunde, ønsket blev efterkommet, og jeg var glad.

Kohlosseum (6)Kohlosseum (1)

Onsdag tog vi på kålmuseum! Yes. Kålmuseum. Det var Ditte, der opdagede dets eksistens, og først grinede vi alle fire højt og larmende. KÅLmuseum. Altså … men navnet var fint fundet på: KOHLosseum.
Da vi havde grinet af, blev vi ved nærmere eftertanke enige om at se stedet, for kål er trods alt en stor del af madkulturen både for Tysklands og Danmarks vedkommende.
Det viste sig da også at være en del mere interessant end forventet, så vi var det hele igennem og sluttede med et besøg i den spændende butik, hvor der ikke kun var kål i alle afskygninger, men også andre spændende ting at købe. Jeg købte bl.a. to forskellige slags surkål, hvilket jeg faktisk aldrig har smagt. Det har jeg så snart.
Vi kunne kigge ind til dem, der havde til opgave at styre sauerkrautproduktionen. Man fornemmer måske, at der blev lavet en hel del.

Friedrichstadt (2)

Vi kørte videre, først til Eidersperrwerk og dernæst Friedrichstadt, som er en hyggelig kanalby. At det oven i købet var blevet næsten sommer, med 17°, gad vi ikke brokke os over. Vi sad på torvet og fik og en kopkaf og en kage. En stor kage … små portioner er som nævnt ikke rigtig noget man kender i Tyskland.
Efter den kaloriebombe gik vi en tur langs kanalerne og nød synet af disse, de smukke gamle huse og det gode vejr.

Danevirke (3)

I går kørte vi til Dannevirke, med frokost i Schleswig og kaffe i Kappeln. At se den gamle vold havde været et ønske for John lige siden han var 14 år, hvor han var på lejrskole i Sønderjylland, men netop turen til Dannevirke blev ikke til noget, fordi bussen brød sammen, så det blev med 62 års forsinkelse.
Heldigvis blev han ikke skuffet, men det var også et smukt område. Fra museet kunne man gå enten mod øst eller mod vest. Vi gjorde begge dele – nu skulle vi have det hele med, og det var da også en dejlig tur ad begge veje.

Danevirke (6)

Torsdagsvejret var ikke så godt som i onsdags, og i dag returnerede det til det alt for velkendte, kolde aprilsvejr med kun 7°, men da skulle vi også bare hjem. Vi tog den langs Flensborg Fjord, op til frokost på Krybily Kro ved Kolding og så ellers hjem – vel omkring 10 kilo tungere end da vi tog afsted.
Okay, måske knap nok, men det føltes sådan. Godt, vi har en måned til at smide det igen, inden turen går til England, hvor vi heller ikke plejer at få for lidt mad.
Min fødselsdagsgave fra mine englændere bliver en middag for os alle seks på en michelinrestaurant ikke så langt fra hvor de bor, så jeg har noget at glæde mig til.

17 kommentarer

 1. Sikke meget I nåede… Både mad og museer. Det kohluseum ville Erik have nydt!
  Jeg har også Dannevirke på listen. Besøgte Hedeby og vikingemuseet med mine forældre. Et gensyn kunne vist bruges.
  God rute hjemover. Krybily er hyggelig.
  Nu må I så spæges til næste kulinariske eventyr!

  Kommentar af Anne Holtegård — 15. april 2022 @ 19:37

  • Ja, vi kom lidt rundt – synd, at Erik ikke nåede at se kålmuseet.
   Jeg kan anbefale et gensyn – museer er blevet så meget bedre at besøge de senere år.
   Vi spæges 😁

   Kommentar af Ellen — 16. april 2022 @ 10:03

 2. Lyder dejligt – snitzel går man aldrig galt i byen med, og slet ikke på de kanter.
  Og sikke en fantastisk gave, Michelin-oplevelser er altid en kæmpe fornøjelse og i mine øjne tit meget mere værd, end noget materielt.

  Kommentar af venterpaavinblog — 15. april 2022 @ 22:40

  • Vi er så enige, og Charlotte ved heldigvis også godt, at jeg meget hellere vil have den slags oplevelser, fordi vi ikke rigtig mangler noget.

   Kommentar af Ellen — 16. april 2022 @ 10:07

 3. Spændende tur med imponerende bygningsværker, der begge har til formål at holde nogen eller noget ude. Fremmede mennesker og havet.

  Kommentar af Ib Hansen — 16. april 2022 @ 6:36

  • Ja, det er i sandhed imponerende bygningsværker begge to!

   Kommentar af Ellen — 16. april 2022 @ 10:08

 4. Det har da været en hygglig tur. Jeg var i Friederikstad for over 30 år siden, et smukt sted, der er dejligt dernede omkring.
  Her til morgen var jeg på den smukkeste tur lige i mit område, det blev nydt, og jeg tog mængder af billeder.

  Kommentar af Lisbeth — 16. april 2022 @ 8:24

  • Det var hyggeligt, ja, og det østlige Schleswig er et smukt og kuperet område.
   Hehe, Lisbeth, du siger da ikke, at du tog mange billeder … hvorfor er jeg ikke overrasket? 😘 Men du bor jo også et skønt sted.

   Kommentar af Ellen — 16. april 2022 @ 10:11

 5. En dejlig tur, med gode oplevelser, og lidt godt til ganen, trods et par skuffelser.
  Vi har nok alle et eller andet på vores bucketliste, der har været der i rigtig mange år. Så er det jo dejligt det var en god oplevelse.

  Kommentar af Abildjyden — 18. april 2022 @ 7:49

  • Det var en fin tur 🙂
   Ja … de har lagt den et kønt sted, den vold!

   Kommentar af Ellen — 18. april 2022 @ 14:35

 6. Herligt med den slags småture. Surkål er en oplevelse, om end der for mig ikke bliver nogen anden gang, hvis jeg da kan undgå det.

  Kommentar af Eric — 18. april 2022 @ 15:28

  • Det er det – I har jo også lige været på en sådan 🙂
   Vi synes begge, at det jeg købte, var en overmåde tam oplevelse. Det smagte ikke af noget som helst – kunne lige så godt have været snittet hvidkål, så skal jeg prøve det igen, vil jeg lave det selv.

   Kommentar af Ellen — 18. april 2022 @ 16:14

 7. Åh så god en tur! Det var da bedre end Colosseum! 😀 😀 😀

  Det er egentlig tankevækkende at du ikke har smagt Sauerkraut. Det kan jeg ikke prale af, men jeg kan godt nok ikke huske hvordan det smagte – – min mor kunne købe det en overgang, enten det nu var på glas eller på dåse; vi kunne købe toldfrit i Frihavnen med mellemrum (det var en del af “lønnen” for at arbejde i en ambassade.)

  Har du nogen sinde fået det med en Bratwurst på en Autobahn Rastestätte? Det kan man drømme om nu 🙂

  Kommentar af Donald — 20. april 2022 @ 14:18

  • Jeg så din bedømmelse i Eric-kommentarsvar. Jo jeg husker en smag, noget krydet, et let bid på tungen – men der må være forskellige slags Sauerkraut; i min erindring er der en krydret smag.

   Kommentar af Donald — 20. april 2022 @ 14:20

   • Det var en dejlig tur, men jeg vil nu ikke sammenligne den med en tur til det rigtige Colosseum 😊
    Det var et fint frynsegode, din mor havde!
    Jeg har fået masser af bratwurst, men nok mest med pommes frites til – aldrig med sauerkraut.
    Det var mange forskellige slags at vælge imellem i butikken, og jeg har uden at vide det valgt den ultimativt kedeligste!

    Kommentar af Ellen — 20. april 2022 @ 15:57

    • Ja OK det er det der er sket – du er gået efter det sikre valg 🙂

     Kommentar af Donald — 20. april 2022 @ 20:13

     • Det gjorde jeg åbenbart, men det var så ikke et godt valg 🙄

      Kommentar af Ellen — 20. april 2022 @ 20:50


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.