Hos Mommer

27. januar 2022

Jeg har gravet 40.000 kroner ned …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 11:39
Tags: ,

Med disse tiders negative renter kan det ikke betale sig at have penge i banken, så jeg kan lige så godt grave dem ned.
Man behøver ikke at gøre det selv – man kan sagtens få folk til at gøre det for sig …
Det har jeg lige gjort. Det var ikke nødvendigt at lave et skattekort, så mine arvinger kan finde dem igen. De er nemlig ikke gravet ned omme i baghaven, men lige derude, midt på cykelstien, hvor man drejer ud fra vores vej. Ingen kan komme til at grave dem op igen uden det bliver opdaget, så de 40.000 kroner ligger trygt der.

Kloakering (3)

Jeg ville nu hellere have haft beholdt de penge. Jeg kunne sikkert godt have fundet på et eller andet interessant at bruge dem til, men nu syntes Næstved kommune altså, at de skulle graves ned. De har gravet virkelig mange penge ned heromkring, for ingen må længere have septiktanke, men skal tilsluttes det offentlige kloaksystem. Det kan vi i princippet ikke tillade os at have noget imod, men jeg har stadig en følelse af, at jeg lige så godt kunne have brændt de mange penge, fordi det for os selv ingen forskel gør – andet end at vi ikke længere skal have slamsugeren ud en gang om året.
Vi er så oven i købet heldigere end de andre på vores vej, fordi vores i forvejen kun fem år gamle forbindelse til hovedsystemet ligger et sted, hvor vi kan blive tilsluttet direkte til den nye ledning ude i vejen. For de 40.000 kroner får man nemlig kun en ny hovedledning. Hvad der skal ske på egen grund er for egne penge, lige som man selv skal sørge for at få nedlagt septiktanken.
Det skal jo også blive dyrt. Der var seks mand på, hvoraf de fire i 90 % af tiden stod og gloede ned i hullerne, der blev gravet ud.
Det er sandelig godt at have nogen til at hjælpe til, hvis man ikke selv kan få udgifterne til at slå til …
Kloakering (1)

Ansvaret for rørføringen havde Villy Poulsen. Han kan også noget med strømpeforing … et ord, jeg hyggede mig en del over, indtil John forklarede, at det var det, vi for mange år siden fik udført, da vi boede i Havdrup. Så mistede det lidt sin mystik og charme.

Det er ikke et lige så delekritisk ord som strømpenisser, idet der ikke er et ord, der hedder peforing. Jeg så engang ordet strømpenisser delt efter strøm, hvilket var ret uheldigt – men meget morsomt!

Og nu vi er ved sprog: Jeg får nyhedsbreve fra Rito, som er rigtig gode til alt med garn og hvad dertil er knyttet. De er med tiden blevet bedre til det skriftlige; fx har de lært, at i dag, i går og i morgen skal i to ord. Respekt for det – det er der sørgeligt mange, der ikke ved.
Men … “..galte..” … den har jeg dog aldrig mødt før. Den må være i familie med det efterhånden – også af journalister – meget brugte “(an)holdte” i stedet for “(an)holdt”: “Politiet anholdte en ung mand.”
Hos Rito har de åbenbart styr på, at ‘gælde’ er uregelmæssigt bøjet, men ikke helt hvordan. I det hele taget går det vist indimellem lidt stærkt for dem, kan man fornemme.

Dansk er svært

27 kommentarer

 1. Du skal se, det næste bliver nok fjernvarme med tilslutningspligt.
  Når jeg ser på billedet af Villys bil, slår det mig, at jeg langt hellere vil have web-TV end kloak-TV.

  Kommentar af Eric — 27. januar 2022 @ 13:40

  • Uh, sig det ikke – vi gider ikke have flere af den slags udgifter!
   Hehe, ja, eller flow-tv eller … – bare ikke Villys tv

   Kommentar af Ellen — 27. januar 2022 @ 18:43

   • Kloak-tv er da også flow-tv 😂

    Kommentar af fiberfryd — 29. januar 2022 @ 12:13

    • Hahaha – ét-nul til dig 😂

     Kommentar af Ellen — 29. januar 2022 @ 12:47

 2. Uha ja kommunerne bruger vores penge på bedste vis. Vi fik lavet nedsivningsanlæg for en masse penge, så er det ikke så dyrt at bruge af vandet. Jeg tænker, de snart finder ud af, at vi også skal være med i det offentlige system, penge ud af lommen igen.
  Men apropos fejl i tekster, så har jeg lige set et par gode en i vores lokale sprøjte. Onsdag hen på eftermiddagen afkom (ankom) en hollandsk lastbil til havnen. Chaufføren måtte i øvrigt overnatte på havnen på grund af den efterlyste (aflyste) færge :))))

  Kommentar af Lisbeth — 27. januar 2022 @ 15:07

  • Det med at skrotte septiktanke bliver nok snart en realitet for os alle, vil jeg også tro.
   Du godeste – og de kalder sig journalister! Jeg bliver ofte lidt ked, når jeg ser hvor dårligt de, der gerne vil kalde sig selv for sprogprofessionelle, behersker sproget.
   Medmindre jeres færger har det med at stikke af, men det tror jeg nu ikke 😁

   Kommentar af Ellen — 27. januar 2022 @ 18:46

   • Nej men til gengæld må den indstille sejladsen i dag, huhej hvor det stormer.

    Kommentar af Lisbeth — 27. januar 2022 @ 19:16

    • Holddaop, det er da godt nok slemt, så!

     Kommentar af Ellen — 27. januar 2022 @ 22:34

 3. På en udlejningsejendom har jeg frist til 1. juli i år; så skal jeg i gang med næsten tilsvarende operation. Det ulyksalige er, at det stakkels spildevand kun i tørvejr kommer frem til rensningsanlægget. Så snart det regner mere end ca. 1 mm/time løber størstedelen af spildevandet direkte i overløbet og ud i Kattegat.
  Ak ja de jorunalister. På http://www.fyens.dk kan man denne tidlige morgen læse følgende: “Midtfyn: Bilister på Svendborgmotorvejen blev torsdag først på eftermiddagen mødt af tre gallowaykvæg, som havde forvildet sig ud på motorvejen.”
  Jeg håber ikke den gode journalist har fået syv penge for at skrive det, for han har egentlig fortjent 4 tæsk. Desværre er vedkommende ikke ene om fejlen. Det er tilsyneladende uoverkommeligt at bruge ordet kreaturer, hvis der skal sættes antal på.

  Kommentar af natural2222 — 28. januar 2022 @ 3:05

  • Det var sådan det med, at det løber ud i Kattegat – for vores vedkommende Præstøfjorden – jeg synes det er okay at nedlægge septiktanke, men selvfølgelig er jeg ikke glad for at skulle af med de mange penge.
   Ja, kvæg er utælleligt, men mon ikke man skal have en landbrugsbaggrund for at vide det? Det er dog som det desværre næsten altid er: Når det er noget man serv ved noget om, finder man altid fejl. Konklusion: Der er nok altid fejl 🤔

   Kommentar af Ellen — 28. januar 2022 @ 9:40

 4. Nu har jeg fået læst de sidste indlæg. Jeg er sikker på at børn og unge sagtens kunne tåle synet af Ellen i badedragt. Faktisk er det godt at de ser sådan nogen som os, så de kan få en mere normaliseret kropsopfattelse.
  Akkeja kommunen kan hurtigt finde områder at bruge vores penge på. Og udløb til fjorden uden rensning sker også med rensningsanlæg, som Farmer skriver. Det snakker man bare ikke så højt om.

  Kommentar af Lene — 28. januar 2022 @ 11:08

  • Haha, de ville i hvert fald være så søde at undlade at kommentere noget som helst – det er nok mest inde i mit hoved den er gal, og du har en god pointe i det med kropsopfattelsen!
   Altså! Så er der da ingen som helst grund til at skulle ofre de mange penge på kloakering, hvis man bare kyler spildevandet ud uden at rense det. Det er simpelthen ikke i orden. Gad vide, hvad der egentlig bliver af vores spildevand fremover? Det må jeg lige bore lidt i …

   Kommentar af Ellen — 28. januar 2022 @ 17:05

   • Hvis du kan finde dokumentation for hvor tit de vælger grundet kraftige regnskyl at lede spildevandet udenom rensningsanlægget, så vil jeg være dig evigt taknemlig. For ifølge min mand og andre landmænd sker det, og jeg har også fundet et sted hvor der står at det sker, men hvor ofte sker det egentlig? Min mand er træt af mig, for jeg krydstjekker alt han siger, fordi ingen skal sige at jeg løber med en halv vind 😉

    Kommentar af Lene — 28. januar 2022 @ 17:49

    • Det er nok ikke nemt at finde dokumentation på, for, som du siger, er det ikke noget, de ligefrem har lyst til at sætte på opslagstavlen.
     Men jeg vil gerne prøve. Og så kan vores konetrætte mænd tage hinanden i hånden. Jeg gør nemlig præcis det samme som du, og John synes jeg er hammerirriterende en gang imellem, fordi jeg altid er så skeptisk 😎

     Kommentar af Ellen — 28. januar 2022 @ 18:38

     • Haha, min mand er lige så led og ked af mit behov for at finde den korrekte information, som jeres – det gør selvfølgelig også verden mere nuanceret og de ‘gode historier’ mindre opsigtsvækkende 🤔

      Kommentar af fiberfryd — 29. januar 2022 @ 12:20

      • Det er da også tarveligt, at vi altid skal forstyrre deres gode historier med fremlæggelse af fakta. Synes vores mænd … 😐

       Kommentar af Ellen — 29. januar 2022 @ 12:50

 5. Fjernvarme med tilslutningspligt — findes det? Må man det? Her i området har man et par historier om at fjernvarme ikke er økonomisk. Man oprettede det for 25 år siden, men der var ikke tilslutningspligt.

  En bekendt viste mig engang en tekst fuld af “delekritiske ord”, som var delt på det uheldigste sted, – det var fra et bogtrykker eller typograf-kursus, og det var fantastisk godt lavet, teksten var sammenhængende og kunne godt forstås hvis den ikke havde været “sat” så tosset.

  Jeg har forsøgt at finde den på Nettet, men – ak – forgæves.

  Det var synd at du skulle grave 40.000 kr. ned under cykelstien! Ak! Ikke sådan lige til at hive op igen.

  Kommentar af Donald — 28. januar 2022 @ 18:53

  • Jeg ved ikke, om der er noget, der hedder tilslutningspligt. Da vi boede i Havdrup, betalte vi stort set det samme om måneden for vores (midter)rækkehus på 109 kvm, som vi gør i vores næsten dobbelt så store hus nu, hvor fem af vinduerne kun har ét lag glas (jo, de findes endnu!), så fjernvarme er vildt dyrt.
   Jeg tror jeg har set den liste engang – meget morsom 🙂
   Det er så ærgerlige penge at skulle slippe, men det dur jo ikke at gå rundt og være sur over det.

   Kommentar af Ellen — 28. januar 2022 @ 18:58

   • Ja, tak, det var også det en af naboerne sagde: At fjernvarme er dyrt, og når de har kunden, kan de sætte prisen. Det er dog klart at forsyningsselskaber ikke må lave alt for store fortjenester, men det er svært at kontrollere og styre for politikerne.

    Kommentar af Donald — 29. januar 2022 @ 1:52

    • Jeg ved ikke helt om jeg synes, at fjernvarmeværker skal være politikerstyrede, men lige meget hvor meget jeg prøvede at forstå vores værks forklaringer på de høje rummeterpriser, forstod jeg dem ikke. Det var nemlig rummeterprisen der gjorde det så dyrt, så det hjalp ikke en pind at skrue ned for varmen. Smart … bare ikke for os …

     Kommentar af Ellen — 29. januar 2022 @ 10:04

     • OK – jeg tror at Helsinge Varme er politisk styret, selv om det er en lokal-forening. Når man er forsynings-selskab, har man eneret på at forsyne et område gennem jordledninger mv. og det giver så også pligter.

      Kommentar af Donald — 29. januar 2022 @ 12:48

      • Det gør det da, men en politiker har ikke nødvendigvis den samme opfattelse af ordet ‘pligt’, som vi andre har … 😕

       Kommentar af Ellen — 29. januar 2022 @ 13:09

 6. Mon ikke det afhænger af ens fjernvarmeværk? Vi er glade for vores kommunale fjernvarme; den er både billig og forbrugsstyret. De aftager overskudsvarmen fra Stålværket; resten er fra et meget effektivt biobrændselsanlæg.

  Kommentar af fiberfryd — 29. januar 2022 @ 12:25

  • Jo, det gør det, og I er virkelig heldige med at have stålvalseværket. Jeg så engang en udsendelse, der netop handlede om den enorme forskel på prisen på fjernvarme. Den svingede – svinger vel stadig – med flere hundrede procent.

   Kommentar af Ellen — 29. januar 2022 @ 12:53

 7. Og så er der lidt om overløb og spildevand her: https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2020/jun/forstaa-overloeb-hvorfor-er-der-spildevand-vandmiljoeet/

  Kommentar af fiberfryd — 29. januar 2022 @ 12:28

  • Tak – du er som sædvanlig lynhurtig til at finde ind til kernen. Det er en rigtig god, saglig og oplysende artikel. Jeg har sendt et link direkte til Lene for at være sikker på, at hun ser den.

   Kommentar af Ellen — 29. januar 2022 @ 13:08

  • Tak Ditte 🙂

   Kommentar af Lene — 31. januar 2022 @ 8:35


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.