Hos Mommer

20. januar 2022

Cyberangreb?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:46
Tags: ,

John har en gang imellem brug for at holde sit hoved ekstra koldt, og til dette hjælper en hudlæge ham. Hver fjerde måned skal han fryses på hovedbunden for at holde nogle pletter i skak, som måske godt kunne finde på at udvikle sig til noget, man helst ikke vil have, at de skal udvikle sig til. Det har været rutine nu i flere år, og er ikke noget, der bekymrer os. Samtidig holder de øje med, at et par halvstore modermærker også opfører sig ordentligt, så vi føler os helt trygge ved den situation.
I går, da han kom og viste sit sygesikringsbevis, spurgte receptionisten, hvad han skulle.
– ??? Ved du ikke det?
– Nej, vores system er totalt nede – vi kan kun forlade os på, at folk selv har helt styr på deres ærinde her.
Holddaop, hvor er man dog sårbar … men John blev frosset og blev ligeledes bedt om at ringe igen dagen efter (i dag) for at få en ny tid.
Det gjorde han, systemet kørte igen, han fik en tid igen til maj, og vi tænkte ikke mere over det.

Derefter kørte han til Næstved for at gribe fat i fordværkstedet. Han havde flere gange både i går og i dag ringet forgæves og også lagt besked om, at de skulle ringe tilbage, men intet skete.
– Nu kører jeg altså til Næstved og holder fast i en eller anden, til jeg har fået svar på mine spørgsmål, sagde John her til formiddag.
Da han kom derhen, undskyldte de og sagde, at de havde et stort problem, for deres system var totalt nede. De kunne in.gen.ting, og deres it-afdeling arbejdede på højtryk for at løse det problem, ingen tilsyneladende vidste hvad var.

Det blev faktisk en smule skræmmende. To lignende episoder to dage i træk – kan man lade være med lige at studse over det?
Det er garanteret en tilfældighed, men jeg kunne ikke lade være med at tænke cyberangreb!

Vi er helt vildt sårbare, hvis vi bliver bombet elektronisk. Jeg er ikke specielt bange for en konventionel krig, for det tror jeg ikke på vil ske igen.
Hackerangreb, derimod … man kan lynhurtigt lamme et samfund totalt, hvis man slår til mange steder på én gang – eller ‘bare’ koncentrerer sig om et par centrale mål. Banker, fx. Eller elektricitetsværker. Tænk på, hvad der ville ske, hvis man i en af de enorme containerhavne pludselig ikke havde den fjerneste ide om, hvad der var i hvilken container. Det kaos har jeg knap nok fantasi til at forestille mig.

Jeg ved da godt, at systemer har det med at strejke helt af sig selv – det oplevede jeg (sjældent, dog) på arbejde.
Jeg ved desværre også godt, at mange store firmaer og organisationer konstant er under angreb. Eller i hvert fald forsøg på angreb.

Nu tror jeg ikke, at Mr P eller andre med skumle hensigter mener, at det er samfundslammende at genere en lille hudlæge i Køge. Måske heller ikke danske autoforhandlere …
Som sagt strejfede tanken mig bare, og jeg tvang mig til at lægge den til side igen, for det nytter ikke spor, at jeg går rundt og bekymrer mig om noget, jeg ikke har nogen som helst indflydelse på, så det har jeg valgt at lade være med.
Det er så ikke altid helt nemt.

14 kommentarer

 1. Ja, tanken er skræmmende! Hvad nogle relativt få mennesker kan forårsage , som vil påvirke resten af Verden i utænkelig grad. Konventionel krig eller atomkrig – tør slet ikke tænke tanken med tidens arsenaler.
  Jeg har lige læst Ken Folletts nyeste bog: Never. Selvfølgeligt kun fiktion, men i mit hoved ligger det tæt på, hvordan jeg opfatter storpolitik med fanatiske, magtsyge mennesker hovedsageligt i ikke demokratiske samfund.
  Som du siger, må vi lægge den slags tanker til side. Du må holde hovedet koldt – ligesom John ;O)

  Kommentar af Lene — 20. januar 2022 @ 16:44

  • Nej, vi tør ikke tænke tanken. Jeg vælger altså at være totalt ignorant!
   Jeg er ellers en af Ken Folletts meget store fans, men da jeg læste beskrivelsen af Never, tror jeg nok jeg besluttede mig til, at den vil jeg ikke læse, på trods af, at han skriver utroligt fængende. Og “fanatiske, magtsyge mennesker” får mig til at tænke på et af punkterne i memet i indlægget før dette … der er desværre en del personager uden hvem vi ville have en bedre verden, men det er et mangehovedet uhyre, er jeg bange for.
   Jeg lover at holde hovedet koldt 🥶

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2022 @ 20:20

 2. “Det er sgu uhyggeligt do”! Spøg til side – det er faktisk ikke rart at forestille sig, hvad der egentligt kan ske ved sådan et Cyberangreb! Hackerne bliver jo mere og mere udspekulerede og farlige! Jeg tror, jeg lukker øjnene!

  Kommentar af Fru Moll — 20. januar 2022 @ 18:45

  • Det er fand’me uhyggeligt, do, og jeg vælger også at lukke øjnene og tage den derfra, hvis den kommer. Hvad jeg naturligvis håber aldrig sker!

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2022 @ 20:21

 3. Jeg har oplevet det nogle gange. Når man er pensionist, kan man leve med fx. at apoteket siger “systemet er nede, og vi forventer at det er oppe igen om 2½ time, det siger IT-afdelingen” – men jeg blev alligevel glad for 3 år siden da en læge på Gentofte sagde “systemet er nede, men jeg er heldigvis fra en tid, hvor man vidste hvordan man laver en recept, – endda uden receptblanket!” Jeg fik et a4 ark og Apoteket udleverede! Hurra.

  Ja vi er totalt sårbare, hvis vi bliver bombet elektronisk eller hvis strømmen går, eller i det hele taget hvis nogle nøglepersoner af den ene eller anden grund ikke formår at rette op på noget IT der går skævt.

  Jeg har som kursusinstruktør fået et vist indblik i uddannelse af voksne indenfor IT (men nu er det 17 år siden!) og det burde man egentlig skrive noget om og få mere “OBS” på hvad der bør gøres for at sikre samfundet. IT-sikkerhed var simpelthen ikke-eksisterende, måske undskyldeligt ud fra et ønske om åbenhed (på Internettet) mens omvendt IBM’s bank-systemer var meget sikre, — til gengæld var IBM’s “know how” ude blandt almindelige medarbejdere næsten 0, eller rettere, meget målrettet mod specifikke ting, begrænsede operationer, noget med at kende “nøgleord” og “fejlkoder”.

  Kommentar af Donald — 20. januar 2022 @ 19:24

  • Du skriver, at det er 17 år siden, du underviste voksne. Det er nu tæt på ni år siden, jeg jobstoppede, og da havde ‘mit’ firma da været meget it-sikkerhedsorienteret i meget mere end otte år. Meget mere! Måske fordi det var en farmaceutisk virksomhed, hvor vi bl.a. var underlagt regler vedr. patientsikkerhed og databeskyttelsesloven osv., men så sandelig også fordi vi lå inde med data om grundforskning, som helst ikke skulle falde i de forkerte hænder. Ikke så meget kriminelle hænder, godt nok, men snarere nogle, der, af rent konkurrencemæssige årsager, var interesserede i det vi vidste.

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2022 @ 20:28

 4. Truslen er reel, om end diffus. De blogs, jeg bestyrer, er under mere eller mindre konstant angreb. De fleste forsøg er “primlitive” brute force-angreb, men mængden af indbrudsforsøg dokumenterer, at det ikke er lysten, der mangler. De alvorlige angreb er dog dem, der rammer virksomheder eller offentlige myndigheder med ransomware.

  Kommentar af Eric — 20. januar 2022 @ 20:34

  • Truslen ER reel, og det er jo dem, vi – jeg – frygter mest: De alvorlige angreb. At få sin pc smadret er selvfølgelig slemt nok for den enkelte, men trods alt ikke samfundstruende.

   Kommentar af Ellen — 21. januar 2022 @ 10:18

 5. Nej det skal man nok ikke bekymre sig om, der er rigeligt endda. Jeg kom til at tænke på, når teknikken er gået ned i et supermarked, det er bestemt heller ikke sjovt, men der er sårbare ting ved denne nye verden, og jeg kan se ovenfor, at det er der mange, der har meget mere forstand på end jeg har.

  Kommentar af Lisbeth — 20. januar 2022 @ 21:26

  • Jo dygtigere menneskeheden bliver, jo mere sårbar bliver den også, desværre. Den gode vinkel er, at vi også bliver bedre til at beskytte os mod cyberangreb, men det er et konstant kapløb.

   Kommentar af Ellen — 21. januar 2022 @ 10:20

 6. Cyperangrebene kommer stadig oftere og er stadig mere avancerede. Stort som småt. Elværker, vindmøllefabrikanter, betalingskort og private mailadresser.
  Tænk, når -og ikke hvis- Nigeriabrevene kommer på perfekt dansk og med et perfekt logo fra bank eller kreditforening i brevhovedet samt den uudholdelige “Hav en fortsat god dag” i sluthilsenen!
  -Eller når Dankort/Visa bringes til tælling; ikke i to timer, men i 2 uger.
  Der er masser af plads til at bekymre sig om fremtiden.

  Kommentar af natural2222 — 21. januar 2022 @ 16:52

  • Hackerne bliver dygtigere, men det gør de heldigvis også til at forsvare sig mod dem.
   Jeg frygter ikke de ‘perfekte’ svindelmails, for uanset hvor fejlfri de er, skal man stadig aldrig opgive nogen som oplysninger via mail, og det burde de fleste efterhånden være klar over. Jeg har hørt – men ved ikke om det passer – at de bevidst ikke vil gøre det bedre (det tror jeg nu også sagtens, at de kunne, hvis de ville. Der er jo også velstavende og højtbegavede svindlere), for de er ude efter det segment, der lader sig narre, og det mener de altså, at de kan fange på den måde.
   Jeg har faktisk fået et par mails på formfuldendt dansk, men de fisker jo stadig efter oplysninger, de ikke skal have ad denne vej 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. januar 2022 @ 17:12

 7. Var det ikke Mark Twain der sagde han havde haft mange bekymringer, de fleste var dog aldrig blevet til noget. Ja, man burde nok lade være at bekymre sig, men man gør det dog alligevel😱

  Kommentar af Lone — 22. januar 2022 @ 15:32

  • Det var netop Mark Twain, og det gælder nok for de fleste af os. Vi kan nok ikke helt lade være med at bekymre os, men vi er nødt til at gøre os umage for ikke at lade det fylde for meget i vores hverdag.

   Kommentar af Ellen — 22. januar 2022 @ 17:33


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.