Hos Mommer

16. december 2021

Bekymringer, der ikke gik i opfyldelse

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:10
Tags:

Johannes Møllehaves fjerde erindringsroman hed Skuffelser der ikke gik i opfyldelse. Mark Twain skrev, at han havde haft mange bekymringer, der aldrig blev til noget.
Jeg har også bekymringer, og for de fleste af dem viser det sig (heldigvis), at dem kunne jeg godt have sparet mig.
Jeg ved ikke hvorfor jeg så ofte belaster mig selv med unødige bekymringer, for visse ting, som bekymrer rigtig mange andre, er jeg ophøjet ligeglad med. Er jeg en partiel kontrolfreak? Jeg vil gerne have styr på det hele, men jeg får ikke ondt i maven over at skulle stole på andres kompetence – hvis jeg har fuld tillid til, at de kan leve op til deres ansvar, lægger jeg trygt min skæbne i deres hænder.
Hvis John har det bare lidt skidt, er jeg meget bekymret for ham, mens det er yderst sjældent jeg bekymrer mig om mit eget helbred – undtagen når jeg lige går i selvsving fordi jeg tror jeg sikkert har fået kræft igen, bare det gør en halv anelse ondt i brystregionen. Det sker dog sjældnere og sjældnere, jo længere væk jeg kommer fra dengang det var aktuelt.
Det bekymrer mig heller ikke at skulle flyve, men jeg har det bedst, når jeg er ankommet til lufthavnen i god tid, og vi ikke har siddet fast på motorvejen pga. en ulykke og derfor ikke kunne nå derind i tide.
I det hele taget er jeg altid i frygtelig god tid når vi skal noget, fordi jeg er bekymret for, hvad der kan forsinke os på vejen.
Det har spøgt – bekymret mig – længe, om coronapesten ville forhindre os i at tage til England i julen, men som det ser ud lige nu, lader det til, at den bekymring heller ikke går i opfyldelse.
Der er dog stadig én bekymring tilbage: Er vores PCR-test, vi fik foretaget i dag, negative? Vi får forhåbentlig svar i løbet af natten, men måske først undervejs i morgen. Håber jeg … normalt får man svar efter 12 og inden 24 timer, men der kan gå op til 48. Det er jo skidesmart, når man kun bliver lukket ind i England med en test, der er under 48 timer gammel, og man er 30 timer undervejs ….
Jeg er ikke bekymret for at få covid-19. Jeg er jo vaccineret, så jeg regner ikke med at blive ret syg, hvis det skulle ske. Det, der kan bekymre mig er, hvis jeg render rundt og er rask smittebærer – især lige nu. Det ville være ærgerligt udover enhver beskrivelse at få et positivsvar på den test, når vi er nået ind i Holland. Det er min største bekymring lige nu, og den jeg håber allermest på ikke går i opfyldelse.
Hvis den ikke gør det, og vi så – jeg banker under bordet, krydser fingre, siger 7-9-13 … hvad kan jeg mere gøre af besværgelser, som jeg ikke tror på? – sidder trygt og godt sammen med mine englændere, vil jeg de næste ni dage ikke have en eneste bekymring i hele verden.
Tværtimod vil jeg sidde med en dyb og inderlig følelse af tilfreds- og veltilpashed. Bare sidde og se på dem, mens jeg nyder den den nærmest fysisk mærkbare følelse, der går helt ned i maven og afløser enhver form for bekymring, der måtte så meget som overveje at indfinde sig. En følelse, som er svær at beskrive, og som jeg kun oplever sjældent, men altid, når jeg lige er ankommet hos eller lige har modtaget englænderne.
Man hverken kan eller skal altid være lykkelig. Det giver ingen mening. Det er fint at være tilfreds det meste af tiden, men lykke er noget helt specielt, som kommer i glimt.

20 kommentarer

 1. Jeg forstår godt din bekymring, sådan som tingene går, kan man ikke undgå at blive bekymret. Jeg har netop tænkt på, om det lykkes jer at komme af sted. Min mor var også altid bekymret, når vi nu færgen, mon den sejler, bliver det storm, så vi bliver søsyge? Ja nu kan hun ikke bekymre sig mere, men det kan jeg. Vi skal holde julefrokost på Fyn med hele vores skønne familie, men vi bliver 11, kommer der restriktioner i morgen, om at kun 10 må samles. Ja man ved det ikke, og det nytter nok ikke at bekymre sig. Jeg håber stadig, at I får 9 dejlige dage med jeres englændere.

  Kommentar af Lisbeth — 16. december 2021 @ 20:11

  • Det bliver lidt spændende, om der kommer restriktioner, der kommer til at gå ud over familiekomsammenerne. Jeg tror dog mere, det kommer til at gå ud over offentlige forsamlinger. Og landegrænserne forbliver formentlig åbne, efter hvad jeg hørte her til aften.
   Jeg er optimist endnu 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. december 2021 @ 20:22

 2. Det er partiel kontrol-freak, men det kan man jo ikke helt undgå og den egenskab at være omhyggelig med alting er jo en del af jobbet som ansvarlig for noget i en virksomhed, hvor det fælles resultat afgøres af den enkeltes indsats.

  Hvor du dog skriver godt og fanger nuancerne:

  Det er selvfølgelig noget andet med “en halv anelse ondt i brystregionen”. Det er erindringer, som trænger sig på. En nylig neurofysiologisk/psykologigruppe (hørte om det i Brinkmann’s Brix eller Ortmann i P1) som vil undersøge mere om hukommelse, hvordan den virker og hvorfor nogle erindringer trænger sig mere på. Det er klart relateret til PTSD, men kan jo være nyttigt at vide i mange andre sammenhæng.

  Er det egentlig ikke den slags mekanismer, som krimi-bøger/film spiller på?

  Jeg håber i på dette tidspunkt er kommet sikkert afsted og sender flere bank under et rigtigt træbord!!!

  Kommentar af Donald — 17. december 2021 @ 4:30

  • Tak for de pæne ord.
   Jeg havde ikke tænkt på mine selvsvings’anfald’ som en slags PTSD, men det lyder ikke, som om det er helt ved siden af – i mild grad, dog 🙂
   Vi kører lige om lidt, og vi har fået negative PCR-svar 😀

   Kommentar af Ellen — 17. december 2021 @ 7:45

 3. Coronaen er nok derhenne for os færdigvaccineredes vedkommende, at flere vil dø af de indirekte følger:
  Ældre og svagelige vil få færre tilsyn og besøg af flere afløsere og dette vil øge dødeligheden i gruppen.
  Overbelægning og arbejdspres i syge/plejesektoren vil øge fejlmuligheder og forringe mulighederne for rettidig indgriben. Det kommer mere til at ligne en alvorlig influenza-landeplage; blot med en overbygning af uvaccinerede, hvis fornægtelse vil slå andre svagere samfundsborgere ihjel.

  Til det med bekymring for symptomer: Man må nu godt følge lidt med i hvilke signaler ens krop sender. Det er ikke at være kontrolfreak. Man bør være realistisk i forhold til ens sygdomsmæssige historie.
  Fruen her i huset var lige ved at komme for sent, da hendes kræftdiagnose vendte tilbage for i dag 4 måneder siden. Det ser heldigvis ud til at der er fundet en kemikalieblanding som stopper udviklingen; men læren er: Hellere en kontrol for meget end det modsatte.

  Kommentar af natural2222 — 17. december 2021 @ 6:47

  • Du har desværre nok ret i, at der vil dø flere af forsømmelse end af corona.
   Så det vendte tilbage hos Fruen! Uf for pokker da – jeg håber virkelig der er helt styr på det nu. Og selvfølgelig skal man vær opmærksom på kroppens signaler, og jeg mærker tit efter knuder, men jeg mente bare, at jeg vist er blevet lige lovlig ‘opmærksom’ indimellem. Men nok hellere for meget end for lidt …

   Kommentar af Ellen — 17. december 2021 @ 7:49

 4. God tur.
  30 timer? Skal I overnatte undervejs?

  Kommentar af tingats — 17. december 2021 @ 9:47

  • Tak. Vi sover på natfærgen Hoek van Holland-Harwich. Det synes vi er den nemmeste måde at komme til England i bil.

   Kommentar af Ellen — 17. december 2021 @ 17:49

 5. Evnen til at bekymre sig er måske en nedarvet forsvarsmekanisme, så man er bedre forberedt, hvis … Men selvfølgelig kan bekymringer overdrives, og de kan nære søvnløshed.
  Jeg ser, at jeres PCR-test var negativ. Tillykke med det og rigtig god tur.

  Kommentar af Eric — 17. december 2021 @ 12:08

  • Sommetider er jeg irriteret på mig selv, når jeg synes jeg bæiver ‘for meget’, men jeg tror ikke, at andre opdager noget 🙂
   Tak – det er skønt at være på vej.

   Kommentar af Ellen — 17. december 2021 @ 17:53

 6. Godt at læse. at jeres PCR test var negativ. Det bliver så godt at se dem igen.
  Jeg er også bekymret, det siger mine børn og min mand, men jeg mener bare at jeg tænker fremad og forudser mulige komplikationer, og så er jeg jo forberedt 😉
  Må I få en dejlig jul sammen med jeres kære.

  Kommentar af Lene — 17. december 2021 @ 17:13

  • Ja, det var en lettelse.
   Haha, det er da sådan det er, Lene: Vi er bare forudseende og tager højde for alle eventualiteter:-D
   Tak for gode ønsker!

   Kommentar af Ellen — 17. december 2021 @ 17:55

 7. Kan godt forstå din bekymring. Jeg er også god til at tage bekymringerne på forskud. Lige nu er det en stor bekymring for mig om min søn kan nå hjem til jul. Han bor i Jelling, så der er jo et stykke vej til Bornholm.
  Han har billet hjem den 23. , hvor der jo er fuldt tryk på juletrafikken. Godt at der ikke er lovet sne og møgvejr. Rigtig god tur til jer. Jeg krydser alt hvad der kan krydses for at I er negative. Kør nu forsigtigt. Varme knus herfra. 🙂

  Kommentar af Kirsten Jensen — 17. december 2021 @ 20:10

  • Han skal nok nå at komme hjem, men jeg sender gerne kryds retur til dig, så chancen kan stige yderligere 🙂
   Alle prøver var negative, og nu sidder vi og stornyder at være sammen med dem alle 😀

   Kommentar af Ellen — 18. december 2021 @ 19:04

 8. Hvor skønt, at I er godt på vej. Rigtig godt tur resten af rejsen og hyg jer sammen med jeres englændere.

  Kommentar af Betty — 18. december 2021 @ 0:34

  • Tak, Betty. Vi er nået frem og nyder livet og samværet i fulde drag 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. december 2021 @ 19:07

 9. Rigtig god ferie sammen med familien England. Jeg kan godt forstå, du har været bekymret for om I kom afsted.

  Kommentar af Pernille — 19. december 2021 @ 20:43

  • Tak, Pernille 🙂
   … og nu kan jeg så bekymre mig over, om vi får lov til at returnere til Holland fra England. Men det gider jeg ikke tænke på endnu!

   Kommentar af Ellen — 19. december 2021 @ 23:51

 10. Det er dejligt, det lykkedes at komme til England. I ønskes alle en god jul.

  Der er vist ikke megen beskyttelse i testsystem, coronapas og vacciner lige nu mod den nye variant – heldigvis ser det jo ud til at vaccinerne trods alt beskytter mod alvorlig sygdom, omend jeg lige nu mere frygter en så udbredt smitte, at der ikke bliver ansatte til at passe de syge på hospitaler og i hjemmepleje, ambulanceførere, kassedamer til at passe butikker, loko- og togførere, lastbilchaufføren osv osv.
  På mange måder er det en mindst lige så farlig situation, som de gamle varianter, som – måske – gav alvorligere sygdom. Vi må håbe det bedste lige nu.

  Kommentar af Henriette — 21. december 2021 @ 17:08

  • Skønt, ja, og tak i lige måde til jer 🙂
   Det er netop det, vi også satser på: At vaccinationen beskytter mod alvorlig sygdom. Jeg er ikke længere nervøs for at få Covid-19, men jeg vil helst vente til vi er hjemme igen!
   Din frygt for hvad smitten kan medføre, er ret skræmmende og nok desværre heller ikke ubegrundet, så ja, vi kan ikke gøre så meget andet end at håbe det bedste.

   Kommentar af Ellen — 22. december 2021 @ 0:28


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.