Hos Mommer

11. december 2021

Mon vi skal frygte fallit?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:24
Tags: , , ,

“Der er kommet ny post til dig fra Totalkredit.”
Den slags er sjældent gode nyheder, men jeg kunne lige så godt få det overstået og gik derfor fluks ind i min e-boks for at se, hvad det kunne være.
Det viste sig at være en ændret rentesats.
Jeg læste brevet, undertrykte et grin og gik med dybt alvorlig mine ud til John og sagde, at fra nu af er det slut med at rejse. Vi går snart konkurs.
Han så lettere alarmeret op på mig og sagde “Hvad er der sket?”
”Vores rente har ændret sig. Vi skal betale mere for vores lån.”
Så kunne jeg ikke holde masken længere – der var jo heller ingen grund til at give den stakkels mand et hjerteanfald.
”Vi skal betale TO KRONER mere i kvartalet i terminsydelse! Er du klar over, at det er 66 øre om måneden? Hvordan i alverden skal vi nu få råd til at tage til England?”
Så var det Johns tur til at anlægge den alvorlige mine:
”Du må hellere runde det op til 67 øre, når du ændrer din forskudsregistrering. Det er aldrig godt at underbudgettere.”
11 dec 2021

Hvis vi tænker nøje over, hvordan vi bruger vores penge, skal der nok blive råd til at tage til England alligevel. Det er kun coronapesten eller anden sygdom, der kan forhindre dette, og indtil videre lader det stadig til, at vi får lov at rejse på fredag.
Nu er reservepakken ellers ankommet til dem, så uanset hvad, kan Aubrey få pålægschokolade på sin julemorgenmad, de kan lave marcipankonfekt med nougat, spise dansk rødkål til anden, få kirsebærsovs til risalamanden, tænde rigtige stearinlys på juletræet og åbne hver en lille gave juleaften. 
Jeg er SÅ irriteret over, at der nu er trådt toldregler i kraft, når der skal sendes gaver til England. Jeg må højst sende ting over til en værdi af 39 Pund. Er det mere værd, skal Charlotte betale told.
Det er ikke i orden. Ikke fordi det er Charlotte, men fordi det generelt ikke er i orden, at hun skal betale for at modtage noget, jeg har betalt moms af i Danmark. Måske oven i købet også indirekte told, hvis det er en ikke-dansk vare, som importøren har betalt told af. Jeg har også betalt skat af de penge, jeg har købt tingene for. Hvorfor skal England blande sig i det? Eller Danmark, hvis det går den anden vej, og Charlotte sender mig en fødselsdagsgave?
Jeg kan overføre en formue i rede penge til hende, uden hun på nogen måde bliver beskattet af dem, men jeg må ikke sende hende en gave til 400 kroner.
Det er simpelthen for fjollet. Jeg kan forstå, at der gælder regler for forretningsdrivende og/eller producenter, som har momsregnskaber og alt sådan noget, jeg heldigvis ikke behøver at have forstand på.
Men at jeg som privatperson ikke kan give min familie gaver, bare fordi de ikke bor i Danmark (eller EU) mere, er da en totalt tåbelig regel.

Jeg løj ikke om kassens indhold.
Jeg sagde bare ikke hele sandheden.
Det er de nok ret ligeglade med i tilfælde af kontrolåbning.
Jeg deklarerede det som gave, bestående af home-knitted things and chocolate. Værdi 38 Pund.
Det var ikke decideret løgn – der var bare lidt mere i papkassen, men heller ikke denne gang blev den kontrolleret.

18 kommentarer

 1. Igen afslører de finansielle institutioner deres grådighed. Og så her op til jul – de skulle skamme sig!
  Jeg tror ikke du (foreløbig) skal være så nervøs for, hvad du putter i pakkerne til England. Det britiske toldvæsen er vist håbløst underbemandet til situationen efter Brexit og har fx ikke personale til at tjekke lastbiler fra Calais, så Johnson & Co.’s implicitte trusler om handelskrig er ren teatertorden. Men bortset fra, at vi engang tjente pænt på Øresundstolden, er told noget pjat, helt enig. Jeg kom engang for skade at bestille en bog i Amazons amerikanske butik i stedet for den britiske og blev gram i hu, da jeg måtte slippe mere end 100 kr. i told.

  Kommentar af Eric — 11. december 2021 @ 13:07

  • De skulle skamme sig hele året, skulle de!
   Du har sikkert ret i, at de er overbelastet og underbemandet derovre – man har lov at håbe, at de er det længe endnu, men det varer vel næppe evigt. I modsætning til mine pakker, som sjovt nok aldrig vil overstige en værdi på 39 Pund 😇
   Jeg lærte om ‘privattold’ på præcis samme hårde og irriterende måde som dig. Så gik jeg over til Amazon.co.uk og nu bruger jeg Amazon.de – undtagen hvis det købte skal til England, naturligvis 😄

   Kommentar af Ellen — 11. december 2021 @ 15:17

 2. Kære Ellen
  Tak for tippet om forsendelser. Jeg kunne jo have kommet galt afsted med pakken til Skotland. Jeg strikker sokker til mine skotske venner, deres børn og ja nu børnebørn. Skam have de fjolser, som stemte for brexit. Du og John ønskes en god jul og godt nytår fra Tønder.

  Kommentar af Kirsten V. Mikkelsen — 11. december 2021 @ 14:16

  • Jamen velbekomme, Kirsten – jeg er glad, hvis jeg har nået at redde uskyldige folk fra at få en toldopkrævning 😘
   Der er jo sådan set nok en vis risiko forbundet med sådan at viderebringe sine halvkriminelle tips og tricks ud til andre via min blog – jeg håber ikke, der er nogen fra toldvæsenet, der læser med her. Det er der dog efter al sandsynlighed ikke nogen fra det engelske væsen, der gør …
   Det der Brexit er noget værre hø, er det!
   I må ligeledes have en god jul og et godt nytår 🎄

   Kommentar af Ellen — 11. december 2021 @ 15:23

 3. De toldregler er sindssyge.

  Må man sende mange pakker à 39 pund?

  Hvor er det godt som du har sendt gaver og jule-remedier, mad, pålægschokolade og alt muligt!

  Mon ikke tolderne har meget andet større at tænke på? Kun lejlighedsvis tager de fat i småpakker. Jeg kan huske en overgang man kunne bestille bøger fra Amazon /USA uden at betale told, men der var så åbenbart nogen, der smuglede stoffer i udhulede bøger, så den trafik blev stoppet, nu skulle alle bøger “kontrolleres”, og det kunne man iøvrigt se på håndteringen, sjusket og ødelæggende. (Og så kunne man som regel bestille det samme fra Tyskland — man skulle bare lige opfriske sit tyske sprog.)

  Kommentar af Donald — 11. december 2021 @ 15:30

  • Centeret for bogtold i Ålborg var LÆNGE om at kontrollere! Utroligt.
   Men bøger fra Tyskland var åbenbart ikke potentielt smuglergods.

   Kommentar af Donald — 11. december 2021 @ 15:31

   • I princippet må jeg vel sende lige så mange pakker, jeg vil, men det begrænses af, at det for hver pakke mellem 2 og 5 kilo koster 245 kroner alene at sende den – og 545 kroner, hvis den vejer mellem 5 og 10 kilo, hvad den her omtalte gjorde. Det kan man hurtigt blive fattig af, hvilket jeg mærkede, da de sidste år måtte have sendt visse basale fødevarer som tørret pasta over, fordi de oplevede varemangel i starten af den første lockdown. Da sendte jeg flere pakker over til dem. Det blev noget dyr pasta!
    Så det var derfor, de pludselig blev så strikse med pakker fra USA! Jeg undrede mig, fordi jeg var sluppet for at blive snuppet i tolden mange gange, men på et tidspunkt kom jeg til at betale hver eneste gang. Jeg købte en overgang meget patchworkstof derovrefra, men det holdt op med at være billigt, da jeg skulle til at betale told og moms.
    EU har jo toldunion, så de har vel ikke lov til at åbne pakker overhovedet fra medlemslandene, har de? Medmindre man har en specifik og begrundet mistanke om kriminalitet?

    Kommentar af Ellen — 11. december 2021 @ 18:06

    • Ja til det sidste, EU princippet er jo at mennesker har fri bevægelighed og at vi almindelige mennesker skal nyde godt af Told-Unionen ved at kunne handle i nabolandene uden at det koster ekstra. Men selvfølgelig kan man kontrollere pakker, som man mistænker, og mon ikke der bliver taget stikprøver af pakker, der kommer fra Grækenland til DK (det var vist en af smuglerruterne).

     Det er godt at du kunne sende pakker til UK da der var varemangel. Ja, den pasta var dyr!

     Kommentar af Donald — 12. december 2021 @ 0:01

 4. Godt jeg ikke har nogle at sende pakker til udenlands, det kan hurtigt blive en dyr affære, kan jeg forstå. Dejlig for familien at det kan lade sig gøre.

  Kommentar af Lisbeth — 11. december 2021 @ 20:13

  • Det er virkelig dyrt, men for mig er det bare nærmest blevet en del af de faste udgifter, at der indimellem skal sendes pakker over til fødselsdage og andet.
   Det fører meget med sig, når ens eneste barn flytter ud af landet 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. december 2021 @ 21:59

 5. For at jeg kunne få udleveret min fødselsdagsgave fra min datter i USA, da jeg blev 70 år, skulle jeg betale 2.500 kr. i told. Jeg var sur og gal, min fødselsdagsgave fra min datter skulle indfries med 2,5 tusind kroner. Det trak jeg i langdrag, lige indtil min bror ringede og gav mig en røffel:”Bid nu hovedet af al irritation og gå hen og løskøb pakken; du er jo ikke en sølle fattig alenemor med fire forhutlede børn i en jordslået to-værelses kælderlejlighed!” Men hvor var jeg længe om at glemme, at man havde forlangt told af min fødselsdagsgave fra min datter! Det var nu lige en tak for galt, syntes jeg. I lighed med dig kan jeg også overføre temmelig mange $$ til min datter gennem min bank, uden at der er nogen, der gør her hos skat eller i USA.

  Kommentar af Elsebeth — 11. december 2021 @ 20:18

  • Ih, altså! Jeg kan virkelig forstå din harme, men det var godt, at din bror gav dig en opsang, for det ville have været synd for din datter, hvis ikke du ville have modtaget hendes gave til dig – men for pokker, hvor ville jeg også være blevet vred, for den slags er virkelig statslig grådighed. De må være i stand til at udelukke private fra de fjollede toldregler … det er sikkert ikke engang en indtægtskilde, der er værd at regne med. Det er bare en gammel ting, som ingen finder interessant at gøre noget ved.
   Og penge må man godt sende i store mængder – også til USA, åbenbart. Hvor er det dog inkonsekvent.

   Kommentar af Ellen — 11. december 2021 @ 22:04

 6. Den slags uventede beskeder kan også få mig til at svede.. De er jo ikke til at tahe højde for på forskud… Ja, altså ikke før man ved, det skal tages på forskud!
  Det er jo helt utrolige historier!
  Jeg vandt en strikke bog og det viste sig at være på en amerikansk side….
  Altså told, så min gratis bog kostede PENGE! 😡🤬
  Hvorfor hulan er der ikke toldregler for private og for erhverv?
  Godt julen er reddet i UK… Nu skal I bare sendes der over.. Helst uden told!

  Kommentar af Anne Holtegård — 11. december 2021 @ 22:35

  • Så meget for at vinde! Det er helt ude i hampen, at alle lande (det er jo ikke kun Danmark) straffer deres indbyggere på denne tåbelige måde. På så mange andre områder er der forskel på private og erhvervslivet, så hvorfor ikke også ang. told?
   Gad vide, om C vil betale told for at få besøg af os? 😀

   Kommentar af Ellen — 12. december 2021 @ 9:58

 7. Mon det samme beløb gælder til Norge? Det må jeg vist hellere få undersøgt. Godt at de ikke undersøgte det nærmere. je havde også skrevet homemade clothes og så lagt lidt lækker chokolade i, men jeg fik heldigvis ikke nogen toldafgift oveni. Elisabeths eksempel er da helt hen i skoven. Hvor bliver verdenen et kedeligt sted, hvis vi blot skal overføre penge til hinanden.
  Krydser alt der krydses kan for at I kommer af sted.

  Kommentar af Lene — 12. december 2021 @ 0:47

  • Om det er Norge eller Langtbortistan, er ligegyldigt. Det er uden for EU, og så gælder den fjollede regel. Det er ikke dig som afsender, der skal betale told, men modtageren – lige som i Elsebeths skrækeksempel. Beløbsgrænsen er 350 danske kroner. Det er jo ingenting!
   Jeg prøvede det som nævnt til Donald flere gange med stoffer (!) fra USA. Proceduren er den, at modtageren får besked fra told om, at der ligger en toldpligtig pakke hos dem, og så snart de har registreret, at man har indbetalt xxx kroner, vil de frigive den og sende den til en. Det kunne godt være en langsommelig affære …
   Tak for kryds. Vi tror stadig på det 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. december 2021 @ 10:06

 8. Min datter havde det meget dårligt med, at det skulle koste mig en mindre formue at modtage en fødselsdagsgave. Så det var hende, der foreslog, at jeg sendte pakken retur, hvorefter hun selv vil tage den med til Danmark næste gang. Det drejede sig om et usædvanlig smukt unikastykke, som var fremstillet af en kendt glaspuster i Seattle og ikke skulle sætte livet yderligere på spil ved mere rejseri.

  Kommentar af Elsebeth — 12. december 2021 @ 21:06

  • Din datter og du selv havde særdeles god grund til at føle både vrede og irritation. Jeg håber bare, at du trods alt snart blev – og stadig er – i stand til at glæde dig over hendes sikkert nøje overvejede gave til dig – men det tror jeg nu nok 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. december 2021 @ 0:39


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.