Hos Mommer

2. december 2021

Længe leve dovenskaben

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:32
Tags: , ,

Når nu man har et køkken fyldt med alle mulige redskaber og hjælpemidler, så skal man også bruge dem. Jeg elsker dimser og gadgets – og jeg elsker alt, der kan gøre livet i et køkken nemmere. Har jeg aldrig købt noget, jeg senere har fortrudt? Jo, det må jeg desværre indrømme. Fx den Melissa ‘Spiralizer¨, jeg købte engang, fordi jeg blev så betaget af de lange, tynde strimler, man kunne lave ud af sine agurker, squash, gulerødder, osv. Det var den bare ikke særlig god til. Når jeg prøvede med gulerødder, blev strimlerne for det første alt for grove, og for det andet kunne den kun strimle knap halvdelen af guleroden. Den kan præstere flere tykkelser, men den tyndeste af de tre er stadig for grov til min smag. Den maskine var heldigvis ikke overvældende dyr, for den står bare i et skab og fylder.
Bortset fra den, er der vist ikke rigtig noget, jeg ikke bruger. Naturligvis ikke hver dag, men dog med jævne mellemrum.
I dag havde jeg gang i krydderikværnen. Den er god, når jeg laver mine forskellige kryddersalte og når jeg skal knuse tørrede chili til pulver.
I dag skulle jeg lave Italienske overraskelser – en opskrift, jeg via Ditte fandt hos Liselotte sidste år, og som giver nogle særdeles lækre småkager, som hurtigt forsvandt fra dåserne. Til dem skal man bl.a. bruge tre spsk finthakket rosmarin og tre spsk hakkede pistacienødder pr. portion dej. Jeg er ikke vild med at stå der og hakke løs; især rosmarinen tager lang tid, fordi med finthakket menes der finthakket – hvis ikke man er omhyggelig med hakkeriet, bliver det nemt nogle stive pinde, som hverken smags- eller synsmæssigt går særlig godt til småkager! Jeg tog derfor krydderikværnen, kom lidt af sukkeret i sammen med de små kviste rosmarin. Vrummm, vrummm og vupti! Lige før det var færdighakket, kom jeg pistacienødderne i og gav dem en kort tur, så inden jeg langsomt kunne tælle til 20, var det hele lige til at blande i dejen.
Småting, siger I? Ja, måske. Men opvaskemaskinen klarer rengøringen, og jeg slipper for den del af proceduren, jeg bryder mig mindst om, så hvorfor ikke? Længe leve dovenskaben.

OBH 6730 Perfect Eggs ÆggekogerJeg er god til at lave mad, men jeg kan ikke koge et æg! Det sidste siger man som bekendt om en, hvis kokkereringsevner lader en en del tilbage at ønske. Det gør mine madevner ikke, men jeg er virkelig elendig til at koge æg, som jeg – eller andre – ønsker det, og derfor har jeg i mange, mange år haft en æggekoger. Sådan en gør hvad den bliver bedt om – hverken mere eller mindre.
Jeg er netop i dag kommet på min fjerde af slagsen. De tre andre har jeg måttet kassere, fordi lågene gik i stykker. Ikke fordi jeg smider rundt med dem, men fordi de åbenbart er lavet af et materiale, der tåler den megen varme dårligt. Det irriterer mig ærlig talt at skulle kassere noget, fordi et fjollet plastiklåg ikke kan bruges mere, men æggekogeren kan nu engang ikke anvendes uden låg. John har forsøgt sig med forskellige former for reparation, men ingen har vist sig at være gode nok, desværre.
Nu har jeg købt og modtaget, men er der eventuelt en, der kan anbefale en, der holder rigtig længe? Jeg regner jo ikke med, at denne her holder mit liv ud. Det er i øvrigt en OBH …

25 kommentarer

 1. Køkkenhjælpeværktøjer er gode, men nogle holder ikke. Fx har jeg haft tre espressomaskiner, og de gik alle til efter al for kort tid, så nu bruger jeg en italiensk “husmorkaffekande”. Den holder og skal bare have skiftet gummiring en gang imellem. Til gengæld har min elektriske krydderikværn malet espressokaffebønner i mere end 30 år, og den er still going strong.
  Til strimler bruger jeg en lavteknologisk (hånd)kartoffelskræller, og vores æggekogningsmetode er at bruge en kasserolle og et stopur, der kun har et knapbatteri som sliddel. Så jeg beklager, at jeg ikke rigtig kan rådgive.

  Kommentar af Eric — 2. december 2021 @ 15:22

  • Du er i hvert fald ikke doven, hvad espressokaffebrygning angår 🙂 Jeg har også sådan en kande, men får ikke rigtig brugt den – må dog blankt indrømme, at det bliver en god kaffe!
   Jeg troede ellers også, at du var en “gadgetmand”, men det er du da vist ikke … og du kan koge et æg 😎

   Kommentar af Ellen — 2. december 2021 @ 16:30

   • Mine bedste “gadgets” er skarpe knive, som ikke ligger i en skuffe 🙂

    Kommentar af Eric — 2. december 2021 @ 16:37

    • Fornuftigt. Det gør mine heller ikke – og de kommer aldrig i opvaskemaskinen 🙂

     Kommentar af Ellen — 2. december 2021 @ 16:39

 2. Jeg havde tilbage i tiden en æggekoger, troede faktisk ikke de fandtes mere 🙂 Håber denne holder længere end de andre.
  Mon man kan bage de småkager uden frikshakkede krydderurter, for det gider jeg ikke 😉 Og jeg ved godt at smagen højst sandsynligt bliver bedre, men det kommer ikke til at ske hos mig.

  Kommentar af Lene — 2. december 2021 @ 18:59

  • Der er mange forskellige mærker af æggekogere, så jo, de findes skam stadig – vi er nok mange, der ikke kan koge et æg. Desuden må det være strømbesparende at bruge en æggekoger.
   Du kan godt bage dem uden rosmarinen, men du skal nok ikke også udelukke pistacienødderne og appelsinskallen – mon ikke du kan smage dem hos Liselotte engang ved lejlighed? Du må give dig selv et ærinde hos hende her i december 😉

   Kommentar af Ellen — 3. december 2021 @ 9:42

 3. Italienske overraskelser allerede nu! De skal vist gemmes godt, hvis de skal holde til jul.

  Kommentar af tingats — 2. december 2021 @ 19:59

  • De kan godt holde så længe hos os – hvis jeg siger, de skal 😛

   Kommentar af Ellen — 3. december 2021 @ 9:43

 4. Jeg kan heldigvis godt koge æg, men ellers har jeg ingen særlige køkkenredskaber, jeg får alligevel ikke brugt dem. Bl.a. min æggekoger holder længe, for jeg bruger den ikke. Derfor ved jeg heller ikke om låget dur.

  Kommentar af Lisbeth — 2. december 2021 @ 20:47

  • Hvis ikke du bruger æggekogeren, så er låget nok stadig intakt 😀

   Kommentar af Ellen — 3. december 2021 @ 9:44

 5. Det er godt at vide, hvad man kan bruge, og hvad man ikke kan bruge. Jeg troede fx, alt ville blive bedre, når jeg fik et mandolinjern … det var så ikke med den udgave, jeg købte. Min mand (som i parentes bemærket ikke står meget i køkkenet) syntes ellers, det måtte være det bedste at have. Måske var det for billig en udgave, måske er det bare mig, der ikke så lyset. Men jeg gad ærlig talt ikke stå og finde den rette skæretykkelse og så derefter finde ud af, hvordan bladet skulle sættes i, og så derefter passe på mine tykke fingre.
  Så det instrument flyttede ikke med. Og lige nu er der ikke plads til mere – hvilket jeg er rigtig godt tilfreds med.
  Indtil nu har jeg altid syntes, at en æggekoger var den mest overflødige gadget – men efter dit indlæg kan jeg godt se, at mine gæster måske ville blive lidt gladere for mine æg, da jeg (nok) ikke er opmærksom nok på den præcise kogetid.

  Kommentar af conny — 3. december 2021 @ 11:53

  • Det var synd, du var så uheldig med mandolinjernet. Jeg elsker mit og bruger det ofte, men jeg kan se af din beskrivelse, at det er af en anden model end dit 🙂
   En æggekoger er skam ikke spor overflødig 😜 – man sparer strøm, og æggene bliver kogt til perfektion. Man bruger også under en dl vand, men forskellen på både vand- og strømforbrug kan nok ikke ses på noget regnskab – det vigtigste for mig er, at jeg bare skal sætte æggene over, og når dimsen brummer, er æggene perfekt kogt.

   Kommentar af Ellen — 3. december 2021 @ 13:56

 6. Mine kokke/køkken evner OG interesser er meget begrænsede! Kogekedlen er den gadget, der oftest er i brug!!
  Jeg har en æggekoger af billigt mærke. Fungerer ok, men er blevet så grim i metallet. Når vandet en kogt ind er der rande og de er ikke til at få renset væk.
  Skal jeg skifte, kunne jeg tænke mig en til 2 eller 4 æg… Har ikke brug for 6 æg.
  Rosmarin er pikante i småkager… Så længe de er kværnet til atomer!

  Kommentar af Anne Holtegård — 3. december 2021 @ 16:31

  • Hehe, jeg kan godt se, at så har du nok ikke mange dimser og gadgets 🙂
   En maskine til færre æg koster stort set det samme som en til seks æg, og man kan jo snildt lave ét æg i en koger til seks æg, og så kan du lave æg til gæster på én gang.
   Nemlig: Til atomer, som du siger, så bliver det bedst.

   Kommentar af Ellen — 3. december 2021 @ 16:49

 7. Lige nøjagtig samme Melissa-maskine har jeg også fortrudt 🙂

  Kommentar af frnielsen — 3. december 2021 @ 19:07

  • Pudsigt – og irriterende, men vi har åbenbart haft de samme, ikke indfriede forventninger 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. december 2021 @ 20:05

 8. Her køber vi reservedelene – det virker ind imellem lidt vanvittigt at købe reservedelene, når man nærmest kan få en ny for kun en smule mere. Til gengæld har jeg lidt grønnere samvittighed 😉
  https://www.nettoparts.dk/shop/komplet-laag-obh-86009p.html

  Kommentar af Margo — 3. december 2021 @ 19:17

  • Nu kender jeg så Nettoparts – tak for det, Margo. Jeg forstår også fint det med den grønne samvittighed, men ja, det virker helt tåbeligt med en pris på 199 kroner for låget alene, når jeg gav 215 kroner for hele æggekogeren!

   Kommentar af Ellen — 3. december 2021 @ 20:07

 9. Hej Ellen
  Blev meget inspireret og lavede de italienske efter at have fundet opskriften. Men, dejen blev meget blød og umulig at lave fine ruller af. Opskriften er fulgt slavisk, men der må jo være en eller anden dum fejl, jeg alligevel har begået?
  Kh en der Ikke er en ørn i et køkken

  Kommentar af Inger — 4. december 2021 @ 13:08

  • Øv da. Irriterende for dig. Lod du dejen ligge natten over i køleskab? Det er vigtigt at få den hård nok, inden man skærer. Men det var jo rullerne, der drillede dig … brugte du blødt smør eller smeltet smør? Det gør nok også en forskel – jeg bruger meget blødt, men ikke smeltet, smør. Ellers er mit bedste bud bare at lægge dejen i køleskab i en time eller to, inden du ruller den.
   Bedre held næste gang – heldigvis er smagen god nok, selv om formen ikke er det 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. december 2021 @ 13:55

 10. Fryseren blev min redning. Derefter kunne dejen let rulles og lægges i køleskabet. Smagen fejler ikke noget, de er sørme gode😊

  Kommentar af Ingee — 4. december 2021 @ 20:29

  • De er nemlig bare SÅ gode! Godt du fik reddet dem 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. december 2021 @ 20:39

 11. Ja man burde finde et forum med anbefalinger af “ting” indenfor de forskellige “gadget-områder” – især køkkenting – hvor man kan finde erfaringer med de forskellige produkter. Trustpilot var jo tænkt som sådan et, men dét fand sælgerne jo ud af for længe siden, og så …

  God idé med krydderi-kværnen!

  Det er lidt frustrerende med æggekogeriet! Men godt at du får dig en æggekoger 🙂 Det er jo også derfor at man kalder de der hjælpe-ure for “ægge-ure”.

  Kommentar af Donald — 8. december 2021 @ 8:10

  • Der er en hjemmeside, der nok del dels har det du søger: https://testoverblikket.dk/
   Desværre er de så dårlige til kommatering, at jeg får helt ondt af at læse deres tekster, men deres hensigt er god nok 😏
   I teorien ved jeg godt, hvor lang tid æg skal have i en gryde, og det går også fint med hårdkogte æg, men smilende og bløde går ofte galt, men det gør det ikke i en æggekoger.
   At den så både er strøm- og vandbesparende, kan man vel ikke rigtig klage over 😉

   Kommentar af Ellen — 8. december 2021 @ 10:01

   • Nej det skal man ikke klage over 😀 😀 😀

    Kommentar af Donald — 8. december 2021 @ 10:32


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.