Hos Mommer

12. november 2021

Der er flere måder at få varmen på …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:27
Tags: ,

Brænde til huse (2)I onsdags kom brændetårnet, vi havde bestilt. Som en sidebemærkning vil jeg da lige klemme ud, at jeg tror der er nogle, der benytter sig af situationen og lader priserne stige, bare fordi nogle andre er nødt til at lade dem stige. Jeg gav 27 % mere for et tårn brænde med ovntørret avnbøg mage til det, jeg købte i januar i år. Så meget tror jeg simpelthen ikke på er en reel stigning, men jeg kan intet stille op andet end betale ved kasse ét, hvis jeg vil have mit vinterbrænde, og det vil jeg.
Hvis alle lader deres varer stige tilsvarende, kommer inflationen op på noget mere end de 3 % den er lige nu. Og mange gør det. Nogle af nødvendighed, andre fordi de lige skal malke os og skumme fløden for nu at blive i det samme billedsprog.
Nå. Brændet kom på plads, og vi fik varmen fra det første gang.

Vi fik også varmen af at åbne østers. Både i overført og egentlig betydning, for de var dæleme svære at åbne. De stillehavsøstes, jeg fandt i lørdags, er nogle store og muskuløse bæster, så jeg kan godt forstå, at krofatter sagde, at de bare skal på grillen, da man så slipper for at have den kamp om hvem der er stærkest.
Men. Så er det jo stadig den rene østers, og det er ingen af os helt vilde med. Der skal helst lidt til at camouflere.
Vi vandt over dem alle, men til de tre største måtte der grovere midler til end bare en gemen østerskniv. De kunne dog ikke vedblive at stritte imod, da John troppede op med det svære skyts i form af skruetrækker og hammer.

Genstridige østers (6) Genstridige østers (3)

De mindre var klart nemmere at få åbnet end de store, men det lykkedes som nævnt, og fordi skallerne var så grimme, lagde jeg østerserne op i en skål, hvorefter de blev skyllet.
Amatører, vil mange sikkert sige, men vi vil hverken spise skalrester, sand eller havvand, så sådan blev det.

Genstridige østers (2)

Jeg havde fundet en opskrift med en blanding af creme fraiche, hvidløg og persille (+ salt og peber), som lægges på, hvorefter der drysses med parmesanost.
Ind med fadet under ovngrillen, til overfladen var gylden. Et godt brød til, og hermed var weekenden indledt med en blæret frokost.
Vi kunne så konstatere, at seks østers til hver er for meget – tre havde været passende, men vi tænkte ikke lige på at invitere naboerne, hvilket vi skulle have gjort, men vi kom da igennem det, og her efter godt fire timer har vi stadig ingen mén efter måltidet.

Genstridige østers (4) Genstridige østers (5)

Jeg var lidt forbavset over, at østers kan holde sig i op til 10 dage. Vi fik at vide, at hvis vi skulle have gæster i weekenden efter indsamlingsdagen, var der ingen problemer forbundet med det, og det var da også sandt nok. Vi skulle bare tildække dem med lidt frisk tang. Jeg lugtede naturligvis til hver enkelt efter åbning, og de lugtede bare af hav, ganske som de skulle. De kunne heller ikke have været så muskelstærke, hvis de havde været hel- eller halvdøde, vil jeg tro. Det er i en helt utrolig voldsom grad sådanne to skalhalvdele kan være hermetisk tillukkede.

Nu har vi prøvet at indsamle egne østers. Det er ikke udelukket, at vi prøver igen engang, men det bliver i Vadehavet, hvor vi kan nøjes med at trække i gummistøvlerne og bare tage dem op med vores bare hænder.

22 kommentarer

 1. Det ser lækkert ud. Jeg tror nu også, jeg ville synes, at 6 var i overkanten. Men der er jo dem, der promoverer sig på, at de kan spise 25.
  Du har vel læst om de 5 slags østers, som man ifølge Gastromand skal kende: https://gastromand.dk/guide-til-oesters/
  Både stor og lille Limfjordsøsters er iblandt de 5.

  Det er Gillardeua-østers fra La Rochelle, vi skal have. Så må jeg se, om jeg kan identificere smagen: Ristet sesam og nødder som forsvinder over i agurk og søgræs, voldsomt elegant. Flot knæk i biddet og dejlig samlet muslinge-agtige konsistens. Jeg tvivler 🙂

  Kan du huske, du på min blog om Alfred Duggan skrev, at du kunne anbefale Ross-on-Wye-området, hvor du har ferieret? Jeg morer mig jo ofte over små mærkelige ting, så for sjov skrev jeg til turistbureauet i området og spurgte, om de kunne fortælle, hvor Duggans hus lå, om de havde billeder af det og om bureauet havde nogle aktiviteter omkring Duggan. Det er vel næsten 4 uger siden. Og i dag modtog jeg så pludselig denne mail:

  Hello Anne Marie
  I have just searched for him and, what a life. No one here knows where he lived in Ross. You might try the census and all the Ross Civic Society.

  Best of luck.

  David

  Ja, ja. Man har da den sjov, man selv laver 🙂

  Og at alting stiger, er sikkert og vist. Forleden var der en reportage et eller andet sted fra, hvor – jeg tror det var – el, der for en familie ville stige med 13.000 på årsbasis. Mere end 1000 kr. om måneden. Det er da noget, der kan tynge, hvis man i forvejen har et lidt stramt budget. Jeg håber næsten, at jeg kun har lyttet med et halvt øre og misforstået noget.

  Kommentar af tingats — 12. november 2021 @ 20:24

  • Haha, jeg har lige læst hans humoristiske østersindlæg. Jeg stoler på hans ord, men jeg tvivler også på, at jeg har så fin en gane, at jeg ville kunne smage alle de nuancer, han skriver om. Det er jo som at læse om vin 🙂
   Mr. Duggan er åbenbart gået i glemmebogen. Det kunne da være lidt sjovt, hvis din henvendelse fik dem lidt op af stolene – og jeg kan stadig anbefale området!
   Jeg tror ikke, du har hørt forkert, og eftersom det ikke kun er el, der stiger voldsomt, er der nok mange, der kommer til at sidde hårdt i det.

   Kommentar af Ellen — 13. november 2021 @ 10:12

   • Og det rigtig sjove er, at lige efter jeg havde posted min kommentar til dig, indløb der yderligere et svar fra en Caroline – hvem så end det er.

    Hi Anne Marie,

    A bit of a search has brought up this information https://wikishire.co.uk/wiki/Hill_Court_Manor
    Alfred lived with his wife Laura at Old Hill Court 1953 – 64. They probably rented rooms in the house or were guests as it was in the ownership of the Trafford family during the time they were there.

    Can I ask why you are interested?
    Regards
    Caroline

    Så jeg har åbenbart fået dem op af stolene. Du må tjekke næste gang, I kommer derover, om jeg har gjort dem så interesserede i Duggan (når person fra Danmark kan synes, han er så interessant), at de begynder at benytte ham i deres markedsføring / turistkampagner for byen. (Mon dog!)

    Jeg har naturlig sendt et venligt svar på spørgsmålet.

    Kommentar af tingats — 13. november 2021 @ 14:34

    • Hehe, ja, du fik dem da op af stolene 😀 – men hvis ikke han har haft sit eget hus, kan det nok ikke rigtig bruges til noget, at man ved hvor han boede.
     Jeg skal nok tjekke, hvis jeg kommer i området, men det er ikke et sted, jeg kommer særlig tit 🙂

     Kommentar af Ellen — 13. november 2021 @ 15:09

 2. Velbekomme – godt I ingen mén har, jeg havde ikke turdet.
  Godt vi har vores eget brænde, tænk at priserne er steget så meget. Vi ved jo godt, at både benzin, gas og el vil stige, men brændet – ja det er lidt frækt, tænker jeg.

  Kommentar af Lisbeth — 12. november 2021 @ 23:38

  • Hvo intet vover, ved du nok, Lisbeth 😜 – og vi blev da en oplevelse rigere!
   Ja, vær I glade for det. Jeg er spændt på, hvor galt det går – og lur mig, om nogen af dem ‘husker’ at sænke priserne igen, når vinden vender.

   Kommentar af Ellen — 13. november 2021 @ 10:14

 3. Godt, at I fik gjort kål på nogle af de invasive stor stillehavsbæster, der trænger sig ind i vore farvande og presser den oprindelige østersbestand.

  Kommentar af Ib Hansen — 13. november 2021 @ 8:05

  • Ja, men jeg tror desværre de når at overtage helt. Gastromand (som Anne Marie linker til) siger, at vi er nødt til at købe/spise to af de invasive for hver af de indfødte, og han har sikkert ret.

   Kommentar af Ellen — 13. november 2021 @ 10:15

 4. Sikke et arbejde for at få lidt mad 🙂 Og så smiler jeg lidt over at der skal puttes en masse lækkert ovenpå for at østers kan spises. Kan man så smage den lille klat? Jeg tror aldrig, jeg har smagt østers, så jeg er helt uvidende om smagen.
  God weekend til jer i jeres lune bolig.

  Kommentar af Lene — 13. november 2021 @ 9:50

  • Det var lige i overkanten og derfor heller ikke noget jeg gider alt for ofte.
   Man kan sagtens smage “den lille klat”, som nu ikke er så lille endda, når vi taler stillehavsøsters. Der er jo ikke ret meget mad, man spiser for sig selv, så at sige, og normalt har man ingen problemer med smagsmæssigt at skelne tingene fra hinanden.
   Tak, og i lige måde til dig 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. november 2021 @ 10:19

 5. “Sådan er kapitalismen …”. Prisen på vindmøllestrøm er garanteret også steget, men jeg har endnu ikke turdet undersøge hvor meget. Men ellers en appetitvækkende reportage fra ringside – tænk at hammer og skruetrækker nu skal have plads i skuffen med køkkenredskaber!

  Kommentar af Eric — 13. november 2021 @ 9:57

  • Der er vist ikke meget, der ikke stiger, desværre – de skal nok finde en eller anden syg undskyldning …
   Ja, det er godt gjort – men det skyldes nu også nok mest vores uerfarenhed udi østersåbning 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. november 2021 @ 10:21

 6. Jeg tror at der er mange virksomheder, som “skummer fløden” nu, men nogle af dem har måske også været i et lavpunkt, hvor avancen var så lille at de ikke kunne forny biler og huse og andet materiel. Der er altid en margin dér. Ligesom da italienerne hævede priserne, da de gik fra Lire til Euro.

  Hold da op jeg sidder her alene og griner højt ad din beskrivelse af østersmåltidet – fire timer efter, ingen mén, det var da godt! (haha). Og det ser faktisk lækkert ud, jeg vidste ikke at man kunne komme østers i ovnen, og heller ikke at de er så store, at man kan blive mæt af dem! Men det er åbenbart noget lidt andet, hvad stod der, Stillehavsøsters!

  Tænk at de er så stærke at en østerskniv ikke var nok.

  Kommentar af Donald — 13. november 2021 @ 13:42

  • Du har en pointe der, men at hæve prisen med over 25 % er altså ikke helt i orden!
   Det er da herligt, at indlægget kunne få dig til at grine 😀
   Jeg fik mine første tilberedte østers, da jeg var i USA med firmaet i 2010 – og blev meget positivt overrasket.
   Johns nevø har i Isefjorden indsamlet stillehavsøsters, hvor den spiselige del af dem var så store som en knyttet kvindehånd! Dem er der vist ikke specielt mange, der har lyst til at spise rå, vil jeg tro – hans filippinske kæreste gjorde det dog med velbehag 🦪🦪🦪🦪

   Kommentar af Ellen — 13. november 2021 @ 15:15

 7. Sikke mange oplevelser I har fået ikke bare ved at indsamle østers, men også ved at få dem frem i lyset, tilberede og spise dem. For mig er det nok at følge jeres ‘rejse’ 🙂 Jeg vil ikke ud at samle østers. Jeg har spist østers en enkelt gang en nytårsaften, og det er for ærgerligt at spilde den delikatesse, som østers er for mange, på mig. Men det har været sjovt at læse din beskrivelse.

  Kommentar af Betty — 14. november 2021 @ 17:11

  • Jeg har bare så stor respekt for, at du har vovet at prøve at spise østers, inden du udtaler dig om, hvorvidt du kan lide dem eller ej. Der er mange, der bare nægter at prøve 🙂
   Det var en sjov oplevelse at samle dem, også selv om vi ikke havde villet spise dem selv – så havde vi bare givet dem til kroværten 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. november 2021 @ 18:16

 8. Der sker noget! Havet stiger, strøm stiger, brænde stiger og vi har stadig brandstiger.
  Det med el-priserne mærker vi lidt den anden vej også. Vi har et 6 kwh-solcelleanlæg, hvor vi får en afregning for den strøm vi ikke bruger i samme splitsekund som det produceres. I april 2020 var vi nede på 6,55 øre/kwh. Ved en seneste faktura for sep. i år fik vi 83,84 øre/kwh. Det er da en stigning der er til at tage at føle på! Blot en skam, at anlægget kun slap 373 kwh ud på nettet den måned.

  Ikke for at tvivle på varedeklarationen på jeres brænde, men:
  Hvor i verden vokser der mon så meget avnbøg, at der kan sættes en brændeproduktion i gang på basis af den træart?
  ER det avnbøg er det helt sikkert godt brænde, for avnbøg, som egentlig er af hasselfamilien, vokser langsomt -og er i øvrigt oftest så knudret, at det er tæt på umuligt at kløve med håndøkse.

  Kommentar af natural2222 — 15. november 2021 @ 6:06

  • Holddaop! Det er en noget større stigning end de 27 % jeg brokkede mig over. Bortset fra det, er det da i princippet fuldstændig urimeligt med den stigning – hvad skulle begrunde den? Det koster ikke dig ekstra at levere strømmen. Undskyld. Det er ikke dig, jeg bebrejder, men det siger da noget om, hvordan en inflation er selvforstærkende.
   Hvor det er fældet henne, aner jeg ikke, men vi er ikke i tvivl om, at det er avnbøg. Alene tyngden af det tørre (og også knudrede) brænde fortæller det, men barken viser også, at den er god nok.

   Kommentar af Ellen — 15. november 2021 @ 11:39

   • Når det er avnbøg, kan det næsten ikke blive for dyrt. Det er superbrænde!
    Prisen på det strøm vi sælger fastsættes helt efter udbud og efterspørgsel på produktionstidspunktet. Det er noget med, at de norske/svenske søer ikke har så meget vand til turbinerne i dette efterår.
    Naturgas koster også betydeligt mere. Et landbrug her i nærheden har sit eget biogasanlæg. Han fik på samme tid som strømmen var billig 0,50 kr/m3. Nu får han 8,- kr/m3. Gødningen fra hans svineproduktion bidrager i øjeblikket med lige så meget som kødet fra dyret. Svinekød er nemlig helt i bund,og koster tæt på det halve af, hvad det gjorde for et par år siden. Oksekød er i samme periode steget 25-30 %. Sådan går det op og ned.

    Kommentar af natural2222 — 15. november 2021 @ 14:15

    • Ja – det er mig bekendt det brænde med den højeste brændværdi, så det er godt – men det er stadig steget 27 %, hvilket er (for) meget … men det koster ikke mere end ren bøg og ren eg.
     Okay – de almindelige markedsmekanismer gør sig selvfølgelig gældende også her, og jeg er da glad på jeres vegne over, at I har mulighed for at tjene hjem på gyngerne, når karrusellen ikke længere giver tilstrækkeligt afkast.

     Kommentar af Ellen — 15. november 2021 @ 16:17

 9. Faldt over denne video om østersåbning: https://www.youtube.com/watch?v=6tXNl9zhXkU

  Kommentar af Eric — 16. november 2021 @ 17:14

  • Tak! Det var jo desværre en postgang for sent, for det var den bedste video, jeg endnu har set om østersåbning. Det ser nok bare altid nemmere ud, end det er – i hvert fald for os amatører 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. november 2021 @ 17:26


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.