Hos Mommer

7. november 2021

Ku’ vi li’ østers?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 19:29
Tags: , ,

Ja, det ku’ vi da …
Østerssafari Tambohus (3)Vi har været på østersophold på Tambohus Kro.
En del af det koncept var, at vi selv skulle med ud og indsamle østers. Vi var mange, der havde fået lyst til at prøve sådan noget. Krofatter stod selv for arrangementet, som startede med, at vi alle fik udleveret et par waders, en spand og en si på en lang stang. Derefter viste han os teknikken, hvis man vil have en østers i spanden: Når man har lokaliseret den, anbringer man sien lodret lige ved siden af østersen og ‘sparker’ denne ind i sien, som så løftes op, forhåbentlig indeholdende dyret. Det tog lige nogle forsøg, inden den teknik sad der, men efter en lille halv time skovlede jeg dem nærmest op – jeg fik samlet en hel spand, som vi måtte tage med hjem – med de indfangne østers i.
Om aftenen skulle vi have en femretters menu, hvor en lille ekstra ret var noget med (tilberedte) østers som en lille snack til at begynde med.

Østerssafari Tambohus (6)

Her ses Ditte i gang med at sparke en østers i mål. Det gik desværre knap så godt for hende, for hun fik kun en enkelt. Heldigvis gik det bedre for Peter, så de kom også hjem med det meste af en spandfuld.

Østerssafari Tambohus (8)

Det var dårligt vejr – på et tidspunkt regnede det så meget, at vi ikke kunne se ned i vandet, men da havde jeg lært at finde dem med fødderne, så jeg følte mig som en måge, der står og stamper orm op.
Det var lidt af en balancekunst at stå på ét ben og foretage sparkebevægelser med det andet, når man står i vand til navlen. Jeg var flere gange nervøs for at vælte, for det svimlede lidt for mig (og de fleste andre, hørte vi bagefter), når man stod og kiggede ned på vand, som bevæger sig. John gik længere inde, for han havde regnjakken uden på sine waders, mens jeg godt kunne have min inde under dem, som det ses på billedet. At jeg så lignede en michelinmand, var der ikke rigtig noget at gøre ved – jeg var ikke den eneste. Jeg havde to strikkede sweaters på under Johns tynde regnjakke, fordi jeg regnede med, at vi ville blive gennemkolde. Hele øvelsen viste sig dog at give varmen godt og grundigt, så jeg var blevet helt våd indefra i stedet for.

Østerssafari Tambohus (10)

Men det var sjovt. Det var faktisk virkelig sjovt at prøve. Da vi kom op med vores fangster, stod krofatter og åbnede for dem, der ville have en rå østers frisk fra Limfjorden. Champagne fik vi skam også. Jeg foretrækker østers, når de er tilberedt på en eller anden måde, så han behøvede ikke at åbne en for mig, men Ditte, det modige kvindemenneske, ville gerne have en af de rå. Jeg kan godt spise dem rå, men synes bare ikke det er nogen delikatesse.

Østerssafari Tambohus (11)Østerssafari Tambohus (12)

Her excellerer Ditte så med indtagelse af en sprællevende østers – og jeg har fået tilladelse til at offentliggøre billederne her på bloggen. Jeg skrev jo lige, at hun er en modig kvinde:

Østerssafari Tambohus (13)Østerssafari Tambohus (14)Østerssafari Tambohus (15)

Østerssafari Tambohus (18)

Det var som sagt en både god og sjov oplevelse. Synes de tre af os.
Kroen gav os, som en fin gestus, synes vi, en østerskniv, så vi kan åbne dem, vi har fået med hjem. Vi havde netop talt om, at det jo ikke dur at tage dem med os, for ingen af os har østersknive. Det har vi så nu …
Jeg kunne sagtens gøre noget tilsvarende igen, men det bliver uden John. Han erklærede med både dyb overbevisning og stærke følelser, at han i hvert fald ALDRIG skulle ned i et par waders igen!
Han syntes dog også, at det havde været okay at prøve, men de der waders, altså … de havde nær taget livet af ham.
Det var et helvede at få dem på, et lidt mindre helvede at få dem af, og det største helvede at have dem på. Han fik desværre et par, der var lige stramme nok; det var også derfor, han måtte tage jakken ud over. Den kan han jo så tænke lidt over … ih, hvor er jeg ond nu …

28 kommentarer

 1. Det var da en sjov idé! Rå østers er (som fx kaffe) en acquired taste, og jeg kan godt lide dem. Jeg skal også have prøvet rå søpindsvin, men det får vente til næste gang, vi er på Sicilien. Heldigvis skal man ikke have waders på for at købe ind på markedet.

  Kommentar af Eric — 7. november 2021 @ 20:47

  • Det var det! Og hvis du/I oven i købet er til de rå østers, skulle I forsøge jer med sådan en tur. I må kunne komme over til Tambohus uden at have bil? Der er dog kun ét arrangement til i år, og det er sikkert udsolgt, men hold øje til næste år – han har (haft) seks i alt i år, så chancerne skulle være gode 🙂
   God fornøjelse med søpindsvinene, når I får fat i dem engang. Jeg har set dem blive spist og må indrømme, at det ikke frister mig, men jeg glæder mig til at høre dig beskrive det på et tidspunkt!

   Kommentar af Ellen — 7. november 2021 @ 22:20

 2. Fin idé med en østersjagt.
  Vi har mange blåmuslinger ved “vores” kyst, som vi samler flittigt af i forsommeren. Blåmuslinger kan også nydes både rå og tilberedte.
  Fordelen ved selv at samle såvel østers som andre skaldyr er jo, at det med garanti er friske varer man indtager.

  Kommentar af natural2222 — 8. november 2021 @ 5:31

  • Jeg havde ikke lige overvejet, at man kan spise rå blåmuslinger, men hvorfor ikke? Jeg tror bare, at jeg også her springer over 🙂
   De er med garanti friske, ja, men på den anden side er man da vist ikke i tvivl, hvis skaldyr har bare en antydning af en tanke?

   Kommentar af Ellen — 8. november 2021 @ 9:55

   • Nej, overgemte skaldyr advarer næsen heldigvis om. Det er nok blot tanken om den korte vej fra havet til munden, som påvirker positivt.

    Kommentar af natural2222 — 11. november 2021 @ 8:13

    • – og det skal man ikke undervurdere – det er en del af oplevelsen 🙂

     Kommentar af Ellen — 11. november 2021 @ 10:42

 3. Hvor ser det hyggeligt og sjovt ud, jeg håber I får besøg Tambohus i godt vejr, det er et dejligt sted. Måske med en lille afstikker til Jegindø, hvor der forrige weekend var strikkefestival, også kendt som Strik o æ ø. Håber I havde et lille stop ved Oddesund broen og besøgte det smukke udsigtstårn og de genåbnede bunkere, og måske også Grisetåodde fyr. Du kan godt høre, det er mit sommerhus område I har været i.

  Kommentar af Marianne — 8. november 2021 @ 9:51

  • Vi var første gang på Tambohus sidste år i juni, hvor vi havde det mest pragtfulde vejr, man kan forestille sig – og både dengang og nu var vi et smut ud på Jegindø 🙂
   Jeg var dog ikke klar over, at den havde sin egen strikfestival – det lyder hyggeligt.
   Vi stoppede ikke ved Oddesund, for det p..regnede – endnu …
   Jeg kan godt fornemme, at du kender området godt 😊

   Kommentar af Ellen — 8. november 2021 @ 9:58

 4. Jeg kan jo godt lide friske østers, så det var ikke så modigt. Derfor var det også ekstra sørgeligt, at mit østersheld var så ringe, at jeg kun fangede en spiselig og et utal af døde 🦪 Men sjovt var det ☺️

  Kommentar af fiberfryd — 8. november 2021 @ 12:26

  • Okay, men det var modigt at acceptere, at jeg bringer billederne, men det er selvfølgelig med udgangspunkt i, hvor skidt jeg selv har det med den slags 😀
   Det var nemlig rigtig sjovt!

   Kommentar af Ellen — 8. november 2021 @ 12:44

 5. Godt tænkt at inkludere den lille østerskniv som en overraskelse. Nu må du i gang med at finde gode opskrifter.

  Vi var til østersfestival på Rømø for et par år siden. (Ikke hvor vi selv skulle ud og fange dem, kun smage.)
  Nu var vi i nærheden om søndagen og slog så et smut forbi. Ellers skulle vi have ventet med at tage derover til dagen efter, hvor en række kokke skulle tilberede østersene på forskellig vis. Jeg kan lige som du bedst lide dem tilberedt på en eller anden spændende måde.
  Vi havde mulighed for at smage rå østers fra mange forskellige steder i verden. Det var nu også sjovt at opdage, hvor forskellige, de kunne være. Og en del af fornøjelsen var også at iagttage klientellet. Vi faldt ret meget udenfor, da vi troppede op i vores varme vandringstøj og store støvler.

  Til vores næste Københavnertur har vi booket bord på en restaurant, hvor menuen inkluderer østers 🙂

  Kommentar af tingats — 8. november 2021 @ 13:45

  • Ja, det var fint med den kniv – og jeg har et par opskrifter på gratinerede østers, som jeg skal have afprøvet.
   Det arrangement på Rømø ville nok mere være John, men han har nu ikke noget imod at prøve at samle igen, selv om det så bliver nede i vadehavet, hvor han kan nøjes med at have gummistøvler på.
   Det lyder interessant med forskellighederne i smagen. Jeg ville have troet, at de smagte ret ens, men det gør de åbenbart ikke … og jeg tror gerne, at østersfestivalklientellet ikke tropper op i en mundering som jeres. Og jeg har da ingen fordomme 😉
   Spændende – hvilken restaurant er det?

   Kommentar af Ellen — 8. november 2021 @ 22:48

   • Uformel i Studiestræde. Ib og Tanja har været der før, så nu synes de også, jeg skal have fornøjelsen.

    Kommentar af tingats — 10. november 2021 @ 10:36

    • Okay tak. Bon appetit 🙂

     Kommentar af Ellen — 10. november 2021 @ 13:41

 6. Det var da en anderledes oplevelse. Og spændende hvis man kan lide østers 🙂

  Kommentar af Lene — 8. november 2021 @ 14:49

  • Den var faktisk også spændende for dem, som ikke bryder sig om østers, og de blev alle positivt overraskede, da de smagte dem tilberedt om aftenen.

   Kommentar af Ellen — 8. november 2021 @ 22:49

 7. Tænk at stenalderfolket spiste så mange østers, at de kunne lave bjerge eller køkkenmøddinger af skallerne! Tænk engang, at de frådsede i delikatessen! 😀

  Billedet af Ditte der spiser, er herligt!

  Det er nyt for mig at du siger der var mange, som blev lidt svimle? eller som det svimlede for, når man kiggede ned i vandet. Det ser ret dybt ud på billederne.

  Kommentar af Donald — 8. november 2021 @ 18:48

  • De var slet ikke klar over, hvor privilegerede (😂) de var dengang i stenalderen, med alle de tonsvis af østers de bare kunne spise los af.
   Vi var vist alle sammen overraskede over, at det var så svimlende at kigge lige ned i vandet, men det er nok fordi, at man normalt, når man står i vand til navlen, ikke er bange for at falde – eller i dette tilfælde vælte – og få sine waders fyldt med iskoldt vand.

   Kommentar af Ellen — 8. november 2021 @ 22:52

   • Åhja! Derfor.

    Kommentar af Donald — 9. november 2021 @ 19:54

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 9. november 2021 @ 20:17

 8. Fantastisk antræk der 😁 – og spændende at høre om østersoptagningen!

  Jeg har ikke selv det store forhold til østers, har kun smagt en enkelt grå geleklat fra dåse engang – og det kunne jeg nu godt have undværet – så jeg aner ikke, hvorvidt jeg kan lide dem rå. Jeg tror, jeg ville synes, det er sjovere at “fange” dem i havet.

  Kommentar af Henriette — 8. november 2021 @ 18:55

  • Østers deler vist vandene – enten elsker man dem, eller også afskyr man den spise. Og så os midt imellem, som synes de er gode som tilberedte …
   Fra dåse har jeg ikke prøvet, men kunne godt forestille mig, at det ikke er en stor oplevelse. Det er sjovt selv at samle dem – også selv om man ikke vil spise dem. Man kan sikkert sagtens finde nogle, der vil elske at få dem foræret.

   Kommentar af Ellen — 8. november 2021 @ 22:58

 9. Jeg skulle ikke nyde noget og føler med John.

  Kommentar af Lisbeth — 8. november 2021 @ 19:51

  • Han takker for sympatien 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. november 2021 @ 22:59

 10. Østers.. Nej tak.
  Giver direkte associationer til nattevagter og prøver, der skulle tages fra til laboratoriet 🙈
  Men det lyder som er godt arrangement og naturoplevelse.
  Respekt til John for at deltage på noget ulige vilkår i udstyr.

  Kommentar af Anne Holtegård — 9. november 2021 @ 0:22

  • Det var sjovt for alle – også dem, der havde det som dig 🙂
   Tak for respekten, men han ville meget gerne prøve, så det gjorde han på trods af de ‘smalle’ waders.

   Kommentar af Ellen — 9. november 2021 @ 10:03

 11. At spise rå østers er som at dufte, smage og føle havet. Sikken herlig naturoplevelse I har haft. Alle sanser i brug. Føle, lugte, smage, se og høre havet.

  Kommentar af Ib Hansen — 9. november 2021 @ 7:14

  • Det var meget poetisk udtrykt, men ganske rigtigt 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. november 2021 @ 10:04


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.