Hos Mommer

31. oktober 2021

Skønhed og vellugt

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:36
Tags: , , ,

Vi har da bare det flotteste efterår i år, har vi ikke? Skønne, dybe, brændende farver til overflod. Og så oven i købet et vejr, så man kan nyde farveeksplosionen i lang tid.
John siger, at det siger jeg hvert år, så der er åbenbart ikke noget usædvanligt ved det …
I forgårs var jeg på planteskole for at købe et eller andet, der kan stå i en af de store baljer jeg har stående på terrassen. Jeg gik efter en japansk løn, der hedder Bloodgood, men der havde billedet i Haveselskabets blad snydt kraftigt, for den havde slet ikke den skrappe, rødorange farve som blev vist. Man skal ikke gå efter at købe flotte efterårsfarver, hvis ikke det er efterår! Jeg var blevet slemt skuffet, hvis jeg havde stolet på det billede.
I stedet købte jeg en lille stjernetop, som ikke kun er smuk rød nu, men får små, lyslilla blomster om sommeren. Ydermere bliver den ikke ret høj, så den vil ikke vokse op og skærme for noget af den dejlige udsigt. Ikke et eneste sted står der noget om, at dens løv også har en flot efterårsfarve, så det med at gå på planteskole og med egne øjne se planterne, som de står lige nu, er bestemt den bedste måde at udvælge på.
Benved er også meget flot, men den har jeg et andet sted, og den bliver for høj til terrassen. Måske vil jeg yderligere have en anden plante – eller to – jeg har tre store baljer i rustfrit stål, som Søren har smedet og foræret os. Det vil se rigtig godt ud med andet end sommerblomster i dem, er jeg sikker på.

Kvædefangst 2021 (3)

Her til formiddag har vi været ude hos min kvædeleverandør. Det er en af nørkledamerne (den samme, der har de skønne filippaæbler), som siger, at der er mange flere på træet, end hun kan bruge, så jeg kan tage alle dem jeg vil.
Jeg må da nok også lige sige, at hun på ingen måde har overdrevet – hun har tonsvis af kvæder! Træet er ved at segne af de store, flotte frugter, så jeg gik helt amok og blev ærlig talt lidt grådig, men jeg skal nok få dem brugt til noget fornuftigt.
Kirsebær og flere slags æbler til fri afhentning hos bagboen. Valnødder galore hos en anden fra vejen til både plantefarvning og til at spise. Filippaæbler og kvæder på Jungshoved.
Jeg er et temmelig privilegeret menneske, men jeg ved det godt, og jeg er både taknemmelig og glad.

Nu er saftkogeren sat på arbejde.
Mens den har travlt, vil jeg se dagens Barnaby mens jeg laver den lange og tidskrævende italienske aflukning på April Cardigan, som jeg blev færdig med i aftes.
Jeg kan gøre hvad jeg vil når jeg vil. Næsten altid, i hvert fald …
Jeg ER et meget privilegeret menneske.

14 kommentarer

 1. Jeg har en lumsk mistanke om, at John har ret, men flot er det, og vejret arter sig det meste af tiden. Med så frugtrundhåndede naboer og bekendte er det da godt, at du har energien. Vi har en masse æbler, men de fleste går nok (som de plejer) som fuglefoder, når vinteren strenges.

  Kommentar af Eric — 31. oktober 2021 @ 15:36

  • Det har han jo nok – jeg bliver bare så betaget hvert år 🙂
   Det er fuglene nok også glade for, men skulle du få lidt energi tilovers, kan jeg anbefale, at du prøver at lave en eller anden æblechutney. Det er en gudespise til både svinekød og ost.

   Kommentar af Ellen — 31. oktober 2021 @ 15:41

 2. Ja priviligeret. Også her. Hyggelig søndag eftermiddag.
  De ahorn/løn som er røde, er langt mindre vækst-ivrige end almindelig ahorn. Det er godt nok mærkeligt. Jeg er nødt til at klippe min fri, den skal stå og give læ, men jeg er bange for at den ikke kan give ret meget læ, den er for spinkel. Men du skulle ikke have den for læ, men for farven. Den kan åbenbart variere. Ved ikke om det er frø-planter eller podninger, tror at de japanske er podninger.

  Kommentar af Donald — 31. oktober 2021 @ 16:28

  • Jeg vil nu holde på at det er det flotteste efterår i år … når solen skinner! om det så er nyt eller ej.

   Kommentar af Donald — 31. oktober 2021 @ 18:17

   • Det var godt, at jeg ikke er den eneste 🙂
    Der er flere forskellige slags japansk løn, så farverne varierer. Bloodgood var ikke helt god – det var kun fotografen der var det … og jeg skal ikke gøre mig klog på, om det er podninger, men ‘fødslen’ er også mindre vigtig for mig end (op)væksten 😉

    Kommentar af Ellen — 1. november 2021 @ 10:41

 3. Dejligt at føle sig priviligeret. Jeg er lidt forundret over, at bloodgood ikke havde flotte røde farver, det har min da. Til gengæld har du nok ret i, at den vil blive for høj og tage den smukke udsigt I har. Efterårsfarver er noget særligt, vi har helt samme smag. Du kan i stedet prøve med Dissectum, den bliver ikke så høj, men får det smukkeste røde løv her i efteråret. Kvæder dufter bare så dejligt.

  Kommentar af Lisbeth — 31. oktober 2021 @ 17:26

  • PS har du et navn på den stjernetop/Deutzia?

   Kommentar af Lisbeth — 31. oktober 2021 @ 17:29

   • Den var nærmest mørk bordeaux og ret mat i farven, så den ville jeg ikke have, men ‘flot rød’ er naturligvis en subjektiv vurdering 🙂
    Tak for tip – hvis billederne ikke lyver, så ser Dissectum fin ud, men jeg har vist lært nu, at jeg skal se dem først.
    Min nye stjernetop hedder Yuki cherry blossom.

    Kommentar af Ellen — 1. november 2021 @ 10:47

 4. Vi har for første gang pærekvæder på vores kvædetræ. Hvad bruger du kvæderne til??
  Jeg har aldrig før lavet noget med kvæder.
  Vh K-V

  Kommentar af Karen-Vibeke Olsen — 31. oktober 2021 @ 20:55

  • Jeg bruger dem mest til kvædesirup, kvædesaft og kvædegele. Saften får den smukkeste røde farve, når den er kogt op med sukker. Hvis du bruger æblegele til noget, så kan kvædegele med fordel erstatte det, og oven i købet giver det en bedre og mere intens smag.
   Jeg har også prøvet at lave kvædeflæsk og nogle forskellige marmelader, men det er de tre førstnævnte, der er bedst i mine og familiens øjne.

   Kommentar af Ellen — 1. november 2021 @ 10:50

 5. Jeg er enig med dig. Efterårets farvespil har været mere længerevarende og farverigt end et gennemsnitligt efterår. Kan godt følge din omhu med indkøb af planter. Det er en kunst at skabe oplevelser i haven året rundt.

  Kommentar af Ib Hansen — 1. november 2021 @ 7:19

  • Fint – så er vi tre 🙂 Farverne holder længere, når det ikke blæser så meget, at det river bladene af træerne.
   Det er lidt af en kunst, men man lærer hurtigt, at man ikke skal stole på fotografier.

   Kommentar af Ellen — 1. november 2021 @ 10:53

 6. Jeg tilslutter mig: Efterårsfarverne er næsten på polsk niveau i år. Jeg smutter til Polen mandag for at nyde farverne dernede, hvor efterårsfarverne lidt selvironisk kaldes “Polens guld”.
  Vi har sat kvædekogning på programmet lørdag. Træerne bugner også her! Kvædeflæsk driller også os en smule. Vi mangler nok ovnen i det gamle brænde-komfur og tålmodigheden til den langsomme inddampning. Min barndoms nabokone kunne det der -eller er det den samme sang som at det altid sneede i julen i vores barndom?

  Kommentar af natural2222 — 3. november 2021 @ 5:04

  • Ja, jeg mener jo heller ikke, at John har ret i, at det er det samme, som det plejer. God tur til Polen, hvor jeg håber farverne har holdt sig til du kommer.
   Hehe, det er nok lidt den samme sang. Jeg har ovntørret tomater ved 50° i 10-12 timer, så mon ikke det samme kan lade sig gøre med kvædeflæsk?
   God fornøjelse med opbygningen af vinterforrådet. Det er så hyggeligt at gå og beskæftige sig med.

   Kommentar af Ellen — 3. november 2021 @ 11:43


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.