Hos Mommer

9. oktober 2021

Jeg har lært meget nyt i dag!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:19
Tags: ,

Ulvshale Naturcenter (1)

Haveselskabet havde inviteret til en tur i Ulvshaleskoven på Møn, hvor den nu pensionerede skovfoged H.C. Gravesen (HCG) ville guide os igennem og fortælle om biodiversiteten på stedet.
Det er jo altid herligt at høre fagfolk fortælle, især når de er gode formidlere, hvilket han var.
Når vejret så samtidig er det perfekteste man kan forvente at have på en niende oktober, kan man ikke forlange ret meget mere. Vi bevægede os rundt mellem rimmer og dobber, kiggede på de usædvanligt mange arter af træer, fik samlet lidt løgbruskhat til aftensmaden, trådt på tusindvis af noget, jeg først troede var frø, men som slet ikke var frø – og jeg så en bøgenonne.

Bøgenonne Ulvshaleskoven

Bøgenonnen var en lysende gulgrøn, behåret fætter, som en lille pige fandt. Hun var blevet tvangsindlagt af sin mormor til at deltage, men hun havde øje for de spændende ting.

Galmider Ulvshaleskoven

Ulvshale Naturcenter (3)

Herover er det, jeg troede var frø. De var 2-3 mm i diameter og lå stort set overalt. Det forvirrede mig, at der lå flest under lindetræer (de lignede jo også linser, tøhø), men som sagt så jeg dem alle vegne. Lindens frø ser ikke sådan ud, så hvad var det så? Skovfogeden havde naturligvis svaret: Det er galmider. Dette er sandsynligvis lindegalmider, og pludselig gav det hele mening – om end jeg troede, at galler altid sidder på bladene. Der må have været millioner af dem alene i denne skov.
Jeg så et tørstetræ for første gang i mit liv. Jeg har engang farvet med tørret tørstetræ, og nu vil jeg kunne kende træet igen, da det har en specielt udseende, meget mørk bark.
Vi gik langs Den Smukke Sti. Der er jo ingen grund til at sætte sit lys under en skæppe!

Måske har en enkelt eller to af jer undret jer over, hvad rimmer og dobber dog kan være. 
I dette tilfælde er det en slags store og meget lange bølger af flintesten, som over lang tid blev aflejret efter isen fra sidste istid trak sig tilbage. De er i Wikipedia kun forklaret som et fænomen fra Jylland, men her findes de altså opbygget af flint og ikke sand.
Ulvshale Skov er derfor, ifølge HCG, nok en af Danmarks mærkeligste skove. Det er en ældgammel naturskov, der vokser oven på halvanden meter flintesten: “Skovbunden er faktisk et spildprodukt af Møns Klint og bølger i rimmer og dobber som et stort vaskebræt, hvor træerne vokser på rimmerne, og der er ellesumpe i de laveste af dobberne”, kunne han fortælle.
Han kom på et tidspunkt med en interessant betragtning: At træer, der ‘altid’ har vokset i Danmark, kun har én stavelse. Det har jeg aldrig tænkt over, men det er jo rigtigt. Bøg, lind, eg, ær, ask, el, navr (flere?). Denne ene stavelse indikerer, at det er meget gamle ord.

‘Veteranisering’. I ved muligvis, hvad ordet dækker, men også her lærte jeg noget nyt:
Man gør træer ældre ved at efterligne det, naturen selv gør, men vi fremskynder det ved fx at afrive noget af barken, brænde træet forneden på den ene side eller flække stammen. Det er ikke hærværk, selv om det ligner, og det fremmer biodiversiteten, fordi mange smådyr lever på døende og ikke dødt træ, og når et træ vælter, er det dødt, men ikke døende.
Smart tænkt af en eller anden.

Jamen, jeg blev så klog i dag. I hvert fald mere vidende, end jeg var da turen begyndte, og det har, så vidt jeg ved, aldrig skadet nogen at erhverve sig mere viden.

16 kommentarer

 1. Hold da op en spændende tur, I var på. Jeg blev også klogere af at læse dit indlæg, tak for det. Især det med navnene på træerne, som kun har en stavelse. Interessant.

  Kommentar af lisbeth — 10. oktober 2021 @ 6:21

  • Det var nemlig interessant, for omvendt kan man konkludere, at med enstavelsesnavne er det noget ‘indfødt’ dansk 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. oktober 2021 @ 8:42

 2. Lyder som en spændende og lærerig tur. Sjovt nok var vi i går også på en tilsvarende tur med en meget vidende og formidlingsstærk naturformidler. Det var i Stenderupskovene sydøst for Kolding. Emnet var også her, hvad der kan gøres for at fremme biodiversiteten. Samtidig kunne vi så nyde det flotte efterårsvejr på kysten med skov til den ene side og Lillebælt til den anden.

  Kommentar af Ib Hansen — 10. oktober 2021 @ 6:46

  • Det må have været biodiversitetens dag i går – pudsigt, i hvert fald, at I var på en tilsvarende tur. Og hvor var vi alle heldige med vejret – at gå i flot vejr ved skov og strand er noget af det bedste.

   Kommentar af Ellen — 10. oktober 2021 @ 8:44

 3. Sikke en spændende tur I har været på – det havde lige været noget for mig. Jeg har prøvet noget lignende på en rundvisning i Arboretet

  Kommentar af Madame — 10. oktober 2021 @ 12:15

  • Det havde helt sikkert lige været noget for dig, men en tur i arboretet er også spændende 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. oktober 2021 @ 13:12

 4. Spændende tur. Noget helt andet, jeg så lige denne og kom til at tænke på din svigersøn, det må da næsten være noget for ham https://www.lego.com/en-dk/product/lego-titanic-10294 🙂 Billig er den jo dog ikke.

  Kommentar af Anne — 10. oktober 2021 @ 18:52

  • Haha, og den er hele 135 cm lang 😀 – jeg ved ikke, om han er til at bygge med Lego, men jeg vil da helt sikkert foreslå, at han køber den – tak for link!

   Kommentar af Ellen — 11. oktober 2021 @ 9:01

 5. Mon ikke røn og løn kan komme med på listen?

  Kommentar af natural2222 — 11. oktober 2021 @ 4:53

  • Jo, og elm og ask blev heller ikke nævnt i første omgang. Vi har egentlig haft mange ‘indfødte’ træer.

   Kommentar af Ellen — 11. oktober 2021 @ 9:02

 6. Meget spændende viden, du fik på den tur!
  Vejret takkede jeg min yngste datter for, da hun havde fødselsdag i lørdags 🌞

  Kommentar af conny — 11. oktober 2021 @ 10:35

  • Det var det, og du må hilse din datter og sige, at hun må have været meget sød 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. oktober 2021 @ 13:00

 7. Rimmer ordet lyder som om det har været i familie med en rand, (English: rim) hvorimod jeg har svært ved at finde hvad dobber kan være kommet af i den betydning (ODS: har ikke noget landskabsagtigt om dobbe/dobber).

  Der er så mange smukke steder på Sjællandssiden i det sydlige. Håber der bliver flere ture med godt vejr og gode oplevelser!

  Kommentar af Donald — 11. oktober 2021 @ 20:13

  • Etymologien er ikke nem at gennemskue, men det er et par dejlige ord at sige – de ligger godt i munden 😉
   Sydsjælland har mange smukke steder at besøge. Efterhånden har vi vist fundet de fleste, men mon ikke der har gemt sig endnu et par perler?

   Kommentar af Ellen — 12. oktober 2021 @ 8:12

   • Jeg tror der gemmer sig nogle flere på strækningen mellem Vordingborg og Kalvehave, – men det er mange år siden min far voksede op i Vordingborg, så meget har selvfølgelig forandret sig.

    Kommentar af Donald — 12. oktober 2021 @ 19:35

    • Det område har vi kørt virkelig meget rundt i – på kryds og på tværs og også fra Jungshoved ned til Vordingborg – det er nemlig nogle meget smukke områder.

     Kommentar af Ellen — 12. oktober 2021 @ 21:45


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.