Hos Mommer

18. september 2021

Lækkert garn, überlækker mad og et uventet møde

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:49
Tags: , , ,

Vi befinder os i Vestjylland i et sommerhus ikke så langt fra Oksbøl. Huset er ikke så stort, men det er dejligt, og det hører til de mere velforsynede af slagsen, så det gider vi ikke brokke os over.

Ribe Middelalderby (2)Ribe Middelalderby (4)

I går blev en halvtravl dag. Vi lagde ud med Ribe Middelalderby, hvor noget familie til Peter er i gang med at udsmykke den lille kirke. Hende havde de aftalt at mødes med, og hun viste sig at være en af de skønne ildsjæle, som med begejstring og íldhu formidlede sit projekt på forbilledlig og fascinerende vis. Vi blev alle fire klogere på maling, maleteknikker og andet, som det var for 1000 år siden. Det var en hel del mere farverigt, end man umiddelbart forestiller sig, hvis man har de gamle kalkmalerier i tankerne, hvad man nok kan fornemme på billedet.

IMG_3089
Next stop var Fanø, hvor vi sad det meste af en time og ventede på at komme over med færgen, men det lykkedes til sidst. Mændene satte os af ved det store telt, hvor Ditte og jeg fordybede os i garn i et par timer.
Ohhh, der var meget garn og der var også meget heeelt vildt lækkert garn. Jeg købte hvad der ses på billedet. Det er måske ikke så meget garn, men det der er repræsenterer en mindre større formue. Så er det også med silke i noget af det, yak i noget andet og noget tredje var det gode fra Manos del Uruguay.
Der kommer nok nogle sjaler ud af det – dem har jeg jo næsten ingen af i forvejen …

IbericoKulmuleMunkeost

Dagens sidste – STORE – oplevelse var Høfde 4, som Ditte havde fundet frem til.
Det var da helt utroligt godt! På vores egen private rangliste kommer den ind som en klar toer, kun overgået af Norsminde kro.
Vi fik tre retter med tilhørende vine. Ibericoskinke med syltet galiamelon, trøffelmayonnaise og rygeostcreme. Det var bare SÅ godt.
Derefter skindstegt kulmule med stegt hjertesalat med parmeanost, cremet sauce med ørredrogn og korianderkarse. Til sidst en munkeost, som Ditte kendte. Den var også virkelig god.
Det var vinene til også. De to af dem, i hvert fald. Den tredje, en temmelig alternativ rødvin, lugtede ikke godt. Som i virkelig ikke godt. Stald, latrinær og petroleum var nogle af vores forslag. Tjeneren, som vidste meget om sine vine, indrømmede, at den var meget speciel, men bad os om at give den en chance, for den ville være meget anderledes, når man spiste osten til.
Jeg gav den den chance. Og en til. Den smagte præcis lige så rædsomt, som den lugtede, syntes jeg. Ditte kunne godt lide den, hvilket forbavsede mig, men jeg hidkaldte tjeneren og sagde, at nu havde den fået to chancer, og jeg kunne simpelthen ikke drikke den. Sorry.
Så kom han med en Saint Émilion Grand Cru. Det var i orden – den kunne jeg sagtens drikke til den gode ost – den var så god, at jeg tilgav tjeneren for min yderst tvivlsomme oplevelse med den anden vin.

Og hvem møder man så lige på Høfde 4? En af mine gamle kolleger, såmænd. Mig fra Sydsjælland og hende fra Nordsjælland mødtes i det vestligste Danmark. Vi havde ingen problemer med at genkende hinanden, selv om det er over otte år siden sidst, så der blev givet et par ordentlige kram (coronapesten er allerede glemt) og vekslet nogle få ord, inden vi igen passede hver vores selskab.
Hvis nogen fra min tidligere arbejdsplads skulle læse dette, så var det MaM, jeg mødte. Jeg bad hende hilse alle jeg kendte.

12 kommentarer

 1. Vi befinder os i en tid, hvor man mener at have videnskabelig dokumentation for, at middelalderen ikke var så farvefjendsk endda, og det præger tilsyneladende også arbejdet i Ribe Domkirke. Der bliver noget at rette op på, hvis man om 20 finder frem til, at de hidsige farver var en fejlslutning.
  Ribe er fantastisk når man sørger for at komme lidt udenfor turistsæsonen.
  Anlagt lige i et motorvejskryds dengang havet og åerne var de næsten altid farbare veje med gode muligheder for gratis vindenergi til at flytte varer og mennesker når man blot evnede at væve, vedligeholde og anvende et sejl. Da korn blev så billigt og afdræningen så god, at man kunne transportere varer med heste over land blev byen glemt og bymidten derved delvist frelst for velmenende nedrivninger.

  Kommentar af natural2222 — 19. september 2021 @ 4:28

  • Jeg tror nu nok ikke, at man kommer til at æde den med pangfarverne igen, for når man har afprøvet materialer, som man ved fandtes dengang, og de så giver de skarpe og flotte farver, må den være god nok. Men sikker kan man velsagtens aldrig blive uden en tidsmaskine 🙂
   Vi har set Ribe en hel del gange, dengang der stadig var færge fra Esbjerg til Harwich. Nøj, hvor vi savner den forbindelse!

   Kommentar af Ellen — 20. september 2021 @ 18:00

 2. En alt i alt vellykket ekskursion som må give lyst til gentagelser. Hvis vi skal takke reformationen for noget, kunne det være, at den førte til overmaling og bevarelse af kalkmalerierne.

  Kommentar af Eric — 19. september 2021 @ 6:29

  • Ja, det kan man sige. Det var ikke ligefrem kulturhistorien, der kom i første række dengang …

   Kommentar af Ellen — 20. september 2021 @ 18:03

 3. Flotte garner og lækker mad ser det ud til

  Kommentar af Lisbeth — 20. september 2021 @ 6:53

  • Det kan du tro 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. september 2021 @ 18:03

 4. I er gode til finde spændende spisesteder og komme ud og opleve 🙂

  Kommentar af Madame — 20. september 2021 @ 7:10

  • Og vi bliver ved med at øve os i at blive bedre 😉

   Kommentar af Ellen — 20. september 2021 @ 18:04

 5. Flotte farver i dit garn, som må være utroligt blødt, når du skriver silke og yak 😉
  Det lyder vældig interessant med jeres møde med “ildsjælen”. Når du skriver Ribe Middelalderby – er det så et område lidt uden for byen (som jeg bedst kender som Vikingecenter)?

  Kommentar af conny — 20. september 2021 @ 12:13

  • De er helt utroligt bløde og vildt flotte, men kameraet kan overHOvedet ikke gengive de rigtige farver, fordi det ikke længere var dagslys, da jeg fotograferede.
   Jeg ved ikke lige, hvad der stak mig dér – selvfølgelig var det da Ribe Vikingecenter, vi var i!

   Kommentar af Ellen — 20. september 2021 @ 18:06

 6. Sådanne skønne farver, du milde, hvor kan de gøre livet smukkere! Og så har det vist været en ret lækker week-end også i andre henseender. Iberico med galiamelon, trøffelmayonnaise, rygeostecreme … oh! ❤

  Kommentar af Donald — 21. september 2021 @ 13:45

  • De kan forhåbentlig gøre mig lidt pænere 😀
   Ja, den mad lyder umanerlig lækker, ikke sandt?

   Kommentar af Ellen — 22. september 2021 @ 17:15


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.