Hos Mommer

3. august 2021

Tak til Haveselskabet

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:19
Tags: , , ,

FrøposeskabelonI dag har jeg brugt et par timer på at sidde med et arbejde, man kunne have sat et barn til – og jeg nød det! Jeg tænkte atter engang på, hvor privilegeret et liv man lever som fuldtidspensionist: Jeg lå længe og danderede den i sengen, inden jeg tog mig sammen til at stå op, lave te og riste en skive af det brød John købte i går morges, fordi min søster overnattede her. Her kom jeg sjovt nok lige til at tænke på Pensionistvisen.
Vi får ellers stort set kun bagerbrød, når englænderne er her, men det skulle de jo også have været nu …
Dagens tomathøst blev plukket (godt 1½ kilo – nu har jeg høstet lige knap 10 kilo) og derefter forberedt med henkogning for øje.
Med det sidste nummer af Haveselskabets blad var der vedlagt en skabelon til frøposer, som jeg skyndte mig at skanne, så skabelonen holder evigt, og da glassene med tomater var sat i ovnen, fandt jeg heavy weight paper frem og printede en hel masse ud på det tynde karton, som jeg klippede ud mens jeg hørte lydbog med ørerne og så en ottendedel kvartfinale med et halvt øje.
For at få pæne og lige kanter (jajaja, jeg er lidt pjattet, men det skal se ordentligt ud!), blev de ridset lidt, hvor de skulle bukkes, og derefter limet sammen, hvorefter sorteringsarbejdet kunne begynde.
Frøposer (1)

Jeg skulle have været til nørklestrik, men jeg gad ikke. Atter et pensionistprivilegium: Jeg kommer hvis jeg har lyst (hvad jeg dog oftest har), men bliver hjemme, hvis jeg har noget andet i gang, hvilket jeg altså havde i dag.
De frøposer er en smart ide, og jeg er ret glad for den foræring. Indtil nu lå frøene bare og rodede i diverse plastposer og kaffefiltre, men nu kunne der komme system i rodet.

Frøposer (2)

Jeg har et lille problem: Vores have er alt for lille til alt det, jeg samler frø af.
Der er et par steder, hvor jeg godt kunne snuppe en bid af græsplænen og anlægge et bed mere eller udvide et eksisterende, men jeg er bange for, at det vil være at skyde mig selv i foden at give mig endnu mere arbejde med haven end jeg har i forvejen. Man bliver jo ikke yngre, men jeg er fristet …
Jeg passer hus og have for naboerne, som jeg har den (gensidige) aftale med, at man plukker og fortærer, hvad der bliver modent under pasningen. Jeg havde overset en squash, som var blevet til en monstersquash, inden jeg opdagede den.

Monstersquash

Når de bliver så store, kaldes de på engelsk marrows, og til dem kan man finde masser af anvendelse på nettet. De er også store nok til, at der kan tages levedygtige frø …
I aften bliver en delmængde af den største til en squashlasagne. John er intetanende kørt afsted for at købe et par manglende ingredienser til den, men han ved endnu ikke, at det bliver kødfri dag i dag.
Det har han såmænd heller ikke noget imod – det er bare lige som når vi får fisk: Han skal helst knurre lidt, men han mener det ikke så alvorligt. Han har ændret holdning til mad gennem de mange år, vi har kendt hinanden, og hvor vegetarmad før var nærmest et skældsord, er det nu helt acceptabelt. Vores hveranden-uges HelloFresh-kasse er vegetarkassen, og han synes det er meget lækker mad, vi får gennem dem. Det synes jeg også.

10 kommentarer

 1. Det var da en genial lille pose. Jeg skanner også gode ideer, der bør gemmes!
  Pensionistlivets privilegier skal da nydes. Med det, der giver størst glæde… Eller udbytte! Det med god tid giver også (for) mange gode idéer 🙈
  Kødfrie retter, der fylder og er godt krydret.. Så behøver jeg heller ikke kød.
  Men vi er jo vokset op i en kultur, hvor kødet var hovedretten… Mon ikke det lige så stille ændrer sig? Både som trendy.. Og som klimamål..?

  Kommentar af Anne Holtegård — 3. august 2021 @ 15:36

  • En god og ikke-pladskrævende måde at gemme ting på 🙂
   Hehe, ja, vi får nok sommetider alt for mange gode ideer, men søreme da hellere det end kede sig!
   At spise mindre kød er vist allerede ved at være en godt etableret trend, hvilket er fint – vi spiser fx kun en brøkdel af den mængde oksekød, vi gjorde tidligere.

   Kommentar af Ellen — 3. august 2021 @ 19:07

 2. Fine poser du har fået der, det er godt at have styr på frøene, jeg nøjes med kaffeposerne, jeg samler ikke ret mange frø. Stort set kun valmuefrø. Sådan en squash bruger jeg til squashkage, det er godt.

  Kommentar af Lisbeth — 3. august 2021 @ 21:19

  • Du har måske så mange, at du ligefrem kan bruge dem som birkes? Det har jeg, og det gør jeg – der er jo rigtig mange i blot nogle få kapsler.
   Squashkage er rigtig godt, men jeg begrænser bagning, for vi har ikke godt af det 😉

   Kommentar af Ellen — 4. august 2021 @ 9:52

 3. Marrows – det er jo også “marv”?
  Jeg vidste ikke at man kan samle frø fra Squash! Det er derfor jeg læser hyggeblogs her og der, man får noget nyt med en gang imellem.
  Jeg har ikke samlet frø og har heller ikke lyst til at lave bede i haven. De to af de fem gange, jeg har forsøgt det, gik det helt galt, og det ene af dem, som jeg VIL bevare som bed, er lige nu “inficieret” med mark-snerle og krybende potentil, så jeg skal grave grundigt og forsøge at grave udenom de tre flotte stauder, som jeg har: rød geranium, blå geranium og gul vortemælk.

  Kommentar af Donald — 3. august 2021 @ 21:22

  • Det er rigtigt, at marrow også betyder marv, men så er det et entalsord lige som money og hair. På amerikansk engelsk bruges ordet i både en- og flertal for store squash.
   Det er noget af et arbejde at etablere et blomsterbed. Jeg kæmper endnu med et par stykker af mine, selv om vi bor her på syvende havesæson. Og snerler! Vi har SÅ mange, plus skvalderkål, så jo, det vil nok altid “gå galt”, som du siger, så det kræver et fysisk overskud, som du nok ikke helt har endnu. Men det går jo fint fremad for dig – det er så dejligt 😊

   Kommentar af Ellen — 4. august 2021 @ 10:05

 4. Imponerende monster!
  Og ja, det er dejligt at være fuldtidspensionist. Man kan sågar gå i frø, hvis det er det, man vil.

  Kommentar af Eric — 4. august 2021 @ 12:22

  • Det kan man, men det ville da være en anelse kedeligt 😉

   Kommentar af Ellen — 4. august 2021 @ 15:35

 5. Jeg har også lavet en stak frøposer, de er nemlig geniale 👍🏻
  De kæmpestore squash blev jeg ret træt af i de fem år vi boede i kollektiv og ingen penge havde. Alle sensomre levede vi af (alt for) store fyldte squash til aftensmad. Der blev bagt squashkager, syltet squash på mange måder og oceaner af revet squash blev drænet og pakket i fryseren, så vi havde et godt vinterforråd til at fylde i gryde- og farsretter.
  Nu holder jeg mig til normalstørrelsen, som f.eks. smager pragtfuldt grillede eller hårdtstegte på panden med gremolata eller parmesanost og god olivenolie.

  Kommentar af fiberfryd — 5. august 2021 @ 9:01

  • Jeg tænkte på dig, da jeg fik dem – at det lige måtte være noget for dig 🙂
   Puha – det kan man da kalde ensformig kost! Det kan egentlig undre mig, at du overhovedet er i stand til at spise squash i dag, men jeg er da ganske enig i, at det er en skøn spise, som har mange anvendelsesmuligheder.

   Kommentar af Ellen — 6. august 2021 @ 15:34


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.