Hos Mommer

10. juli 2021

En science fiction novelle?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:31
Tags: ,

Jeg sidder inde i min stue og, via telefonens Google Map, lægger en ruteplan for vores næste tur. Den er måske på én dag, måske er det en hel ferie. Det er koldt udenfor, så jeg fortæller bilen, også via telefonen, at den lige skal varme den op til 20°, inden jeg kommer lige om lidt.
Uden at tage nøglerne op af tasken eller lommen tager jeg i bilens håndtag og åbner den dør, der var låst, indtil nøgleindehaveren tager fat i håndtaget. Jeg trykker på startknappen og alle systemerne aktiveres. Nu fortæller jeg hvor vi skal hen, og bilen genkender ruten fra telefonen, hvorfor den for en sikkerheds skyld spørger mig, om det er a destination. Jeg svarer ja, og vi sætter i gang. Ude på vejen sørger bilen selv for, at vi holder os lige midt imellem de hvide kantstriber og midterstriben – dog først når vi er oppe på mere end 60 km/t, så i byområder og på vores 2÷1-vej er den funktion sat ud af kraft. Den kan også læse hastighedsskilte, så jeg ikke kommer til at køre for stærkt. Bortset fra, at jeg har sat en tolerance på +5 km ind, når hastighedsbegrænsningen er >80 km/t. Ved 50 km/t har vi givet den 0-tolerance.
Kommer jeg for tæt på andre, bremser bilen selv op, hvis jeg reagerer for langsomt.

Hov – nu begynder det at regne. Det bliver værre, så jeg sætter systemet til “Regn”. Der er også funktioner til “Sne”, “Isglat” og “Sport” – plus selvfølgelig den, jeg bruger mest, som hedder “Normal”. Her ved “Regn” sørger bilen selv for, at jeg ikke kommer i fare pga. fx aquaplaning.

Bilen kan i praksis køre helt uden min medvirken til destinationen, men hvis jeg bliver for kæphøj og slipper rattet, bare fordi jeg kan, kommer der omgående et lille bip og en besked på instrumentbrættet: HOLD HÆNDERNE PÅ RATTET. Selv om bilen i princippet har overtaget kontrollen, må jeg på intet tidspunkt være uopmærksom – det er mig og alene mig, der har det juridiske ansvar, hvis der skulle ske noget. Den bipper også af mig og fortæller, hvis “Træthed er registreret. Hold en pause”.

Nu kommer vi til en lille by, hvor jeg har et ærinde. Jeg ser en ledig plads mellem to biler og trykker derfor på “P” og blinker til højre. Jeg sætter den lille, drejelige gearskive i “Neutral” og slipper rattet, mens jeg holder “P”-knappen nede. Bilen kører bilen langsomt frem til lige foran den ledige bås, begynder at bakke, og få sekunder efter har bilen parallelparkeret for mig, meget elegantere end jeg selv kunne have gjort (dvs. ad én gang!), men uden jeg har rørt rattet.

For fem-syv år siden kom jeg med følgende påstand:
– Om ikke så mange år kan jeg sætte mig ind i min bil, sige Hej Bil, jeg vil gerne køres over til Charlotte i England, og så skal jeg ikke tænke meget mere over det, før jeg kan give hende et knus.
– Det er ren science fiction, sagde John – sådan bliver det ikke i vores tid!

Den nye Kuga

Men det blev i hans tid. Næsten da. Der mangler lige det med, at jeg kan slippe rattet og strikke eller blunde, mens bilen transporterer mig til min valgte destination.
Det er noget juridisk, som man vist ikke rigtig kan blive enige om.
Dette er vores nye bil. Den kan alt det, jeg skrev og meget mere til. Det er en plug in-hybrid, så man kan køre både på el og på benzin. Vi har kørt et par hundrede kilometer, men har endnu ikke brugt en dråbe benzin. Vi kan ‘gemme’ el’tanken’, bruge benzin på motorvejen og så slå over på el, når vi kører i byer. Det er smart, at man selv kan bestemme, for der er ikke meget fidus i at have brugt al strømmen på vej til en storby og så være tvunget til at bruge benzin dér.
Det er mest Johns nye bil. Men også lidt min …
Det er ikke science fiction, det er fagre nye – og meget virkelige – verden.

24 kommentarer

 1. Uh, den bliver I glade for. Vi var ude at køre med min bror i hans Kuga sidste sommer, og så var jeg pludselig klar til at skifte bil og fik hurtigt Ib overtalt til, at det var sådan en, vi skulle have. Det bliver en ren sport at se, hvor megen strøm man kan regenerere. I har vel hentet appen?
  Hvor længe måtte I vente på levering af bilen? Vi ventede fra midt i september til 30. december. Mange har måttet vente meget længere.

  Kommentar af tingats — 10. juli 2021 @ 18:54

  • Hvor sjovt, at I også faldt for Kugaen ved første kørsel i den 🙂 – men jeg forstår det godt, for det er en SKØN bil!
   Yes, vi har hentet appen.
   Vi skulle have ventet tre måneder; nemlig til midt-september, men forhandleren fandt en til os i Holbæk, som var modellen større, men model 2020 i stedet for 2021. Den kunne vi få med det samme, og det viste sig faktisk, at 2020-modellen er bedre end 2021’eren, fordi man af sparehensyn har fjernet nogle ting, som jeg ikke forstår, at man gjorde!

   Kommentar af Ellen — 10. juli 2021 @ 19:59

 2. Ja men tillykke med den nye bil, jeg nøjes med min lille suzuki, den er godt til os, men vi kører heller ikke så meget. I morgen finder den dog til Fyn med min eller min søns hjælp.

  Kommentar af Lisbeth — 10. juli 2021 @ 21:09

  • Jeg ville heller ikke undvære min lille Skoda Citigo til småturene, men med vores kørselsbehov (bilferier og øvrige ture til England, samt behov for automatgear pga. Johns dårlige knæ) er det et must, at han har en rigtig god bil.

   Kommentar af Ellen — 11. juli 2021 @ 9:38

 3. Tillykke med den nye bil. Den ser fin ud 🙂

  Kommentar af Betty — 10. juli 2021 @ 22:54

  • Tak – det er en dejlig bil 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. juli 2021 @ 9:38

 4. Utroligt, tillykke med den! Kan den også forstå vendelbomål?

  Kommentar af Eric — 11. juli 2021 @ 8:00

  • Tak. Mon dog ikke? Den bil kan stort set alt, men jeg har ikke rigtig mulighed for at prøve det med vendelbomålet af. John kom dog grinende ind i går og sagde, at den var høflig, fordi den på et tidspunkt havde reageret med “Jeg forstår ikke hvad du siger.” 🤣

   Kommentar af Ellen — 11. juli 2021 @ 9:42

 5. Hjerteligt tillykke med den nye bil. Det bliver da bare endnu bedre at tage på tur nu!
  Og så er det et ret morsomt sammenfald… at jeg også lige har fået ny bil, Toyota Yaris. Og har haft den samme oplevelse af science fiction; den kan jo køre uden at jeg skal gøre noget.. næsten da…
  Det var vildt underligt at mærke vejbane korrektion i rattet. Jeg synes , jeg skulle ligge længere ude til højre på vejen! Og afstands tilpasning, der tog farten af bilen….
  Og mobil tilkoblet, så google kan vise vej på skærmen.. og den kan minsandten også læse en sms op! Det skal jeg altså have fjernet; jeg læser ikke mails eller beskeder, når jeg kører. Jeg skal i det hele taget have fundet et funktionelt niveau i alt det nye … 🧐
  Fagre nye verden? Jeg er i hvert fald glad for min bil!
  Rigtig god fornøjelse og køreglæde med jeres nye bil 💖

  Kommentar af Anne Holtegård — 11. juli 2021 @ 9:52

  • Tak og tak, i lige måde, Anne. Det er bare fedt med sådan en selvtænkende bil – det er ikke svært at vænne sig til 🙂
   Vi har også tilkoblet telefonerne, så vi kan tale håndfrit, men læse noget gør vi altså heller ikke – og vil heller ikke have læst sms’er op.

   Kommentar af Ellen — 11. juli 2021 @ 14:19

 6. Tillykke med jeres nye bil, Lad os håbe I snart må rejse til England i den skønne bil.

  Kommentar af Lene — 12. juli 2021 @ 6:58

  • Tak. Det sker nok ikke før til jul, men hvis alt går vel, kommer de her d. 29.7. 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. juli 2021 @ 7:08

 7. Tillykke med vidunderet. Den er både flot og ‘intelligent’ – hvad mere kan man ønske sig? Vi glæder os til vores ankommer.

  Kommentar af fiberfryd — 12. juli 2021 @ 8:32

  • Tak – I kan roligt glæde jer 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. juli 2021 @ 17:16

 8. Flot bil og flot farve. Hos os holder “vi” os til grå eller sort. Vi ser i øjeblikket på ren elbil – og selvom jeg blev spurgt om farve, valgte jeg, klog af skade, at sige, “Det klarer du”. Jeg er én gang blevet underkendt (og det var bare metallic blå), så jeg vælger den passive løsning.
  Vores Mazda 6 er ikke voldsomt gammel og kan en hel del af “det frække”; men da jeg mest kører i min elskede Honda Jazz, har jeg aldrig sat mig ordentlig ind i mulighederne i Mazdaen. Jeg nyder automatgearet, og det må være det.
  I må nyde jeres ture 🙂

  Kommentar af conny — 12. juli 2021 @ 10:47

  • Det var John, der var mest begejstret for den røde farve!
   Bilen før denne kunne også meget af det, så nogle af egenskaberne kendte vi godt; de bliver bare hele tiden mere udviklede. Jeg kan, lige som dig, også bedst lide at køre i min lille Skoda Citigo og lader John om alt det frække, som du kalder det 🙂 – når vi kører sammen, vil jeg helst transporteres, og han vil helst transportere.

   Kommentar af Ellen — 12. juli 2021 @ 17:25

 9. Tillykke med den. Den ser fin ud. Min mand syntes han fortjente en Tesla da han blev overlæge. Det er fint med mig, men jeg er i samme ombæring blevet klar over hvor glad jeg er for at køre i en gammel “spand” hvor jeg kan sætte mig ind i ridebukser og med mudder på støvlerne. Det varer dog ikke ved, for min Citroën er fra 2007, og inden længe giver den nok endegyldigt op. Så bliver det også strøm for mig, for det spiller ret godt sammen med den rabat på strømregningen som vi får pga jordvarmen.

  Kommentar af lauranga — 12. juli 2021 @ 18:08

  • Tak. Jeg forstår din mand, men jeg forstår også dig, for jeg har det lidt på samme måde, selv om jeg ikke har hest, men jeg kan bedst lide små biler, når jeg sidder bag rattet.
   En elbil – eller måske hybrid – passer fint, hvis man normalt ikke har behov for at køre langt, og elselskaberne vil så gerne støtte den grønne omstilling, så med de nedsatte afgifter til staten er det lige nu ren win for os bilister.

   Kommentar af Ellen — 12. juli 2021 @ 20:44

 10. Tillykke med vidunderet. Hvis det ikke lige var, fordi jeg under ingen omstændigheder skal have så stor en bil, ville jeg blive misundelig.
  Jeg har lige set en tysk krimi – måske Tatort – hvor emnet var robotbiler eller i hvert fald biler, der kan alt muligt. Blandt andet måle puls og promille og meget mere på føreren. Mon jeres kan det? I hvert fald mener jeg, det er lige om hjørnet, hvis det ikke allerede er muligt. Intrigen var selvfølgelig, at en anden ondsindet overtog bilens computer og dermed slog føreren ihjel. Bare til advarsel 🙂

  Kommentar af Kirsten — 14. juli 2021 @ 9:46

  • Den ER stor, og jeg er også til mindre biler, når jeg sidder bag rattet, men den er god til John.
   Vi blev spurgt, om vi ville medkøbe et smartwatch, som passer til bilen, men det valgte vi fra.
   Og så skal vi nok passe på ikke at blive hacket 😁

   Kommentar af Ellen — 14. juli 2021 @ 17:42

 11. Jeg har været passager i sådan en hybrid for nu ca.7 år siden. Opreklameringen blev heldigvis reduceret til fornufts-appellerende argumenter, da bilerne begyndte at komme i handelen. Det er ikke kun jura at man ikke kan slippe rattet og strikke.

  Men hvor er den fin den bil og selvfølgelig er det Johns (og din i parentes ☻).

  Det er sjovt at han sagde “aldrig i min tid” og nu har købt sådan et mirakel! Tillykke! ❤

  For tiden er der lidt polemik her om Vejby Strandvejs beskaffenhed, to biler kan ikke krydse hinanden uden at trække ud til siden og der er store huller langs siderne. Der kører en gul bus (Movia eller HT-agtig, det er trods alt kommuner og regioner som har ansvaret for offentlig transport). Men det ville en moderne bil med mange sensorer også kunne klare (dog nok ikke endnu i dag, især ikke hvis der er vand i hullet). Hvor går grænsen så mellem at bruge ressourcerne på købe-biler og på den anden side bedre veje – vi skal have begge dele for at det fungerer rigtigt.

  Det bedste ved hybrid er så vidt jeg kan bedømme at man ikke laver de kæmpestore batterier der fylder hele bundrammen og hvor produktionen bruger en masse sjældne ressourcer, men at man begrænser størrelsen af batteri og til gengæld kan bruge benzin, som du siger, når det passer sig.

  Kommentar af Donald — 14. juli 2021 @ 15:42

  • De lærde strides om, hvorvidt vores er grøn eller ej – EU siger, at den ikke er. Kører man mindst 75 % på el, er den grøn, og det mener ‘man’ ikke, at folk vil gøre, men at mange vil ‘glemme’ at lade batteriet op og kun bruge benzin. Det er da rigtigt, at så er den ikke grøn, men jeg kan bare ikke se formålet med at købe en plug in-hybrid, hvis man kun vil køre fossilt.
   Infrastrukturen er der ikke endnu til førerløse biler, men det skal nok komme.

   Kommentar af Ellen — 14. juli 2021 @ 17:48

   • Det var dog mærkeligt at EU er så strikt-grøn, det må jeg undersøge, måske ved de noget, som vi andre ikke ved?

    Anyway tillykke med den dejlige bil!

    Infrastrukturen vil ikke blive ensartet foreløbig – men mon ikke man vil kunne gøre som min kollega sagde: “Når man kommer ind på Motorvej-XXX slår man auto-pilot til og så kører den til den nummerede udkørsel.” ???

    Kommentar af Donald — 14. juli 2021 @ 18:16

    • Tak 🙂 Jeg tror bare, at EU kører med nogle andre definitioner end DK i første omgang valgte.
     Infrastrukturen varer det nok længe med, især hvis man vil køre til England, som jo er mit store ønske, men vi må se – udviklingen går trods alt hurtigt.

     Kommentar af Ellen — 14. juli 2021 @ 21:29


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.