Hos Mommer

8. juli 2021

Nu går jeg hele vejen …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:58
Tags: ,

AgurkesylteeksperimentI mine bestræbelser på at få udnyttet alle agurkerne på varierende vis, har der måttet nytænkes lidt. Vi kan jo ikke leve af agurkesalat, uanset hvor godt det smager. Jeg ville i hvert fald blive træt af det på et tidspunkt. Jeg kender nogle få, der kan spise det samme dag ud og dag ind uden det generer dem; fx kender jeg en, der ikke kunne drømme om at spise anden marmelade end jordbær. I nu 60 år! Hver morgen! Jeg ville have været død for længst af ren og skær jordbærlede.
Det skulle nødig ske med det lækre agurkesalat. Variation må der til.
Jeg skrev forleden om den asiatiske agurkesalat. Nu har jeg prøvet en anden opskrift efter samme princip, men som bevirkede, at jeg blev inspireret til at undersøge syltekrydderier lidt nærmere. Den er som sagt ikke meget anderledes end den første, som i øvrigt er godkendt, også fra Johns side. De smager lidt skarpere end almindelig agurkesalat, hvilket da også li’som var meningen med det hele, men de har en rigtig god smag og vil være fine til det, man normalt bruger syltede agurker til.
Vi kender de almindelige syltekrydderier, som man kan købe, hvis man har lyst til og mod på at sylte drueagurker eller asier. Søger man på ‘hjemmelavede syltekrydderier’, kommer der ikke noget brugbart op, men søger man på ‘homemade pickling spice’, bliver det straks mere interessant.
Tørsleff vil sikkert gerne have monopol på det i Danmark, men de kan godt tro om, kan de. Arla er dog enig med mig: “Sylter man meget, er de færdige krydderiblandinger en dyr løsning i forhold til at købe krydderierne hver for sig og så krydre efter smag og behag”.
Nu har jeg en portion hjemmelavet syltekrydderi, der rækker langt ind i næste sæson. Tror jeg …
Jeg blev helt elektrisk efter at have set et par forskellige opskrifter, som jeg samlede til én og gengiver her, i lettere modificeret form, under billederne – jeg har undladt stjerneanis og revet muskatnød, men til gengæld tilføjet et par andre elementer. Ser det ikke bare indbydende ud?

Hjemmelavet syltekrydderi (1)Hjemmelavet syltekrydderi (4)

I glasset er der 1 spsk af hver af følgende: Hel allehånde (endelig ikke stødt; det bliver for bittert), gule sennepsfrø (jeg tog to skefulde), sorte sennepsfrø, korianderfrø, hele nelliker, tørret, knust ingefær, dildfrø, fennikelfrø, sorte, grønne, røde og hvide peberkorn, 2 smuldrede laurbærblade, 1 kanelstang (klippet itu med en rosensaks), og endelig lidt knust, tørret chili – så meget som man tør. Jeg turde tage to af den lidt mildere slags til den dobbelte portion, jeg miksede.
Det kan da kun blive til velsmagende agurker – eller hvad man nu ellers kunne have lyst til at sylte.
Jeg tror jeg slår mig ned som syltekrydderifabrikant … Tørsleffs er jo vand ved siden af disse lækkerier.
Det blev dog alligevel halvdyrt for denne pilotproduktion. For det første måtte vi til Nyord ved Møn for at forny forsyningen af sorte og gule sennepsfrø (men det er en dejlig tur!), og for det andet måtte jeg ind på Hedebogaard.dk for at købe 50 gram af mange af de øvrige ingredienser. Men nu har jeg dem alle, og der er til flere produktioner.

Og lad nu venligst være med at fortælle mig, at jeg er flittig, tak.
Al min tid er min egen, og der går altså ikke ret meget af den til sylteriet. Jeg elsker det og jeg elsker min have og mit drivhus, så det er ren fornøjelse for mig alt sammen. Vi har bare ikke alle de samme interesser, men det ville da også være trist, hvis vi havde.

20 kommentarer

 1. Jo, det ser virkelig indbydende ud! Hvor er det flot, at du laver hjemmelavet syltekrydderi. Det rækker min energi ikke til – men jeg er sikker på, at dine agurker bliver meget velsmagende 🙂

  Kommentar af Madame — 8. juli 2021 @ 18:29

  • Så rækker din energi til gengæld til noget, min ikke rækker til – sådan er vi jo så forskellige 😉

   Kommentar af Ellen — 8. juli 2021 @ 19:20

 2. Ja sådan er vi forskellige, heldigvis. Og vi bestemmer lige nøjagtig selv, hvad vi har lyst til. Jeg er en af de kedelige, men det har du nok gættet. Heldigvis har jeg det fint med det 🙂

  Kommentar af Lisbeth — 8. juli 2021 @ 18:57

  • Det gør vi, og gudskelov for det – tænk hvis vi skulle ensrettes! Det ville da være rædsomt 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. juli 2021 @ 19:21

 3. Rigtig fint initiativ. Tilbage til råvarerne.
  Det er lidt ligesom historie. Det gælder om at komme tættest muligt på kilden.

  Kommentar af natural2222 — 8. juli 2021 @ 21:46

  • Hehe, ja, det kan man sige 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. juli 2021 @ 8:42

   • Jeg sidder og genlæser dit indlæg med baggrund i, at vi her i huset også forfalder til færdigpakningerne ved syltning.
    Dild og gul sennep er to sylteingredienser som vi selv dyrkede i min barndoms urtehave, og for dilds vedkommende har vi jævnligt haft arten selv. De er smukke planter og lette at avle. Det største problem er spildfrøene årene efter, men det gør et hakkejern meget ved. Tørret chili er også ret let at lave, og så er der blot lidt af de mere eksotiske arter tilbage til indkøb.
    Nu er det skrevet på næste års urteliste, så får vi at se om det bliver til virkelighed.
    Tak for inspirationen.

    Kommentar af natural2222 — 10. juli 2021 @ 6:55

    • Det er kun dejligt, hvis jeg kan ‘lære’ dig bare en lille smule som gengæld for alt det, jeg lærer af dig 🙂
     Jeg havde aldrig fået tanken om at lave min egen syltekrydderiblanding, hvis ikke der i den engelske opskrift på pickled cucumber, asian style havde været nævnt, at en hjemmelavet blanding er bedst.

     Kommentar af Ellen — 10. juli 2021 @ 8:41

 4. Det var da en god ide! Desværre får vi aldrig spist syltede agurker eller andre syltesager – bortset fra det søde syltetøj og marmelade, som husherren spiser langt størstedelen af.
  Der sker vist ting og sager med wordpress. Nu får jeg en nyhedsmail fra dig, når du skriver et blogindlæg (det indeholder endda en reklame) 🤔 Det har jeg ikke oplevet før?

  Kommentar af fiberfryd — 8. juli 2021 @ 23:41

  • Hvis ikke I spiser det, ville det da også være fjollet at lave 🙂
   Se mit svar på din næste kommentar ang. den nye ‘hændelse’.

   Kommentar af Ellen — 9. juli 2021 @ 8:44

 5. Bare så du kan se, det nyhedsbrev, du er begyndt at udgive … Måske med overlæg? Jeg er jo ikke den store ‘kommentør’ 😉

  Knus fra Ditte

  tor. 8. jul. 2021 kl. 14.58 skrev Hos Mommer :

  > Ellen posted: “I mine bestræbelser på at få udnyttet alle agurkerne på > varierende vis, har der måttet nytænkes lidt. Vi kan jo ikke leve af > agurkesalat, uanset hvor godt det smager. Jeg ville i hvert fald blive træt > af det på et tidspunkt. Jeg kender nogle få, der kan s” >

  Kommentar af fiberfryd — 9. juli 2021 @ 7:30

  • Jeg er ret sikker på, at ‘nogen’ (= dig selv 😜) er kommet til at sætte et flueben lige nedeunder til venstre for kommentarfeltet, du skriver i. Her er der to muligheder; enten for at få en mail ved nye kommentarer eller få en mail ved nyt indlæg. Jeg fik faktisk i går en mail om, at “Fiberfryd is now following your blog.” Det undrede mig en anelse, at du havde valgt at få en mail hver gang jeg poster et indlæg. WordPress (eller mig selv for den sags skyld) bestemmer trods alt ikke, at du skal følge min blog, selv om jeg må medgive, at WP sommetider lever sit eget liv 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. juli 2021 @ 8:53

   • Tak, Ellen – en fejl fyrre altså 😝 Et nyhedsbrev har jeg ikke brug for, for at følge med ☺️

    Kommentar af fiberfryd — 10. juli 2021 @ 8:41

    • Jeg regnede også med, at det måtte være en smutter 😜

     Kommentar af Ellen — 10. juli 2021 @ 8:44

 6. Jeg er ked af det, men altså: Du _er_ jo flittig! Men selvfølgelig har du ret. Når man følger sin passion, føles det langt mindre som arbejde, end det ellers ville.
  Nogle spændende varianter af agurkesalat, I får i den kommende sæson.

  Kommentar af Henny Stewart — 10. juli 2021 @ 11:28

  • Jeg betragter det i hvert fald ikke som arbejde, bare hygge 🙂
   Arbejde, det er sådan noget som at gøre rent. Det kunne jeg virkelig godt undvære, men jeg er for nærig til at betale mig fra det, fordi jeg ikke kan påstå, at jeg ikke har tid.

   Kommentar af Ellen — 10. juli 2021 @ 12:43

 7. Ja, man kan hurtig købe sig fattig, når man kaster sig over en ny opskrift, hvor man skal have en lille smule af en masse ting, man ikke har. Forhåbentlig smager det så godt, at du får nyindkøbene brugt.
  Jeg kastede mig over en opskrift på rødkål, hvor der skulle bruges æbleeddike og lidt forskellige krydderier. Men det kom ikke til at smage specielt godt, så nu ved jeg ikke, hvad jeg skal bruge æbleeddiken til.

  Kommentar af tingats — 10. juli 2021 @ 18:44

  • Jeg skal nok få det alt sammen brugt.
   Har du mynte? Hvis du koger mynte med æbleeddike og tilsætter geleringsmiddel, så bliver det til en rigtig god myntegele, som jo er god til lammekød (du kan sagtens google opskrifter på det). Det smager også godt i olie/eddikedressinger. Et par spiseskefulde, når man hårdtsteger spidskål på panden, gør underværker for smagen … der er masser at bruge æbleeddike til, da det er ret ‘parallelt’ med almindelig hvidvinseddike 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juli 2021 @ 19:55

   • Tak for tippet med mynten. Det må jeg prøve. Jeg har en fin marokkansk mynte, der mest står og dufter i haven. Stegt spidskål kender jeg ikke. Måske det også skulle prøves.
    Jeg er meget traditionel og vanemæssig i min hjemlige madlavning. I næste uge skaI vi nok komme til at smage mærkelige ting. Havlitten får jeg så alligevel ikke at se, kan jeg udlede af din tidligere kommentar. Det havde jeg jo egentlig også godt læst – at det var ualmindeligt, at I så den så sent – men lige glemt igen.

    Det er Tanja, der gerne vil til Christiansø – “- hvis det ikke gynger for meget ….” og det kan man jo ikke lige vide. Jeg syntes også, at 750 kr. for os tre var ret dyrt – og hvis det så regner hele tiden derovre – så jeg havde ikke rigtig fået gjort noget ved at bestille billetter. Da jeg så gik i gang på nettet forleden, var alt naturligvis udsolgt. Dvs. vi kunne komme derover, men der var ikke plads hjem.
    Så ærgrede jeg mig jo alligevel – også da jeg så så, at billetterne nu er gratis pga. sommerpakken. Så jeg ringede over på kontoret og spurgte, om udsolgt på nettet betød helt udsolgt. Det grinede han lidt af, ham bornholmeren, men spurgte så, hvor mange vi var. Han havde to billettet til en aftentur, ” – men så fikser jeg lige den tredje …” Det var jeg da glad for. Men forhåbentlig fikser han ikke flere billetter, for så bliver båden da overfyldt og ulovlig.

    Det er lidt skørt, at sommerpakken gælder sejlturen til Christiansø, for der skulle da nok komme rigeligt med turister i forvejen. Men det er åbenbart ikke muligt at differentiere mellem sejlruterne.

    Så misser vi desværre den store fiskebuffet på hotellet, for den har de kun onsdag og torsdag, og torsdag er vi så på Christiansø, og onsdag er vi på Kadeau.

    Jeg har held med at henvende mig direkte. På Kadeau var alt også booket de dage, vi havde mulighed for at tage derhen. Men så ringede jeg og spurgte, om vi kunne komme på en venteliste, og så fandt de alligevel tre pladser til os. Det var heldigt, for jeg tror, det er Kadeau Bornholm, der er grunden til, at Tanja gerne vil derover.

    Kommentar af tingats — 11. juli 2021 @ 6:44

    • Stegt spidskål er en delikatesse hos os; det skal bare hårdtsteges så meget, at det er lige før det branker – men selvfølgelig også kun lige før – og husk det med et par spsk æbleeddike i til sidst 😉
     Båden til Christiansø vipper vist altid, men okay: mere eller mindre.
     Man skal åbenbart være i virkelig god tid mht. transport på og til/fra Bornholm. Vi har nu to gange haft lyst til en lille smuttur derover og så oplevet, at vi sagtens kan finde overnatninger af enhver art, men vi kan ikke komme dertil! Det var endda et pænt stykke uden for højsæsonen. Det må da være et problem for turistindustrien?
     Min erfaring er, at ingen online bookingsystemer får rådighed over samtlige billetter, så min første handling er altid direkte kontakt, hvis et system melder udsolgt – men der er naturligvis også en grænse der.
     Jeg er i det hele taget imod de gratis færger. De koster næsten ingenting (hvorfor er det så vigtigt at spare 40 kroner?), hvis man ikke har bilen med, og det giver bare de fastboende problemer.
     Det med “næsten ingenting” gælder så ikke lige færgen til Christiansø, kan jeg godt se, men indtægten går vel til at holde øen vedlige, så at sige, så det går til et godt formål.

     Det er lidt pudsigt, at du er så glad for den til tider endog meget ‘alternative’ mad på restauranter som Kadeau, hvis du er “meget traditionel og vanemæssig” i dit eget køkken. Jeg ville tro, at du så, som mig, ville have lyst til at eksperimentere. Hvis man søger på engelsk, kommer der virkelig mange spændende ting op, som ikke nødvendigvis har med engelske traditioner og Fish’n Chips at gøre, men fordi alverdens køkkenskrivere holder sig til det engelske sprog.

     Kommentar af Ellen — 11. juli 2021 @ 9:35


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.