Hos Mommer

3. juli 2021

Man starter som LILLLLE …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:36
Tags: , ,

Jeg smed sidste år min enormt tunge kaktus ud. Det var noget af et projekt at få gjort det, og det er ikke for sarte sjæle, for det var noget med en skarp kniv. Den var fuldstændig uhåndterbar og vejede alt for mange kilo, så der var ikke andet at gøre, selv om den en gang imellem berigede os med sine smukke blomster.
Jeg satte to af dens små børn i jord, og de fik hurtigt fat og begyndte at gro.
Allerede nu, mens de stadig må betragtes som teenagere, har de sat knopper, og den første blomstrede i går.
I starten er det bare en næsten usynlig, behåret udvækst på tornepuderne, men efter nogle dage går det op for os, hvad der er gang i.
Langsomt, men sikkert, begynder ‘vorten’ at vokse, og en dag sker det: Den springer ud, men man skal være hjemme, for blomsten holder ikke engang et døgn.

Kaktus 1Kaktus 2

Kaktusblomst (17)

I drivhuset er alt ligeledes startet som småt, men det er intet af det mere. Tværtimod. John tør ikke gå derind. Ikke fordi han er bange for Jungledyret Hugo, selv om han hårdnakket påstår, at det er derinde et eller andet sted i vildnisset, men fordi han ikke mener, at han kan bevæge sig rundt uden at knække et eller andet. Det er sandelig heller ikke nemt, men jeg ved hvornår og hvordan jeg skal sno mig …
Agurk nummer 28, 29 og 30 er høstet i dag. Der er foræret væk, der er lavet tzatziki i rå mængder (det er heldigvis svært at blive træt af at spise), der er lavet gammeldags dansk agurkesalat til vinteren og der er lavet ‘asiatiske agurker’ med Kaffir limeblade, skiver af ingefær, hakket rødløg, sennepskorn og chili i lagen. Og sukker, selvfølgelig. Man er jo nødt til at finde på noget nyt, men jeg kan ikke sige, om det er en succes før om en uges tid, da det skal trække i 14 dage.
Indbydende ser det dog ud.

Asiatiske agurker

Citronagurk

Jeg har satset på, at det smager godt og har foreløbig lavet to batch. De fire glas er fremstillet ens, men de to til venstre er en uge ældre. Rødløgene farver lagen rødlig, efterhånden som de selv bliver blege, så den friske, grønne farve forsvinder desværre ret hurtigt.
Ved en fejltagelse fik jeg i foråret købt en citronagurk. Sådan en havde jeg ikke hørt om før, men den fik naturligvis en chance, nu hvor den var kommet i hus.
Agurkerne bliver citronstore og dittogule, men de smager ikke af citron.
De får nogle små torne på skallen, som man godt nok kan tørre af med en klud, men skallen er tyk og ubehageligt hård, så agurken skal skrælles.
Når man så har gjort det og skærer den over, ser man, at den består af 80 % kernemateriale med et alt for smalt stykke egentlig agurk. Som ikke smager af særlig meget …
Man kan måske fornemme, at den ikke bliver købt fremover til Ellens drivhus?
Dens allersidste chance får den, hvis den kan bruges til at sylte på samme måde som asier, hvilket nu er afprøvet med et lille glas.
Det skal også trække i et stykke tid, og hvis det ikke smager godt, så ryger hele planten ud.
Medmindre en eller anden vil overtage den – den har sat mange, mange agurker af, men hvad hjælper det, når vi ikke gider spise dem?
Den eneste fordel er den flotte farve, men den alene frelser ikke plantens liv!

26 kommentarer

 1. Sikken frodighed og flid.

  Kommentar af Eric — 3. juli 2021 @ 14:48

  • Det tager ingen tid at lave, og jeg har oven i købet masser af den 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2021 @ 14:50

 2. Sikke et imponerende forråd du har lavet – hvor ser det lækkert ud.
  Ja, kaktus kan virkelig blive for store. Din kaktusblomst er utrolig smuk.
  Jeg har haft en enormt stor og uhåndterlig novemberkaktus, som i mange år kom på sommerferie i haven. Men for et par år siden glemte jeg at tage den ind inden frosten. Nu har jeg kun en lille aflægger af den 🙂

  Kommentar af Madame — 3. juli 2021 @ 16:42

  • Jeg glæder mig bare så meget, til jeg kan gå i gang med alle tomaterne 🙂
   Sommetider ville man bare ønske, at man havde et hus med meget store rum, ikke sandt? Det er både godt og skidt at have så grønne fingre, som du åbenbart også har, at stueplanterne på et tidspunkt bedre passer ind i en botanisk have.

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2021 @ 18:01

 3. Der er opskrifter på How to use lemon cucumbers.Somme tider er google min ven.
  Der er opskrifter på How to use lemon cucumbers.
  Der er opskrifter på How to use lemon cucumbers. Somme tider er google min ven!

  Kommentar af Elsebeth — 3. juli 2021 @ 18:00

  • Google er bestemt vores ven, men du behøver da ikke at sige det til mig tre gange 😉
   Nu vil jeg gå ind og finde noget om mine citronagurker – tak for tip. Jeg har nok bare været så skuffet over smagen, at jeg ikke har tænkt på at vende tankerne mod den store, udenlandske agurkeverden.

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2021 @ 18:04

 4. Det var ikke meningen, men når jeg trykkede på enter, forsvandt teksten. Det er blevet meget svært at skrive i kommentarfeltet – teksten bliver ikke tydelig.

  Kommentar af Elsebeth — 3. juli 2021 @ 18:03

  • Hvor irriterende! Jeg har selv haft problemet, hvis jeg kommenterede fra min iPad, men jeg troede egentlig, at WordPress havde fået løst det fjollede problem.
   Undskyld min sarkasme i din første kommentar – jeg havde glemt den lille kommentarboks.

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2021 @ 18:06

 5. Uhm – agurkesalat. Jeg tror, jeg skal have lavet noget, selv om det bliver med købeagurker.
  For mange år opgav jeg at have køkkenhave, fordi jeg aldrig fik brugt afgrøderne, men det er tydeligvis ikke dit problem. Jeg er imponeret!
  Vi har dog en del krydderurter, og det er da vist tid til at få høstet der også.

  Kommentar af Kirsten — 3. juli 2021 @ 18:14

  • Gammeldags agurkesalat er da også bare noget af det bedste! Vi skal have det med kylling og nye kartofler i aften.
   Jeg må konstatere, at jeg virkelig har forandret mig efter at være gået på pension, for jeg har haft det lige som dig med køkkenhave. Nu, hvor jeg har oceaner af tid, er det blevet noget helt andet og meget sjovere.
   Friske krydderurter kan man heller ikke få for mange af. Har du en tørremaskine til dem? Jeg har aldrig fortrudt, at jeg købte en, fordi jeg med sådan en er selvforsynende året rundt. Den er også god til de svampe, jeg sommetider er heldig at finde.

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2021 @ 18:19

   • Nej, jeg ejer ikke en tørremaskine. Så store mængder har jeg altså heller ikke, og sædvanligvis laver vi ikke så meget mad. Jeg regner bare med at lave kryddersmør og fryse det.

    Kommentar af Kirsten — 4. juli 2021 @ 11:41

    • God ide med kryddersmør!

     Kommentar af Ellen — 4. juli 2021 @ 13:56

 6. Kaktus er ikke lige mig, selvom det er en flot blomst, den stikker for meget, så hellere rosentorne 🙂 I har da godt nok succes i drivhuset.

  Kommentar af Lisbeth — 3. juli 2021 @ 18:41

  • Kaktus er oftest også tudegrimme 99 % af tiden, men de kompenserer en smule ved at levere nogle helt fantastiske blomster.
   Der er gang i drivhusfrodigheden!

   Kommentar af Ellen — 3. juli 2021 @ 19:29

 7. Ofte er disse special-varianter, som nu citronagurken, ikke af samme brugskvalitet som de traditionelle former og farver.
  De lilla blomkål, lilla rosenkål, hvide gulerødder og sært voksende tomater er andre abnormiteter, som vi i tidens løb har dømt ude på manglende smag, konsistens og/eller generel uanvendelighed.
  -Men hvad gøres der ikke for et mersalg i nyhedens navn?

  Kommentar af natural2222 — 4. juli 2021 @ 4:21

  • Næh, hvad gør man ikke, men det er da fint nok med lidt kreativitet og nytænkning 🙂
   Du har dog ganske ret i, at de specielle farvevarianter sjældent smager så godt som originalen, men jeg troede egentlig, at det nok mest var en fornemmelse inde i mit hoved, fordi de så forkerte ud. Det var det måske slet ikke.
   Jeg fandt en opskrift på pickled lemon cucumbers, som jeg vil prøve. Den lød faktisk meget god …

   Kommentar af Ellen — 4. juli 2021 @ 10:45

 8. Det er så hyggeligt med blomster i kaktussen. For nylig sprang en ud med tre skrigpinke blomster – det har den ikke gjort før og den er nok 5-6 år gammel.

  Kommentar af venterpaavinblog — 4. juli 2021 @ 18:45

  • Det er altså lidt mærkeligt, at de uvenlige og stikkende planter faktisk har nogle af verdens flotteste blomster.

   Kommentar af Ellen — 4. juli 2021 @ 21:06

 9. Vi er flere, der næsten ikke kan få nok af agurkesalat 🙂
  Blomstrende kaktusser er fantastiske, hvis man når at se dem.

  Kommentar af conny — 5. juli 2021 @ 11:15

  • Jeg tror faktisk, at vi er mange 🙂 Anna elskede det og kunne spise det rent, da hun ‘opdagede’ min agurkesalat for to år siden!
   Ja, det er lige det: Hvis man når at se dem …

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2021 @ 11:36

 10. Jeg er som de andre imponeret over din flittighed. Vi ville aldrig få brugt den mængde, ganske enkelt fordi jeg ikke gider lave mad, så det skal være nemt og bekvemt 🙂 Men hjemmelavet agurkesalat kan noget ganske særligt, John og dine gæster er heldige med så flittig og dygtig en gartner/kok.

  Kommentar af Lene — 5. juli 2021 @ 19:58

  • Jamen jeg er altså slet ikke særlig flittig – jeg har bare god tid 🙂
   Hjemmelavet agurkesalat kan virkelig noget særligt – jeg kender ikke nogen, der ikke bryder sig om det.

   Kommentar af Ellen — 5. juli 2021 @ 20:39

 11. Der er også en art agurker, som især er i butikkerne i årets første måneder, som har alt for meget frø og som smager bittert eller grimt. Det er da underligt at der er så mange agurkesorter og at vi så normalt kan få “dem-vi-plejer-at-få” og de smager så himmelsk enten det er på en leverpostej eller ostemad.

  Kommentar af Donald — 7. juli 2021 @ 1:03

  • Den art har jeg da heldigvis aldrig fået i kurven – det er jeg hermed glad for. Det er nu engang slangeagurkerne, der, som du også skriver, er bedst til at spises rå.

   Kommentar af Ellen — 7. juli 2021 @ 8:53

 12. Jungledyret Hugo har gemt sig i glasset med gule agurker 🙂

  Kommentar af Charlotte (Uglemor) — 20. juli 2021 @ 21:15

  • Hahaha – det kan jeg da godt se, nu hvor du har gjort mig opmærksom på det, men jeg havde ikke selv fundet ham 😄

   Kommentar af Ellen — 20. juli 2021 @ 22:30


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.