Hos Mommer

20. juni 2021

Vejret er omvendt!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:25
Tags: , ,

Ni paa een gangI går: gispe, gispe, ralle, stønne. Vi sad bare sløve og slappe (en af os strikkede dog) udenfor på det sted, der var mest vind, og selvfølgelig med parasollen opslået. Vi nåede op på 29°, hvilket er for meget til os – og der var flere steder, hvor temperaturen kom højere op. Dem misunder jeg ikke.
Om morgenen struttede den højeste og omfangsrigeste af tomatplanterne af saft, sundhed og spændstighed, men da jeg kiggede igen om eftermiddagen, slæbte den nærmest hen ad jorden og gispede endnu mere end John og jeg tilsammen. Uha, den var tørstig. Det er ulempen ved at plante i den størst tilgængelige murerbalje. Fordelen er, at der er meget mere jord, hvilket ses relativt hurtigt på plantens grokraft og størrelse.
Men den skal vandes tit. Meget tit og med meget vand. Der er i sagens natur ikke det samme reservoir som i kapillærkasserne – bare mere jord. Agurkeplanterne (jeg har to i år i én balje) reagerer på samme måde. De gror som var de ude på at sætte en verdensrekord, men der går altså også 15-20 liter vand til i døgnet, når der er så meget sol og varme som der er nu. I torsdags høstede jeg ni (!) fra bare den ene plante, i går tre fra den anden og i dag yderligere to fra den. I morgen er der tre til …
De fire af de ni kom dem til gode, vi var sammen med torsdag aften. Hvis ellers ikke planterne tørrer ud for mig og dermed smider agurkerne, bliver det virkelig agurker galore i år som aldrig før.
Jeg har også en citronagurk, men den bryder vi os ikke om. Vi er nødt til at skrælle den, for den har en slags små torne, som er for hårde til at være behagelige at få i munden. Navnet har den ikke fordi den smager af citron, men den er lysegulgrøn og er på størrelse med en citron.
Nu har vi prøvet det – den kommer ikke ind i mit drivhus igen, selv om den er meget sød at se på.

Citronagurk

I dag har vejret så opført sig omvendt af det normale, når der er lovet tordenvejr.
Det plejer at være sådan, at det først er varmt og trykkende. Dernæst begynder det at blæse op, og til sidst ender det hele i et brag og en masse regn. Når det hele er overstået, er luften renset, og man kan trække vejret frit igen.
Dagen i dag begyndte (her taler jeg om fra ved nitiden i morges) med blæsevejr og behagelige 19°. Jeg skyndte mig ud for at få ordnet noget i haven, mens det stadig var sådan.
Det skal lige indskydes, at duen, som har bygget rede i den navr, vi har ude foran, ikke har været glad for blæsten. Duer er notorisk elendige redebyggere, og reden faldt da også ned.
Med æg i. Det var ikke første gang, og det vil ikke blive sidste. Det kan undre mig, at evolutionen ikke har udryddet duen for længst.
Nå. Men ‘kuldeperioden’ gik over i stille regn og det holdt op med at blæse. Så kom tordenen langsomt snigende. Ingen lyn, men højere og højere brag, uden det dog kom helt tæt på. Det regnede lidt kraftigere, men blev kun til tre mm i alt.
Tordenvejret gik over, og temperaturen stiger og stiger. I skrivende stund er her 27°
Det er da den omvendte verden.

18 kommentarer

 1. Her i Aalborg har temperaturen sneget sig op på 21°, efter regnen drev over, og solen titter gennem huller i skydækket. Her er der ABSOLUT ikke grund til at vande. Det var ikke på skybrudsniveau i dag, men der kom rigeligt, og det blev koldt.
  Før vi fældede et specifikt træ, byggede skovduerne (ringduerne) rede i det. Reden faldt ned gang på gang, men de blev troligt ved.

  Kommentar af Eric — 20. juni 2021 @ 15:39

  • Dejligt for jer, at I slipper for at vande – og ikke mindst jeres ‘kulde’ kan jeg godt misunde jer en anelse 🙂
   Det er da utroligt, at duerne ikke lærer at bygge ordentlige reder.

   Kommentar af Ellen — 20. juni 2021 @ 16:49

 2. Det er et mærkeligt vejr i dag også her, men vi hørte kun torden i det fjerne og fik kun sølle 1½ mm regn. Her er 26 grader nu, men 30 grader inde.
  Hvor må det være dejligt med hjemmedyrkede agurker og tomater. Men de skal altså have godt med vand.
  Stakkels due!

  Kommentar af Madame — 20. juni 2021 @ 16:19

  • 1½ mm er sandelig ikke meget – vi håber der kommer lidt mere i morgen.
   Det er skønt og smager meget bedre. Bilder jeg mig selv ind …
   Vi har et træ i forhaven og et i baghaven, som duerne hvert år bygger rede i, og hvert år falder den ned mindst én gang. De må efterhånden have vænnet sig til, at sådan er det bare 😉

   Kommentar af Ellen — 20. juni 2021 @ 16:51

 3. Vi har behagelige temperaturer, og regnen styrtede ikke ned, men gav god væde. Håber at I får mere behagelige temperaturer

  Kommentar af Lene — 20. juni 2021 @ 16:44

  • Hvor er I heldige 🙂 – det bliver lidt køligere i morgen og de påstår, at der også kommer en del regn. Vi håber …

   Kommentar af Ellen — 20. juni 2021 @ 16:53

 4. Ja det er den omvendte verden. Her blev det kulsort ved 10 tiden, efterhånden kom der buldren og senere 14 mm, nu blæser det helt vildt, så parasollen vælter, for solen skinner jo stadig, ja og det er lummert. Krydser fingre for mere regn til jer i morgen. Vi har også oplevet duernes elendige redebyggeri. En gang faldt der en unge ud, nej hvor var den grim.

  Kommentar af Lisbeth — 20. juni 2021 @ 18:52

  • Ih, fik I hele 14 mm? Skønt for jer og tak for kryds 🙂
   Ups … det er mere synd, hvis æggene er klækket, end hvis det stadig bare er et æg.

   Kommentar af Ellen — 20. juni 2021 @ 20:57

   • Hej , kan anbefale egon clausens bog “hvide pletter”. En humoristisk bog om jydeklynk;)

    Kommentar af Eli andersen — 21. juni 2021 @ 10:19

    • Tak for anbefaling – det kunne være man skulle læse lidt om ‘jydeklynk’ 🙂

     Kommentar af Ellen — 21. juni 2021 @ 10:27

 5. Vejr-observationerne ligner forholdene her, det var bare lidt senere her. Vi var heldige at kunne spise ude igår efter eftermiddagsregn og inden natteregn … eller var det morgen. Om eftermiddagen faldt temperaturen dog lidt her til passende ca.24 grader (ikke 19) og så er den 16 nu.

  Og nu regnede det lidt igen.

  Det var sjovt at læse om agurkerne, der speed-gror. Squash (samme som zucchini) vokser som agurker lynhurtigt, når der endelig kommer vand og sol. På en lille ubefærdet landevej udenfor Firenze kunne vores tante plukke zucchini hver dag hvis det ikke var tørke.
  Og blomsterne kunne man dyppe i pandekagedejg og friturestege. Det mætter ikke 😉

  Kommentar af Donald — 21. juni 2021 @ 12:47

  • Vi er vist kommet ind i en lidt ustabil periode!
   Friterede squashblomster er en meget yndet spise i hele middelhavsområdet – og nej, jeg synes heller ikke, at det mætter, men for os nordboere er det jo lidt specielt 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. juni 2021 @ 13:42

 6. Både lørdag og søndag rundede vi 35 grader i skyggen her lige ovenfor Gudhjem, men i dag har det været rimelig køligt hele formiddagen. Vi fik et rask lille tordenvejr og lidt regn, bare 4-5 mm her i formiddags, og nu her til aften småregner det og buldrer lidt i det fjerne. Åh, hvor kunne jeg dog godt bruge et ordentligt regnvejr. Vi har ikke fået regn siden april måned her, så alt er knastørt. Men nu er det jo snart Sankt Hans, så får vi garanteret regn. Knus til jer to med ønsket om lidt mere kølighed så ingen af os smelter.:-)

  Kommentar af Kirsten Jensen — 21. juni 2021 @ 19:51

  • Stønne, stønne … vi hørte godt i tv, at Bornholm havde haft de højeste temperaturer nogensinde 🥵 – så jeg føler med dig; det er bare ikke sjovt, når det er så varmt.
   Jeg kan se på DMI’s radar, at I har haft uvejr derovre inden for de sidste par timer. Jeg håber noget af vandet er landet lige der hvor du er.
   I dag har vi haft ganske behagelig temperatur, og på onsdag lover de, at det bliver tørt og næsten vindstille her ved Den Stråtækte. Man tør næsten ikke tro på det …

   Kommentar af Ellen — 21. juni 2021 @ 20:52

 7. Sært at duerne ikke lærer at bygge ordentlige reder; de får ellers øvet sig så rigeligt! Vi havde 31 grader og jeg LED, dog ikke i stilhed 🥵 Jeg er sikker på at Peter også nyder, at vi nu er tilbage på almindeligt ‘dansk sommerniveau’ 😂

  Kommentar af fiberfryd — 23. juni 2021 @ 8:31

  • Haha, ja, de bygger da dobbelt så mange reder som alle andre fugle 😀
   Uha, det er lige før jeg føler med Peter. Han kan så til gengæld føle med mig, for John led så sandelig heller ikke i stilhed …

   Kommentar af Ellen — 23. juni 2021 @ 20:12

 8. Ringduer er talrige og et bevis på, at det undertiden lønner sig at satse på kvantitet i stedet for kvalitet.
  Reden er en jammer, og det går ofte galt. Til gengæld er ynglesæsonen næsten helårlig, så et skovduepar prøver til med 2 æg og unger op til 10 gange årligt.
  Er succesraten 10 % er arten vedligeholdt og er tallet 20 er det dobbelt op.

  Kommentar af natural2222 — 23. juni 2021 @ 20:12

  • Du Godeste! Ja, så har de da sandelig også råd til at miste nogle reder undervejs.
   Så lærte jeg også noget i dag – dejligt 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. juni 2021 @ 20:14


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.