Hos Mommer

17. juni 2021

Man kan ikke være heldig hver gang

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:44
Tags: ,

For lang tid siden – næsten et år – kom der en invitation til en oplevelse på Gjorslev Gods: “I Svend Gønges Fodspor”, hvor der skulle komme nogen fra Foreningen Svend Gønge og “gøre historien levende”. Bagefter fik vi lov til at gå rundt i en del af hovedbygningen og se os lidt omkring.

Gjorslev (4)

Godset er opført i slutningen af 1300-tallet og er Danmarks største middelalderslot. Det er i privateje og fjerde generation af familien Tesdorpf overtog det i 2018. Han er ret moderne indstillet og vil gerne åbne godset lidt mere, end det ellers har været – og altså i aftes til omtalte arrangement. Det skulle have været i oktober, så i marts, men coronapesten sørgede for, at det først blev til noget nu.
Gjorslev (1)Inde i den sal, hvor vi blev bænket, stod der seks gamle mænd, hvoraf de fem af dem var i hjemmesyede uniformer.
De havde “en overraskelse i ærmet” til os, som viste sig at være to unge musikere, som, “helt i aftenens stil ville spille lidt middelaldermusik”. Allerede her studsede jeg lidt. Godt nok er det et middelalderslot, men Svend Gønge blev født i 1600; altså et pænt stykke inde i Renæssancen.
Manden til venstre præsenterede sig selv som Svend Povlsen Gønge og sagde derefter ikke ret meget mere. En af de andre præsenterede sig som Ib, og var der noget, han IKKE lignede, var det Gøngehøvdingens tro væbner og følgesvend. Det er selvfølgelig min mening, men I skulle have set ham …
Endelig var musikken overstået (de var dygtige nok, men det var ikke lige noget, jeg var i stand til at nyde), og beretningen kunne begynde, fortalt af Ib og en anden, jeg tror skulle være Kaptajn Mannheimer.
De skulle som nævnt “gøre historien levende”. Det gjorde de ikke. På ingen måde. De slog den tværtimod godt og grundigt ihjel.
Aldrig har jeg oplevet noget så usammenhængende og uforberedt. Godt nok er det på frivillig og ulønnet basis, men dette kunne de ganske enkelt ikke være bekendt. Mannheimer var okay, men blev forstyrret i kronologien, fordi lysbillederne enten var i forkert rækkefølge eller simpelthen ikke var der … “Her skulle have været et billede med..”, eller “Jeg er sikker på, at vi også har et billede af.. – prøv at køre lidt frem”, og så kørte en eller anden hurtigt frem og tilbage i lysbilledshowet. Nogle gange var det efterlyste billede der, andre gange ikke.
Ib tabte flere gange tråden, delvist pga. de rodede eller manglende lysbilleder, så han måttes hjælpes i gang af en af de andre – efter først selv at have læst i pinlig lang tid i det manuskript, han heller ikke havde styr på.
Det var meget lange 90 minutter og det kedeligste og ‘amatøragtigste’, jeg har været med til i mange, mange år! Jeg sad bag en temmelig omfangsrig dame, som kunne gemme mig, så jeg listede min mobil frem og spillede Sudoku. John sagde bagefter, at det havde han også set en hel del andre gøre – altså ikke nødvendigvis spille Sudoku, men tage telefonen frem.
Jaja. Det var da helt sikkert en alternativ måde at spilde penge på. Det havde ikke ligefrem været gratis at deltage.
Hvis I nogensinde ser noget, hvor Foreningen Svend Gønge optræder, så hold jer for himlens skyld væk!

29 kommentarer

 1. Så kan du lære at tage strikketøj med, men godt du havde mobilen! Der findes ikke noget værre end en forestilling/foredrag, der ikke er forberedt! Man sidder og krummer tæer på deres vegne!

  Kommentar af Fru Moll — 17. juni 2021 @ 14:15

  • Det havde jeg! Men det lå ude i bilen …
   Man krummer i den grad tæer, og jeg forstår overhovedet ikke, hvordan man kan finde på at lave et arrangement, som man slet ikke har øvet sig til.

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2021 @ 23:06

 2. Det var vel nok synd – for arrangementet kunne jo have været spændende.
  Jeres oplevelse minder mig om en hamrende kedelig oplevelse, jeg havde på Kronborg Slot med oplevelsesgruppen sidste sommer. Der blev lokket med et gratis og interessant foredrag i slotsgården, inden man gik ind. Men aldrig har jeg kedet mig så meget! Og det var endeløst langt!

  Kommentar af Madame — 17. juni 2021 @ 14:42

  • Det kunne have været så godt og interessant, men hvor er det dog surt og et irriterende tidsspilde, når det så ikke er det – lige som jeres kedelige oplevelse på Kronborg.

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2021 @ 23:08

 3. Arrangørerne burde have indlagt en pause, hvor I kunne være skredet i al diskretion. Det har vi prøvet på Aalborg Teater. Stykket var så kedeligt (eller “syret”?), at jeg helt har glemt, hvad det (ikke?) handlede om.

  Kommentar af Eric — 17. juni 2021 @ 16:30

  • Ja, det ville have været fint … problemet var nok bare, at de selv syntes, det var alle tiders, det de lavede. Heldigt for jer, at I kunne smutte uden at alle opdagede det.

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2021 @ 23:10

 4. Det lyder som en “morsom” alt for lang kedelig oplevelse, det er så irriterende at sidde der og føle, at man spilder sin tid.

  Kommentar af Lisbeth — 17. juni 2021 @ 18:59

  • Ja, det er irriterende, og jeg hader at spilde tiden – havde jeg så bare taget strikketøjet med ind, som fru Moll nævnte.

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2021 @ 23:11

 5. Jeg har aldrig besøgt Gjorslev; men generelt er det vist en vanskelig genre. Jeg erindrer reelt kun én gang, hvor det er lykkedes. Det var i Thorbjørn Egner-parken i Kristiansand, hvor de semi-professionelle skuespillere gjorde det rigtig godt og børnene var ellevilde.
  Et godt indlæg af en engageret fagperson med solid viden er så langt at foretrække.

  Kommentar af natural2222 — 18. juni 2021 @ 5:41

  • Hvis det er ildsjæle, kan det såmænd godt være godt uden professionel viden, men man skal altså være forberedt! Og have øvet sig! Godt, at I havde en god oplevelse, især fordi der var børn med.

   Kommentar af Ellen — 18. juni 2021 @ 9:24

 6. Ærgerlig oplevelse, men I fik da fornøjelsen af at besøge det flotte og imposante middelalderslot.

  Kommentar af Ib Hansen — 18. juni 2021 @ 5:49

  • Ja. Og imposant er et godt ord her 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. juni 2021 @ 9:25

 7. Selv om det ikke var sjovt for jer, så var det en sjov beskrivelse. De skulle nok rykke hjem til start og gentænke konceptet.

  Kommentar af Kirsten — 18. juni 2021 @ 8:18

 8. Selv om det ikke var sjovt for jer, så var det en sjov beskrivelse.
  Det lyder, som om de skulle rykke tilbage til start og gentænke hele konceptet.

  Kommentar af Kirsten — 18. juni 2021 @ 8:20

  • Undskyld den kom to gange 😦

   Kommentar af Kirsten — 18. juni 2021 @ 8:22

   • Helt okay 🙂
    Det ville være helt fint, hvis de selv kunne indse, at det var for ringe, men det tror jeg faktisk ikke var tilfældet!

    Kommentar af Ellen — 18. juni 2021 @ 9:26

 9. Øv for spildt tid. De har sikkert også selv været ærgerlige over det – men de kunne jo “bare” have forberedt sig bedre.

  Kommentar af conny — 18. juni 2021 @ 9:20

  • Ja, øv, men jeg havde bestemt indtryk af, at de selv syntes, at det hele havde været vældig godt og interessant, og at den lille bagatel med slideshowet ikke betød noget for os tilskuere!

   Kommentar af Ellen — 18. juni 2021 @ 9:27

 10. Ja, så måtte I jo holde ud, når rundvisningen først var bagefter.
  De har da ellers haft tid nok til at øve sig.
  Hvis det var en fattig lille forening, der stod for det, var det måske undskyldeligt. Hvis de gjorde det så godt, som de nu engang kunne. Men de ødelægger jo deres egen sag.
  Men hvis det var godsejerens arrangement som et rent kommercielt foretagende, hvor han havde hyret aktørerne for at få en smule ind på kontoen, så har du forhåbentlig gjort ham opmærksom på, at kvaliteten af hans vare var under lavmålet..

  Kommentar af tingats — 18. juni 2021 @ 10:33

  • For det første, ja, men det ville nok også have været lige provokerende nok at forlade seancen midt i det hele, selv om det var nok så dårligt.
   Det der tror jeg ikke havde noget med foreningens økonomi at gøre; de var bare for dårlige til fremførelsen.
   Jeg er sikker på, at godsejeren ikke behøvede at høre vores mening om arrangementet – det havde han ingen problemer med selv at finde ud af 😀

   Kommentar af Ellen — 18. juni 2021 @ 12:00

 11. Jeg kan ikke lade være med at grine — men det er fordi jeg har travlt og ikke har tid til at have grundig medlidenhed med de lidende, som måtte gennem de 90 pinagtige minutter.

  Kommentar af Donald — 18. juni 2021 @ 14:46

  • Det var da heller ikke meningen, at I skulle kede jer halvt ihjel under læsningen af dette indlæg, så du behøver ikke at have ondt af mig 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. juni 2021 @ 21:22

   • OK … haha 🙂

    Kommentar af Donald — 19. juni 2021 @ 9:02

 12. Aj, hvor ærgerligt! For jer. Men også for historien, som jo er spændende. Det er jo lige til at ødelægge en evt. spirende interesse for historiske emner.

  Kommentar af Betty — 19. juni 2021 @ 12:56

  • Rigtigt, men der deltog kun gamle og halvgamle personer, og for os kan en enkelt uheldig oplevelse nok ikke ødelægge noget, men det var nok godt, at der ikke var nogen børn og unge med 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. juni 2021 @ 20:47

 13. Dårlige formidlere kan ødelægge alt. Vi husker alle de gode formidlere, som kan deres stof og har sat sig ind i de praktiske hjælpemidler.

  Kommentar af Lene — 20. juni 2021 @ 13:07

  • Det kan de, og det gjorde de. Hurra for de gode formidlere 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. juni 2021 @ 14:04

 14. De var vist det man kalder ‘glade amatører’! Helt uden forbindelse til deres publikum. De har muligvis øvet sig til den oprindelige dato og så tænkt at det kunne være nok 😂 Men det er jo ulideligt at spilde sin tid på den måde. Stakkels godsejer, han må da have krummet tæer. Jeg håber rundvisningen så til gengæld var interessant.

  Kommentar af fiberfryd — 23. juni 2021 @ 8:20

  • Sådan har jeg slet ikke tænkt, men du kan meget vel tænkes at have ret 🙂
   Rundvisningen var ikke meget bedre, men dog lidt mere interessant, så alt i alt var det en temmelig spildt aften 🤥

   Kommentar af Ellen — 23. juni 2021 @ 20:10


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.