Hos Mommer

9. juni 2021

I jyder og vi djævle

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 21:22
Tags: ,

Vi er vel hjemme igen efter tre dage i Himmerland, hvor vi havde taget et gourmetophold på to nætter. Tre dejlige dage med flot vejr, skønne landskaber og ikke mindst herlig og rigelig mad. Ikke noget med små, franske portioner her – ikke engang til den femretters menu, vi fik den første aften, så vi kunne trille i seng.
Hvad mon det er med de jyder? Jeg er københavner, bare fordi jeg kommer fra Djævleøen – en betegnelse jeg aldrig har fået en forklaring på, og som gør mig temmelig krænkelsesparat. Der er frygtelig langt her til denne ø – der er meget længere fra Jylland til Sjælland end omvendt, har vi ofte måttet erkende.
Da jeg checkede ind på Hvalpsund Færgekro, var der et ældre par (= på vores alder), der lige havde checket ind og gerne ville have en kopkaf. Værten sagde, at de bare skulle sætte sig, for der gik lige et øjeblik, inden han kunne betjene dem. Så blev manden halvknotten: “Vi har altså kørt temmelig langt og trænger meget til en kop kaffe! Kan vi ikke få den med det samme?” Værten svarede, at han kom så snart han havde checket os ind. “Ja, for vi har altså kørt over 150 kilometer, så vi er meget trætte!”
John og jeg kiggede på hinanden og kom altså til at grine, må jeg indrømme. Jeg sagde med teaterhvisken til John, at så skulle han da ligge på gulvet og ralle af udmattelse med vores 350 kilometer. Som vi i øvrigt ikke regner for noget, men sådan er vi jo så forskellige …
Da John som salgschef for Norsk Hydro rejste landet tyndt, fandt han hurtigt sine foretrukne hoteller, og han ville hellere køre 30-60 km til dagens aftale med en benzintank end bo på et mindre godt hotel. Det kunne jyderne slet ikke forstå – “jamen vi har da et glimrende hotel her i byen. Hvorfor vil du dog køre så langt?” John syntes ikke det var langt, men han oplevede mange gange, at jyder syntes, at over 30 km var en rigtig lang tur. Han kørte mange tusind kilometer om året dengang, men han elskede at køre bil, hvilket han stadig gør – og han er stadig en kanongod chauffør, selv om han er blevet 75 år. Det er dejligt. For ham selv såvel som for mig …

Vejlerne (3)

Vi kørte Himmerland tyndt ad mange af de bittesmå veje. Det har vi ikke gjort før, og det var en dejlig oplevelse – der er virkelig smukt.
Vejlerne nord for Limfjorden ville vi dog ikke snyde os selv for; dertil er vi for interesserede i fugle. Vi så kun en enkelt skestork, men jeg har både hørt OG set en gulbug, hvilket sidste kunne imponere selv de amatørornitologer, vi lidt senere faldt i snak med. “SÅ du den også!?” Jeps! Det er åbenbart sjældent, at man gør det. For mit vedkommende var det første gang, og det kun fordi en mand i en bil standsede op, rullede vinduet ned og sagde: “Lige derovre sidder der en ..u.hf.l..u.g og synger så smukt. Den sidder helt oppe i toppen af det træ, du kan se derhenne.”
”Undskyld, hvad sidder der?”  “Der sidder en ..u.hf.l..u.g:” Okay. Godt så. Jeg ville ikke spørge igen, men da jeg lidt senere både så og hørte fuglen, blev jeg klar over, at det søreme da var en gulbug, selv om navnet lød noget længere, da manden sagde det. Det var et nyt kryds i fuglebogen. Det sker sjældnere og sjældnere, så det var stort.
Vejlerne (7)

Maange køer

Vi har set meget på kort tid, og jeg har ikke haft tid til at blogge undervejs. Det kommer muligvis senere – nu kan jeg jo starte med at få lidt hug over mine indledende betragtninger.

28 kommentarer

 1. Det må være slemt at lide af så stor kaffetørst. I får set noget, og det er dejligt. Blot en skam, at gulbugen ikke lage bug til et foto af bugtaleren.

  Kommentar af Eric — 9. juni 2021 @ 21:38

  • Ja, det par led virkelig …
   Den var helt fotoparat, den smukke gulbug, men jeg turde ikke røre mig så meget som en millimeter, da jeg fik øje på den.

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2021 @ 21:56

 2. Afstande er en relativ størrelse, og meget skyldes vaner. Jeg har, som John, kørt landet tyndt i de yngre år og vi har 907 km til gården i polen. Når jeg på hjemvejen passerer Hamborg triller bilen det sidste lille stykke af sig selv.
  På Bornholm er afstanden mellem Hasle og Nexø tæt på uoverskuelig.

  Kommentar af natural2222 — 9. juni 2021 @ 22:18

  • Hehe, det kender vi godt – når vi når Hamborg, er vi næsten hjemme 🙂
   Bornholmerne kan også være med, kan jeg se …

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 11:51

 3. Djævleøen? Den gamle kulturkamp mellem Jylland og sjælland/København?
  Google! https://da.m.wikipedia.org/wiki/Dj%C3%A6vle%C3%B8en_(K%C3%B8benhavn)
  Mht afstande.. Det er vist individuelt. Jeg kender sjællændere, der synes 50 km er laaaaangt.. Og jyder, der bliver trætte efter samme.
  Og jyder glemmer tit, hvor stor Sjælland er uden for Copenhagen Card området… Og at offentlig transport også kan være en udfordring der..
  Og ikke kun i udkanten af Jylland.
  Det ér en udfordring med offentlig transport og en bil et gode, når man vil ud og opleve noget. Jeg kører gerne til fx Skagen, Sønderborg, Odense på endagsture. Nyde køreturen og landets forskellighed.
  Vejlerne er et storslået område. En oplevelse på vejen til Sæby og mine forældre. Himmerland har også meget at byde på. Jeg har Vildmosen på turlisten.
  Glæder mig til at se mere om jeres oplevelser. I har virkeligt været heldige med vejret!

  Kommentar af Anne Holtegård — 9. juni 2021 @ 23:10

  • Selvfølgelig kan man ikke skære alle over én kam, men der er vist tendenser – og jeg ved godt, at du er en af dem, der ikke har spor imod at køre en god, lang tur 🙂
   Vi er på flere måder helt afhængige af at have en bil, og det er skønt at tage ture ud ad de helt små veje i de smukke landskaber – det kan ikke lade sig gøre på anden måde. Andet end i nærområdet på cykel …
   Vi har været meget heldige med vejret 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 15:00

 4. Jeg har altid fundet den her rivalisering/dem-os latterlig.
  Vi bor alle sammen i et helt fjollet lille land. Det ville klæde alle mand at stoppe med at smide benzin på bålet.

  Bedste hilsner københavneren, bosat i Jylland.

  Kommentar af Lisbeth — 10. juni 2021 @ 6:48

  • Selvfølgelig er det fjollet, det kan vi sagtens blive enige om, men det er lige som med den evige ‘krig’ mellem cyklister og bilister i København. Den må du kende som tidligere boende i København.
   Så længe forskellighederne er der, vil det fortsætte, og de udlignes nok ikke så let 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 15:03

   • Ja, det er rigtigt. Den uoverensstemmelse havde jeg helt glemt. Mærkeligt.
    Min ven fra U.K. var ved at dø af grin da jeg forklarede Jylland/Sjælland affæren. Men ja, du har nok ret. 🙂

    Kommentar af Lisbeth — 10. juni 2021 @ 15:50

    • Jeg kan godt forstå, det lyder underligt i andres øjne, når vores land nu er så lille 🙂

     Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 18:18

 5. Hvor er I gode til at komme rundt i Danmark og opleve spændende steder at overnatte og spise. Det lyder fantastisk, at I har set skestork, og både hørt og set en gulbug.Ja, det er mærkeligt, at afstanden kan føles så forskelligt. 

  Kommentar af Madames huskeblog — 10. juni 2021 @ 7:05

  • “Gør det du er bedst til” – vi er ikke de bedste, men ja, vi er ret gode til at komme rundt i Danmark.
   At se ‘nye’ fugle er altid dejligt, og det er god mad også 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 15:05

 6. Tillykke med gulbugen. Jeg vidste ikke engang, at den er sjælden, godt at lære nyt.

  Kommentar af Kirsten — 10. juni 2021 @ 7:53

  • Det er den vist heller ikke, men “Er ikke direkte sky, men det er alligevel sjældent, man kommer den på nært hold”, så man skal nok være lidt heldig, og det var jeg så 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 15:10

 7. Jeg morede mig meget over de første betragtninger. Her på øen er der langt til Nordby, når man bor på sydøen. Ja vi kommer der nærmest ikke, kun når vi har familiebesøg. Jeg er ikke jyde men fynbo, når man har boet herovre et par år, bliver der altså langt til nordøen 🙂 det må I over og prøve.
  Det ser ud til at have været en dejlig tur, bortset fra de mange km 😉

  Kommentar af Lisbeth — 10. juni 2021 @ 8:41

  • Haha, så du bekræfter alle fordommene, Lisbeth 🙂
   Der må jo være noget om det, så, siden I på Samsø kan mene, at I har langt fra nord til syd.
   Vi har haft en virkelig dejlig tur – og kilometrene regner vi ikke rigtig for noget 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 15:14

 8. Det var dog en ubehøvlet ældre herre (på vores alder). Forhåbentlig går der lang tid, før vi bliver så gamle, at vi bliver så trætte af at køre 150 km.
  Vi kan også godt lide at køre langt. Så jeg ved ikke rigtig, hvorfor vi ikke rigtig kommer ud af starthullerne.
  I må snart være halvjyder, eller kvart i det mindste, så ofte I er herovre.
  Vi har været ved Vejlerne adskillige gange. Nogle gange har vi set meget liv, andre gange mindre. Engang vi overnattede nogle dage på Slettestrand , så jeg et opslag i Brugsen i Fjerritslev, hvor der blev annonceret en fugletur længere ud i engene. Turen skulle være aftenen efter, hvor vi var taget hjem, men jeg noterede mig ruten ud til fugletårnet og det gunstigste tidspunkt, og så fandt vi selv derud samme aften. Der så og hørte vi en kæmpeflok, der kom flyvende og slog sig ned, græssede en tid og gjorde sig klar til natten. 50 var der var der nogen, der sagde (for der var andre end os, der havde fundet derud). Det var fantastisk – men I har nok set nok af traner i Sverige.

  Kommentar af tingats — 10. juni 2021 @ 12:22

  • Ja, forhåbentlig! Han var vist generelt lidt af en halvknotten gammel støder. Godt man ikke er gift med sådan en!
   Den ene dag har det med at tage den anden, hvis ikke man gør noget aktivt – det gør I vist også tit 🙂
   Det må have været en stor og flot oplevelse for jer at se så mange traner – det er jo ikke specielt almindeligt i Danmark. Vi havde et fast par boende helt tæt på ødegården, og mens vi havde den, kørte vi de sidste mange år til Pulken i april, hvor der samledes op til 6-8000, og forrige år var vi ved Hornborgasjön, hvor der er mange flere end det. Det skulle I unde jer selv at opleve, når coronapesten ikke længere er en hindring for den slags.

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 15:20

 9. Jeg kan se det for mig, Hvalpsund værten, der gør sit bedste, og dame, som hvisker om den halvknotne mand, der synes at han har kørt SÅ langt! — Jeg ved ikke hvad jeg ville have gjort, jeg synes du gjorde det rigtige.

  Men billederne og beskrivelsen af at køre de små veje, med en god chauffør, det er så dejligt positivt, det er lang vej, men når man kører afslappet er det som du siger. (Jeg kunne det engang, nu får jeg ondt i benene efter 100 km).

  ..u.hf.l..u.g haha. Men som sagt, billederne i hovedet og på websiden, køerne i “grønt solskin” — ah! Sikken en dejlig steg der kan komme ud af det.

  Kommentar af Donald — 10. juni 2021 @ 14:38

  • Fordi han var så ubehagelig, havde jeg ingen skrupler over at gøre lidt grin med ham 🙂
   Det er synd, du får ondt i benene efter 100 km. Det bliver en lang tur, hvis du skal tage den til Nordjylland over flere dage 😉
   Nej, undskyld, det er ikke noget at gøre grin med, og sådan mente jeg det heller ikke. Måske kunne du tage en tur sammen med din søn?
   Der gik virkelig mange gode oksestege rundt på den mark, og idyllisk så det jo ud 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 15:28

   • Nej det er selvfølgelig ikke noget du gør grin med. Jeg har kunnet klare 300 km for et par år siden, men det var med Malte ved siden af – og med pauser hver ca. 100 km.

    Kommentar af Donald — 10. juni 2021 @ 17:11

    • Strække ben-pauser er kun godt, og hvis en kort pause kan gøre forskellen, er det vel også okay 🙂

     Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 18:19

 10. Der er et godt gammelt ord om dem, der opfører sig sådan. Så er man ubehøvlet – og burde blive hjemme. Sådan kan man ikke opføre sig ude blandt andre mennesker.(Mon der findes et skilt:Skaber man sig, koster det ekstra!)

  Kommentar af Elsebeth — 10. juni 2021 @ 18:37

  • Du har så ret, Elsebeth, men der er desværre en del personager, der opfører sig sådan, er min dårlige erfaring. Og den stakkels kroejer kan jo kun bukke og takke, for det er den sure gamle mand, der er kunden.

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 20:59

 11. Haha, ikke just “djævle”; men måske der generelt – specielt i vores generation – er en forskel i temperament og holdninger jyde-sjællænder? Selv om de fleste sjællændere vistnok oprindeligt var jyder 😉😘

  Kommentar af Lene — 10. juni 2021 @ 19:59

  • Det tror jeg du har ret i, Lene. Sådanne forskelle har vi oplevet flere gange, og det gør da heller ikke noget, at de er der, for hvorfor skal vi dog være ens? 🙂
   Høhø, der er i hvert fald mange jyder herovre, men de fleste er vist i København 😛

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2021 @ 21:03

 12. Mon ikke den ubehøvlede mand hører hjemme i en reklame for Snickers (hvor de viser, hvor urimelig man kan være, hvis man er sulten).
  Mht. afstande og jyde/sjællænder er min fordom lige modsat. Jeg troede, at flere jyder havde langt til arbejde, hvor sjællænderne hellere vil bo tæt på arbejdet. Og hvis man skal flytte sig efter studiepladser fx, så er der ingen grænser for, hvor svært det er at rykke sig. Det viser jo bare, at vi nok bare er forskellige, uanset herkomst 😉

  Kommentar af conny — 11. juni 2021 @ 10:53

  • Ha – det skulle jeg have foreslået ham – altså at melde sig under Snickers’ reklamefaner 😀
   Det er pudsigt, at du har den stik modsatte opfattelse af det at have langt til arbejde, men selvfølgelig er der undtagelser begge veje, og ja, det kan jo bare være vores forskellighed. Eller også er det alle de sjællændere, der oprindeligt er jyder (som Lene nævner herover), der vil bo tæt på arbejdet 😛

   Kommentar af Ellen — 11. juni 2021 @ 13:03


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.