Hos Mommer

21. maj 2021

Brugsen kan endnu … ikke

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:34
Tags: , , ,

Det er længe siden, jeg har skrevet om Brugsens stavning, men nu er tiden atter inde.
Jeg har flere gange hævdet, at manglende kendskab til dansk retstavning er et kriterium for at blive ansat i en af COOPs butikker.
Den påstand holder stadig.
Vi havde et ærinde i Køge i dag, hvorfor vi på vejen hjem købte ind i min yndlingsbrugs, som ligger i Karise. Det er en virkelig god butik, og jeg holder meget af at handle der, men de holder sig godt nok nogle særdeles alternativt stavende skilteskrivere.

210521_1210521_2

CaptureSikke noget fusk med de fuchsia … og mon de virkelig udtaler ‘reparation’ som ‘rarption’ i Karise og omegn?
Det kan jeg ikke tro. Denne fejl var så slem, at det tog mig et par sekunder at gennemskue, hvad de mente.

Jeg fik et tilbud fra samme brugs i foråret. Et tilbud jeg godt kunne modstå. Det var også noget sludder, der stod i den mail.
Nej, jeg har IKKE fået startet min grill endnu – dette lille ‘ikke’ hjælper betydeligt på sætningen.

Meny kan noget andet, idet de gør mere i en uigennemskuelig prispolitik end i dårlig stavning – det er meget sjældent, jeg ser stavefejl på deres skilte, men når jeg endelig gør, vasker de hænder og fralægger sig ansvaret, som fx da jeg fortalte en medarbejder, at det, man drysser på yoghurt og lignende hvid morgenmad, ikke hedder Måsli, men Müsli: “Det er ikke skilte vi selv skriver; vi får dem sendt inde fra hovedkontoret!”
Jamen så fortæl da det hovedkontor, at det ikke hedder Måsli …
Det har de ikke gjort. Der står stadig Måsli, selv om 1) det er flere måneder siden, jeg gjorde opmærksom på fejlen, og prisen er ændret flere gange siden, og 2) i andre Menyer står der Müsli, som det jo retteligen hedder, så hovedkontoret, min bare …

20210225_3_LI

Hvad prispolitikken angår ses et eksempel herover.
Det drejer sig om præcis den samme shampoo, hvor eneste forskel er mængden, nemlig 300 ml i den ene beholder og 400 ml i den anden. Vi tror sikkert alle, at det bliver billigere, jo større mængder man køber, men sådan er det ikke i Meny. Det er måske lidt svært at se, men literprisen er lavest, hvis man køber 300 ml og ikke de 400. Forskellen ruinerer nok ingen, men det er princippet, er det! Man skal huske at medbringe både øjne og hjerne, når man køber ind. Det lugter efter min mening lidt af manipulation, ganske som når man oplever “Normalpris 7 kroner – tag 3 for 25 kroner”. Den slags ser jeg ikke helt sjældent, men måske knap så gennemskueligt som dette for forståelsen lidt overdrevne eksempel, så jeg regner altid eventuelle tilbud efter i hovedet, inden jeg lægger noget i vognen, lige som jeg altid sammenligner kilo- eller literpriserne på varer, der i princippet er ens. Der er ofte forskel, og den ligger ikke nødvendigvis på kvaliteten, selv om den naturligvis også har betydning for prisen.

P1050744

Til sidst – helt uden for emnet – ses min mand øve sig på at tage billeder gennem kikkerten, som vi er meget glade for. Det var vist bare ikke så nemt at tage de billeder, som han havde forestillet sig, så nu har han været på nettet for at søge information om det.
Jeg nyder bare kikkerten, som bl.a. er skyld i, at vores mange gravænder nede ved fjorden viste sig, for de flestes vedkommende, i stedet at være store skalleslugere!

12 kommentarer

  1. Ha, ja de skilte, godt du skrev, hvad der skulle stå på det første, det kunne jeg heller ikke gennemskue. Rarption ja hold da op, det er virkelig fuschia fusk med det skriveri. På facebook ser man også nogle frygtelige kommentarer fyldt med stavefejl, men de skriver forhåbentlig ikke skilte, ja man kan aldrig vide.

    Kommentar af Lisbeth — 21. maj 2021 @ 16:15

    • Den hører også til de mere slemme af slagsen.
      Nej, man kan aldrig vide. Hverken FB-brugere (de fleste, i hvert fald) eller brugsansatte er professionelle sprogbrugere, så det er slemt indimellem.

      Kommentar af Ellen — 21. maj 2021 @ 17:23

  2. Det var da utroligt, at nogen finder på at skrive ‘rarption’  – ja, dine andre eksempler er også langt ude 🙂 
    Så har jeres nye kikkert da vist sig effektiv, når du kan se, at nogle af gravænderne  var store skalleslugere! Jeg håber, det lykkes John at  tage billeder gennem kikkerten.

    Kommentar af Madame — 21. maj 2021 @ 17:34

    • Jeg gad godt høre, hvordan vedkommende udtaler ordet – og jeg holder aldrig op med at undre mig over, hvorfor der ikke er en medarbejder (som kan stave), der får sådan et skilt pillet ned.
      Kikkerten er meget god! Den er vi allerede glade for. John er allerede blevet bedre. På et tidspunkt bliver han også god 😉

      Kommentar af Ellen — 21. maj 2021 @ 19:03

  3. Det, der til stadighed undrer, er: Hvorfor lader man de folk, der ikke kan stave, lave skilte? I en arbejdsgruppe ved man typisk udmærket, hvem der kan stave og hvem der ikke kan. Jeg har selv været i den situation, at jeg skulle lave hjemmeside med nogle indleverede tekster. Jeg rettede konsekvent teksterne, fordi jeg ikke mente, at det gjorde vores foretagende noget godt, at alt folket skulle se, at fremtrædende medlemmer af teamet stavede som spader. Efterfølgende har andre lavet hjemmesiden og “genetableret” de fejlstavede og dårligt formulerede sider. Heldigvis eksisterer foretagendet ikke mere. Om det er de manglende sproglige evner, der er skyld i det, kan man kun gisne om.

    Kommentar af Henny Stewart — 21. maj 2021 @ 21:54

    • Det undrer også mig. Det kan da vel for pokker ikke være samtlige ansatte, der ikke kan stave!
      Det var da irriterende med den hjemmeside. Der er jo desværre temmelig mange, der helligt hævder, at “det er da lige meget med stavningen, bare vi forstår hvad der menes”. Nej, det er ikke lige meget, og hvis jeg skal læse noget to gange, eller bare er nødt til at stoppe op, bliver jeg irriteret. Et firma, der ikke mestrer at skrive korrekt dansk (eller sørge for at få andre til at gøre det for sig), har jeg automatisk mistillid til, for hvad sjusker de så også med? Jeg vil derfor næsten håbe, at den dårlige stavning var en medvirkende faktor til, at ‘dit’ foretagende gik ned.

      Kommentar af Ellen — 22. maj 2021 @ 12:26

      • Specielt, når man kolporterer forskellige former for sprog- og specialundervisning, ikke sandt? Men desværre var der et tilsvarende billede over store dele af den såkaldte “fritidsundervisning”.

        Kommentar af Henny Stewart — 22. maj 2021 @ 15:35

        • Du godeste, siger jeg bare!

          Kommentar af Ellen — 22. maj 2021 @ 16:51

  4. Måske har du ret i, at man hos Brugsen værdsætter andre kvaliteter end staveevnen. I hvert fald har vi en god veninde, der for en del år siden blev udlært i Brugsen. Hun er rigtig dårlig til stavning, måske ordblind. Til gengæld er hun et fænomen til alt, der har med tal at gøre, og det havde de nok mere brug for. Hvis hun var blevet sat til at lave skilte, havde hun garanteret fået dem kontrolleret. Det hjælper selvfølgelig ikke, hvis der ikke er nogen ansatte, der kan stave.
    Det er dybt irriterende, at man er nødt til at kontrollere tilbud og mængderabatter, men det er nødvendigt, hvis man ikke vil tages ved næsen.

    Kommentar af Kirsten — 24. maj 2021 @ 9:56

    • Selvfølgelig skal staveevner – med få undtagelser – ikke være den primære kompetence, men jeg synes ikke, det er at diskriminere, hvis de dårlige stavere ikke får lov at skrive skilte.
      Jeg har jo selv et meget ordblindt barnebarn og ved så udmærket, at det ikke er et tegn på manglende evner i andre retninger, men hverken han eller forældrene forestiller sig et senere arbejde, hvor noget med stavning er involveret. Det er godt at kende sine begrænsninger 🙂
      Ja, det er desværre nødvendigt at tjekke. Jeg vil helst ikke tro, at det er bevidst, men somme tider får jeg mistanke om, at det er.

      Kommentar af Ellen — 24. maj 2021 @ 11:07

  5. Jeg tror ikke, at de selv skriver skiltene, da jeg arbejdede i butik, kom de fra hovedkontoret.

    Kommentar af frnielsen — 9. juni 2021 @ 17:12

    • Hvis det er rigtigt, så er det da endnu mere pinligt for COOP, at der kan findes så mange fejl i deres skiltning!

      Kommentar af Ellen — 9. juni 2021 @ 20:33


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.