Hos Mommer

15. maj 2021

En ny svamp – for mig

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:17
Tags: , ,

Da jeg lå og hev ukrudt op fra et af bedene, fik jeg pludselig øje på nogle små, nærmest neonrøde kugler. Min første tanke var, at en eller anden havde tabt nogle legetøjsperler, for farven så temmelig kunstig ud. Da jeg ville tage en af dem op, eksploderede den nærmest, og en endnu rødere, tyk væske flød ud fra dem. Ret ulækkert, men nu blev jeg nysgerrig, for hvad pokker kunne det dog være?
Google Lens er min nye bedste ven, og den kunne på en brøkdel af et sekund fortælle mig, at det er almindelig rødært.
Som navnet antyder, er det en ganske hyppigt observeret svamp, som bor på døde træstubbe – hvilket min da også gjorde. Så den var godt nok ny, men kun for mig i min have, men det gør ikke noget – jeg har lært noget nyt i dag. Der stod oven i købet, at den slimede substans kan bruges til at farve med, men for det første var der ikke ret mange ‘ærter’, og for det andet virkede materialet ikke specielt lækkert at arbejde med, så jeg tror jeg springer over denne gang, selv om jeg ellers altid er med på at prøve noget nyt inden for garnfarvning.
Mit kamera kan – som sædvanlig – ikke finde ud af at gengive røde farver, og selv om jeg prøvede at photoshoppe billederne, kunne jeg ikke [finde ud af at] få den rigtige frem, hvorfor jeg begik en forbrydelse og huggede et billede fra nettet, hvor slimens farve er korrekt.

Røde blævresvampe (1)Skærmbillede 2021-05-15 163742

Vi har fået rigeligt med regn, og selv om det kun var rigtig varmt i et par dage, er det i det mindste ikke de arktiske temperaturer, vi havde helt frem til den dag, vi havde sommer.
Alt er derfor eksploderet – det er ikke kun mine rødært, der kan det, men stort set alt, der er i haven. Også ukrudtet … der er virkelig noget at tage fat på, hvis ikke det skal kvæle det, der helst skulle blive til de dominerende planter.
Nå. Det er jo sundt med noget fysisk arbejde, siges der. Man skal have pulsen op, siges der. Jeg burde være meget sund …
Bortset fra, at jeg de sidste to døgn har sovet for lidt, spist for meget, snakket for meget og drukket for meget vin. Men det har været superhyggeligt, har det, så vi har blæst højt og flot på sundheden. Den mentale sundhed har nemlig været helt i top i de par dage, og det virker helt sikkert også livsforlængende.

12 kommentarer

 1. Google Lens er også min nye bedste ven, og almindelig rødært er et helt nyt navn for mig.

  De lune dage har også fået alt til at eksplodere her, og de vilde planter vælter op i haven 🙂
  Ind imellem må vi nemlig bare blæse højt og flot på sundheden!

  Kommentar af Madame — 15. maj 2021 @ 21:21

  • Det er jeg da glad for at høre – altså det med din bedste nye ven 😇
   Det gør vi bare – der er også noget, der hedder livskvalitet, og sjovt nok hører det sommetider sammen med god mad og gode vine …

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2021 @ 9:55

 2. Den svamp kender jeg ikke, den ser godt nok lidt klam ud.
  Dejligt med en afslappende hyggeweekend, så når du nok ukrudtet en anden dag.

  Kommentar af Lisbeth — 15. maj 2021 @ 21:52

  • Den var smuk i hel tilstand, men den røde slim var lidt ulækker.
   Det når jeg, ja, men lige nu er der meget!

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2021 @ 9:56

 3. Bestemt en særpræget svamp. Jeg forstår godt, at du liiige venter med at bruge svampen til farvning, selvom det -hvis der er retfærdighed til indenfor farvning- bør give rødfarvning helt ud over det sædvanlige.
  Hér myldrer ukrudtet frem i markerne også. Vi er bagud med ukrudtssprøjtningen i vårsæden og markerne er bløde af den megen nedbør i maj. I skrivende stund tordner og regner det med 20 mm på DMI-udsigten til resten af dagen. YR har 1 mm til samme periode. De kan vist blive til hvad som helst.

  Kommentar af natural2222 — 16. maj 2021 @ 13:11

  • Det kan være jeg prøver alligevel, for jeg fandt flere, men jeg skal have undersøgt hvordan man gør 🙂
   I har – ikke for første gang – et helt andet vejr end os, og med så meget regn kan det nok være svært at køre ud på markerne.

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2021 @ 16:19

 4. Du var meget tæt på, ikke sandt? De er måske lidt større end ærter, men det er svært at se. De er rigtig ulækre, så jeg kan godt forstå du ikke vil farve med dem!

  Jeg synes ikke det har været så koldt her i april til og med begyndelsen af maj, kan der tænkes at have været forskel mellem Præstø Vig og Vejby? Der har været rimfrost et par gange, men det er jo ikke arktisk.

  Jeg kan næsten ikke forestille mig at der er ukrudt i dine nærområder … 😉

  Man skal gøre noget, der er sjovt, sagde lægerne i begyndelsen til mig, det er både mentalt sundt og fornuftigt og alt muligt andet. 🙂

  Kommentar af Donald — 16. maj 2021 @ 14:31

  • Jeg er tættere på nu, for jeg fandt flere. De er ikke større end ærter – faktisk er de mindre 🙂
   På landsplan har det været den koldeste april i 35 år, og jeg er da også kommet senere i gang med det hele i forhold til de forrige år – og lige omkring Præstø Fjord er her, om noget, mildere pga. nærheden til vandet.
   Der er MASSER af ukrudt!
   Selvfølgelig skal man gøre noget der er sjovt – et glad sind holder længere 🥳

   Kommentar af Ellen — 16. maj 2021 @ 16:23

 5. Havearbejde er en evig kilde til glæder. Motion og oplevelser.. Dejlig beretning fra havefronten.

  Kommentar af Ib Hansen — 17. maj 2021 @ 6:42

  • Du har så ret – og jeg skulle blive 62 år, inden jeg lærte det 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. maj 2021 @ 8:59

 6. Du har helt sikkert ret i, at den mentale sundhed betyder nok så meget som almen sundheden – jeg nyder også i den grad at gå rundt i den friske luft det meste af dagen, men til gengæld falder jeg omkuld ved halv ti-tiden. Den underlige rødært har jeg aldrig set, selv om den er “almindelig” 😉

  Kommentar af Mia Folkmann — 19. maj 2021 @ 7:44

  • Ja, ikke sandt? Selvfølgelig kan man ikke spise kager og drikke god rødvin hele tiden, men jeg tror det betyder meget, at man er glad for livet og nyder at være til.
   Vi går også tidligt i seng – og vågner, når vi vågner helt af os selv. Det må også være en sund søvnmetode 🥱
   Det er lidt pudsigt, at den er så almindelig, når vi ikke kender den 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. maj 2021 @ 19:00


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.