Hos Mommer

8. maj 2021

Tilfældigt sammentræf?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:31
Tags: , ,

I går skrev Farmer om bredsåning og nede i kommentarfeltet kunne man læse hans ord om teknikken til en smuk og ensartet bredsåning.
Jeg tillader mig at citere den gode og meget vidende bondemand: “Når man bredsår, skal man som højrehåndet sprede, når man har højrebenet fremme (naturligvis ligeså venstre/venstre), ellers kommer kornet til at stå i måner, og det blev der virkelig set ned på i hine tider.”
Min far havde lært at bredså, selv om såmaskinen for længst var opfundet, da han blev født. Jeg er ikke særlig god til det, men nu vil jeg da øve mig på den rigtige teknik næste gang jeg skal strø gødning i min have.
I dag har jeg haft en lille Messenger-‘snak’ med Stine, som nogle af de vedholdende bloggere nok bedre kender som Kong Mor, som havde en skøn blog om sin familie og livet, først i Normandiet og senere i Møllen på Fyn. Hun blogger desværre ikke mere, men vi har holdt forbindelsen ved lige, selv om det ikke just er hverken daglig eller ugentlig kontakt.
Ikke desto mindre har vi ikke glemt hinanden, og i dag havde vi en ‘snak’, der bl.a. førte til, at Stine sendte mig dette link, der fører til en engelsk serie (der kan ses på YouTube), som handler om bl.a. hverdagslivet i tudortiden, om klostrenes rigdom dengang og meget, meget andet – men alt sammen engelske, historiske dokumentarudsendelser, som jeg generelt bare elsker!
En af de gennemgående personer er Ruth Goodman, som jeg kender fra Inside the Factory. En ildsjæl og en krudtugle, som man kun kan blive i godt humør af at opleve. Hun har medvirket i et hav af engelske historiske serier, og altså også denne.
Tak til Stine for at gøre mig opmærksom på, at det meste – om ikke alt? – dette kan ses ganske gratis på YouTube. Vi har allerede set den første her til aften, og jeg er solgt! Kan absolut anbefales, og lad jer ikke afskrække af, at det foregår på engelsk. Det er nemt at følge med, også uden danske undertekster – og måske ikke helt uden betydning mener John det samme. Det er ikke for at virke blæret, men for at understrege, at det ikke kun er for sådan nogle som mig, der engang har været god til engelsk, men også for dem, der ikke tror de er ret gode til det.

Men hvad var det for et sammentræf, jeg nævnte i overskriften?
Det var, at netop i denne første af en række episoder fortalte en mand os lidt om bredsåningsteknikken! Jeg kan, som et lille kuriosum, nævne, at bredsåning hedder broadcasting på engelsk. Ret pudsigt, faktisk…
Nu har jeg ikke tænkt på netop denne term i mange år; jeg har aldrig vidst hvordan man gør det korrekt, og så skal man lære det to gange på to på hinanden følgende dage fra to vidt forskellige kilder.
Det er da noget af et sammentræf, ikke sandt?
Og hurra for blogland og alle de mange erfaringer/oplevelser/megen viden, det har givet mig i den tid jeg har været med i den eksklusive klub. Som jeg i øvrigt netop i denne måned kan fejre kobberbryllup med.

17 kommentarer

 1. Jeg har set de, i øvrigt herlige, serier på History Chanel.. Den gang den var interessant!
  Ruth Goodman og de øvrige medvirkende er simpelthen gode til at formidle hisotier om historien.
  Tak for linket.. Nu vil jeg gense dem🤩
  Min far har et bestemt sving med armen, når han spredte gødning på græsplænen.
  Jeg har forsøgt mig med salt om vinteren; det lægger sig i måner🙈
  Tillykke med kobberet på bloggen. Jeg startede okt 2013…så det varer lidt…

  Kommentar af Anne Holtegård — 8. maj 2021 @ 15:44

  • Nå … så behøver jeg da ikke at ærgre mig over, at vi ikke kan se den kanal 🙂
   Ruth er bare god!
   Det kræver et bestemt sving og nok også en hel del øvelse at kunne bredså pænt, og så meget gødning skal græsplænen altså ikke have … 😉
   Tak. Det er faktisk længe at have blogget, synes jeg.

   Kommentar af Ellen — 8. maj 2021 @ 18:04

 2. Hvor er det sjovt at bredsåning hedder broadcasting på engelsk. Broadcasting er jo radiosending også – og i den betydning har jeg hørt ordet utallige gange 🙂
  Tusind tak for tippet og linket til serien! Den skal jeg bestemt se.Det er hyggeligt, at du har kontakt med Stine. Jeg kan huske et utroligt vellykket blogtræf på Frilandsmuseet, som Stine havde arrangeret. 

  Kommentar af Madame — 8. maj 2021 @ 16:46

  • Ja, det er jo ligesom din hjemmebane, og jeg tænkte på dig, da jeg skrev hvad det hedder på engelsk 🙂
   Velbekomme. Den måtte bare deles, for den serie er værd at se!
   Jeg husker også tydeligt det blogtræf – det var nemlig rigtig godt.

   Kommentar af Ellen — 8. maj 2021 @ 18:06

 3. Jeg har lært rigtig meget på haveblogs rundt omkring i det ganske land, nu lærte jeg også om bredsåning, det er ikke så tosset, jeg gøder jo jævnligt her i foråret.
  Tillykke med kobberbrylluppet på bloggen, så har du blogget lidt længere end mig, som har blogget i 10 år. Men først inden for det sidste år har vi fundet hinanden, takket være Madames blog 🙂

  Kommentar af Lisbeth — 8. maj 2021 @ 17:28

  • Man lærer noget næsten hver dag – men det skal man jo også helst! Blogland er så hyggeligt, og det er rart, at nogle holder ved.
   Ja – vi to ‘mødtes’ via en anden blogger. Det er tit sådan, man opdager nye bloggere. Som så ikke altid er nye 😉

   Kommentar af Ellen — 8. maj 2021 @ 18:08

 4. Jeg gik og strøede gødning på en græsplæne forleden og tænkte, at jeg skulle have levet dengang, såning foregik med håndkraft. Jeg er ret god til det og det ses på plænen efter nogen tid om det er fint fordelt eller i bølger. Men på den andens side havde jeg nok ikke fået lov til at udfolde mit talent. Det var vist forbeholdt manden. 🙂

  Kommentar af Lone Nielsen — 8. maj 2021 @ 18:12

  • Et naturtalent! Du gør sikkert instinktivt, som Farmer har beskrevet, men du havde, som du siger, nok ikke fået lov til at vise dine evner – kønsrollerne var strengt delt op. Der var ikke noget med “Gør det du er god til” i hine tider 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. maj 2021 @ 19:05

   • Mine evner var såmænd også kommet til sin ret i køkkenet – et rent multitalent :-)) Men ingen opsamling af blod til blodpølsen. Der trækkes grænsen.

    Kommentar af Lone Nielsen — 8. maj 2021 @ 20:38

    • Du kan det hele 😉
     Min farmor piskede blodet i en spand, kan jeg huske … da hun døde, gjorde blodpølsen det også …

     Kommentar af Ellen — 8. maj 2021 @ 21:11

 5. særdeles pudsigt med den dobbelthed. -Og også pudsigt med dobbeltheden i det engelsk ord. Jeg glæder mig til at se linket i morgen tidlig.

  Kommentar af natural2222 — 8. maj 2021 @ 19:41

  • Det var virkelig pudsigt – og de engelske historiedokumentarer kan du godt glæde dig til. Den første handler om landbruget i tudortiden 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. maj 2021 @ 20:36

 6. Det var ikke nemt at få et udbytte og bredsåning kan næsten ikke gøres godt nok – så meget har jeg forstået. Mine måner, når jeg har spredt gødning, ses tydeligt. 🙂

  Kommentar af Donald — 9. maj 2021 @ 0:11

  • Hehe, de fleste af os laver sikkert måner, når vi skal bredså – med Farmer og Lone som hidtil eneste undtagelser 💪

   Kommentar af Ellen — 9. maj 2021 @ 7:49

   • Ha ja !!! De har lært det ordentligt.

    Kommentar af Donald — 9. maj 2021 @ 11:41

 7. Åh hvor jeg pludselig savnede Stine, jeg nåede aldrig at møde hende fysisk i hendes blogtid. Jeg kan dog godt huske hvor misundelig jeg var på jer, at I alle skulle mødes på Frilandsmuset 🙂 Jeg følger hende på Instagram, men du og jeg er, så vidt jeg ved , enige om at bloggen kan noget som Instagram ikke kan.

  Kommentar af Lene — 9. maj 2021 @ 10:49

  • Hun er også en dejlig kvinde; hun havde en rigtig god blog og en god pen.
   Jeg følger hende også på IG, og ja, vi er ganske enige i, at dette medie på ingen måde kan erstatte bloggeriet!

   Kommentar af Ellen — 9. maj 2021 @ 11:56


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.