Hos Mommer

2. maj 2021

Selvgjort er velgjort

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:25
Tags:

Første hold bacon er færdigt. Det var svært at lade være med at tyvstarte og i stedet lade kødet modne den anbefalede tid efter røgningen.
Men vi gjorde det! Vi styrede os! I dag tog jeg det ud af køleskabet og skar hele stykket op. Vi har et ekstra køleskab ude i garagen, mest beregnet til spidsbelastninger, men det har været godt at bruge som baconmodningssted, for det kom til lugte af røget bacon. I og for sig ikke en ubehagelig lugt, men det var nu alligevel rart, at den ikke kom ind i køkkenets køleskab, for mælk og yoghurt med røgsmag er nok ikke særlig rart.
Hjemmelavet bacon (3)Det ene fører det andet med sig. Det har vi oplevet før. Denne gang førte baconfremstillingen til indkøb af en pålægsmaskine. Ingen af os er nemlig i stand til at skære bacon tilstrækkeligt eller ensartet tyndt med en kniv, og selv om det sommetider kan være okay med tykke stykker, skal køkkenlivet ikke bestå af lutter tykke skiver bacon.
Altså: En pålægsmaskine. Elektrisk, naturligvis …

Det var en god investering, tror jeg. Det skal jeg jo sige … 
Den kan skære fra 1 til 15 mm, og når man stiller den på 1 mm, skærer den i virkeligheden lidt mindre end det, så det er muligt at få ultratynde skiver.
Nu behøver vi jo ikke at kunne læse avis gennem baconen, så jeg skar dem en halv anelse tykkere end dem, vi kender fra supermarkederne.
Jeg skar også nogle tykke skiver, som blev til bacontern til Johns i forvejen eminente spaghetti carbonara, som nu måske kan gå hen og blive sublim.
Der blev to poser tern og 85 skiver bacon, hvoraf de 70 blev lagt i lag på hver 10 og frosset ned, mens de sidste 15 (10 pæne + 5 ukurante ‘indstillingsskiver’) blev brugt til at førstegangsfråse i og ikke mindst højne den omelet, vi fik til aftensmad i går.
Var det godt? Ja, det var. Det var hamrende godt, med en fantastisk smag og ikke ret meget svind.
Det var meget røget, uden dog at være alt for meget, men næste gang vil vi nok alligevel forsøge med at give det lidt mindre røgetid end denne gang. Måske bare en times tid mindre.
Kan det betale sig? Ikke rent økonomisk, men på alle andre måder er det både pengene og arbejdet værd. Man laver ikke sit eget bacon for at spare penge.

Hjemmelavet rasp

Men man kan lave sit eget rasp for at spare penge, og så ved man samtidig, at det er bedre end det købte. Det gælder vel for stort set alt hjemmelavet?
Jeg lavede med andre ord også en portion rasp i går. Man bliver ikke millionær på den besparelse, men lidt har også ret.
Kan du kende posen, Ditte?
Jeg fik den fine, hjemmebroderede brødpose af Ditte i fødselsgave. Vi spiser ikke så meget brød, men det hænder da, og så bliver der altid noget tilovers. Det skærer jeg i passende stænger og lader dem tørre ind, til de bliver hårde som sten – de mugner ikke, kan holde nærmest i årevis, og stofposen er ideel til at opbevare dem i, til det bliver umagen værd at lave en omgang rasp.
Stængerne bliver kørt gennem de groveste huller på kødhakkeren. Det tager ingen tid at lave det bedste rasp man kan få, og intet er gået til spilde.
Glorien kan atter pudses …

18 kommentarer

 1. Spændende. Jeg har tænkt på at lave pancetta (har nemlig inden røgeovn), men skal lige have udtænkt et tørrested. Efter farven at dømme har du brugt nitritsalt – korrekt?

  Kommentar af Eric — 2. maj 2021 @ 14:18

  • Prøv at kigge på smokepins.dk. Der kan du købe et udstyr, som ikke koster alverden.
   Ja, jeg har brugt nitritsalt. Gråt kød ser ikke så appetitligt ud, synes jeg.

   Kommentar af Ellen — 2. maj 2021 @ 15:18

  • Det næste du skal have til køkkenet – hvis du ikke allerede har – er en vakuumeringsmaskine, så du kan passe godt på al den bacon, og alt andet, der opbevares i fryseren.
   Jeg købte engang (i London faktisk) et kryddersalt til tørsaltet, men ikke røget, bacon. Det var virkelig lækkert og en skøn variation

   Kommentar af Fru Z — 2. maj 2021 @ 17:08

   • Sådan en har jeg – den er et must, når man sous vide’r.
    Jeg gned en masse krydderier ind sammen med saltblandingen – det blev baconen absolut ikke ringere af!
    Det er nu meget skægt at lave sådan noget selv 🙂

    Kommentar af Ellen — 2. maj 2021 @ 17:17

 2. Det var spændende at læse om dine erfaringer med hjemmerøget bacon! Ja, også hjemmelavet rasp er rigtig godt 🙂 

  Kommentar af Madame — 2. maj 2021 @ 14:47

  • Jeg fornemmer næsten, at I også laver rasp selv 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. maj 2021 @ 15:19

 3. Uhm jeg bliver helt lækkersulten, bacon kan man altid spise, og så friskrøget fantastisk. Men men jo tykkere stykker des snarere ende, men det har I nok opdaget. Herligt at kunne fråse i bacon.

  Kommentar af Lisbeth — 2. maj 2021 @ 21:31

  • Der er nogle, der påstår, at bacon er et grundstof 😉
   Det varer kortere, ja, men det er okay, bare det er bedre, og det er det!

   Kommentar af Ellen — 3. maj 2021 @ 16:08

 4. Lidt har i den grad ret når det er kombineret med god mad. Jeg kan ikke forstå at der er så meget salg i færdigretter, der er en eller anden kedelighed ved det, selv når de er bedst. Og jeg er misundelig på den hjemmerøgede bacon! Men heldigvis kan man nogle steder få (dyr) kvalitetsbacon.

  Kommentar af Donald — 2. maj 2021 @ 23:23

  • Du har så ganske ret i det med kedeligheden! Vi køber meget sjældent færdigretter af samme årsag.
   Som du skriver, er det absolut muligt at købe god bacon, men det er sjovt at lave det selv 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. maj 2021 @ 16:11

 5. Dejligt, at I har fået gang i- og smag for hjemmerøgningen. Det er et helt andet smagsunivers end de produkter, som er i almindelig handel og vandel.

  Kommentar af natural2222 — 3. maj 2021 @ 5:14

  • Det er vi absolut ikke uenige i, Farmer!

   Kommentar af Ellen — 3. maj 2021 @ 16:12

 6. Ej, det er lige til at gøre én lækkersulten. Hvor ser det godt ud. Der er ingen tvivl om, at hjemmegjort er langt bedre en den færdigkøbte udgave. Jeg har aldrig prøvet at røge. Men jeg kender glæden ved det selvgjorte på andre områder.

  Kommentar af Betty — 3. maj 2021 @ 15:01

  • Vi kender nok alle sammen glæden ved at gøre noget selv … eller næsten alle, for der er nogen, der ikke har lyst eller mulighed, men så kan man oftest betale sig til god kvalitet 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. maj 2021 @ 16:14

 7. Når man elsker at gøre tingene selv og når man elsker at prøve lækre menuer , så må det helt klart være en ganske særlig fornøjelse at spise hjemmerøget bacon.

  Kommentar af Lene — 4. maj 2021 @ 5:02

  • Det er nemlig lige sådan, det er, Lene 🙂

   Kommentar af Ellen — 4. maj 2021 @ 12:29

 8. Hvor ser den lækker ud, bacon’en Jeg kan næsten dufte den. Men hvad jeg også bemærker, er de mange små glas. Får du virkelig brugt alle de mange forskellige ting?. Ja, det gør du vel. Ellers havde du dem vel ikke stående. Og dog. Jeg fik engang en stor flot kurv med alskens eksotiske lækkerier fra en kollega, fordi hun kørte med mig på arbejde et år, hvor hun ikke havde bil. Men vi er ikke til de stærke ting. Så vi havde glassene stående rigtig længe og endte med at smide det meste ud. En frokost eller cafébillet ville have været mere velkommen 😉

  Kommentar af tingats — 4. maj 2021 @ 8:03

  • Et par af glassene er kun til pynt. Vi har godt nok ikke noget imod stærke ting, men der er grænser, og syltede, meget stærke chili er mere for øjnene end vores ganer. Man kan dog sagtens lave lækre tomat- og æblechutneyer, der ikke er spor stærke, men bare smager rigtig godt og krydret. De er gode til ost og stegt kød – så jo, vi bruger det meste af det.
   Det var synd, at I var nødt til at smide så mange gode sager ud!

   Kommentar af Ellen — 4. maj 2021 @ 12:33


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.