Hos Mommer

23. april 2021

Gæslinger gange to

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:56
Tags: ,

Temperaturerne er ikke med os, og det ville være synd at sige, at dagens vindstyrke svarer til en let forårsbrise, men ser man bort fra det, er vejret upåklageligt med sol fra en skyfri himmel. Dermed er det kun et spørgsmål om at tage det rigtige tøj på, hvis man vil ud for at nyde de tusindvis af kridhvide mirabelletræer, der blomstrer så smukt lige nu.
Vi kiggede på All Trails for at blive inspireret og fandt ud af, at hjertestien rundt om Maribos Nørresø kunne være en passende tur i dag, så straks efter morgenmaden bryggede vi kaffe, tappede vand og satte kursen sydover.
Stien er yngre end de huse, der ligger på østsiden af søen, for samtlige haver var skåret igennem, så den nederste halvdel af dem lå ned til søen og den øverste ved huset, med stien imellem. Holddaop, hvor må de husejere have været sure, da det blev besluttet! De er måske nok blevet økonomisk kompenseret, men det betyder sikkert mindre for dem.

Nørresø ved Maribo (6)

En nydelig tur var det, men lige tæt nok på motorvejen – jeg vidste godt, at noget af ruten gik langs motorvejen ad den menneskeskabte deling af søen, men jeg havde ikke forestillet mig, at den larmede meget på lang afstand! Det tog en del af hyggen ved turen, selv om den var nok så fin ellers.
Vi så to slags gæslinger, nemlig dem på træerne og dem i vandet. ‘Vores’ gæs ved fjorden har også fået gæslinger, men dem kan vi ikke komme tæt på. Denne lille familie stod på søbredden, men forføjede sig ud i vandet, da de så os komme – og gik straks på land igen, da vi var væk. Der tages ingen chancer … vi kunne jo være grusomme gæslingemordere!

Nørresø ved Maribo (8)

Vi havde sat bilen ved Superbrugsen, så der kunne vi efter turen passende gå ind og finde os tre håndmadder, som er ved at blive standardfrokosten på vores udflugter. Det bliver dejligt, når vi uden coronapas bare kan gå ind et sted og få en frokost, selvom dette unægtelig er en del billigere – og så smager det trods alt lidt af fugl, fordi jeg ikke selv har fikset et eller andet spiseligt … jeg har aldrig været vild med madpakker – hverken at lave dem eller at spise dem.
Vi kørte til Oreby Havn, for John mente, at der var bænke at sidde på.
Det var der ikke – kun en omvendt båd, og det var mildt sagt ikke behageligt at sidde på den, for man brugte flere benmuskler ved at ‘sidde’ end ved at stå op, så vi kørte igen.

Ved OrebyVigsnæs

Denne gang til Vigsnæs, hvor vi for enden af Havmosevej fandt en okay udsigt og et enkelt bord med bænke. Eftersom vi var alene og ikke havde behov for at sidde ved hver sit bord, var det fint.
Oven i købet var vi så heldige, at der var næsten læ, hvor bordet var placeret, så vi slap for at sidde og spise i bilen.

12 kommentarer

 1. Sikke en dejlig tur I har været på! Hvor var I heldige at se gæs med gæslinger. Dem har jeg spejdet efter et stykke tid, men har endnu ikke set nogen i søerne i Hillerød eller i Lyngby Sø.

  Kommentar af Madame — 23. april 2021 @ 16:33

  • Faktisk var i dag første gang vi så gæslinger både herhjemme og ude, så det var hyggeligt. De er nok stærkt på vej alle steder 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. april 2021 @ 17:56

 2. Ja den der lette brise har vi ikke mærket meget til, det blæser næsten lige så meget i dag som de foregående dage. Godt I fandt et sted i læ. Gæslinger har jeg ikke set endnu, men ællinger så jeg lige et glimt af forleden, de gemte sig i sivene, så der blev ingen billeder.

  Kommentar af Lisbeth — 23. april 2021 @ 17:47

  • Ja, det blæser stadig så meget, at det er ubehageligt – og koldt – at sidde stille udendørs.
   Gæslingerne må være tæt på at komme – også på Samsø 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. april 2021 @ 17:58

 3. I formiddags v.10-tiden var det vist OK – men det blev koldt efter middag. Jeg skulle gøre rent så det var ikke mit største problem. Her til aften hagl og slud igen.

  Turen I har været på i dag er meget smuk. Det er heldigt, når man finder et picnic bord som står i læ, særligt på sådan en dag. Der er jo lidt langt til Gribskov fra Præstø, men både i den ene og anden skov heromkring er der lavet både borde-bænke og grill-steder, med halvtag, og jeg tror egentlig at Skov-styrelsen (Natur-) har gjort det i alle statsskovene, ikke? Så hvis du finder sådan en, giver det flere tur-muligheder. Hvad hedder de skove på Midtsjælland, som har nogle bakketoppe (140m kun,men alligevel!)

  Kommentar af Donald — 23. april 2021 @ 23:58

  • Vi fik ingen væde i går 🙂
   Jeg tror, som dig, at der er borde og bænke i og ved de fleste offentligt tilgængelige skove, og normalt har vi da heller ingen problemer med at finde et sted at sidde – det behøver jo ikke at være i skoven.
   Der er flere skove på Midtsjælland … du tænker måske på skovene ved Skjoldenæsholm, hvor Gyldenløveshøj ligger, men den er kun godt 120 meter. Vi skal til Møn for at finde et ‘bjerg’ på over 140 meter (Aborrebjerget).

   Kommentar af Ellen — 24. april 2021 @ 10:02

 4. Det føles netop bidende koldt, hvis man ikke er klædt efter vejret. Jeg har helt ondt af kornet, som mange steder står nyfremspiret og tager imod den kolde vind; men det sætter rod i stedet. “Majs kulde gør laderne fulde.” -Og det mundheld er fra en tid, hvor der blev sået en måned senere end nu til dags.
  Kulden gør, at vores forårsblomster står rekord-længe i flor. Vi har haft blomstrende påskeliljer i over en måned. Det er værd at glædes over.

  Kommentar af natural2222 — 24. april 2021 @ 5:49

  • Ja, planteceller er levende celler, så de mærker chillfaktoren i lige så høj grad som vi mennesker.
   Blev der virkelig sået en hel måned senere før i tiden? På den anden side … husker jeg rigtigt, når jeg husker, at far sjældent kunne begynde at høste, inden vi skulle starte i skole efter sommerferien? Det var jo i givet fald så også senere end nu.
   Noget godt er der da kommet ud af det kolde forår – vi har også nydt både vintergækker og nu narcisserne i noget længere tid end vi plejer at kunne.

   Kommentar af Ellen — 24. april 2021 @ 10:07

 5. Det var da besynderligt med den sti tværs gennem alle haverne.

  For et par år siden undrede vi os, da min ikke særlig naturfredningsvenlige landmandsnevø pludselig etablerede en offentlig sti tværs over sine marker – Spor i landskabet – indtil det gik op for os, at han blev betalt for det 🙂

  I disse år synes jeg, på trods af love og fredning, at tendensen er, at flere og flere indhegner deres parceller og afspærrer, hvor der egentlig skulle være offentlig adgang – uden at der sker noget ved det. Selv huse, sommerhuse, bådebroer osv. bliver efterfølgende blot lovliggjort, når det opdages, de er opført – helt bevidst endda – ulovligt.

  Men den der vej tværs over Maribo-søerne må da have rejst en del furore, da den blev anlagt. Eller er det så mange år siden, at det dengang var noget, man bare kunne gøre?

  Madpakken og en god bænk at sidde på er vigtig, når man er på tur. Du husker nok den korte sti rundt om Kalvø – der var nærmest en bænk for hver 20 meter.

  Hvis I kører sydpå igen, når I kommer til Årøsund, skulle I tage at køre ned og drikke eftermiddagskaffe et sted, der hedder Etablissementet Knappen. Det ligger lidt gemt i en skov 5-6 km uden for Åbenrå. Det er ejet af Hans Michael Jebsen, som er fjerde generation i familiens milliardimperium i Hong Kong, oprindelig Rhederi M. Jebsen. Han er også hovedaktionær i Schackenborg Slotskro, som han ejer sammen med prins Joachim. Det er et underfundigt sted – sådan tysk -tyroleragtigt. Jebsen-familien er også oprindelig tysk,

  For en del år siden var vi dernede på vores traditionelle pinsetur med mine forældre. Mine forældre havde bestemt, at der skulle vi ned. Det ville de gerne vise os. Det undrede os. Både fordi det var et dyrt sted – i hvert fald i deres bevidsthed dengang – og fordi det var tyskejet. Men alt var optaget. Så vi så det stort set kun udefra.

  Men selv for meget dansk-sindede sønderjyder var (og er ) det et sted, som de er lidt stolte af.

  Kommentar af tingats — 24. april 2021 @ 14:48

  • Man har åbenbart bare besluttet, at her skulle den sti gå. Punktum.
   Delingen af Nørresø skete i 1942 i forbindelse med etablering af motorvej, så der har nok ikke været så mange protester dengang.
   Jeg forstår såmænd godt, at mange kan føle sig overrendt af turister, især nu, hvor så mange må blive hjemme, og der findes altså mange underlige mennesker, der tror, de kan gøre som det passer dem. Både turister og lodsejere …
   Vi kender skam godt Jebsen – han ejer også det meste af Sydsjælland efterhånden: Michelinrestauranten Frederiksminde her i Præstø, Rønnede Kro også tæt på os, et smukt bindingsværksgods, som hans børn boede i, da de gik i skole i Danmark! Og nu også Fjordkroen under en kilometer fra Den Stråtækte, samt, at han overtog Bækkeskov gods næsten lige så tæt på, da Zobel døde. Og foruden Knapp, som du nævner, ejer Jebsen også Aarøsund kro og Baltic ved Sønderborg. Det er en driftig herre 🤑

   Kommentar af Ellen — 24. april 2021 @ 16:33

   • Men så er det jo ham, I skal besøge. Hold da op, der var meget, jeg ikke vidste.
    Heller ikke, at der allerede blev bygget motorveje i 1941/42. . Så fik jeg læst lidt om det. Tak for det.

    Kommentar af tingats — 24. april 2021 @ 18:11

    • Man skal helst lære noget nyt hver dag 🙂

     Kommentar af Ellen — 24. april 2021 @ 19:09


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.