Hos Mommer

19. april 2021

Vi er begyndt at ryge!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:22
Tags: , , , ,

Vi er begyndt at ryge.
Eller skal man retteligen sige ‘røge’?
Uanset hvad der er det korrekte, har vi efterhånden røget i tre-fire år, men hidtil har vi holdt os til varmrøgning af laks – hvilket i øvrigt smager heeelt vildt godt, når den lige er blevet hevet ud fra røgovnen!
Vi ryger bacon (1)Varmrøget laks med Christina Ovesens porrecreme til; så har man en superlækker frokost.

Så faldt jeg tilfældigt over en vejledning i, hvordan man koldryger bacon. Det er en ganske anderledes og helt anderledes proces end den varmrøgede laks, som bare bliver smidt i røgkammeret ved 70° i omkring 35 minutter, så er den færdig og kan (skal helst …) spises med det samme.
Bacon, derimod, tager et par uger eller mere, afhængigt af modningstiden.
Først skal man finde en god ribbensteg, men det fandt vi forleden dag. Den skal saltes i et par døgn med en blanding af nitritsalt, sukker og lidt krydderier. Nitritsalt for at få rødt og ikke gråt bacon, samt, ikke mindst, for at konservere kødet lidt i den relativt lange proces.
Efter saltning skal det skylles rent og derefter tørre, for det må ikke være det mindste vådt, når rygningen igangsættes; så kan røgen ikke trænge ind i kødet, men bliver fanget af væden.
Lige nu hænger det i røgovnen og inhalerer mest muligt. 
Baconstykket skal ryges i 10-12 timer og derefter modne i helst to uger. Det bliver det, der bliver det sværeste, for det er meget svært at vente så længe på at finde ud af, om vores første forsøg var succes eller fiasko … men forhåbentlig da det førstnævnte.
Det påstås, at det er klasser bedre end det bacon man køber i supermarkederne, hvilket jeg vil håbe passer, for det tager godt nok sin tid.
Jeg synes nu ellers nok, at man kan købe noget udmærket bacon, men så er prisen også derefter, og der skal ikke meget til at overgå det billige af slagsen.
Nu prøver vi, og så ser vi hvordan det går. Det er meget, meget spændende!
Hvis det lykkes, er der flere ting, vi skal prøve. Hvad med røget kalkunlår, fx? Og hvis jeg kan lokke lidt vildtkød ud af svoger, kunne det også være sjovt at prøve – men jeg vil tro, at han er villig til at stille lidt kød til rådighed, hvis vi deler det røgede kød i porten.

Vi ryger bacon (4)

Ellers nyder vi bare foråret. Det er stadig halvkøligt, men i solen er det fint og lunt, og havearbejdet giver i sig selv lidt varme.
Haven er ved at være præsentabel, og jeg har fået sået lidt forskelligt … garanteret for tidligt endnu, men min tålmodighed rakte ikke længere. Jeg kan bare så om, hvis det går galt, for en selv nok så lille frøpose indeholder fem gange så mange frø, som jeg har behov for.
Billedet herunder er af en askeknop. Et af de smukkeste eksempler på bladknopper, efter min ringe mening. Andet billede er det koglelignende padderok-sporehus. Det er bare med at få dem fjernet fra bedene, inden de smider sporerne, men de er lidt sjovere at se på end det senere nok så velkendte og svært udryddelige levn fra kultiden.

Ask i knopPadderok-sporehus

29 kommentarer

 1. Hvor er det spændende med jeres røgning, og der er så mange muligheder. Det må du meget gerne fortælle mere om, når jeres bacon er færdigt.
  Sikke dejlige eksempler på bladknop og sporehus. Jeg har lige beundret små syrenblomsterknopper.
  Jeg har downloadet Google Lens på din anbefaling og er henrykt. Den skal jeg nok få en masse glæde af 🙂

  Kommentar af Madame — 19. april 2021 @ 17:58

  • Jeg skal nok fortælle om resultatet 🙂
   Det glæder mig – både at du downloadede og ikke mindst, at du så hurtigt blev overbevist! Den er klasser bedre – og hurtigere – end alskens andre apps til samme formål.

   Kommentar af Ellen — 19. april 2021 @ 18:58

 2. Jeg har overvejet tørsaltning à la italiensk pancetta (altså uden røgning), men er ikke kommet længere. Måske man skulle investere i sådan en røgeovn i beskedent format, vi er også pjattede med røgede fisk og you name it.

  Kommentar af Eric — 19. april 2021 @ 18:07

  • Det kan jeg kun anbefale, Eric. I har jo, som vi, også tiden til at kæle for madvarerne, og det er altså lidt sjovere at spise, når man selv har haft alt det spændende arbejde med de indledende øvelser – men som sagt er det noget af det nemmeste og hurtigste at varmrøge en fisk.

   Kommentar af Ellen — 19. april 2021 @ 19:01

 3. Jeg tænkte straks, at det nok drejede sig om røgning. Spændende – jeg elsker bacon, men du har ret, det er godt nok pebret i pris. Jeg kan se, at du vil fortælle om resultatet, det bliver spændende at høre. Jeg krydser fingre for, at det bliver godt. Askeknoppen er flot – paderokker fjerner jeg med det samme, heldigvis ser vi dem kun sjældent.

  Kommentar af Lisbeth — 19. april 2021 @ 20:39

  • Bacon har aldrig gjort noget dårligt for noget 🙂
   Vi har desværre mange padderokker hos os – det er noget stads at få bugt med, fordi deres rødder går enormt langt ned.

   Kommentar af Ellen — 20. april 2021 @ 7:49

 4. Tænk at der skal så mange operationer til at koldryge. Tror du man gør det sådan med “købe bacon”? eller hælder de bare “røge-smagsstoffer” på flæsket og skærer det i tynde skiver?

  Kommentar af Donald — 19. april 2021 @ 21:05

  • Så galt står det forhåbentlig ikke til, men de pumper det med saltvand for at undgå svind. Det kommer så først på panden hos forbrugeren, hvor det koger i stedet for at stege. Der er intet svind på det rigtig dyre bacon, fordi det ikke bliver pumpet.

   Kommentar af Ellen — 20. april 2021 @ 7:50

   • Tak for svar. Jeg tænkte nok der var denne væsentlige forskel mellem det masseproducerede! og det “rigtige”.

    Kommentar af Donald — 21. april 2021 @ 10:47

 5. Det skal nok lykkes at lave et godt stykke bacon. Det må jo siges at være en velafprøvet proces al den stund, at det sikkert er den ældste konserveringsproces for kød overhovedet.
  Bruger i bøge- eller elletræspåner?
  Vi er så heldige at have én her i landsbyen, som har en ovn og går vældig meget op i det. Vi har netop nydt en rådyrkølle røget over bøgespån. Vi fabler om selv at lave spån/smuld af blommetræ. Det skulle være særdeles godt.

  Kommentar af natural2222 — 20. april 2021 @ 4:51

  • Ja – den metode er gammel, og nok også ældre end saltningen, kunne man godt formode.
   Denne gang var det bøg, men John har lige købt fire forskellige slags smuld, bl.a. fra æbletræ og så fra en kasseret whiskytønde! Det bliver lidt spændende, om vi kan smage forskel. Jeg har svært ved at smage forskel på de varmrøgede laks, men jeg kunne forestille mig, at forskellen bliver mere markant ved koldrøgning, fordi det tager meget længere tid.

   Kommentar af Ellen — 20. april 2021 @ 7:54

 6. Hold da op! Så løber tænderne i vand. Det er sjovt med “røge” eller “ryge”. Min yndlingsspise – den fynske røgede ost – kaldes skiftevis rygeost eller røgeost, alt efter salgsnavn. Vi har nu altid hjemme på Vestfyn kaldt den “røgede ost for rygeost”. Jeg tror også, man i sin tid havde en fællesbetegnelse “røgvarer” for diverse delikatesser af den art. Sproget er ikke altid så logisk, som vi gerne vil gøre det.

  Kommentar af Ib Hansen — 20. april 2021 @ 4:51

  • Næ, sprog er ikke logisk – det skal man bare lære udenad, for der er ofte flere undtagelser end regler 😉
   Jeg er temmelig inkonsekvent, fordi jeg kalder den røgede ost for rygeost, som også du gør. Jeg siger også ‘røgvarer’ over én kam, men af en eller anden grund har jeg svært ved at sige, at jeg ‘røger’ kød eller fisk.

   Kommentar af Ellen — 20. april 2021 @ 7:58

 7. I har i sandhed mange talenter og interesser 🙂 God fornøjelse med røgningen. I får sikkert et lækkert resultat ud af det. Ja, askeknoppen er virkelig speciel. Har aldrig set den. Jeg går ud fra, det er et asketræ? Jeg tænkte på dig, da min nabo fortalte om det britiske postvæsen. Jeg har skrevet om det på min blog.

  Kommentar af Betty — 20. april 2021 @ 8:44

  • Talenter ved jeg ikke, men interesser har vi 😉
   Ja, det er asketræets knop, og den er så smuk.
   Jeg kigger over til dig lige om lidt.

   Kommentar af Ellen — 20. april 2021 @ 12:32

 8. Kom til at tænke på min barndom hvor far røgede makreller om søndag, så var det vores frokost en til hver og en agurk fra drivhuset. Det smagte godt og han lavede meget selv og var glad for haven.
  Ja sjovt som et indlæg kan få minderne til at dukke op.

  Kommentar af Jonna — 20. april 2021 @ 9:11

  • Det er da så hyggeligt, at jeg kan fremkalde dine barndomsminder 🙂
   Den søndagsfrokost lyder ret lækker! Den kunne man godt servere for mig …

   Kommentar af Ellen — 20. april 2021 @ 12:34

 9. Jeg er virkelig spændt på resultatet. I må levne bare en lille smagebid til vi ses 😉

  Kommentar af fiberfryd — 20. april 2021 @ 20:44

  • Vi er nødt til at fryse noget ned, så I skal nok få det smagt 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. april 2021 @ 7:46

 10. I hygger jer rigtigt med eksperimenter af alle slags 🙂 I kunne da godt tage Ryge som mellemnavn 😉

  Kommentar af Lene — 20. april 2021 @ 20:48

  • Vi hygger os gevaldigt med eksperimenterne, men det er mange år siden jeg mistede alt for en vis herre med det efternavn, så det tror jeg vi undlader at kalde os 😉

   Kommentar af Ellen — 21. april 2021 @ 7:49

 11. Hej Ellen, har du fået indbydelse til vaccination? Jeg tænker du er tæt på at få den, jeg er også fra 1953 og fik besked i går, så pøj pøj.

  Kommentar af Lone pedersen — 21. april 2021 @ 10:09

  • Heldige dig! Jeg har ikke fået indbydelse endnu, men en af mine venner har, og han er et halvt år yngre end mig! Han bor i Region Hovedstaden, så det har åbenbart noget at sige, hvor man bor. Hvilken region bor du i?

   Kommentar af Ellen — 21. april 2021 @ 11:59

   • Ja, jeg bor i region hovedstaden, så måske derfor, men du må være tæt på.

    Kommentar af Lone — 21. april 2021 @ 12:11

    • Det håber jeg bare SÅ meget på 🙂

     Kommentar af Ellen — 21. april 2021 @ 12:12

 12. Hvor spændende med røgningen/rygningen. Heldigt, I ikke skal stå for røgtningen først. Men det er vel også kun i forbindelse med kvæg, at man taler om det. Som barn, når vi var ved stranden eller på familiebesøg, så skulle vi altid tidlig hjem, fordi far skulle hjem og røgte – “røjt’, som vi kaldte det på sønderjysk. Det syntes vi børn var træls.
  Hvordan ser sådan en ovn ud – er det en udendørs – ude i haven – eller ???

  Kommentar af tingats — 21. april 2021 @ 10:23

  • Der ville jeg nok ganske rigtigt sætte grænsen – jeg har det så fint med at lade andre opfostre dyrene for mig 🙂
   Vi var også meget bundne, fordi min far havde både køer, kalkuner, grise og heste, da jeg var barn, så jeg kan godt huske hvordan det var.
   Røgovnen ligner, set udefra, lidt et køleskab: https://www.jula.se/catalog/fritid/fiske/fisketillbehor/rokskap-och-roklador/elrok-769082/ – den står i garagen, fordi det er det nemmeste for os, da den kræver elektricitet.

   Kommentar af Ellen — 21. april 2021 @ 12:03

 13. Jeg læste forleden at de der inviteres til vaccination nu, er yngre i region Hovestaden end i andre regioner. Årsagen er, at der ikke er så mange ældre i hovedstadsregionen som i de andre regioner, og derfor er de nået hurtigere gennem de ældste årgange.

  Kommentar af Pernille — 21. april 2021 @ 15:16

  • Åh, det er derfor! Så det er ikke kun Region Sjælland, der er langsom. Tak for info 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. april 2021 @ 16:10


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.