Hos Mommer

28. marts 2021

Lidt ‘local warming’ ville være så fint

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:07
Tags: ,

Jeg har ingen intentioner om at kaste mig ud i en diskussion om global opvarmning, men rent egoistisk og rent lokalt ville jeg meget gerne have lidt mere opvarmning end tilfældet er, så jeg kan så mine nyetablerede højbede til og begynde at plante de forspirede planter ud i drivhuset, for de er ved at gå helt amok oppe i vindueskarmen. De står nok lidt for varmt, men jeg har ingen steder med den ideelle temperatur for dem, desværre. Det varer kun et par dage, så bliver jeg vist nødt til at løbe risikoen og satse på, at der ikke kommer mere nattefrost, og hvis der trues med det, må jeg sætte et par stearinlys i drivhuset. Det har jeg gjort før med held – det lille fif kan lige netop holde temperaturen en grad eller to over udetemperaturen, hvilket forhåbentlig er tilstrækkeligt – vi får vel næppe sibiriske temperaturer på denne tid af året.
Nu tegnede det ellers lige så godt med forårets indtog, og så kommer meteorologerne og lover os en hundekold påske. Det er ikke godt – heller ikke for dem, der havde håbet på lidt mere venlige vinde, så man kunne afholde udendørs påskearrangementer uden at skulle trække i tøj, der kan klare en arktisk vinter.

P1050594P1050595a

Søren var her i går. Han havde spurgt John om han kunne få lidt hjælp til at reparere et foderbræt, der ikke havde det så godt mere.
Det ville John gerne hjælpe med, og jeg ville godt lave en lammekølle til aftensmad – det smager da altid bare lidt af påskekomsammen …
De to herrer tilbragte en del af eftermiddagen i garagen, hvor der, i stedet for en reparation, blev bygget et helt nyt foderbræt.
John elsker at lave sådan noget, og Søren havde sjovt nok ikke spor imod at komme hjem med et nyt frem for et repareret gammelt.
Det blev halvstort – det er lige før, han kan fodre rovfugle i det, men det tror jeg ikke han er interesseret i.
Det var så fint, at jeg tillod mig at spørge, om ikke det også skulle tækkes med strå for at gøre det 100 % blæret, men det skulle det ikke. Det skal i stedet have en eller anden form for afdækning oppe på tagrygningen, så der ikke trænger vand ind i bræddeenderne og ødelægger træet. Egnet materiale til dette havde Søren derhjemme, så han udfører selv den sidste finish på huset.
Så spurgte jeg, om ikke de havde glemt at bygge en terrasse, for det var da et gevaldigt udhæng, de havde lavet.
Det var her jeg kunne fornemme, at de vist helst så, jeg gik ind og lavede maden færdig. Det sagde de ikke direkte – bare at de sådan set var færdige med byggeriet, og om maden mon også var ved at være det, for de var efterhånden ved at være sultne …
Lammekøllen havde ligget i sous viden i 36 rimer og var smørmør. Meget, meget lækker var den, og de 36 timer var vist mere end rigeligt. I min sous vide-vejledning står der oven i købet, at den skulle have haft 48 timer, hvilket jeg ikke forstår, da selv det sejeste oksekød ikke skal have mere end 18-24 timer. Er der en sous vide-ekspert til stede, der kan forklare mig hvorfor lam så anbefales det dobbelte? Jeg vil tro, at 24 timer havde været nok, hvilket jeg har tænkt mig at efterprøve næste gang.

16 kommentarer

 1. Hvad angår vejret, har du min fulde opbakning!
  Jeg har ikke prøvet lammekølle i sous vide, men vil tro, at man kan give den alt fra 8 til 48 timer – det afhænger af, hvor skærefast/mør den skal være. Med 48 timer vil den nok være velegnet til “pulled lamb” 🙂 En lammeculotte giver jeg 4,5 timer ved 57°. Så er den meget mør, men det er jo også et mindre stykke end køllen.

  Kommentar af Eric — 28. marts 2021 @ 15:12

  • Det var faktisk pulled lamb – den var ikke nem at skære reelle stykker af, men pyt med det, for det smagte jo godt. Det er måske min vejledning, der mere er en vildledning, for den siger otte timer til lammecoulotte, hvilket jeg derfor også har givet dem (og dem har jeg lavet mange af, for de bliver SÅ gode og passer perfekt til to personer), men det er fint at få at vide, at jeg kan nøjes med godt halvdelen af den tid.

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2021 @ 19:06

 2. Ja, nu vil vi gerne bede om mere varme 🙂 Tirsdag og onsdag skulle blive ret lune, men så bliver det desværre køligt igen. Det lyder smart med et tændt drivhus i drivhuset for at hæve temperaturen.
  Sikke et flot foderbræt John har lavet. Jeg havde engang sådan et med stråtag, men der gik ikke lang tid før fuglene havde fjernet alle strå – formentlig for bruge dem til redebygning.

  Kommentar af Madame — 28. marts 2021 @ 15:36

  • Jeg så lige i vejrudsigten, at vi trods alt holder os på tocifrede temperaturer, selv om det bliver køligere sidst på ugen. Vi håber de har ret, for det i går og i dag har været koldt!
   Hehe, ja, sådan et havde vi også i Sverige … i en kort periode, så var det stråtag også væk 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2021 @ 19:08

 3. Jeg ved intet om Sous Vide, men min søn som kommer i morgen har en, om han ved noget om tilberedning af lammekøller, ved jeg ikke. Til gengæld ved jeg, at det de siger om vejret, kan man ikke regne med. Lunere vejr vil være at foretrække nu, godt du har drivhuset, så går det nok.

  Kommentar af Lisbeth — 28. marts 2021 @ 16:05

  • Næ, de vejrudsigter er ofte lige så forkerte, som vejret er afvekslende, men jeg håber godt nok, at vi får nogle dejlige, lune dage i næste uge, så det kan blive hyggeligt at stå og plante om.

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2021 @ 19:10

 4. Så flot et foderbræt. For nogle år siden, havde jeg et foderbræt med stråtag. Det holdt dog ikke længe. Jeg så aldrig fugle, der fløj afsted med et strå, men det må være på den måde, de forsvandt.
  Det lyder som en virkelig lækker lammekølle.

  Kommentar af Betty — 29. marts 2021 @ 21:19

  • Ja, dit stråtag har sikkert lidt samme skæbne som Gittes og vores.
   Sous VIde er en god tilberedningsmetode – det bliver altid meget mørt og lækkert.

   Kommentar af Ellen — 30. marts 2021 @ 7:28

 5. Inspireret af Johns fine forskellige special-fuglehuse, du lagde på bloggen før jul, så købte jeg et gærdesmutte-hus til Ib til jul. Vi vil gerne holde den søde lille gærdesmutte til (nu må vi se, om den kommer- vi synes, den forsvandt i de kolde uger, hvor den jo netop skulle komme efter foder), dels er det en fordel, at det gerne må sidde lavt – mener jeg, jeg læste et sted.
  For nylig lagde en facebook-bekendt et par billeder op af et megastort natugle-redehus. Heldigvis fulgte opsætning af huset med. Det skulle opsættes i et træ 6 meter oppe. Det så helt vildt ud med manden på den 6 meter høje stige oppe i et træ.
  Forholdsvis tæt på os har vi en rimelig anerkendt vinbonde. Han fortalte engang til et foredrag i den lokale brugs, hvordan de en gang havde været ude og tænde massevis af stearinlys i markerne en aften / nat , der kom – tidlig – nattefrost – for at beskytte de næsten plukkeklare druer. Jeg har også set film, hvor de tænder bål ude blandt vinstokkene med samme formål. Så det bliver spændende, hvornår du får en nat, hvor du skal ud hveranden time for at tænde nye stearinlys for at beskytte dine småplanter mod sen nattefrost.
  Vi er holdt op med at så indenfor i bakker, for det endte altid med, at planterne blev alt for lange og ranglede – for tidligt – og derfor ikke overlevede. Det var også bare sommerblomster.
  Ja, engang imellem skal vi kvinder kende vores besøgelsestid, og tie stille og passe det, vi har forstand på – uagtet me-too og kvindefrigørelse 🙂 🙂
  Du har da vist alt det kram, man kan få. Sous vide havde jeg aldrig hørt om, så det måtte jeg jo undersøge. Plastikposer og vandbad. Det lyder mærkeligt – at kødet så ikke bare bliver kogt. Tidligere brugte jeg af og til stegeposer til anden i ovnen. Det gav en saftig and og ingen fedteras. Nu synes jeg ikke længere, jeg ser de stegeposer. Måske bare fordi jeg ikke har kigget målrettet efter dem. Da vi gik over til gås, kunne jeg ikke finde dem store nok.

  Kommentar af tingats — 30. marts 2021 @ 9:03

  • Vores gærdesmutter har heldigvis overlevet, men de klarer sig selv, for de tager ikke rigtig det foder vi tilbyder andre fugle. Jeg håber jeres redekasse får tilflyttere 🙂
   Jeg har set det med bålafbrænding – både hos vinbønder og øvrige frugtavlere, og jeg sætter ikke almindelige stearinlys ud, men nogle store bloklys, der kan brænde lææænge!
   Jeg hylder forskellene hos kønnene – synes egentlig det er dejligt, at de er der. Det, der kan få mig op i det røde ligeberettigelsesfelt, er når det samme slags arbejde bliver lønnet forskelligt. Det er vildt unfair!
   Jeg troede ikke selv på sous vide-fidusen, selv om en kollega blev ved med at tale varmt for det i flere år. Så var jeg til middag hos hende, hvor hun serverede sous vide-tilberedt kalvefilet. Aldrig havde jeg da smagt noget så mørt og godt og lækkert! Dagen efter købte jeg min sous vide. Kødet bliver ‘bare’ kogt, men så kan man lige give det en efterbruning på panden, hvis man ønsker en stegeskorpe, men det er ikke nødvendigt til alle slags kød. Det skal ikke i almindelige stegeposer (som du sagtens kan købe stadigvæk), men vacuumeres i nogle dertil indrettede poser, så en sous vide kræver også en vaccuummaskine, men det er alle pengene værd, kan jeg godt sige dig 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. marts 2021 @ 11:23

 6. Apropos vejrudsigter og alt det kram, I har, så faldt jeg – lige da jeg trykkede på send-knappen i forrige kommentar – over ordet Pissebarometer i din stikordsliste 🙂
  Nej, vejret i går var bestemt ikke til udflugter. Vi var i København for at hente Tanja, men blev ikke inspireret til nogen som helst sightseeing. Kun blev det til en sandwich på en rasteplads i det pivkolde vejr.
  Men med alle de ture, du fortæller om, ender det da med, vi må på sommerferie på Sydsjælland og Falster. Vi har en gang været et par dage på Lolland, hvor vi boede i Maribo. Det var ganske udmærket og ganske interessant at besøge en egn, der da havde meget at byde på, selv om Lolland i medierne altid omtales ret negativt.

  Kommentar af tingats — 30. marts 2021 @ 9:30

  • Læste du om vores pissebarometer? Det er den mest effektive form for barometer, jeg er stødt på, men selvfølgelig kan det ikke se, om der kommer sol eller skyer eller hvad temperaturen bliver 🙂 Indlægget er her: https://mommer.wordpress.com/2009/12/06/pissebarometer/
   Der er mange skønne steder også øst for Storebælt, men af en eller anden grund er det for mange jyder kun København der tæller her – og vi bliver jo også alle kaldt for ‘kjøwenhawnere’, uanset hvor på Sjælland vi kommer fra 😉 – jeg har aldrig helt forstået hvorfor. Jeg kalder da ikke alle jyder for århusianere☺

   Kommentar af Ellen — 30. marts 2021 @ 11:49

 7. ps. Ib har en app, hvor de forudsiger vejret time for time. Den holder som oftest, så han fik kalk og kunstgødning spredt ud på det helt perfekte tidspunkt forleden – selv om jeg sagde, at det da ikke så ud til regn. Nu melder appen, at vi får solskin de næste 3 timer, så nu bliver jeg inviteret udenfor! Lige nu, skal det være! 🙂 Luk nu den PC!

  Kommentar af tingats — 30. marts 2021 @ 9:34

  • Hvad hedder den app? Det er der nemlig flere, der gør, men jeg synes ikke, at de er specielt pålidelige, dem jeg kender.
   Det er skønt vejr hos os i dag – vi var ude hele formiddagen og skal ud igen 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. marts 2021 @ 11:51

   • Jeg tjekkede appen. Det er bare den helt officielle DMI.
    Hvor sjovt at læse om pissebarometeret – både om jeres eget personlige og på de links, du satte ind. Tænk at det er samme vand, I har haft i det i flere år.
    Skruf – et sjovt navn, som åbenbart betyder snus. Det var i al fald sådan en side, jeg kom ind på, da jeg søgte på Skruf uden at tilføje Sverige.
    I må have besøgt mange glasværker, da I havde ejendom i Sverige. Jeg er egentlig ikke så vild med glas, men da jeg fulgte videre på nogle links kom jeg til Erikshyttan Studioglas og en skål, der blev omtalt som et lille Picassoværk. Den var flot. Der har I sikkert også været.

    Kommentar af tingats — 5. april 2021 @ 9:58

    • Åh … den har jeg også 😉
     Når man kommer 100,0 % rent, sterilt vand i, holder det i mange år.
     Jeg er heller ikke vild med glas, men jeg er – var – vild med at se glasværker, og jeg tror vi har set dem alle sammen. Jeg elsker at se på, hvordan folk, der kan deres håndværk, arbejder.
     Engang var det lige før, jeg kunne se et glaskunstværk og på designet sige hvilket værk det kom fra. Det kan jeg ikke mere, og de forskellige karakteristika ændrer sig selvfølgelig også lidt, efterhånden som designerne flytter igen. Eller dør …

     Kommentar af Ellen — 5. april 2021 @ 15:02


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.