Hos Mommer

25. marts 2021

Jeg VIDSTE det!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:53
Tags: ,

Min pc har været syg i flere måneder. Coronavirus, måske? Den er ni år gammel, så den har nok aftjent sin værnepligt. Den crasher helt umotiveret og skal derefter startes i DOS-mode, lige som når man har foretaget en hård nedlukning, og der kommer nogle ‘sjove’ fejlmeddelelser ved opstart, så jeg indså for et stykke tid siden, at der nok ikke er nogen vej udenom at købe en ny.

Jeg hader at skulle have ny pc. Jeg VED bare, at jeg løber ind i problemer, for jeg kan godt mærke, at det er otte år siden, jeg havde tæt samarbejde med en it-afdeling.
Backuppen er i orden – siden den gamle begyndte at opføre sig underligt, har jeg ofte sikkerhedskopieret alle billeder og dokumenter – af sidstnævnte ligger mange på OneDrive, fordi jeg bl.a. vil kunne tilgå mad-, bage- og strikkeopskrifter, når jeg er i England og bruger enten min rejse-pc eller min iPad.
I forgårs købte jeg en lækker sag; med 15”-skærm, 8GB RAM og SSD-harddisk. Ikke en ‘basic’ udgave, men en ‘home’, som er for sådan nogle som mig, der ikke spiller (eller udvikler) grafiktunge spil eller er professionel billedbehandler.
Konfigurering og installering af mailprogrammet kørte på skinner – overraskende nok, for jeg plejer at bøvle med porte og lignende finurligheder.
Office 2019 er købt og installeret. Ikke Office 365, som man ikke kan købe, men kun abonnere på for 500 kroner om året, hvilket jeg synes er bondefangeri og derfor på ingen måde ønsker at supportere. Office 2019 koster 380 kroner én gang og det har jeg resten af livet. Windows Live Writer er erstattet af Open Live Writer, men det gik fint med at få fat i det, og dagens indlæg er skrevet i OLW. Jeg var overrasket over så smertefrit det hele gik.

Men så nåede jeg til OneDrive.
Jeg opgraderede til 100GB, hvilket koster en tier om måneden – det vælter ikke budgettet, og jeg vidste, at alle mine dokumenter var tæt på at nå den gratis 5GB-grænse.
Det kan den nye pc så bare ikke finde ud af. OneDrive online siger, at jeg har brugt 1,65GB af 110 tilgængelige (hvorfor ikke 100? Og kun 1,65? Jeg har jo de 5, som den siger jeg har brugt op), men pc’en selv siger, at OneDrive ikke har mere lagerplads, og at jeg skal slette filer for at kunne fortsætte. Problemet er dobbelt, fordi hvis jeg sletter filer i OneDrive, bliver de permanent slettet (godt jeg har backuppen!), også fra harddisken på den gamle pc, opdagede jeg. Mig ikke forstå. Mig overHOvedet ikke forstå.
Fordi der er det påståede overload-problem, kan jeg ikke få lov at vælge filer fra, som ikke skal synkroniseres, og jeg vil ikke have synkroniseret mine billeder.
Så skulle jeg bare kunne gemme dem i et bibliotek, som ikke lægger sig under OneDrive, men det får jeg heller ikke lov til. Lige så snart jeg gemmer en mappe ligegyldigt hvor, tvinger pc’en indholdet i mappen til at blive synkroniseret. Hvilket den så brokker sig over, at den ikke kan …
Free Wood Chop Cliparts, Download Free Clip Art, Free Clip Art on Clipart LibraryDet er skruen uden ende, og jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal stille op.
Jeg kan (måske. Hvem ved med alt dette bøvl?) – helt disable OneDrive, men der er altså en del dokumenter, jeg gerne vil have med mig rundt.

Den slags gør mig vildt frustreret. Og irritabel. Jeg kom vist til at vrisse så meget af stakkels uskyldige John, at han fortrak udendørs og fik savet alle kragetræerne op til brænde, mens jeg bandede og skumlede.
Er der en OneDrive ekspert til stede? Jeg giver en middag til den, der kommer og løser mit problem.

26 kommentarer

 1. Suk, det er en naturlov, at der bliver problemer med et eller andet. Sidst jeg skiftede, gik det forbløffende smertefrit, men scanneren har ingen driver til Windows 10, så skal jeg scanne noget, skal jeg bruge en gammel maskine. Scanneren fejler intet, så det er mig imod at købe en ny.
  Jeg ved meget lidt om OneDrive og andre skysystemer, men vil den også synkronisere, hvis du kopierer til en ekstern enhed (fx USB-nøgle)? Andre muligheder er at zipkomprimere filerne eller sende dem til dig selv som vedhæftede filer.

  Kommentar af Eric — 25. marts 2021 @ 14:46

  • Det er åbenbart en naturlov – og jeg havde da ellers lige regnet med din ekspertise, Eric 🙂
   Jeg er ikke nået til vejs ende endnu, og der skal såmænd nok vise sig flere problemer … i lighed med dit scannerproblem, måske …
   Nej, så synkroniserer den ikke, men jeg ville helst slippe for at tænke over at skulle huske at jeg skal huske at have noget med på tur, og det ender måske med en anden skyløsning. Jeg har ikke besluttet mig, men det havde absolut været en bedre reklame for MS, hvis deres eget system havde virket!

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2021 @ 17:49

   • Min tanke var at sikkerhedskopiere, så du kan disable OneDrive uden tab af data, og så starte forfra. Men som sagt ved jeg meget lidt om skysystemer – jeg har (måske med rette) større tillid til fysiske enheder som eksterne harddiske og USB-nøgler.

    Kommentar af Eric — 25. marts 2021 @ 20:02

    • Åh … okay, men skyen er ikke så meget for at sikkerhedskopiere som for altid at have visse dokumenter tilgængelige på en hvilken som helst af mine enheder, det være sig rejse-pc, iPad eller telefon. Jeg har bl.a. kopi af vores pas der, af sygesikringskortene, kørekortene og andre ting, man kan få brug for i nødstilfælde. Jeg backer up på to forskellige eksterne harddiske, så jeg går såmænd bare med både livrem og seler. Men jeg ender måske bare med at have alt det fra skyen med mig rundt på et lille SD-kort, som kan ligge i min pung – de små kort kan jo rumme 500GB i dag. Det er helt vildt for os, der kan huske floppydisken på 720KB 🙂 Ulempen er så bare, at jeg er afhængig af at have pc’en i nærheden, hvor det jo er noget nemmere med telefonen.

     Kommentar af Ellen — 25. marts 2021 @ 21:15

 2. Den slags er så træls og noget, man nemt kommer ud for ved at købe ny computer. Jeg bruger en løs harddisk og USB nøgler til backup og kan desværre ikke svare på noget om OneDrive. Jeg synes, Erics råd om at sende filerne til dig selv som vedhæftede filer er fint – det gør jeg også jævnligt.
  Håber, du får hjælp, for der må jo være andre end dig, der bruger OneDrive.

  Kommentar af Madame — 25. marts 2021 @ 17:59

  • SÅ træls! Jeg vil hellere bruge eksterne medier, for der er maaange dokumenter og billeder, så det med at sende dem til mig selv vil ikke være en praktisk løsning, desværre.
   Jeg skal nok finde en løsning, men det er en tung vej frem til den 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2021 @ 18:59

 3. Desværre – jeg kan ikke hjælpe, jeg har et par sønner, der kan finde ud af det, men de overlader gerne problemet til Bent, jeg tror ikke, han kan hjælpe med dit problem. Min computer er også gammel, så jeg frygter, at jeg kommer ud i samme problemer. Heldigvis har jeg en mand, jeg kan ringe til, har i hvert fald haft. Sidst hjalp han kvit og frit, jeg kender ham fra mit arbejde, men det er jo 10 år siden. Nå men flot, at du er kommet så langt selv.

  Kommentar af Lisbeth — 25. marts 2021 @ 18:32

  • Det må jo komme, også for dig – jeg har endnu ikke hørt om en pc, der varer evigt. Du er heldig, hvis din mand stadig ‘virker’ – det må være skønt at have sådan en 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2021 @ 19:01

 4. Ak, herfra ingen muligheder for hjælp. Når jeg skifter får sælger ikke er øre førend den kører præcist som den gamle.
  For et par skift siden stod jeg som Moses ved Det Røde Hav. Det ønsker jeg ikke at udsætte mit hjerte/karsystem for igen.
  Skift koster nok lidt ekstra for mig med de krav; men jeg er helt blottet for interesse -og dermed viden- om PC-indvolde.
  Mine tanker går til dine nærmeste i denne svære tid. 🙂

  Kommentar af natural2222 — 25. marts 2021 @ 21:11

  • Haha, tak for sympatien for John – han har vist brug for den 😀
   Jeg VILLE ikke have leverandøren til at gøre det for mig, og det har ikke noget med prisen at gøre, men at jeg ser det som en chance for at holde mig bare en lille smule ajour med udviklingen og med at kunne gennemskue og forstå hvad der sker inde i ‘dyret’. Jeg har jo engang været klogere hvad det angår end jeg er nu, og det irriterer mig, at det driller sådan. Men ih, for pokker, hvor kan jeg også blive stædig, og John nyder trods alt godt af, at jeg kan finde ud af mange af de ting han ikke kan. Han er god til fotoprogrammet, men ikke til så meget andet, hvad en pc angår, og jeg er glad for, at vi ikke skal have ekstern hjælp i tide og utide.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2021 @ 21:22

 5. Jeg uploader billeder og dokumenter til Google foto og docs. Jeg synkroniserer dog ikke, jeg retter mine billeder først og vælger, hvilke jeg vil uploade, dem kan jeg tilgå alle steder fra og skulle jeg nå 15Gb så synes jeg, at 17kr mdr for 100Gb er billigt.

  Kommentar af Susanne — 25. marts 2021 @ 21:51

  • Tusind tak, Susanne – det var virkelig nyttigt! Det bliver da Google Docs, for det lyder perfekt. 15GB er fint til mig, og hvis det bliver for lidt, er 17 kroner bestemt til at overse, som du siger.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2021 @ 22:02

 6. Jeg bruger også Google Docs – eller rettere Google Drive, for så har jeg også har adgang til filerne, når jeg er offline.
  Det fungerer altid fint og jeg kan styre det som jeg vil. Da jeg er Macbruger, er min oplagte skyløs+ning ellers iCloud, men den er lidt mere bøvlet, synes jeg. Held og lykke med resten af ‘fornøjelsen’ ved at anskaffe nyt

  Kommentar af fiberfryd — 25. marts 2021 @ 23:53

  • Jeg læste lidt om det her til morgen, og selv om jeg ikke har installeret det endnu, er jeg temmelig sikker på, at det bliver fremtiden for mig. Især er det fint, at man selv kan styre det, for OneDrive er da helt umulig hvad det angår!
   Åh tak – jeg tager det i små bidder for at undgå mavesåret 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2021 @ 8:55

   • Håber du bliver glad for Google drive 😉 der er såmænd ikke noget man skal installere, har man en Google konto, så logger man ind på den og har adgang til alle de ting de tilbyder, kort, kalender, oversætning, fotos m.m.

    Kommentar af Susanne — 28. marts 2021 @ 9:57

    • Det fandt jeg ud af … jeg har taget det i brug og er allerede glad for den løsning. Tænk, at jeg ikke lige har tænkt over den mulighed før, men tak igen for at åbne mine øjne 😳

     Kommentar af Ellen — 28. marts 2021 @ 10:43

 7. Microsoft er i de fleste henseender lettere end server-systemer (Linux, Unix, IBM, HP-Ux og hvad de hedder/hed) men af en eller anden grund giver de flere frustrationer – måske fordi der er nogle mekanismer, som gør det muligt at sælge netværks-services som One-Drive, YouTube-Premium og/eller streaming.

  Kunne man bruge GoogleDrive i stedet for den OneDrive?

  Men jeg tror du kommer igennem det.

  Kommentar af Donald — 26. marts 2021 @ 2:08

  • Jeg sværger til Microsoft – har aldrig været Applefan. Jeg har godt nok en iPad, men der kom Apple jo først 🙂
   Jeg skal nok komme igennem det, og både Susanne og Ditte har anbefalet GoogleDrive/Docs, så det bliver det, jeg vælger som alternativ.

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2021 @ 8:59

   • Det er så godt at man kan få støtte over web-loggen! hurra for Gitte og Susanne! 🙂

    Kommentar af Donald — 26. marts 2021 @ 12:48

    • Ja, det er herligt at have et netværk – på alle måder 😉

     Kommentar af Ellen — 26. marts 2021 @ 14:01

 8. Jeg trækker Jørn Hjorting-kortet (altså den med klappen, der går ned, og i mit tilfælde lukker den af for input) eller teflon-kortet (teknisk info preller af på mit hoved), når det gælder it og anden teknik. Jeg kan bare ikke fatte det. Godt, du kan få hjælp fra andre med-bloggere.
  Derudover må det være dejligt at få nyt grej.

  Kommentar af conny — 26. marts 2021 @ 9:56

  • Hehe, teflon-kortet – den var ny for mig 😀
   Jeg fatter desværre ikke så meget som jeg gerne ville kunne, men jeg er nu glad for, at vi ikke begge er it-analfabeter – det er rart at være relativt selvhjulpen.
   Det er en rigtig god pc jeg fandt; den kan jo ikke gøre for, at OneDrive er fjollet, så når indkøringshurdlerne er overstået, bliver alt bedre end før, for den gamle fik mig op i det røde felt lidt for ofte efterhånden.

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2021 @ 10:25

 9. Uh – det er så irriterende, når man køber nyt og så skal have sådan et bøvl.
  Ligesom en tidligere kommentar beskrev det, så har vi også oplevet, at efter jeg købte ny pc, har vi aldrig kunnet få Ibs printer til at fungere, fra min pc, selv om der står, at den rette navngivne printer er tilsluttet.

  Da jeg stoppede på job, havde jeg pludselig ikke Office 365 mere. Det havde vi – også på private maskiner – gratis adgang til via kommunen. Så det måtte jeg ud og købe. Pludselig i januar måned i år kom der en post på godt 500 kr. på vores bankoversigt, som vi troede var hacking. Jeg kontaktede banken, men midt i samtalen slog det mig, at det måtte være det årlige abonnement på Office 365.Træls at det ikke bare er købt og betalt – hvilket man så åbenbart kan gøre med Office 2019, men jeg gider ikke skulle til at installere et nyt program.

  I det hele taget er det også rystende at se, hvor mange penge man bruger på it, telefon, Stofanet og abonnementer.

  Før jeg fik i-phone, brugte jeg i-padden til at fotografere med – til irritation for Ib og Tanja, der syntes, det var pinligt, jeg gik rundt med det store apparat. Og pludselig en dag, jeg surfede rundt på min nye computer, kom jeg ind på Google Photo og fandt billeder, jeg troede, jeg havde mistet, Billeder, jeg havde lagt på Flickr – som jeg vist mistede adgang til på et tidspunkt.

  Så der er både glæder og – ikke ligefrem sorger – men irritationer. Og det er i al fald med at huske, hvor man har lagt sine ting … pc eller skyen, ekstern harddisk, mange forskellige USB-stick ….

  Det bliver en sejr, når du har fået det hele til at fungere.

  Kommentar af tingats — 26. marts 2021 @ 11:39

  • Det er sådanne überirriterende ting som med jeres printer, der får det hele til at krampe sammen inde i mig! Og så selvfølgelig det med OneDrive …
   Surt med jeres Office365. Jeg havde fået at vide af pc-forhandleren, at man kun kunne abonnere på det, men jeg googlede og fandt selv ud af, at man godt kan købe 2019-udgaven, men det skal åbenbart være svært at finde ud af. Jeg kan nu stadig anbefale, at I gør det, når abonnementet udløber. Det er supernemt at installere og det har jo tjent sig hjem på mindre end et år.
   Jeg synes ærlig talt også, at det ser fjollet ud, når man fotograferer med sin iPad 🙂
   Der er så meget, man skal holde styr på, men det er forhåbentlig med til at holde seniliteten fra døren, når man hele tiden skal være hjerneaktiv.
   Jeg glæder mig, til alt fungerer som det skal!

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2021 @ 14:09

 10. Nu fik jeg læst Eric’s kommentar og konstaterer at hans modvilje mod at erstatte en ældre fungerende scanner med en nyere model, det er den drivkraft, som i ca. 1980 satte en hel generation af IT mennesker igang med at lave systemer, som kunne arbejde sammen!

  Jeg fik også læst hvor godt du bruger OneDrive til bl.a. at sikre pas og de andre dokumenter, som du har scannet. Det vil jeg også gøre! Tak for den idé.

  Kommentar af Donald — 27. marts 2021 @ 22:46

  • Du har sikkert ret, men de er da ikke færdige med deres arbejde endnu 😉
   Velbekomme – det er måske en falsk tryghed, men jeg bilder mig ind, at det kan blive nemmere at ‘bevise’ sig ud af situationen, hvis vi skulle miste vores pas på en rejse.

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2021 @ 8:39


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.