Hos Mommer

22. marts 2021

Sjældent har jeg slået så hårdt – eller Bedstemor med slaw i, version 2.0

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:56
Tags: ,

Det var helt ærgerligt, at jeg ikke havde nogle flere frustrationer, jeg skulle af med, for der bød sig en glimrende lejlighed i formiddags, da tæppet under siddegruppen skulle bankes.
Kender I kortspillet Bedstemor med slaw i? Det er oftest det første kortspil, man lærer sine børn, for det gælder i al sin enkelthed om at være den første der opdager, at der bliver smidt to kort med samme værdi. Jeg ved ikke helt, hvorfor det lige er bedstemor, der lægger titel til her, men der kan også være slaw i sådan nogle på andre måder.
For eksempel ved en omgang rigtig god, gammeldags tæppebankning – mon det er almindeligt at gøre i dag? Sender man dem i stedet til rens? Eller lægger man dem udenfor og forsøger at rense dem selv?
Jeg elskede at banke tæpper, da jeg var barn. Jeg syntes det var sjovt at se, hvor meget det kunne støve, når man stod der og tævede løs.
Da tæppebankeren gik i stykker, brugte mor bare en spadserestok i stedet for. Den virkede glimrende, og da jeg har min fars og min farmors fine gamle bambusstokke stående i entreen, var det oplagt at forsøge sig med dem, for jeg er ikke den lykkelige ejer af en tæppebanker.
De er ellers pæne, nogle af dem … de fås i en del udgaver, hvoraf nogle ser okay ud, mens andre ser ud til at kunne gå i stykker, selv om man bare satte et lille barn til at banke på et viskestykke med dem.

 P1050591

Stokken er måske i virkeligheden det bedste redskab, for den kan virkelig slå til!
Ved fælles hjælp anbragte vi tæppet over en af skinnerne til garageporten, hvorefter jeg gik til den med en, synes jeg selv, beundringsværdig entusiasme. John holdt god afstand til mig, for han var ikke i tvivl om effekten af mine stokkeslag og var ikke interesseret i at blive involveret i den omgang prygl.
Og … selv om jeg engang syntes, det var sjovt at se de mængder af støv, der kunne være i tæpperne, var jeg nu ganske godt tilfreds med, at vores tæppe i dag ikke indeholdt de samme mængder, men jeg håbede dog alligevel ikke, at nogen af naboerne så det, for støvet var det, ingen tvivl om det

Drivhuset fylder snart et år

Der er heller ingen tvivl om, at jeg har fået coronakuller, når jeg ligefrem får lyst til at foretage en gang forårsrengøring.
Heldigvis gik det relativt hurtigt over igen … lige om lidt vil jeg bevæge mig ud i drivhuset og tørre hylderne af, så alle mine spirende planter kan få lidt mere plads at gøre godt med. I samarbejde med John skal kapillærkasserne også bakses på plads, så de er klar til at få lagt plantesække på.
Jeg kunne godt finde på at skrotte siddepladserne til fordel for plads til at have flere planter. Vi sidder der alligevel aldrig, fordi det bliver for varmt; det er mest anbragt fordi det ser hyggeligt ud, men det giver for meget spildplads.

27 kommentarer

 1. Mon ikke de fleste nøjes med støvsugeren i dag? Måske er der heller ikke så mange løse tæpper mere, men jeg husker levende fra min barndom, hvordan tæpperne fik lammetæv, når de var slæbt ned i baggården og arrangeret.
  Jeg ville ellers tro, at drivhuset var godt at sidde i for tiden (med sol altså), men jeg har jo heller ikke fået forårsrengøringscoronakuller, og med påpasselighed tror jeg heller ikke, at jeg bliver smittet – i hvert fald ikke af tæppevarianten.

  Kommentar af Eric — 22. marts 2021 @ 14:41

  • Det nøjes de fleste nok med, og vi støvsuger normalt også kun, men da vi havde brug for at flytte tæppet i forbindelse med anbringelse af min nye stol, blev jeg temmelig chokeret over, hvor meget der lå under tæppet. Støvsugeren har åbenbart ikke kraft nok til at suge igennem det ret tykke tæppe.
   Der er ganske rigtigt en behagelig temperatur i drivhuset på denne tid af året, men det er en kort sæson inden der bliver for varmt, så spørgsmålet er om ikke jeg burde prioritere det spiselige udbytte højere.

   Kommentar af Ellen — 22. marts 2021 @ 14:49

 2. Uh, jeg får helt lyst til at banke tæpper efter at have læst din levende beskrivelse.

  Kommentar af conny — 22. marts 2021 @ 15:05

  • Hehe – det skulle nok have været gjort inden I nåede at få møblerne på plads i forbindelse med flytningen … men der havde I nok meget andet at tænke på 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. marts 2021 @ 17:13

   • 🤣

    Kommentar af conny — 23. marts 2021 @ 13:50

 3. Næste gang der kommer noget sne, sådan noget tørt, frossent noget og ikke våd tøsne, så smid tæppet ud i sneen og bank det. Fej sneen af og hæng tæppet op og bank det let igen så mere sne falder af. Det er utroligt så meget støv og skidt det kan rense ud. Jeg gjorde det med vores tæppe under sofabordet her i vinter, det pyntede fantastisk. Men det må nu godt vente til næste vinter med mere tæpperens ad den vej. Nu vil vi have forår! Varme vårhilsner til jer begge. 🙂

  Kommentar af Kirsten — 22. marts 2021 @ 16:43

  • Det havde jeg faktisk hørt før, Kirsten, men havde da glemt alt om det indtil du skrev dette. Jeg har ikke prøvet det, men det lyder effektivt 🙂
   Men som du siger: Det må vente, for nu vil vi gerne se på noget forår!

   Kommentar af Ellen — 22. marts 2021 @ 17:16

 4. Haha ja jeg kan godt huske, når tæppebankeren kom frem derhjemme i min barndom, det var altid sjovt at se på støvskyerne. Men du har ret, der er nok ikke mange, der har en tæppebanker mere. Men tænk jeg har fået en stok i fødselsdagsgave i dag, jeg kan da indtil videre bruge den til at bange tæpper med. Endnu har jeg ikke brug for den, men jeg havde selv ønsket den, man skal være beredt, også selvom man føler sig som en på 27 😉

  Kommentar af Lisbeth — 22. marts 2021 @ 19:38

  • Nemlig: Altid beredt! Jeg håber din nye stok er skridsikker – men det er selvfølgelig ligemeget, så længe du bare bruger den til at banke tæpper med 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. marts 2021 @ 22:33

 5. Undertegnede er den stolte ejer af en tæppebanker og bruger den. Det er ganske rigtigt en stor fornøjelse, at få lov at tæske løs og se støvet fyge. Men den store forårsrengøring, som i min barndom, sker ikke her.
  Mine forældre (som havde virkelig mange bøger, da min far var boghandler og de begge elskede at læse) hev alle bøgerne ud af reolerne og vi tog dem udenfor og bankede dem sammen, to og to (mere støv), inden de blev støvsuget og sat tilbage i de rengjorte reoler. Alle skabe blev tømt og rengjort o.s.v.; meget imponerende!
  Måske var det en mere overskuelig opgave den gang? I dag stopper vi vores hjem med ting og sager i en grad, som gør den slags til et helt uoverskueligt projekt.

  Kommentar af fiberfryd — 22. marts 2021 @ 23:25

  • Det vil heller ikke sker her! Altså den store forårsrengøring på den måde det skete i vores barndom. Jeg kan også huske det med bøgerne og skabene …
   Jeg tror nu ikke, at opgaven var mere overskuelig dengang, og jeg synes egentlig heller ikke, at vi har flere ting end før i tiden, hverken hos os eller hos yngre end os – tværtimod var der jo tonsvis af nips og lyseduge – og hos de fleste vel også tæpper på alle gulve. Tænk bare på klunketiden – jeg kan godt forstå, at alt måtte ud en gang om året 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. marts 2021 @ 9:24

   • Sådan så der nu slet ikke ud i mit barndomshjem. Det var enkelt, moderne og uden nips, men måske det var lidt usædvanligt. Det lignede heller ikke mine venners hjem 😉
    Vi har bare så mange flere penge i dag og forbruger meget mere.

    Kommentar af fiberfryd — 24. marts 2021 @ 0:15

    • Det er sandt nok, at forbruget er steget, men hjemmene har ikke så mange støvsamlere mere, så i dag lever vi så rent, at fx allergiske sygdomme er i stigning, fordi immunforsvaret ikke bliver tilstrækkeligt stimuleret.

     Kommentar af Ellen — 24. marts 2021 @ 7:25

 6. Og så fik I vel en god gang bankekød til aftensmad😁

  Kommentar af Ib Hansen — 23. marts 2021 @ 6:23

  • Ha – ja, det ville have været passende – nu var jeg jo i træning 😀

   Kommentar af Ellen — 23. marts 2021 @ 9:24

 7. Hvor er det hyggeligt at komme her forbi og læse om tæppebankning! Ja, det var virkelig noget, der kunne erstatte en støvsuger, og man burde vel stadig gøre det en gang imellem. Jeg må igang … Men jeg har ikke lige et stativ at hænge op på! (Mit problem er egentlig større, med væg-til-væg-tæpper, der bør udskiftes, men som svar på om jeg banker tæpper kan jeg sige at jeg har haft dem ude, faktisk, om vinteren, og “fejet dem med sne”.)

  Hvad er det for noget med skinner til garageporten? Var det så inde i garageporten at du udfoldede dig? Der skal jo helst være frisk luft i nærheden?

  Kommentar af Donald — 23. marts 2021 @ 13:38

  • Ja, man bliver helt nostalgisk, ikke sandt?
   Så du kender også tricket med sne-rensningen. Det må jeg prøve engang, når vi igen har sne.
   Det foregik inde i garagen, men vi kan åbne porte i begge sider, så der var stærkt gennemtræk, og ikke et støvgran nåede derfor mine åndedrætsorganer 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. marts 2021 @ 16:57

   • Sådan! Det var godt!

    Kommentar af Donald — 23. marts 2021 @ 20:18

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 23. marts 2021 @ 22:16

 8. Godt du kunne få aggressioner/frustrationer banket ud 🙂 jeg kan også huske at vi blev sat til at støvsuge bøgerne i den store reol, når der blev gjort hovedrent.

  Kommentar af Lene — 23. marts 2021 @ 19:46

  • Ja … det hjalp bare ikke så længe 😉
   Der er nok ikke mange i vores generation, der ikke har oplevet en omgang vaskeægte (tøhø) hovedrengøring

   Kommentar af Ellen — 23. marts 2021 @ 22:17

 9. Jeg mangler et stativ til at hænge tæpperne på – ellers ville jeg også banke tæpper. De bliver kun rystet grundigt med hjælp fra en, der holder i den anden ende 🙂
  Min mor lærte mig at give tæpperne en tur i nyfalden sne i frostvejr – de bliver bliver som nyvaskede 🙂
  Jeg har et helt bundt stiklinger af sommerfuglebusk i vand og håber, de snart danner rødder. Indtil videre har kun én stikling gjort det. Håber at kunne give dig adskillige små, nye buske 🙂

  Kommentar af Madame — 24. marts 2021 @ 10:22

  • Et stativ er uundværligt for os, for vores løse tæpper er for store til, at vi kan ryste dem 🙂
   Kirsten skrev også om snerensningen – det lyder nemt og effektivt, så det prøver jeg, når der engang ligger sne igen.
   Det er smaddersødt af dig, og det er selvfølgelig rart med en ‘backupbusk’ eller to, men jeg har desværre ikke plads til mere end én busk, når først den går i vækst..

   Kommentar af Ellen — 24. marts 2021 @ 10:34

 10. Tak for turen ned ad mindernes allé. Barndommens forårs-hovedrengøring, et rum ad gangen, kom lige på lystavlen.
  Gardiner ned, alle hjørner og kroge aftørres, konstant kedler med kogende vand på komfuret.
  Den to-personers sofa kom også en tur ud og fik en omgang med tæppebankeren. Støvsugerne var nok heller ikke helt så effektive dengang, og så var meget nok traditioner fra dette apparats tid.
  Tæppebankningen holdt jeg (-og holder i øvrigt stadig) også meget af. Vi giver stadig de løse tæpper en ordentlig omgang et par gange eller tre årligt. Der bliver altså bragt mere sand og støv med ind når man bor på landet end når beboelsen ligger på 3. sal omgivet af beton.

  Drop bare siddepladserne til fordel for planter. Det hedder jo ikke drivhus fordi man skal sidde og drive den af. 🙂

  -Og tak til Madame for kommentaren om sommerfuglebusk-stiklinger. Dem havde jeg glemt. Jeg må, når det lysner, af sted efter et par kviste af en herlig mørk type i en have nogle km herfra.

  Kommentar af natural2222 — 25. marts 2021 @ 5:01

  • Velbekomme – den tur triggede vist barndomsminderne om den tids hovedrengøring hos flere.
   Og ja – der kommer virkelig meget støv ind på landet, især i høsttiden, og det var nok også det, vi kunne se på vores tæppe, for der var mere støv i, end da vi boede i Havdrup.
   Det er nemlig et drivhus og ikke et drivehus 😀 – stolene er kommet ud igen.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2021 @ 10:30

 11. Hej Ellen, jeg har også brugt snerensning, farverne i tæppet bliver klarere. Du skriver at du har spirende planter i drivhuset, hvilke og tager du dem ind om natten? Sidste år var du skyld i, at jeg plantede tomater på Dronningens fødselsdag, så tidlig har jeg aldrig sat dem før, men de klarede det og det endda godt, med tidlig høst til følge. 🌱

  Kommentar af Lone kaas pedersen — 25. marts 2021 @ 12:07

  • Det er vist meget effektivt, det sne 🙂
   Jeg har ikke planter i drivhuset endnu; de små planter står stadig i en vindueskarm. De skal dog snart ud, men jeg vil helst vente til påske.
   Det var godt, at der ikke skete noget med dine tomater, men ja, jeg sætter vist altid planter i drivhus i begyndelsen af april, et stykke tid før de gængse anbefalinger 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2021 @ 14:01


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.