Hos Mommer

15. marts 2021

Projekt højbede

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:31
Tags: ,

Det er da et værre aprilsvejr, og det er ikke engang april. Det ene øjeblik skinner solen fra en overvejende blå himmel, og det næste regner det ned fra en tung og blygrå ditto, men ikke mere end 5-10 minutter, så er det solskinsvejr igen. 
Jeg får næsten mere motion af at gå ind og ud, end jeg får af selve havearbejdet.
Det er endnu for koldt at vente på tørvejr i shelteret; jeg er nødt til at arbejde for at holde varmen, men er dog ikke voldsomt utilfreds med, at kulden holder fast, for vintergækker, dorthealiljer og krokus blomstrer meget længere, end de ville have gjort, hvis foråret havde sat ind med et brag af varme.
Tulipanerne og påskeliljerne er til gengæld længere om at komme ordentligt i vækst, men lad os da bare få trukket sæsonen lidt i langdrag – det varer jo noget tid endnu, inden alle sommerblomsterne kommer.

P1050587

Fjorden elsker jeg uanset vejret. Den kan være stille eller dramatisk – det er ligegyldigt, for den er altid dejlig at kigge på.

Jeg nævnte for nogle dage siden, at jeg overvejede højbede bag shelteret.
Jeg fandt nogle flotte i cortenstål, men sommetider er det godt at sove på det inden beslutning.
Tænk, at jeg skulle sige det …
Men altså … jeg indså, at ingen andre end os selv ser de højbede, så det er faktisk lidt fjollet at ofre flere tusinde kroner på dem.
Dernæst har rigtige højbede ingen bund, og alligevel er disse meget tunge. Altså er det voldsomt arbejdskrævende at fortryde placeringen af dem.
Eftersom det er et forsøg, købte jeg i stedet nogle store, rektangulære murerbaljer og en masse plantesække. Jeg havde, fra efterårets etablering af montbretiabed, syv sække kompostjord, som jeg kan blande med plantesækkenes indhold – skulle der mon ikke komme noget brugbar jord ud af det? Det tror jeg på, indtil det modsatte er bevist.
John er i fuld sving med at klargøre baljerne til mig. Han har boret drænhuller og er nu ved at skrue lægter under dem, så de dræn også kan virke efter hensigten, samt få løftet baljen bare en smule mere op til en mere arbejdsvenlig højde.

"Højbede" - forsøg med murerbaljer

Det bliver – hvis forsøget altså lykkes – stadig en af Danmarks mindste køkkenhaver, men det er okay. Foreløbig er der købt pluksalat, ærter, gulerødder og squash. Sidstnævnte har jeg prøvet flere gange med forskellige vækstforhold, men uden større succes. Hvis dette her heller ikke lykkes, er squash skrottet hos mig for fremtiden.
Jeg skulle have købt flere baljer, for det er der plads til, men nu bruger jeg 2021 til at se, om det overhovedet kan lade sig gøre at få noget til at gro i det hjørne.
Og til jer, der har hørt, at murerbaljer er giftige: Ideen fik jeg af en havekonsulent, og jeg går ud fra, at en sådan ved noget om den slags.
Da jeg gravede i sagen, viser det sig, at baljerne ikke gør mine grønsager giftige; det er bortskaffelsen, der kan udgøre et problem, og hvis det er sådan det er, så må man forbyde produktion (eller import) af dem. Disse her er fremstillet, så bortskaffelsesproblemet er der allerede, hvad enten jeg eller en murer køber dem, og så kan jeg lige så godt få lidt glæde af dem i mellemtiden.

18 kommentarer

 1. Sikken en smuk udsigt I har, det er altid dejligt at kunne se vand. Vi kan skimte det her ude i det fjerne. I min barndom havde vi Odensefjorden til den ene side og Kertemindefjorden til den anden. Det var smukt, men som barn ænser man ikke så meget sådan noget. Det bliver spændende, om det dur med højbedene, det hører vi nok mere om.

  Kommentar af Lisbeth — 15. marts 2021 @ 15:39

  • Vores udsigt er bare helt vidunderlig, Lisbeth … og nej, den slags har man ikke øje for som barn.
   Jeg skal nok rapportere om det bliver en succes 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. marts 2021 @ 18:03

 2. Det var da en glimrende idé med baljerne. Det “giftige” er formentlig PVC, og det er vist kun et problem (klor og syreregn), hvis de brændes.

  Kommentar af Eric — 15. marts 2021 @ 15:43

  • Det er rigtigt, men det er vist mest ftalaterne, der er synderne, især de lavmolekylære. De bruges til blødgøring af plast, så jo hårdere plasten er, jo mindre er problemet.
   Og murerbaljer er meget hårde …

   Kommentar af Ellen — 15. marts 2021 @ 18:05

 3. Sikke en god idé med de rektangulære murerbaljer – sådan nogle har jeg aldrig set. Og når I laver huller i og hæver dem, så overflødig vand kan løbe væk, tror jeg på projektet. Mine højbede af træ ser allerede efter få år herrens ud.
  Og så er du heldig at have John , der kan lave alt muligt selv.
  Jeres fjordudsigt er bare så smuk 🙂

  Kommentar af Madame — 15. marts 2021 @ 15:57

  • Det havde jeg heller ikke, men havekonsulenten kendte dem. Hun foreslog bl.a. at sætte én agurke- eller én tomatplante i den største runde murerbalje jeg kunne opdrive. Jeg har gode erfaringer med tomater i plantesække, men en enkelt murerbalje-agurkeplante producerer nok agurker til et helt kollektiv!
   Jeg er meget heldig med John – han kan lave stort set alt, der kræver lidt håndværksmæssig snilde.
   Den er meget smuk. Den må du opleve engang IRL 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. marts 2021 @ 18:10

 4. Er helt misundelig på din skønne udsigt. Havet er det eneste jeg savner ved at bo her på landet. Jeg kan dog se et glimt af det hvis jeg går op i haven, og går jeg helt op på bakken, kan jeg kigge ned over Melsted og ud til Christiansø.
  Hvordan går det med Dorthealiljerne? Har de bredt sig endnu? Mine blomstrer som besatte. Murerbaljer er glimrende at plante i. Jeg har godt nok ikke prøvet at have grøntsager i dem, men til blomster er de fine. Rigtig god arbejdslyst og mange varme knus til jer begge her fra Bornholm.

  Kommentar af Kirsten — 15. marts 2021 @ 16:42

  • Vi er også meget glade for den udsigt. Hvis vi kommer til Bornholm igen, og verden ellers har fået styr på coronaen, kunne jeg da godt finde på at invitere mig selv på en kopkaf 🙂
   Dorthealiljerne har det fint og blomstrer alle sammen nu, men de har endnu ikke vist mange tegn på formeringslyst.
   Jeg krydser fingre for, at baljerne også er gode til køkkenhaver … og du får lige et knus retur herfra!

   Kommentar af Ellen — 15. marts 2021 @ 18:14

   • I skal være så hjertelig velkomne. Jeg er sikker på at vi kan snakke et par timer eller mere væk 🙂

    Kommentar af Kirsten — 16. marts 2021 @ 16:39

    • Tak – det er jeg også sikker på, at vi kan 🙂

     Kommentar af Ellen — 16. marts 2021 @ 17:07

 5. God ide med baljer; på det sted ville jeg heller ikke ofre det store på udseendet. I øvrigt kunne John nok snedkerere nogle ‘pyntekasser’ at sætte omkring dem, hvis de skærer jer i øjnene.
  Jeg kender adskillige, som har brugt dem med held, så mon ikke det lykkes for dig?

  Kommentar af fiberfryd — 15. marts 2021 @ 21:44

  • Det kunne han sagtens, men jeg vil først se, om det overhovedet er en god ide med at anbringe noget i det hjørne. Jeg tror på baljerne, men ikke nødvendigvis på placeringen af dem 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. marts 2021 @ 8:57

 6. Det skal nok komme til at fungere med jordblanding og det hele. Vi har, uden problemer, dyrket tomater i aflagte æblekasser i et par sæsoner nu.
  Det er en helt rigtig idé at hæve baljerne, så dræneffekten er optimal.
  Spændende, om baljens bæreevne er så god, at den ikke synker på midten, når der kommer konstant pres af jord+planter; men det kan let løses med den ekstra pind skubbet ind under, hvis det skulle vise sig at være et problem.
  Dette med bortskaffelse til sin tid løser genbrugspladsen. De modtager brugte murerspande og -baljer i stakkevis og kender proceduren.
  Jeg mener de ender i “Hård plast” og bliver genbrugt i det omfang de ellers kan finde anvendelse for disse genbrugs-plastpiller. Mellemproduktet vil kun få plastfabrikanter anvende, da disse piller er mere uensartede end friske varer fra olieindustrien, og derfor hober pillerne sig op på lagre rundt om i Europa.
  Når jeres baljer til sin tid er kaput er der sikkert fundet en løsning på det problem også.
  Med en søn som uddannet murer står jeg inde for, at en god murerbalje kan holde til lidt af hvert!

  Kommentar af natural2222 — 16. marts 2021 @ 6:15

  • Det bliver interessant at se bæreevnen, men som du siger, kan problemet nemt løses, hvis det opstår.
   Jeg sætter også min lid til genbrugspladsens faglige kompetencer, og jeg tror i øvrigt, at disse murerbaljer holder min tid ud … jeg er i hvert fald ikke så frelst, at jeg ikke vil anvende murerbaljer, bare fordi børnehavebørn ikke må sutte på dem 😉

   Kommentar af Ellen — 16. marts 2021 @ 9:02

   • Hørt! Går man ad åre i barndom i en sådan grad, at man kravler rundt og bider i spande og murbaljer, er plasthærders langtidsskadevirkninger på krop og sjæl vist at finde under afdelingen for mindre problemer.

    Kommentar af natural2222 — 17. marts 2021 @ 7:06

    • Haha … netop 😀

     Kommentar af Ellen — 17. marts 2021 @ 7:16

 7. Spændende forsøg. Glæder mig til at følge resultaterne af jeres bestræbelser.

  Kommentar af Ib Hansen — 16. marts 2021 @ 15:10

  • Ja, vi er også spændte på udkommet af forsøget 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. marts 2021 @ 17:08


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.