Hos Mommer

10. marts 2021

Jeg har flyttet en bigbag

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:28
Tags: ,

Sikke en herlig forårsdag i dag. Lidt kold, måske, men det opdager man slet ikke, når man skal flytte rundt med indholdet af en bigbag med kompost. 
Guf for bedene – håber jeg … ellers skulle pokker da stå i at have alt det arbejde. Jeg er helt død nu.

P1050576

Vi lagde ud i morges med en meget rød solopgang. Fjorden var ud for vores hus pænt fyldt op med gæs og svaner, der ikke vågnede så tidligt som os.
Dernæst, mens vi indtog morgenmaden, indløb beskeden, at min kompost ville ankomme mellem kl. 8 og kl. 12.
Jeg havde bestilt varmebehandlet, organisk kompostjord, så det skulle gerne kun være mig selv, der leverer ukrudtet, og jeg havde i dagene op til i dag brugt en masse krudt på at rydde ukrudt i dahliabedene ud mod vejen.
Fragtmanden havde kun en palleløfter at arbejde med, så vi kunne ikke få bigbag’en anbragt, hvor vi helst ville, hvorfor vi måtte flytte lidt rundt på skraldespande og trailer for at få plads til den uden at genere naboerne.
Jeg havde nemlig regnet med, at det ville tage mig flere dage at få fordelt indholdet, men det er sket! Vi er færdige! HELT færdige!
Jeg havde nemlig IKKE regnet med, at John ville kunne tage så meget fat, som han gjorde. Han tømte hele baduljen op i trillebøren, så jeg skulle bare fordele, kultivere det lidt ned og rive pænt efter mig.
Bare … skrev jeg virkelig det? Det var sandelig også hårdt arbejde, men for hulan, hvor er både selvtilfredsheden og glorien stor.
Det var ikke alle steder som ved de to endnu helt bare dahliabede, at servicen kunne blive så udsøgt som på billedet – i staudebedene måtte jeg fordele ved at bruge enten en spade eller de bare hænder – jeg skulle jo nødig få slået nogen af de spirende stauder ihjel.

P1050583P1050582

Farveplantemarken har også fået en god portion kompost, så jeg satser på storproduktion af vajd i år. Jeg springer japansk indigo over denne gang; jeg var mere tilfreds med den farve, som vajd gav. Jeg lod 3-4 planter overvintre, således at jeg fra i år bliver selvforsynende med frø. Bare for sjov … det er ikke indkøbet af den pose frø, der vælter budgettet, men det er altid sjovere at kunne det hele selv.

Nu mangler vi bare at få målt op, hvor mange højbede der kan være bag shelteret. Jeg ville så gerne have bare en lillebitte køkkenhave til lidt radiser, salat og den slags ‘hurtigting’, men vi har ingen muligheder for det uden at ødelægge havebilledet, så at sige. Tænk, at jeg skulle nå til at ærgre mig over at have en grund på kun godt 800 m2
Jeg har forsøgt mig bag shelteret, men jorden er dårlig og fyldt med gamle rødder, så det er ikke lykkedes mig at få noget ud af noget som helst, men mon ikke et par højbede skulle kunne klare den sag? Det skal i hvert fald komme an på en prøve, og hvis jeg bestiller inden søndag, får jeg højbedsjord til halv pris. Det bliver så endnu en bigbag, der skal tømmes …
Jeg er vældig god til at sætte os i arbejde, men jeg har ikke tænkt mig at gå ned på haveplaner sådan lige foreløbig.

26 kommentarer

 1. Sikke et dejligt billede af solopgangen på fjorden! Og hvor har I dog været flittige begge to. Jeg kan godt forstå, du gerne vil være selvforsynende med frø af vajd. Det er sjovere end at købe et brev med frø. Vi har ikke rigtigt indledt havesæsonen endnu – men nu må det være tid 🙂

  Kommentar af Madame — 10. marts 2021 @ 17:01

  • Vi er også en anelse ømme begge to 🙂
   Det er nu, det kribler allermest i de grønne fingre, og jeg er glad for, at næsten alle bedene nu er gjort forårsklar. Du kommer nok ikke i haven den næste uges tid – de lover virkelig dårligt vejr 😦

   Kommentar af Ellen — 10. marts 2021 @ 19:27

 2. Er indholdet i sækken deklareret?
  Kg N, P og K pr ton eller 100 kg vare?
  Hvis det svarer til den varmebehandlede kompost vi aftager til marken, er 1,475 kg/m2 nemlig nok til 3 års bortførsel af fosfor ved fuld avl i korn eller tilsvarende, hvilket også er den maksimale mængde der må spredes ud hvert 3. år.
  Ikke for at på nogen måder at skræmme; men er næringsindholdet for højt kan det virke spirehæmmende.

  Kommentar af natural2222 — 10. marts 2021 @ 18:14

  • Nej, de har af en eller anden grund ikke deklareret indholdet, men siger bare, at man ikke skal bruge kunstgødning, når man har lagt et lag af denne kompost ud. Det vil jeg så lade være være med. Jeg skal ikke så noget direkte, men kun plante ud i de berigede bede, så jeg håber ikke, at den er alt for kraftig. Jeg har blandet den lidt op med den gamle jord.

   Kommentar af Ellen — 10. marts 2021 @ 19:30

   • Det skal sagtens gå, når der allerede er etablerede rødder. Blot pudsigt, at der ikke skal deklareres. Som følge deraf er det umuligt at vide, hvad I reelt har købt; men noget er der i det, når det oplyses, at der ikke er behov for yderligere tilførsler til jorden.
    Jeg var, indtil jeg læste dit svar, sikker på at plantenæringsstoffer, maksimal anvendelse pr. arealenhed og oprindelse skulle oplyses enten på emballagen eller på medfølgende bilag. Hvis det har samme indhold som det vi spreder er det jo en mini-fosfat-mine I har anlagt 🙂

    Kommentar af natural2222 — 11. marts 2021 @ 5:25

    • Det tænkte jeg ikke så meget over, før du nævnte det, men nu har jeg undersøgt det lidt, og jeg har ikke kunnet finde nogen, der deklarerer de forskellige næringstoffers indhold i deres webshop. På mindre sække står det på emballagen, men ikke her på bigbag’en og heller ikke på fakturaen eller følgesedlen.
     Hvis der er så meget fosfat, burde der vel komme helt vildt mange blomster på dahliaerne? Er det ikke fosfor til blomstring og kvælstof til grønt?

     Kommentar af Ellen — 11. marts 2021 @ 13:00

     • Jo, dahliaer skal nok vide af at kvittere. Jeg havde i fjor dahliaer i en nedlagt hønsegård: Det krævede gode støttepinde, for det gav +50% på højden og en mængde blomster. Knoldene derfra var også enorme.

      Kommentar af natural2222 — 11. marts 2021 @ 19:42

      • Wow! Jeg har hermed store forventninger til dahliabedet i år 🙂

       Kommentar af Ellen — 11. marts 2021 @ 21:20

 3. Hold da op hvilken flid. Jeg har stort set ikke lavet noget i dag i haven, det har været utroligt koldt, og jeg havde ingen bigbag at varme mig på. Imponerende arbejde I har lavet. Og nu fik vi set noget af haven, det var fint.

  Kommentar af Lisbeth — 10. marts 2021 @ 19:07

  • Der bliver heller ikke lavet noget fysisk arbejde i morgen, kan jeg godt fortælle dig 😀
   Der skal nok komme flere havebilleder – der skal bare helst være lidt mere i bedene til at gøre billederne bare lidt interessante 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. marts 2021 @ 19:31

 4. Jeg bliver da helt træt i kroppen af at læse om al jeres arbejde 🙂 Her er det altså meget koldt, men jeg kan se, at bagboen har gang i at lave flere højbede og i det hele taget gøre haven endnu pænere. Vores haver er omkring 400 m2, så der er jo ikke så meget at gøre godt med. Hos os er der bare græs; der, hvor det vælger at gro. Men det skal være varmere, før jeg vover mig ud i havearbejde.

  Kommentar af conny — 10. marts 2021 @ 23:19

  • Det kommer selvfølgelig an på, hvad du vil lave i haven, men jeg havde ikke svært ved at holde varmen i går!
   Det må på en måde være rart at flytte til en ‘blank’ have – så bestemmer du selv designet af den 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2021 @ 12:57

 5. Godt gået! I må tage en afslappet dag i morgen, så ryggen holder. Det er farligt, at tage for hårdt fat i starten af havesæsonen, når man har danderet den hele vinteren. Fysioterapeuter og kiropraktorer har vist højsæson i april 😂

  Kommentar af fiberfryd — 10. marts 2021 @ 23:59

  • Ryggen skal nok holde, men det er da tankevækkende, at så mange rygge åbenbart ikke gør her i forårssæsonen!
   Men vi foretager os ikke noget fysisk i dag – udover at strikke og hente seks sække barkflis 😉

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2021 @ 13:02

 6. Kompost er sundt for både mennesker og planter. Motion og god plantenæring. Jeg laver selv kompost til køkkenhaven. En kompostbunke er verdens bedste fitnesscenter: I årets løb bringe al ikke tilberedt planteaffald fra køkken og have til kompostbunken. Sætte komposten om et par gange om året. Køre komposten ud på næste års kartoffelbed. Grave komposten ned. Lægge kartofler, så eventuel ukrudt affødt af den udbragte kompost kvæles af de tætte kartoffelblade. Grave nye kartofler op og glæde sig over, hvad der kan komme ud af kompostens energi og energien brugt på at sikre ens eget lille naturlige kredsløb. Næste efterår flytte kompostudbringningen til kommende års kartoffelbed. Dahlia er også gode til at kvæle eventuel ukrudt fra udbragt kompost, så derfor sætter vi dahlia til snitafskæring efter kartofler. Buketterne bringer haven i stuerne. Held og lykke med udbyttet af jeres bestræbelser. Det bliver et farveorgie uden lige til glæde for jer hver dag i sæsonen.

  Kommentar af Ib Hansen — 11. marts 2021 @ 6:54

  • Der er godt nok meget arbejde med at lave, vedligeholde og bruge en kompostbunke! Jeg ville gerne, men vi er pga. vores rotteplage nødt til at skulle etablere et lukket system, og det synes jeg lyder endnu mere besværligt, så vi har valgt at købe os fra det – men hatten af for dit arbejde med det 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2021 @ 13:05

 7. Hvor er I seje, hvad skal man bruge et fitnesscenter til, når man har en have. Jeg har aldrig været i et sådant, men tænker at glæden efter veludført havearbejde er noget større😆

  Kommentar af Lone — 11. marts 2021 @ 10:08

  • Jeg har prøvet at gå i fitnesscenter – to forskellige ad to omgange, og jeg kan forsikre dig for, at du har aldeles ret i din antagelse 🙂
   Jeg synes, at motion for motionens egen skyld er DØDkedeligt!

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2021 @ 13:06

 8. Det er et fantastisk flot billede af solopgangen. Sikke farver ud over fjord og himmel.
  Jeg bliver helt svedt ved beskrivelsen af al den kompost, I har flyttet. Wow. Måske betaler I en pris i dag i form af ømme kroppe? Hvor spændende med dine højbedsplaner. Det bliver nok en meget frodig have til sommer.

  Kommentar af Betty — 11. marts 2021 @ 22:03

  • Ja, ikke? Og billedet er ikke manipuleret – den så virkelig sådan ud 🙂
   Vi var forbavsende nok ikke ømme dagen efter, kun den samme dag, men det gør ikke noget … og jeg er spændt på effekten af vores anstrengelser!

   Kommentar af Ellen — 12. marts 2021 @ 9:15

 9. Godt arbejdet! 🙂 Og jeg blev helt glad, da jeg så billedet af din bigbag, for vores bigbag er dobbelt så høje og kan rumme 1200 kg. Så jeg så et billede af dig, der klatrede op på en stige for at tømme sækken, og var lidt bekymret for dig 🙂

  Kommentar af Lene — 12. marts 2021 @ 11:57

  • Sikke vi to kan bekymre os for hinanden for tiden – men tak for det. Det er rart at vide, at der bliver tænkt på én 🙂
   Jeg ville bestemt ikke bryde mig om at skulle op på en stige for at arbejde med en skovl! Denne størrelse bigbag var rigeligt for os.

   Kommentar af Ellen — 12. marts 2021 @ 12:56

 10. Jeg fik også lige læst Farmers kommentar. Det er jo rigtigt at små poser næringsjord og kunstgødning er deklareret.

  Har du ikke også hentet jord fra genbrugsstationen i nærheden af hvor I bor? Her kan man fylde sin vogn (hvis man har) når de meddeler at der er produceret sort kompost. De deklarerer jo heller ikke, hvad der er i.

  Farmer fortalte at man ikke må flytte jord, fx. rodkager fra væltede vejtræer; men når der skal bygges ny udstykning (som ved Hillerød motorvejen) så laver de jordvolde. Der må sidde nogen, som kan give lov til undtagelser, og som har bestemt at det produkt, som I købte, er noget, man kan “stole på til havebrug” – eller hvad.

  Kommentar af Donald — 12. marts 2021 @ 22:23

  • Jo, jeg har haft hentet kompost fra genbrugsstationen, men det er desværre blevet inddraget i hele vores område, fordi – og nu siger jeg det rent ud – nogle polakker fandt ud af, at det var en nem måde at lave penge på. De kom simpelthen med hele lastbiler og hentede al komposten på et par dage, de hundehoveder.
   Men det kan jo være, det er den slags tyvekoster, jeg uafvidende har erhvervet mig i bigbags 😀
   Det tror jeg nu ikke, men hvem ved? Og jeg ved ikke hvorfor næringsindholdet ikke skal deklareres.

   Kommentar af Ellen — 13. marts 2021 @ 10:02

   • Her var der også problemer med genbrugstøj til fri afhentning, foreningen for familiehjælp satte nogle mænd til at vogte tøjet, så de (udenlandske) mænd ikke tog det hele og kørte væk.

    Kommentar af Donald — 13. marts 2021 @ 11:58

    • Det er vildt irriterende, at nogle få skal ødelægge sådanne gode ordninger for alle os andre.

     Kommentar af Ellen — 14. marts 2021 @ 9:41


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.