Hos Mommer

7. marts 2021

Så sørger jeg da bare selv for det forår

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:50
Tags: , ,

Når foråret ikke rigtig vil indfinde sig, må jeg selv sørge for at lege forår.
Jeg indledte forspiringen i dag ved at lave masser af små avispotter og sætte dem i de fantastiske frysetørringsbakker, vi fik lov til at tage, da firmaet indkøbte en ny og større frysetørrer. De er ganske enkelt geniale til formålet: De passer på en prik til 5 x 5 potter, de er nogenlunde pæne at se på, og da de er af aluminium, ruster de aldrig. Jeg tog seks, og jeg bruger dem alle seks hvert år.

P1050569P1050572

Genial er også the potmaker, som jeg vist har nævnt et par gange før. Først ruller man en strimmel avis om toppen; dernæst lukkes den sammen i bunden, som mases godt ned over knoppen, der er vist herover. Derved bliver den lille potte i stand til at holde sammen på sig selv lige til de spæde planter skal i større potter.
Herunder står et hold færdige potter i aluminiumsbakkerne. Til venstre nogle duftgeranier, hvoraf 13 af de 15 stiklinger er godt på vej, så jeg går ikke ned på duftgeranium i år. Heller ikke på duftgeranium …

P1050573

Herunder med jord – og frø. Der er sået vajd, olieplanter, zinnia, scabiosa og blomsterkarse, som alle nu står oppe i det lille kvistvindue, hvor de står optimalt og oven i købet ikke visuelt generer nogen. Det er nemlig spændende for mig, men jeg indrømmer gerne, at det her forspiringshalløj ikke ligefrem pynter i en stue.
P1050575

Herunder frø til spiretest. Er de blevet for gamle? Vil de overhovedet spire? Fx den mørklilla katost og høstanemonen. Ingen af delene har jeg prøvet at så selv, så for ikke at bruge for meget forgæves krudt på det, har jeg lagt frøene på gennemvædede vatrondeller. Hvis ikke der sker noget i løbet af nogle dage, ryger frøene ud. I det lille glas er der lathyrus, hvis frø har en ret hård skal, som derfor med fordel kan blødes op inden såning.
De små, gule pletter er to slags tomater. En Toftegaards Sweet Grape, hvorfra jeg selv har taget frø og en med Charlottes Gardener’s Delight, hvor jeg havde originalfrø tilovers fra sidste år. Hvis alle disse tomater bliver til noget, drukner jeg i tomater, men det gør ikke noget. Sidste år forsøgte jeg mig med semitørre tomater på glas, og de viste sig at smage helt vildt godt i fx salater, så i år vil jeg lave mange flere glas af dem. De svinder i sagens natur meget (mere end de 50 %, betegnelsen antyder), så der går virkelig mange til pr. glas.
Jeg skal, udover de allerede nævnte, også have en Beauty Lottringa bøftomat fra Toftegaard, som viste sig at være umådeligt fuld af smag.
P1050574

Der skal sås flere slags frø, men nu skal jeg snart se Foyle.
Jeg købte en pose med 30 vajdfrø, men der var 50 i, så der bliver rigeligt med farveplanter til både Ditte og mig.
Jeg tog frø fra farve-vau på Bornholm i efteråret, men dem tror jeg, at jeg gemmer indtil videre … jeg tog dem inden jeg fandt ud af, at der vokser masser af vau ude i nærheden af Stevnsfortet.
Naturligvis skal jeg også have chili i drivhuset, men dem lader jeg Gartneri Toftegaard passe, indtil de er store nok til at komme i plantekasserne.

P1050575[8]

Det lader jo desværre til, at foråret og sommeren bliver lige så rejseinaktive som i 2020, så vi må sørge for at holde os beskæftiget på anden vis!

18 kommentarer

 1. Åh ja, det er jo nu, vi skal så indendørs! Hvor er det smart med dine avispotter, og en god idé at teste frøene for at se, om de stadig vil spire.
  Nu har du da forår inde i huset i hvert fald, for det er iskoldt ude i dag på grund af vinden 🙂

  Kommentar af Madame — 7. marts 2021 @ 15:36

  • Det er nemlig nu, og avispotter er billige og velegnede til formålet.
   Det er SÅ koldt i dag; jeg var kun lige ude et kort øjeblik – det var nok for mig 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2021 @ 17:02

 2. Sikken flid! Du tørrer vel tomaterne i ovnen (kan ikke huske det)?

  Kommentar af Eric — 7. marts 2021 @ 15:50

  • Ja, det gør jeg. Derefter mases de godt ned i et glas og dækkes med olie, så de ligger iltfrit.

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2021 @ 17:07

 3. Godt du selv kan sætte gang i foråret, du er flittig med såningen. Det bruger jeg ikke tid på, jeg er ikke glad for at prikle.

  Kommentar af Lisbeth — 7. marts 2021 @ 19:01

  • Det har jeg heller ikke gjort så meget i før, men jeg synes det er lidt sjovt at tage forskud på sæsonen på denne måde og se det spire og vokse 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2021 @ 20:56

 4. Jeg glæder mig. Tænk at have sin egen ‘forspirer’, der sørger for, at jeg har lidt at hygge mig med senere på året. Havefolket opfører sig i det tidlige forår som en flok galopheste, der står og stamper inden starten går 😂

  Kommentar af fiberfryd — 8. marts 2021 @ 0:33

  • Det var lige en ny titel til mig. Ellen Nielsen, Forspirer, hehe 🙂
   Det beskriver meget godt, hvordan jeg har det!

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2021 @ 9:22

 5. Forår i vindueskarmen, det bliver spændende hvor meget det udvikler sig til 🙂

  Kommentar af Lene — 8. marts 2021 @ 5:23

  • Hvis alt lykkes, er hverken have eller drivhus store nok 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2021 @ 9:23

 6. Har du mange forskelig slags geranier er jo mange forskelig slags dufte. Har haft en på altanen den blev meget stor.

  Kommentar af Jonna — 8. marts 2021 @ 8:33

  • Jeg har to slags, hvor den ene har noget kraftigere duft end den anden. Den mindst duftende kan blive voldsom stor, hvis den har optimale forhold.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2021 @ 9:24

 7. Skønt forårsprojekt. Det bliver spændende at læse om, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Og at læse om nye farveprojekter med egne farver! Jeg glæder mig også til, at den bidende kulde forsvinder igen. Ikke at jeg på nogen måde tager forskud på varmen ved at sætte frø til spiring; jeg glæder mig bare til at kunne stikke næsen udenfor, uden at den fryser af 😉

  Kommentar af conny — 8. marts 2021 @ 9:16

  • Det er jeg også spændt på – især om høstanemonerne vil lykkes.
   Hjemmedyrkede farver føles en smule mere autentisk – men det er jo nok lidt pjattet at føle sådan 🙂
   Det sidste glæder jeg mig også til!

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2021 @ 9:30

 8. Det bliver desværre et rigtigt “Havens År” i år også.
  Heldigvis har vi muligheden for at udfolde os. Tænk, de stakler i en lejlighed på 4. Vi er virkelig privilegerede.

  Kommentar af natural2222 — 9. marts 2021 @ 6:06

  • Jeg har SÅ ondt af dem – jeg har nævnt flere gange i indlæggene, hvor privilegerede vi pensionister er – og det er I landmænd jo altså også 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. marts 2021 @ 9:50

 9. Det var inspirerende. Der er virkelig meget at gøre med at få spirerne til at gro, så ja, det er godt at du ikke kommer ud at rejse lige med det samme.

  Men jeg har aldrig set avispotter før – det er jo fantastisk at de bare kan smides ud eller for den sags skyld plantes med ud.

  Kommentar af Donald — 10. marts 2021 @ 14:43

  • Det er desværre ikke spor godt, Donald – jeg savner snart mine englændere lige lovlig meget, men så må jeg jo sørge for at beskæftige mig selv indtil det kan lade sig gøre at se dem.
   Det er virkelig smart. Man kan nemlig godt sætte dem i jorden, men jeg piller dem nu altid af.

   Kommentar af Ellen — 10. marts 2021 @ 16:32


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.