Hos Mommer

8. februar 2021

Vores hus fryser

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:45
Tags: , ,

Det er kun ÷3°, men med den kraftige blæst føles det, ifølge kuldeindextabellen, som ÷12°. Jeg synes det føles endnu koldere. Hvis jeg stod stille i ÷12°, men vindstille, ville jeg ikke føle det værende så isnende koldt som i dag, hvor det absolut ikke var nogen fornøjelse at opholde sig ude i bare de få minutter, det tog at tage billederne af isfjorden og af højvandet. Højisen? Vrøvl, men vandstanden er stigende på trods af, at der ligger is til langt ud på fjorden.
Vi håber på, at vi snart kan se havørnene færdes ude på isen.

P1050444

Billedet herover er taget i morges, og allerede i skrivende stund, seks timer efter, er vandet hvor ænderne ligger, frosset til.
Det er meget heldigt, at der ikke er voldsom stor søgning på shelterne lige nu, for man kan kun komme til dem fra vandsiden – både shelteret herunder og to andre, som er placeret længere sydpå langs fjorden. Man kan så faktisk heller ikke komme til dem fra vandsiden lige nu, medmindre man har en isbryderkajak … og er meget stærk …

P1050445

Ved Nysø var vandet ikke, som vi troede, nået helt ind over vejen, men det er begyndt at kravle derhenad, kunne vi se, da vi kørte en tur til Præstø. Det blæser som jeg ved ikke hvad, selv om en vestjyde nok ville smile overbærende af “sådan en smule vind”, men 14 m/s og 22 i vindstødene kan godt mærkes af en østsjællænder!

P1050447P1050448

Nu havde jeg ellers været så dygtig at købe ind til to uger, så det ikke var nødvendigt for os at skulle ud før om et godt stykke tid.
Jeg havde ikke lige taget højde for, at Charlotte ringede forleden og klagede Aubreys nød: De har snart vinterferie, og han er løbet tør for pålægschokolade! Det er sandelig ikke godt … tanken om savnet kan jo næsten ødelægge en ferie på forhånd for ham. Teen, jeg eksporterer til dem, er også ved at være drukket – der går mere til, når alle fire er hjemme hele dagen hver dag.
Så ‘rigtig’ te til dem, plus en Pickwick Skovbærte til Anna, og så selvfølgelig den pålægschokolade – så er alle glade.
Charlotte får også to opvaskebørster. Her kan man få dem med hår og ikke kun med de irriterende, stive nylonbørster, som vi kan vælge til eller fra her i landet, men som er de eneste, de kan få i England – i hvert fald i samtlige de supermarkeder, Charlotte kan finde på at handle i.

Dette, plus lidt godter af den slags jeg ved de kan lide, blev sendt afsted i dag. Efter udfyldelse af tolddeklaration. Dammit, hvor irriterende, men jeg vidste jo godt, at det ville være et krav efter Brexit. Jeg er spændt på, om – eller hvilke – konsekvenser det har for tiden, det tager for pakken at nå frem. Og om det kommer til at koste Charlotte noget at modtage den, hvilket jeg sandelig ikke håber. Der er forskellige toldgrænser, afhængigt af de enkelte landes regler, men det var mig ikke muligt at finde ud af, hvor de ligger for en engelsk modtager af en dansk pakke. Jeg kunne kun finde ud af det, hvis jeg selv skulle modtage en pakke.

35 kommentarer

 1. Jeg har lige været ude at gå de obligatoriske 30 minutter i min frokostpause, så jeg kan love dig, at her er røde kinder nu. Jeg er vild med, at vi få en god gang længerevarende frost (så er det jo også muligt at skøjte sig hen til jeres shelters, hvis man har den slags lyster – jeg var ikke), men vinden måtte virkelig gerne lægge sig. For pokker, hvor et det koldt.
  Nu skal jeg lige samle mod et par timer, inden jeg skal ud på min fyraftenstur. Den plejer, at være dagens længste, men i dag tror jeg kun, at jeg når til Meny og hjem igen. I raskt tempo

  Kommentar af Fru Z — 8. februar 2021 @ 15:18

  • Du er sej! Jeg skulle bestemt ikke ud at gå i så meget som et kvarter!
   Jeg håber du fik gået din forkortede tur i det raske tempo, som krævedes – en varm kop kakao bagefter er nok ikke det værste man kan få 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. februar 2021 @ 18:56

   • Retfærdigvis skal det siges, at vi ikke har meget sne – kun kulde og kuling.

    Kommentar af Fru Z — 8. februar 2021 @ 19:22

    • Okay. Vi har ikke meget sne, men vi har sne – og der kommer åbenbart meget mere!

     Kommentar af Ellen — 8. februar 2021 @ 19:30

 2. Nej, det er absolut ikke nogen fornøjelse at være ude, og vi (nordjyder) har endda ikke fået sne længe, og det blæser kun 7 m/s. Det er hårdt for fuglene – vi fodrer en hel flok. Solsortene er i flertal, op imod 25 på én gang, og de er meget sultne.
  Im- og eksport i UK nu synes ret kaotisk, besværligt, dyrt og langsommeligt, hvis man skal tro The Guardian, og hvorfor skulle man ikke det. Det er bare suk og ak, men pålægschokolade og te er heldigvis mere holdbart end østers.

  Kommentar af Eric — 8. februar 2021 @ 15:28

  • Det er bestemt ingen fornøjelse med den blæst – og vi har det åbenbart for en gangs skyld værre end jer.
   Det er en gevaldig solsortekoloni du har fået samlet dig – de må da næsten kunne spise jer ud af huset …
   Det er blevet besværligt for både afsender og modtager. Hvad skulle de da også med den Brexit, de fæhoveder?

   Kommentar af Ellen — 8. februar 2021 @ 18:58

 3. Det ser ud til, I kan få en “spændende” vejbane på den der lavtliggende vej. Men I har vel en alternativ rute – som måske bliver meget længere – ind til byen?
  Sjovt at høre, hvad mor/ mormor er nødt til at forsyne englænderne med. Pålægschokolade, det er fuldt forståeligt. Det kan man da ikke undvære. Men hvad er det for en dansk te, der er meget bedre end den engelske? Vi syntes så godt om de små prøveposer, som Mia Folkmann havde lagt ved min julegave – kolibribrochen – at vi NÆSTEN kunne blive tedrikkere.
  De der stive engelske opvaskebørster må være hårde ved glas og fint porcelæn. Jeg købte en for nylig, fordi jeg syntes de bløde opvaskebørster bliver alt for hurtigt slidt op – måske lægger jeg – læs Ib – for mange kræfter i – så / men den hårde vil jeg nu kun bruge til gryder.

  Kommentar af tingats — 8. februar 2021 @ 16:07

  • Alternativet er ikke så meget længere at køre, men det er en langt smukkere tur, når man kører langs fjorden hele vejen. Der er sammenklappede skilte i hver ende af Nysøvejen, som bliver ‘udklappet’, når der er for meget vand på vejen til sikker kørsel. Det sker 3-4 gange om året.
   Meget dansk te er bedre end det meste engelske te. Jeg ved ikke, hvad Mia sendte med, men ‘rigtig’ løs te er svær at opdrive derovre, og de eneste teposer, vi har kunnet lide, er nogle pyramideformede, som koster en mindre herregård – OG udsender mere mikroplast end tearoma, så de er skrottet igen. Jeg blander 4-5 forskelige teer i en stor tepose fra de supermarkeder, som har en masse skuffer med løs te, som man så selv skovler i poser.
   Jeg har også både nylon- og håropvaskebørster, netop for at have forskellig ‘styrke’.

   Kommentar af Ellen — 8. februar 2021 @ 19:15

 4. Ja og det har sikkert været dyrt nok for dig at sende pakken, men hvad gør man ikke for børn og ikke mindst børnebørn, en ferie uden pålægschokolade ville ikke være rar.
  Det er godt nok isnende koldt, jeg har set på DMI, at det er meget koldt hos jer, gult hele vejen rundt viser de, det har det også været her i dag. Fingrene fryser af, hvis man skal tage ret mange billeder, men flot er det.

  Kommentar af Lisbeth — 8. februar 2021 @ 18:44

  • Det koster mere i porto, end jeg giver for indholdet, men som du siger: Hvad gør man ikke? Jeg gør i hvert fald, og det slutter formentlig med coronapesten, for normalt besøger vi hinanden så tit, at vi eller de selv bare køber og tager med.
   Ja, vi har det vist rent vejrmæssigt hårdest i Danmark for tiden, desværre, for jeg kunne sagtens undvære det!

   Kommentar af Ellen — 8. februar 2021 @ 19:19

 5. Der er højvande på jeres kanter nu i forhold til det astronomiske tidevand. Med pres fra nordøstenvinden vil i sikkert have mere end de varslede 1,5 meter over middelvandstanden.
  Hvis nordøstenvinden fortsætter et par dage endnu, får I tømt god ud i Østersøen, og så for vi højvandet Lillebælts-tragten på Nordfyn, når der skal fyldes op igen.

  Det blæser også ganske meget her. Vinden er i østnordøst, altså lige modsat den dominerende vindretning.
  Vi tynder i hegnene tæt på Nordfyns højeste punkt, så alle træer er bøjet mod den nuværende vindretning. Vi måtte opgive omkring middag, for det var livsfarligt. Træer på vej ned blev fanget af vindstød og ændrede faldretning.
  Der er ikke meget ved at få sådan en stamme med en vægt på 300-400 sukkerposer over sig.
  -Og koldt var det. Det tog en halv middagssøvns tid at blive gennemvarm igen.

  Kommentar af natural2222 — 8. februar 2021 @ 19:09

  • Hehe, du fortsætter sammenligningsstilen – men jeg kan så forstå, at det ikke var mange fodboldbaner, I fik tyndet ud i 😀
   Vinden kommer direkte fra nordøst, så det er virkelig sibirisk kulde, vi får serveret her på Sydsjælland – udover, som du siger, det meste af vandet fra Østersøen, som du får glæde af senere, og da vinden åbenbart ikke har tænkt sig at tage af foreløbig, så kan det godt nå at blive til mere end 1½ meters højvande her. Bare det ikke kommer over fire meter, er jeg rolig …

   Kommentar af Ellen — 8. februar 2021 @ 19:29

 6. Ja, det er godt nok koldt, når det blæser så meget. Jeg har lidt svært ved at få gået mine ture, men det er endnu mere, fordi det er glat mange steder. Det har jeg respekt for.
  Jeg er nysgerrig: Hvad er det for en te, du må eksportere til England?

  Kommentar af Kirsten — 9. februar 2021 @ 9:59

  • Vi har også begge stor respekt for glatte overflader – vi falder tungt efterhånden.
   Du kender måske de skuffer med løs te fra Fredsted te, som står i mange supermarkeder? Herfra blander vi fire-fem forskellige teer i en stor pose. Det kan svinge en anelse, hvad vi kommer i, men der er tre faste sorter, som i et bestemt indbyrdes forhold udgør omkring 4/5 af indholdet.

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2021 @ 10:40

   • Tak, og ja, det kender jeg godt, men jeg har aldrig kigget nærmere på det. Det vil jeg prøve nu.

    Kommentar af Kirsten — 9. februar 2021 @ 21:05

    • Jeg håber ikke, du bliver skuffet – men der er jo en del at vælge imellem, så du rammer måske ikke i første forsøg 🙂

     Kommentar af Ellen — 9. februar 2021 @ 21:46

 7. Brrr … og ifølge nyhederne, lyder det som om I nu også har fået sne! Vi er gået helt fri for sne og selv om det blæser en del, så er det ikke nær så voldsomt. Forhåbentlig fik i også lagrene fyldt op, efter de indhug vi gjorde 😉

  Kommentar af fiberfryd — 9. februar 2021 @ 10:42

  • I aftes lovede de masser af sne til os i dag … indtil nu har det kun været højt og flot solskin, og det blæser ikke nær så meget som også lovet. Det er åbenbart ikke nemt at forudsige det vejr!
   Der er fyldt op igen, så vi kan klare os et godt stykke tid nu 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2021 @ 10:46

 8. Det ser ud som om, I bor i de arktiske egne 🙂 Her føles det bare sådan på grund af den isnende kolde blæst.
  Hvor er det dejligt, at du kan glæde børnene med det, de savner herfra! Men det er virkelig irriterende med tolddeklarationerne. Vi har lige fået Marmite sendt fra England med tolddeklaration på. Jeg har lige læst, hvad engelske musikere nu skal udfylde, inden de skal på turné i EU. Rystende …

  Kommentar af Madame — 9. februar 2021 @ 12:42

  • Det føles sandelig også som om vi bor på Sydpolen!
   Hvor er det dog irriterende, at vi skal have alt det bøvl, bare fordi vi vil glæde hinanden med vores forskellige specialiteter. Det burde være muligt at nøjes med at angive, at det er en gave, men der ville nok blive hæftet temmelig meget på den, som i virkeligheden ikke er gaver … det burde også være forbudt at misbruge den slags 😉
   Det koster enormt i administration for alle med det Brexit. De har ikke tænkt over konsekvenserne, dem der stemte for udmeldelsen!

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2021 @ 12:59

 9. Jeg kan stadig næsten ikke komme mig ved tanken om, at man ikke kan købe rigtig te i England. Det er da virkelig et tegn på, at verden står i ulave! Det er såmænd også svært nok her i landet. Fx kan man fra nemlig.com kun købe løs te fra Perch’s. Ja, det skulle ikke være det værste sted, skulle man tro, men for det første er det vanvittigt dyrt, for det andet har vi ikke kunnet finde en te, vi brød os om. Vi er havnet på en – indonesisk – te, tro det eller lad være, som det foreløbigt mindst uacceptable alternativ til den te, vi normalt køber.

  Kommentar af Henny Stewart — 9. februar 2021 @ 20:22

  • Det er altså også sjovt at se folks ansigter, når vi siger det – det er ret svært at tro på.
   Det er virkelig uheldigt for jer. Jeg synes, at Perchs er overvurderet, fordi det skal være så ekstrafint, at der ikke er plads til lidt mangote, Earl Gray med jasmin eller kvædete, som er de tre hovedingredienser i vores blanding – og vi kan også lide dem hver for sig.
   Jeg går ud fra, at I bruger Nemlig.com, fordi I ikke vil i supermarkeder? For jeg kan anbefale Fredsteds bland selv-skuffer, som både brugserne og Meny kører med.

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2021 @ 20:47

   • Vi forlader ikke matriklen, med mindre det er for lægebesøg.

    Kommentar af Henny Stewart — 9. februar 2021 @ 20:56

    • Jeg tænkte nok, det var det 🙂

     Kommentar af Ellen — 9. februar 2021 @ 21:44

 10. Et vejrmæssigt lyspunkt i en ellers forudsigelig grå, jævn og trist tid. Skarp kold luft. Vind der raser af sted. Arrige vindstød. Højvande. Hvirvlende sne. Det hvide landskab. En flot tid, når man ikke skal ud at køre langt. Og flotte billeder du har taget.

  Kommentar af Ib Hansen — 9. februar 2021 @ 22:47

  • Du bliver jo helt poetisk, Ib – jeg tror du er gladere for vintervejret end jeg er – men okay: smukt er det bestemt, når der ligger sne 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. februar 2021 @ 8:39

 11. Du må fortælle mere om pakkens skæbne.
  Skulle man prøve at bestille noget fra en engelsk web-shop bare for simpelthen at finde ud af hvordan tingene fungerer nu, efter BRexit?
  Jeg håber at en ny engelsk regering finder ud af at det var en fejltagelse.

  Kommentar af Donald — 10. februar 2021 @ 0:58

  • Will do
   Det gider jeg ikke, for det viser ikke, hvordan det er, når man bor i England 😉
   Det hjælper desværre ikke, Donald – det er ikke en regeringsbeslutning. Flertallet var så snævert, og det vil blive lige så snævert, hvis der stemmes igen nu, siger alle meningsmålinger, så jeg tror ikke det ændrer noget. Der skal gå mange år, inden der eventuelt kan komme en ny afstemning.
   Forestil dig, at der bliver stemt ja med et lige så lille flertal som nej’et. Hvorfor skulle nejsigerne så ikke med rette kræve en tredje afstemning, fordi man jo åbenbart ikke respekterede dem, siden man krævede en nummer to.

   Kommentar af Ellen — 10. februar 2021 @ 8:52

   • Ja/nej med lige mange stemmer: Jeg kender godt den tankegang (line of reasoning) og Danmark havde også eksemplet i 1992-93 (Wikipedia: Folkeafstemningen om Maastricht-traktaten var en dansk folkeafstemning om Danmarks ratifikation af Maastricht-traktaten, der blev afholdt 2. juni 1992. Afgørelsen var tæt; 50,7 % stemte nej, mens 49,3 % stemte ja. Valgdeltagelsen var på 83,1 %.) og som du skriver kan det medføre nogen utilfredshed.
    Ideen med den danske afstemning var netop at det ikke var den samme igen, men en “aftale” og BRexit som formuleret af Boris var jo tænkt som et nej til alting men et ja til noget aftale, hvis man ellers kunne blive enige.
    Jeg vidste ikke at der stadig er et lille flertal for “exit”, men gætter at det ligesom i DK snarere er noget med antal immigranter, jobsikkerhed for gammel-briter og lignende – iøvrigt var der tale om et referendum, så vidt jeg ved, og ikke en lovgivende/lov-kofirmerende folkeafstemning.
    Derfor er der mange andre måder end den, som politiker Boris nu har valgt, som ville føre til politisk fred om emnet; – men jeg ved ikke om der er nogen politikere i UK som er lige så kloge som jeg er (haha … jeg er selvfølgelig ikke “klog på UK” — jeg synes jeg har hørt de synspunkter i politiske referater fra UK).

    Kommentar af Donald — 10. februar 2021 @ 12:41

    • Det dur ikke at underkende et flertal, uanset hvor forkert det i andres øjne synes at være – det er jo at underkende demokratiet.
     (Hvorfor skriver du i øvrigt BRexit? Det ‘r’ er bare det andet bogstav i ‘Britain’ eller ‘British’, så Brexit står for ‘British exit from the European Union. Ville bare lige nævne det 😉 )
     ‘Referendum’ er simpelthen det engelske ord for folkeafstemning, og en sådan er vel næppe nogensinde i sig selv lovgivende, men et udtryk for, at man vil lade folket og dermed demokratiet tale.
     Jeg udtrykte mig uklart mht. det snævre flertal: Der vil muligvis kunne stemmes et lillebitte flertal ind for genindmeldelse i unionen, men det vil, ifølge meningsmålingerne, ikke blive større end nej’et var, og så er de lige vidt.

     Kommentar af Ellen — 10. februar 2021 @ 13:00

     • Jeg troede BRexit var den rigtige stavemåde. Det var hvad jeg husker fra da jeg så ordet første gang, dannet af BRitish exit, — og hvor man understreger etymologien ved stavemåden. Men jeg kan godt følge ræsonnementet “British+exit == Brexit”.

      Jeg ville gætte på at et flertal senere ville være større forudsat at det ikke var “hele pakken” men en slags Edinburgh (DK 1993) — og man må jo gerne ombestemme sig, hvis der er nye momenter.

      Kommentar af Donald — 10. februar 2021 @ 13:07

      • Brexit er i hvert fald som briterne selv skriver det i medierne. Hvis ordets sammensætning skulle ‘forklares’, burde det så ikke hedde BrExit? 😉
       Jeg synes ikke, at folket overhovedet skal spørges, hvad EU angår (her tænker jeg på alle Danmarks forbehold), for ‘folket’ har ganske enkelt – generelt set – ikke forstand nok på eller indsigt i de komplicerede forhold til at kunne vurdere konsekvenserne.
       Tænk bare på politisamarbejdet: Dem der stemte imod, at vi skulle have et sådant inden for EU, er de samme, som nu brokker sig over, at politiet “ikke kan finde ud af at samarbejde”, og at politirelaterede ting tager for lang tid, hvilket de da også gør, men det er netop pga. det forbehold.
       Men det er en anden diskussion.

       Kommentar af Ellen — 10. februar 2021 @ 13:25

       • Enig!

        Kommentar af Donald — 10. februar 2021 @ 13:27

 12. Jeg læser lidt baglæns på bloggene i øjeblikket – og dette indlæg passer jo så sammen med Charlottes IG-opdatering for et par dage siden (i dag er 16.02.) om, at nu var pakken fra Danmark kommet. Til stor glæde, kunne jeg forstå.

  Kommentar af conny — 16. februar 2021 @ 10:13

  • De fik pakken i weekenden – den var tilsyneladende gået glat igennem, og ja, de nyder nu indholdet. Det smager da altid lidt af Danmark 🙂
   Jeg synes det er fantastisk, at hun har følgere, der kender mig, men ikke hende. Det gør mig så glad og rørt 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. februar 2021 @ 10:36


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.