Hos Mommer

1. februar 2021

Ps and Qs? P’s and Q’s? Peas and Queues?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:31
Tags: , , ,

Kender I det engelske udtryk mind your Ps and Qs? Det betyder, at man skal huske den gode opførsel; tænke over sit sprog og lignende. På engelsk: Meaning “mind your manners”, “mind your language”, “be on your best behaviour”, “watch what you’re doing”.
Alt dette er altid en god ide, omend der beklageligvis er en hel del, der tilsyneladende næppe skænker det mange tanker.
Lad mig først og fremmest slå fast, at det er det første i overskriften, der er det rigtige, idet det er p og q i flertal, ikke i genitiv.
(Der er nok (relativt) lige mange englændere og danskere, der ikke har styr på apostrofreglerne. Jeg var engang på et museum i London, hvor stort set alle skilte var den rene ynk at læse – en dansk skoleelev på 16 år kunne have gjort det bedre – men det var et sidespring.)
Den sidste og umiddelbart lidt fjollede udgave er titlen på en bog af Sandi Toksvig: Peas & Queues: The Minefield of Modern Manners.
How do you get rid of unwanted guests? What do you do if there’s a racket in the quiet carriage? How should you eat peas, and behave in queues?
Sandi Toksvig er datter af den navnkundige journalist Claus Toksvig. Hendes mor var englænder og Sandi har mig bekendt kun boet ganske korte perioder i Danmark. Hun har afløst Stephen Fry som vært på QI og hun var i tre sæsoner vært på den britiske bagedyst sammen med Noel Fielding. Hun er komiker og forfatter, har skarpe politiske meninger og er i besiddelse af en bemærkelsesværdig intelligens. Hun er en beundringsværdig kvinde.

Hvorfor lytter jeg til en bog, der er en moderne udgave af Takt og Tone? Det gør jeg fordi den er temmelig underholdende – der er heldigvis ikke noget i bogen, der kommer bag på mig, men jeg bilder mig da også ind, at jeg tænker over både mine p’er og q’er (på dansk skal der faktisk apostrof her – det er den omvendte verden).
Hun bygger bogen op som en guide til Mary, der i starten er otte år. Mary skal først lære at begå sig i eget hjem, dernæst i andres. Så skal hun lære hvordan man opfører sig på restauranter og andre offentlige steder, såsom i teatre, bus, tog og fly og når hun er gæst eller vært ved private middagsselskaber. Der er regler på kollegiet og regler for hvordan man opfører sig som turist i et fremmed land under sabbatåret (og senere); der er regler for at deltage i et jobinterview og for hvordan man opfører sig på en arbejdsplads – både når man arbejder og under sociale sammenkomster i arbejdsmæssig sammenhæng.
Hun er også inde på hvordan man bør agere, når andre ikke opfører sig ordentligt.
Gaaab, tænker I? Det er ikke kedeligt at høre på, ikke engang selv om man ikke lærer nyt, for ST har en skøn måde at fremlægge sine budskaber på.

Hun bruger en del ord på at gøre rede for, hvorledes Mary bør færdes på sociale medier, hvilket er ukendt land for mange – bestemt ikke kun unge …
I lørdags hørte jeg rent undtagelsesvis Sara og Monopolet; en udsendelse, jeg helst undgår og kun lytter halvt til, hvis vi sidder i bilen på sendetidspunktet. Jeg synes, at folks ‘dilemmaer’ generelt er uinteressante og at mange af ‘rådgiverne’ er lidt for glade for at høre sig selv tale.
Sara viste sig dog at være bedre end Mads Steffensen, som ville have en konklusion, hvor Sara lader hver af de tre i panelet få taletid og lade det være op til lytteren at drage eventuelle konklusioner.
Jeg nævner dette, fordi jeg i lørdags oplevede tre paneldeltagere, som ellers havde forskellige meninger, være 100 % enige om svaret, da et forældrepar ikke rigtig vidste, hvordan de skulle få det ene hold bedsteforældre til at stoppe med konstant at lægge billeder af deres lille barnebarn ud på diverse sociale medier. Forældrene selv ville ikke have det, men deres ønske blev ikke respekteret.
Nu råber jeg: DET SKAL RESPEKTERES!! Og det unge par skal tage den diskussion eller kamp med de ulydige bedsteforældre, selv om det ikke er nemt.
Jamen hvad er det da for noget? Jeg blev så vred, så vred på de bedsteforældre, som ikke respekterer et sådant ønske.
“Du gør det jo selv”, kan nogen indvende. Ja, det gør jeg, men da mine børnebørn var små, spurgte jeg forældrene, og da de blev større, spurgte jeg dem selv. En del af tilladelsen skyldes, at jeg skriver på dansk, så risikoen for at blive ‘opdaget’ i England er lille, og jeg har ikke lagt noget op, de som ældre måske kunne blive flove over. Det håber jeg i hvert fald ikke.
Anna og Aubrey får i øvrigt SoMe-færdselsundervisning i skolen. Gør man også det i Danmark?
Ingen af de to har eller er interesseret i at få en profil på nogen af dem.

20 kommentarer

  1. Der er meget, man skal lære for at begå sig i denne verden, og dygtige “pædagoger” er værdifulde. Jeg kendte ikke til Sandy, men det kunne være, at jeg skulle genlæse Claus’ bog, “Den redigerede virkelighed”, om det amerikanske præsidentvalg i 1972. Den har puttet sig i reolen i mange år.

    Kommentar af Eric — 1. februar 2021 @ 16:38

    • Der er meget at lære, og det er tilsyneladende også en for stor opgave for nogle 😉
      Den bog lyder som interessant læsning. CT var meget dygtig, og hans datter ikke mindre. Jeg kan anbefale QI, hvis du har mulighed for at se det.

      Kommentar af Ellen — 1. februar 2021 @ 17:06

  2. Hm jeg må nok indrømme, at det apostrofregler er jeg ikke specielt god til, men jeg håber, det går alligevel, jeg sætter dem efter bedste evne.
    Med hensyn til at lægge billeder af børnebørn er jeg nok også lidt skyldig, men jeg respekterer, at den ene søn og svigerdatter ikke har noget imod det, og den anden absolut ikke vil have det. Hvis jeg sætter et billede på bloggen af deres børn, skal jeg altid vise billedet til dem og spørge om lov, det er helt ok, det er jo deres børn. Jeg tillader mig dog en gang imellem at sætte et billede ind, hvor deres ansigter ikke kan ses. Vi er jo nok sådan, at vi gerne vil prale lidt af de små.

    Kommentar af Lisbeth — 1. februar 2021 @ 16:58

    • Du skal bare lade være med at sætte apostrof, så rammer du rigtigt 99 ud af 100 tilfælde 😉
      Hvis du har tilladelse fra det ene forældrepar, men ikke fra det andet og respekterer valget, er der da heller ikke noget forkert i det. For ja, vi er jo så stolte af vores børnebørn og vil gerne vise hele verden, hvor skønne de er 🙂
      I England er det totalt forbudt at tage billeder af (børne)børn – også ens egne – i et offentligt rum, hvis man fx er til en opvisning eller afslutning eller noget andet skolerelateret. Man må heller ikke fotografere i børneinstitutioner. Jeg ved ikke, hvordan man ser på det herhjemme.

      Kommentar af Ellen — 1. februar 2021 @ 17:11

      • Det må de gerne herhjemme, dem hvor vi godt må tage billeder, har taget billeder både i skole og daginstitution. Dagplejemoderen tager mange billeder af børnene eller har gjort, nu er den yngste i børnehave og den ældste i skole.

        Kommentar af Lisbeth — 1. februar 2021 @ 18:23

        • Okay. Tak for svar. Det er også i orden, at man må fotografere, hvis ikke man offentliggør billederne, men det kan man jo gøre alligevel, selv om man lover det modsatte, og det var netop derfor, det blev helt forbudt i UK.

          Kommentar af Ellen — 1. februar 2021 @ 18:49

  3. Sandi Toksvigs bog lyder vældig underholdende. Sandi kan jeg se, hun hedder 🙂 
    Det er sjovt, for jeg bliver opfordret af Bella til at lægge billeder på af hende. Men det er jo indlysende, skulle man tro, at forældre skal give lov til, at man lægger billeder på af ens børnebørn.  Det nytter ikke at lægge sig ud med sine voksne børn på grund af den grund. 

    Kommentar af Madame — 1. februar 2021 @ 17:34

    • Arrgghh – pinligt! Men tak. Det er rettet 🙂
      Og Bella er gammel nok til at bestemme selv, men indtil da bestemmer forældrene. Problemet i Monopolet var vist nærmest, at de med stor sikkerhed ville lægge sig ud med bedsteforældrene, hvis de holdt fast i deres forbud. Det var virkelig et dilemma for de unge forældre, men vi er helt enige om, at det burde være indlysende, at forældrene bestemmer over deres børn!

      Kommentar af Ellen — 1. februar 2021 @ 18:03

  4. Jeg var vild med Sandi i The Great British Bake Off. Hun havde en skøn tør humor og forsøgte at lære dem nogle danske ord indimellem.

    Selvfølgelig skal bedsteforældre da respektere deres børns ønsker og spørge dem om lov. Jeg regner med at panelet var enige med os 🙂

    Kommentar af Lene — 1. februar 2021 @ 17:57

    • Netop! Det gør hun også i QI, hvor hun også kan finde på at servere en Randy Scandy, som er et nøje planlagt ‘helt tilfældigt’ faktum om Skandinavien, med hovedvægt på Danmark.
      Selvfølgelig skal de det, og panelet var enige med os 🙂

      Kommentar af Ellen — 1. februar 2021 @ 18:09

  5. Det kan jeg sagtens forestille mig er meget underholdende!

    OBS: Emma Gads bog er heller ikke kedelig, hvis man springer det over, som man ved noget om i forvejen. Og Emma Gad var ikke en anstændigheds-tante. Hun skrev skuespil, og de blev afvist af Det Kgl. Teater fordi de var for vovede. Sådan.

    Kommentar af Donald — 2. februar 2021 @ 2:06

    • Jeg vidste ikke, at Emma Gad skrev skuespil – og så vovede, oven i købet. Der vandt hun lige lidt i min anseelse 🙂

      Kommentar af Ellen — 2. februar 2021 @ 12:11

  6. Dejligt at lære nye udtryk! Jeg ved ikke, hvad SoMe undervisning er, men man kan jo gætte en hel del ud fra navnet.
    Jeg var også meget glad for Sandi Toksvig i den britiske bagedyst, som i det hele taget er den bedste bagedyst af dem, jeg har set. Den danske har jeg opgivet, de sidste årgange, jeg så, lavede de stort set kun kager med oceaner af mousser. Kedeligt!
    Personligt synes jeg, man skal være forsigtig med at lægge børnebilleder på nettet, ligegyldigt om man har forældrenes tilladelse eller ej. Dels kan de pågældende børn blive flove over billederne, når de bliver store nok til at blive flove, dels kan alle bruge billederne til alt muligt og også noget, man helst ikke vil have dem brugt til.

    Kommentar af Kirsten — 2. februar 2021 @ 9:03

    • SoMe = Sociale Medier 🙂
      Den engelske bagedyst er den bedste, helt enig, og jeg er også enig i, at de i den danske version ikke varierer udfordringerne nok, men jeg kan stadig holde ud at se den fordi jeg synes dommerne er så sympatiske.
      Det med senere flovhed har jeg været opmærksom på hele tiden, og for billedmisbrugets vedkommende mener vi at have taget højde for det, fordi jeg ikke skriver på engelsk – samt at jeg aldrig har postet billeder, som diverse perverse kan finde interessante i den sammenhæng, de foretrækker. Børn med tøj på er formentlig ikke interessante for dem. Og så sørger jeg også for i mine tekster ikke at levere søgeord, der er interessante i sammenhænge, jeg ikke ønsker at blive ‘googlehittet’ på.

      Kommentar af Ellen — 2. februar 2021 @ 12:20

      • Jeg mente nu heller ikke dine billeder, det burde jeg nok have skrevet. Men der er mange andre, der poster alt muligt uden at tænke sig om.

        Kommentar af Kirsten — 2. februar 2021 @ 21:22

        • Ahh – sorry. Jeg følte mig ramt og beklager, at jeg misforstod dig 🙂 – men ja, jeg er enig i, at mange bare lægger tankeløst op.

          Kommentar af Ellen — 2. februar 2021 @ 21:24

  7. Endnu en fængende overskrift, der vækker nysgerrighed.
    Mads og monopolet undgår vi også, men ligesom I støder vi somme tider ind i programmet, når vi kører.
    Folks mærkværdige og / eller for det meste ligegyldige dilemmaer og 3 vipper, der åbenbart menes at have indsigt og holdninger, der er vigtige / interessante for vi andre.

    Kommentar af tingats — 2. februar 2021 @ 22:48

    • Så blev hensigten opnået 😉
      Hehe, også jer … og så skulle jeg tænke længe over de vipper, inden tiøren faldt, men ja, vi er ganske enige om Monopolet, men jeg kender flere, der helst ikke vil undvære den ugentlige portion dilemmaer.

      Kommentar af Ellen — 3. februar 2021 @ 9:02

  8. Jeg vidste ikke, hvad SoMe betyder. Troede det var noget med MeToo. Godt at få det på plads 🙂
    Hvordan kan bedsteforældre finde på at lægge billeder op af de små, hvis forældrene forbyder det?? Det forstår jeg ikke. Sommetider tænker jeg, om spørgsmål i brevkasser og monopolet kan være konstruerede?

    Kommentar af Betty — 3. februar 2021 @ 0:47

    • Det er altid godt at blive lidt klogere 🙂
      Jeg forstår det heller ikke, men jeg kunne forstå på ‘dilemmabeskriveren’, at de pågældende bedsteforældre havde en anden kulturbaggrund. Det er åbenbart en baggrund, hvor de gamle bestemmer alt, og så kan vi jo gætte på, hvilken det er. Jeg tror derfor virkelig, at det er svært for de unge forældre, men jeg kan ikke forstå, hvorfor de tror det bliver nemmere, hvis tre personer siger det i radioen …
      Nogle gange kunne man godt have på fornemmelsen (og håbe på), at brevkassers og Monopolets spørgsmål er opdigtede, men egentlig tror jeg såmænd, at de er ægte nok. Jeg forundres ofte over, hvad folk kan finde på at ‘lufte’ for offentligheden. Apropos de sociale medier …

      Kommentar af Ellen — 3. februar 2021 @ 9:09


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.