Hos Mommer

30. januar 2021

Hva’ så?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:04
Tags: , ,

Det var et flot vejr i formiddags. Præstøfjorden lå blikstille hen; vimplerne hang sløvt ned langs flagstængerne og himlen var høj.
– Hvor kan man køre hen og gå en tur, John?
– Tjah … hvor?
… Ellen tænkte …
– Kan vi ikke køre til Nysted Nor igen? Det sted med alle skarverne.
– Det kan vi da godt.

Vi lavde kaffe, tappede vand og lagde kursen forbi Meny for at købe et par håndmadder og så ellers dernedad.
Desværre var det ikke lige så fint vejr syd for Farøbroerne, men decideret dårligt var det heller ikke, så vi fortsatte, selv om det var med en lille smule øv, vi kunne konstatere, at vi åbenbart havde valgt den forkerte retning til dagens udflugt.

P1050419

Skarverne var ikke hjemme. I modsætning til os er de ikke underlagt nogen rejserestriktioner, så de er taget en tur til middelhavsområdet.
Deres sommerresidens ser også ret kold ud …
Vi gik videre og tog turen rundt om, hvad vi formoder engang har været Ålholm slots køkkenhave, som har været STOR.
Der er ikke mange tegn på en køkkenhave, men fordi det var et stort og helt fladt område, omkranset af en mur på alle fire sider, samt tilstedeværelse af ruinerne af nogle store drivhuse/orangerier, kunne vi ikke komme til anden konklusion. Vi gik og småsludrede lidt om, at det er en skam, den slags herregårdsliv ikke fungerer mere, selv om det alt i alt nok kun var en god tid for de få privilegerede – som jeg flere gange har skrevet, så synes jeg bestemt ikke, at de gamle dage var særlig gode.

Gammel køkkenhave?

Der er flere steder på slottets område, der er markeret “Privat”, men andre steder må man gerne færdes. Bl.a. forbi denne gule bygning, som vi – igen gætteri – blev enige om måtte have været tjeneste- eller arbejderboliger. Vi havde ingen skrupler over at kigge ind gennem nogle af vinduerne, eftersom det tydeligt fremgik, at stedet ikke længere var beboet. Det er mange år siden, det var det, men det var uomtvisteligt små boliger engang. Der havde været to (eller flere) størrelser: Små og meget små. De meget små var dem med de ligeledes små vinduer længst væk på billedet.

Arbejderbolig på Ålholm

SaxineNysted vandtårnVi spiste vores madder ved Nysted havn med udsigt til slottet og til alle fuglene på vandet. I bilerne ved siden af os var der andre par eller familier, der havde fået samme gode ide, så vi følte nærmest et helt fællesskab og smilede sødt til hinanden.
Fra stien kunne vi se Nysted vandtårn. Det minder lidt om Sakskøbings Saxine, men smiler ikke. Jeg ved heller ikke lige, hvilket navn Nysted skulle give deres vandtårn, men der skal jo nok være en kreativ sjæl derude, som har en god ide. Da vi kom tilbage efter turen, var der tre par, der indtog maden stående uden for deres biler, så selv om de var flere end fem, synes jeg ikke de skal høre noget for det. De frøs med anstand, og jeg kunne ikke dy mig for at komme med følgende bemærkning: “Velbekomme! I er nok ude for at indtage det store kolde bord!”, hvilket de ufortøvet gav mig ret i … kort efter satte John og jeg os ind og nød vores medbragte og nu både velfortjente og tiltrængte kaffe.
Da vi kom hjem, var det stadig fint vejr på Sjælland. Man kan ikke få alt.

12 kommentarer

 1. Nej det kan man ikke, men I havde nok alligevel en god tur, selvom I hellere ville have gået i solskin. Vi var i området for 4 år siden, da var der kun 2 børnebørn og en i maven. Det er et hyggeligt sted at gå tur.
  Det hjælper ikke at kigge på DMI, for de smider sol på over hele landet, selvom solen ikke altid skinner der hvor de har placeret den. Det er i hvert fald min erfaring.

  Kommentar af Lisbeth — 30. januar 2021 @ 18:41

  • Det havde vi da … en god tur, altså, og sjovt, at I også har været på de kanter.
   Næh, DMI er ikke de bedste; så er YR bedre, men jeg synes det virker ret godt at tage begge disse og holde dem sammen 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. januar 2021 @ 19:31

 2. Sikke en dejlig tur I har været på! Vi har været på en lignende – nemlig fra Brede langs med Mølleåen til Lyngby og set herskabs- og arbejderboliger. Det hjælper på coronafrustrationen at gå lange ture 🙂

  Kommentar af Madame — 30. januar 2021 @ 19:40

  • Det hjælper rigtig godt, ja, og det er altid sundt for os at konstatere, at vi trods den forbaskede corona trods alt har det godt i dagens Danmark. Jeg tænker selvfølgelig på arbejderboligerne, Ikke herskabsditto 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. januar 2021 @ 19:49

 3. Men I kom ud og det er det vigtigste. Den friske luft gør noget godt for os her i januar måned 🙂 Jeg har også lyst til udflugter, men vi har haft mere behov for at være hjemme i de her weekender.

  Kommentar af Lene — 30. januar 2021 @ 20:38

  • Og man skal selvfølgelig gøre det, der er bedst for en – det er jo ligegyldigt, hvor man går den tur, bare den bliver gået, som du siger 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. januar 2021 @ 20:40

 4. Det lyder som en dejlig dag, selv om solen ikke gad tage med på tur.

  Kommentar af fiberfryd — 31. januar 2021 @ 1:22

  • Den var fin nok – så længe det ikke regner, er det okay. Næsten 😉

   Kommentar af Ellen — 31. januar 2021 @ 8:49

 5. Fin beskrivelse fra et flot og interessant område. Vi har kun været der en gang for en del år siden, men jeg kan stadig se de områder for mig, som du så fint maler i ord.

  Kommentar af Ib Hansen — 31. januar 2021 @ 6:47

  • Så I kender også stedet … Lisbeth fra Samsø har også været der – har det mon noget at gøre med, at Ålholm engang var et virkelig godt automobilmuseum?
   Det har nok kunnet trække folk til fra det meste af Danmark.

   Kommentar af Ellen — 31. januar 2021 @ 8:51

 6. Jeg synes jeg har set skarver i frostvejr, men det er nok ikke rigtig, det har bare været koldt vejr uden is. De kan jo ikke svømme, det er en underlig fugl. Der er mange her på kysten, især ved Rågeleje, hvor der er resterne af en stenmole, som lige akkurat stikker op over vandet ved ebbe.
  Men det er en dejlig tur I har været på, hyggeligt med Meny og kaffe i bilen! 🙂

  Kommentar af Donald — 1. februar 2021 @ 21:26

  • Du kan godt have set skarver i frostvejr. De fleste trækker sydpå, men nogle af dem overvintrer i Danmark.
   Men de kan altså godt svømme; de ligger bare lidt dybt i vandet og er nødt til at blive lufttørret efter svømmeturen. Vores skarver kan også godt lide at stå på sten lige under vandoverfladen.
   Ja, en hyggelig tur var det – jeg elsker vores køreture 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. februar 2021 @ 21:31


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.