Hos Mommer

23. januar 2021

Jeg er inde i en periode

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:40
Tags: , ,

Tro nu ikke, at overskriften er en undersættelse af det engelske I have my period. Det er noget helt andet!
Med tiden har planeten Jorden og senere menneskeheden været inde i forskellige perioder. Nogle har varet i millioner af år, andre bare nogle snese.
Visse kunstnere har haft deres perioder – Picasso, for eksempel, har haft både en blå og en rosa periode.
Ikke at jeg betragter mig selv som kunstner; det er mere for at illustrere, at jeg i kortere eller længere tid interesserer mig mere for én ting end for så meget andet. I modsætning til Picasso har jeg gennem livet haft flere perioder.
Der var stenslibningsperioden i begyndelsen af 90’erne, som jeg prøvede at tage op igen i 2016, men det fangede ikke helt denne gang, hvor den i første omgang varede i nogle år.

P1050410P1050411P1050413P1050414

Lige nu er jeg inde i en elefanthueperiode. Jeg er i gang med den femte, og der kommer flere endnu – vi skal også lige have nogle røde og helt lyse.
Jeg er gået over til kun at bruge Røde Kors’ opskrift. Den er for det første den bedste af de to jeg har afprøvet, og for det andet bliver det sandsýnligvis der, de havner på et tidspunkt alligevel, for jeg kan ikke forestille mig, at familien har brug for så mange elefanthuer, hvorimod Røde Kors er umættelig.
Det er egentlig underligt, at jeg får det på denne måde, for der ligger en selvmodsigelse i at hævde, at jeg har ‘perioder’ samtidig med, at jeg på ingen måder ynder rutiner – går hurtigt helt død på sådanne. Der var en grund til, at jeg befandt mig bedst i den udviklingsafdeling, jeg var i i de sidste 25 år af mit arbejdsliv, og hvor man ikke nødvendigvis om morgenen kunne vide hvad dagen ville bringe. Eller også troede man, at man vidste det, men virkeligheden viste sig så at være en anden. Det var ret fedt, syntes jeg, mens andre måtte søge væk, netop fordi de holdt af at vide hvad der skulle ske hvert minut af dagen.
En del af svaret ligger måske i, at huen er strikket på en dags tid samt, at det er forskellige garner og farver, jeg anvender? Ikke-rutinen udmønter sig også i, at der kun er én hue, hvor der for sokkers, vanters (og ærmers) vedkommende altid skal laves en til 100 % mage til den første – for først- og sidstnævnte kaldes dette for SSS: Second Sock/Sleeve Syndrome. SMS (for mitten) er allerede optaget. Jeg kan ikke svare på mit eget spørgsmål, men givet er det, at rutinehaderen her har sine perioder … mindre diplomatiske personer har måske mere lyst til at kalde det for ‘flip’ …

Bagning er ikke en disciplin, jeg nogensinde bliver danmarksmester i – Den Store Bagedyst vil aldrig få en henvendelse fra mig; jeg elsker at se det (og at spise kager), men bryder mig ikke særligt meget om at bage, hvilket nok er gavnligt for mit luksuslegeme.
Det seneste års tid har jeg ikke desto mindre også haft en bageperiode, nemlig muffin-perioden.
Jeg har fundet ud af, hvor nemt det er at lave muffins, og de kan varieres på et utal af måder. Vi belønner os selv med en hver i to dage, mens de resterende otte kommer i fryseren, så jeg har til gæster.
Gæster har vi så ikke haft voldsomt mange af det sidste års tid, hvorfor det endnu ikke er blevet til mere end fem forskellige slags. Muffins, altså. Ikke gæster … men englænderne kunne tage godt fra, da de var her i sommer, og Troels Tækker gjorde kål på de sidste fra fryseren.
Jeg har lige taget et hold citron-birkes-muffins ud af ovnen. De dufter lovende …

28 kommentarer

 1. God idé med elefanthuer til Røde Kors – jeg har vist opskriften liggende, ellers kan den hentes på nettet! Det er et hurtigt projekt, og der skal ikke nødvendigvis strikkes 2 ens – et par strømper i st. 45 virker uendelig lange!
  Muffins er alletiders og kan varieres i det uendelige – pt. er min favorit makronmuffins, men din version med citron-birkes lyder nu lovende! Fortsat god weekend.

  Kommentar af Fru Moll — 23. januar 2021 @ 14:47

  • Det kan den – hvis du er nørkler, men det er du åbenbart 🙂
   Puha – så store strømper har jeg ikke strikket – faktisk har jeg aldrig strikket strømper pga. det lange skaft, men jeg har strikket et hav af sokker.
   Jeg kiggede faktisk på makronmuffins, da jeg ledte rundt på Pinterest efter nye muffinkandidater, så de er på listen – og nu har vi smagt dem med citron. De er også rigtig gode.
   Tak, og i lige måde til dig!

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 15:18

 2. Uhm, citron-birkes lyder godt 😉
  Måske skal jeg flippe lidt ud med elefanthuer? Eller de hjemmesko på to pinde, vi har snakket om 🙈 Lige nu er det Annette Danielsens #gåmedlethed coronaprojekt jeg er i gang med, men ud over det, trænger jeg til noget nemt og hurtigt.
  Flot rottebillede John fik skudt. De er temmelig kvikke, men der er åbenbart grænser for deres akrobatiske evner.

  Kommentar af fiberfryd — 23. januar 2021 @ 15:01

  • Det er de også. Nu har vi spist en hver 🙂
   Jeg så AD’s projekt og var fristet, men jeg havde ikke nok mohairgarn og valgte det derfor fra, for jeg ville ikke købe nyt for det (som jeg så, at du heller ikke ville). Gemmer du opskriften? Den er ikke helt droppet helt efter at have set nogle af projekterne på IG, så måske engang …
   Det er de normalt, ja, men den var vildt fokuseret på det mad den ikke kunne nå.

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 15:23

   • Opskriften ligger ‘til evig tid’ på Annettes IG profil, så den er til at finde, når du får lyst 👍🏻

    Kommentar af fiberfryd — 23. januar 2021 @ 20:58

    • Okay, fint nok – tak 🙂
     (Og så skulle der selvfølgelig have stået ‘nå’ og ikke ‘nu’ 😦 – jeg retter det lige … )

     Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 21:02

 3. Jeg har ikke meget at bidrage med til emnet, men jeg har altid undret mig over, at det hedder en elefanthue. Ved du hvorfor? For det er vel ikke, fordi hullet er beregnet til en snabel.

  Kommentar af Uffe Jerner — 23. januar 2021 @ 15:38

  • Jeg har selv undret mig – også over det engelske navn balaclava, men det stammer fra byen af samme navn på Krimhalvøen.
   Der er flere forklaringer på det danske navn, men den suverænt mest underholdende er denne: https://spademanns.fandom.com/wiki/Elefanthue 😀

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 15:50

   • Tak – jeg læste Spademanns artikel, inden jeg skrev den første kommentar, men undlod at nævne det for ikke at fornærme dig 🙂

    Kommentar af Uffe Jerner — 23. januar 2021 @ 18:26

    • Hehe, okay – jeg håber du morede dig lige så meget som mig over den 😉

     Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 19:13

 4. Elefanthuer er meget gode i sådan et blæsevejr, som vi har haft de sidste dage. Jeg husker, da jeg var barn, at de var gode at have den gang, der var sne til. Mine drenge har også haft dem, men strikke dem selv kan jeg ikke. Jeg har ikke den slags perioder, mine er enten have eller at læse bøger. Bage gør jeg ikke meget i mere, men lave en lagkage kan jeg da. Bent er ikke begejstret for mine kager, så nu gider jeg ikke bage mere. Det er sikkert mangel på øvelse. Heldigvis kan jeg lave mad, det er også vigtigt 🙂

  Kommentar af Lisbeth — 23. januar 2021 @ 17:19

  • Hvis jeg havde en så stor have som du har, tror jeg heller ikke, at jeg strikkede ret meget 🙂
   Hvis ikke manden kan lide kager, er det lidt ærgerligt, men på den anden side gør jeg det aldrig for ham og mig alene, men for at have til, når vi får gæster.
   Det er meget vigtigt at kunne lave (god) mad, helt enig 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 17:52

 5. For ca. 25 år siden strikkede jeg masser af elefanthuer til et humanitært projekt.
  Lille nevø, Mads, blev spurgt, om han også gerne ville have en elefanthue.
  Næsten grædende kom svaret: “Jeg vil hellere have en MENNESKEHUE….”

  Kommentar af Karen Margrethe — 23. januar 2021 @ 19:03

  • Hahaha – åh, hvor jeg elsker børnelogik – tak for dit lille erindringsglimt 😀

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 19:11

 6. Elefanthuer er åbenbart højeste mode lige nu. Vist nok mest under det mere trendy navn balaklava – eller balaclava, hvis man vil have det stavet lidt på udenlandsk.
  Jeg er også selv hoppet med på trenden. Har købt en opskrift, en dog ikke strikket nogen endnu. Jeg skal lige finde ud af, om jeg har noget passende garn i lageret.
  Jeg har en svag erindring om, at jeg selv havde en elefanthue, da jeg var meget lille, og at den var rar at have på.

  Kommentar af Kirsten — 23. januar 2021 @ 20:30

  • Jeg var ikke klar over, at det er højeste mode … jeg fik bare lyst til at strikke noget andet end det jeg plejer.
   Mon ikke du har noget passende garn? Det ville ligne en passioneret strikker som dig dårligt, hvis ikke du kan finde noget 🙂
   En elefanthue er god under cykelhjelme, har jeg læst.

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 20:46

 7. Det var det engelske udtryk, der kom til mig, da jeg så din overskrift 🙂
  Det er sjovt nok, at nogle interesser eller hobbyer fylder meget i perioder for så at forsvinde igen. Jeg havde det sådan for mange år siden med syning. I mangel af et ekstra værelse, stod symaskinen på bordet i stuen. Det var også irriterende. Jeg tænkte på stof og mønstre, inden jeg faldt i søvn om aftenen. Det var nu sjovt i den periode, det stod på.
  Elefanthuer er meget praktiske og varme. Mine børn havde dem, da de var små. Også mine børnebørn, men ikke nu som 6 til 9 årige. Det er nogle fine eksemplarer, du har lavet.

  Kommentar af Betty — 23. januar 2021 @ 20:59

  • Hehe, det er du nok ikke ene om 🙂
   Ja, det er lidt pudsigt. Det er ikke alt, der bliver en livslang passion.
   Jeg kan godt forstå, at du syntes det var irriterende at have symaskinen i stuen. Jeg begyndte ikke at sy, før Charlotte var flyttet hjemmefra, og jeg derfor kunne overtage hendes værelse.
   Store børn og teenagere vil nok ikke have elefanthuer, men de skulle være gode at have under en cykelhjelm, og så ser man dem jo ikke.

   Kommentar af Ellen — 23. januar 2021 @ 21:06

 8. Muffins vækker minder fra dengang i 60’erne hvor det var en hyggelig beskæftigelse sammen med den unge kæreste. Jo det kan man forholdsvis let lære. Derimod er rundstykker og franskbrød eller andre slags brød reelt en sag for specialister – det værste er når ens svigermor så siger “Det er da meget nemt” … (haha!)

  Kommentar af Donald — 24. januar 2021 @ 1:01

 9. God idé med elefanthuer til Røde Kors. Jeg kan huske elefanthuerne fra min barndom, hvor alle små drenge havde sådan en.
  Her har vi også haft en muffin-periode, men da vi savner gæster, ligger det med bagning lidt stille i øjeblikket.

  Kommentar af Madame — 24. januar 2021 @ 7:53

  • De var meget fremme dengang og er åbenbart ved at komme igen – men sådan er det jo tit 🙂
   Vi har så sandelig heller ikke for mange gæster, men jeg brugte den undskyldning, at jeg skulle have nogle til at lægge i fryseren 😉

   Kommentar af Ellen — 24. januar 2021 @ 8:51

 10. Tænk jeg synes jeg havde skrevet en kommentar om at jeg godt kan lide de blå farver, særligt den turkis, fordi den er så levende.

  Min søn skrev til Røde Kors om man kunne bidrage med at køre gods til Lesbos, men fik at vide at papirarbejdet er enormt og at det skal gå gennem Græsk Røde Kors.

  Europa kan ikke blive ved med at ignorere de forfærdelige skæbner, og et bidrag i form af “elefanthuer” eller hvadsomhelst andet må være med til at signalere at der er en folkelig forståelse for nødløsninger af én eller anden slags.

  Kommentar af Donald — 24. januar 2021 @ 14:44

  • Du er ikke røget i spamfilteret 🙂
   Det er fint, at din søn vil hjælpe, men ja, Røde Kors samarbejder landene imellem. De har fx sendt mange tons tøj til Hviderusland – hele 24,2 ton nørkletøj og 9,9 ton genbrugstøj. Man kan ikke rigtig forestille sig de mængder, vel? De har bare ingenting derovre, men jeg tror da også, at man hjælper på Lesbos.

   Kommentar af Ellen — 24. januar 2021 @ 15:35

   • Ja, man hjælper og tøj bliver sendt. Lesbos er et af de steder hvor lokalbefolkningen ikke kan lide at der er mange flygtninge, forståeligt nok – og Grækenland må brokke sig meget i EU sammenhæng for at få EU til at føre en fælles politik.

    Det er meget “nørkletøj” til Hviderusland, – men ja, det er et land i dyb krise. Man korser sig og tænker om det kunne ske her.

    Kommentar af Donald — 24. januar 2021 @ 16:10

   • Jeg burde ikke have skrevet at jeg syntes jeg havde skrevet – for ved nærmere eftertænksomhed kunne jeg godt huske at jeg kun var nået til idé til teksten, men tak fordi du kiggede efter.

    Kommentar af Donald — 24. januar 2021 @ 16:11

    • Jeg tror ikke et øjeblik på, at Hvideruslands krise kunne ske her i Danmark – og det håber jeg heller ikke, at du gør – det må kunne give søvnløse nætter!
     Og det med at huske lidt forkert kender jeg kun alt for godt 😉

     Kommentar af Ellen — 24. januar 2021 @ 17:42

 11. Citron-birkes-muffins – dem har jeg lige googlet. Dem skal jeg prøve en af dagene. De lyder lækre.
  Og du har ret – hvor er det dog nemt at bage muffins, og så dufter det så dejligt, når de kommer ud af ovnen.
  Jeg har en portion banankage-muffins tilsat lidt ekstra chokolade- og mandelstykker i ovnen. Jeg er bange for, der ryger mere end en til hver på førstedagen og knap så mange i fryseren.

  Kommentar af tingats — 25. januar 2021 @ 14:49

  • De er lækre, kan jeg godt sige dig – og dine med bananer og chokolade lyder heller ikke helt tosset, så det skal jeg prøve – næste gang, tror jeg.
   Der er flere opskrifter på hver enkelt slags muffin. Jeg gør gerne det, at jeg blander lidt fra mindst to. Så tror jeg selv på, at jeg har fundet frem til den optimale opskrift 😉
   Vi er også fristet næsten over evne til lige at snuppe en ekstra, men vi tvinger os selv til at være meget dygtige. Det er vi nødt til at være, hvis ikke badevægten skal knage i sammenføjningerne!

   Kommentar af Ellen — 25. januar 2021 @ 16:02


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.