Hos Mommer

19. januar 2021

Rotteplage

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:44
Tags: ,

Jeg havde ellers lovet mig selv, at jeg kun skulle blogge, hvis jeg havde noget, der kunne være bare minimalt interessant for andre at læse, men det slog mig i dag, at der i så tilfælde snildt ville kunne gå uger mellem indlæggene i disse tider, og så tror I bare, at jeg er død, hvilket jeg trods alt ikke er endnu. Ikke engang af kedsomhed …
Nu gør jeg det så også værre end det er, skal indrømmes. Jeg har mit dejlige hus med den dejlige udsigt; jeg har garn nok til, at coronapesten kan vare lige så længe som De Fem Forbandede År, og skulle jeg endelig løbe tør, så har jeg stof nok til yderligere et par forbandede år. Mindst.
Hvis internettet overlever pesten, så har jeg bøger til et langt liv, fordi jeg låner e- og lydbøger fra tre forskellige udbydere. Tv-streaming er det nok heller ikke slut med sådan lige med det første, selv om det, trods samtidig strikning, er begrænset, hvor meget jeg gider have det apparat tændt.
Selv om jeg ikke kan arbejde i haven, kan jeg kigge ud i den.
IMG_2555Og der kan jeg få øje på en rotte. Dammit. Vi har fjernet al den fuglemad, der kan spildes fra, så den er heldigvis ved at være temmelig desperat. Jeg kan ikke lide at se dyr lide, men med hensyn til rotter er jeg villig til at gøre en undtagelse. For min skyld må den gerne sulte ihjel.
Bortset fra, at jeg synes det er SÅ ulækkert at vide, at vi har rotter, så er det ret underholdende at se de forgæves forsøg på at komme ind i glaskuglen. Den har prøvet virkelig mange gange, men den kan ikke. Den kommer så højt op som til tværrammen lige over dens hoved på billedet, men så falder den ned, fordi den ikke kan læne sig bagud og op til hullet og heller ikke nå fra siderne. Den kan kravle op ad bindingsværket, men glasset er for glat, og så falder den ned. Hver gang. HA.
Jeg er relativt fortrøstningsfuld, for vi er sikre på, at den ikke kan lære det – ‘opgaven’ er fysisk umulig for den. Den skal være inderlig velkommen til at spise af de svesker, vi har lagt i forskellige slags fælder flere steder på grunden, men det er den åbenbart for klog til, det bæst. Den kan måske lugte John, selv om han altid har skindhandsker på, når han håndterer fælderne.
Vi er ikke de eneste, der er plaget af rotter (som om det var en trøst), for vi har et par gange set rottefængerens bil længere oppe ad vejen. Vi har ikke selv kontaktet ham denne gang, for vi synes ærlig talt ikke, at han er særlig god til sit arbejde. Hans tiltag har i hvert fald ikke været specielt effektive, så nu har vi bare selv købt flere af de fælder, der anbefales.

P1050408

Så er fru Solsort her et hyggeligere bekendtskab, og fordi jeg kun lægger ét æble ad gangen midt ude på græsplænen, fodrer jeg ikke rotterne på denne måde. Dette æble smed jeg ud i formiddags, og inden der var gået en time, var det fortæret af dem, det var beregnet på.

26 kommentarer

 1. Det er imponerende, at John fik taget et billede af rotten, der kravler op! Hvor mon de lever? Bor de mon i huler i jorden? Jeg håber, det lykkes at fange den og hele dens familie.
  Jeg har aldrig set en rotte i virkeligheden – jo en enkelt gang, hvor en ung pige havde en smuk kælerotte, hun gik rundt med til en fest. Det var moderne en overgang 🙂

  Kommentar af Madame — 19. januar 2021 @ 18:04

  • De kan bo mange steder, desværre …
   Yrk, en kælerotte – det var pokkers. Hed den mon Ratatouille? 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2021 @ 19:13

 2. Det er bare med at få has på rotten inden den invaderer huset med gnav i elkabler og ødelæggelse af isoleringen, for den skal nok finde ind på et tidspunkt.
  Rotten skal også nok finde føde og forsvinder ikke af sig selv. Det bliver kun værre antalsmæssigt. Jeg ville kontakte rottemanden fra kommunen. Det er man i øvrigt også pligtig til.
  Få ham til at sætte en rottekasse med en giftblok i. De plejer at være effektivt når de er sultne om vinteren. Da den (forhåbentlig) ikke er flyttet ind i huset endnu, er I fri for stanken af død rotte.

  Kommentar af natural2222 — 19. januar 2021 @ 18:27

  • Den har vist fundet ind. Jeg tror i hvert fald, at lydene oppe på loftet var for voldsomme til at kunne være mus 😦
   Okay, hvis det er lovpligtigt, må jeg vel hellere få det meldt. Han er bare ikke meget for at bruge gift, og så kan det altså være det samme. Jeg må prøve om jeg kan presse ham lidt 😉

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2021 @ 19:15

   • Hvis den/de er flyttet ind vil jeg fraråde gift, hvis I da ikke lige er klar til alternativ adresse i 2-3 uger. Døde rotter stinker rædsomt.

    Kommentar af natural2222 — 20. januar 2021 @ 7:47

    • Jeg ved det godt – vi har prøvet at have en på loftet, men det var til at leve med, og han er nok nødt til at bruge gift, når vores fælder ikke virker.

     Kommentar af Ellen — 20. januar 2021 @ 9:24

 3. Ja rotter er vi ikke glade for, vi har flere gange haft dem ude i vores dige, det er fælt, for det er tæt på huset. Så sender vi bud til kommunen, rottefængeren her er ret effektiv, vi får kasser med gift stillet op, som regel forsvinder de ret hurtigt, og han kommer jævnligt og tjekker op på det. Vi må slet ikke gøre noget selv herovre mere. Det gjorde vi førhen, men det er slut nu. Men vi får besked på, at passe godt på med fuglemaden, så det ikke drysser ned til rotterne. Vi har ingen set i vinter.

  Kommentar af Lisbeth — 19. januar 2021 @ 19:14

  • Gid jeg kunne låne jeres rottefænger! Jeg kan selvfølgelig håbe, vi har fået en ny …
   Man må vel godt selv sætte almindelige rottefælder op? Smækfælder, mener jeg. Det har vi tidligere haft held med, men altså bare ikke i år.
   Godt, at I ikke har set nogen endnu – jeg håber for jer, at I går fri, for ja, det er fælt.

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2021 @ 19:18

 4. Ja hvis man har smækfælder går det vel, det er gift man ikke længere selv må håndtere. Der er jo nogle kommuner, der har fået rottefængere med hunde, det er så vidt vides ret effektivt. Vi kender en tidligere haveblogger, hvis mand har været rottefænger med hund, han er holdt nu. Du kan da undersøge, om der er kommet en ny.

  Kommentar af Lisbeth — 19. januar 2021 @ 19:22

  • Okay, ja, gift vidste jeg godt, at man ikke må håndtere selv. Jeg har lige anmeldt det til kommunen og håber på, at der kommer en, der er lidt mere effektiv.

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2021 @ 19:31

 5. Godt at I får det anmeldt. jeg mener godt at de må lægge gift ud, når der er konstateret rotter og det har I jo et fint bevis på. Min mand fortalte engang at rotter sender spejdere ud og det er med at få den spejder slået ihjel, for ellers flytter hele flokken ind.

  Kommentar af Lene — 19. januar 2021 @ 19:33

  • Jeg håber virkelig, at han kommer med masser af gift. Vi har hverken katte eller hunde i nærheden, men de kan vist heller ikke komme til giften, så vidt jeg ved.
   Puha, det lyder slemt. Jeg håber, at den rotte vi så ved glasfoderkuglen er en spejder, som går tilbage og siger “Glem det. Vi kan ikke få fat i maden.”

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2021 @ 19:37

 6. Held og lykke med rottebekæmpelsen! Jeg har hørt, at Rottefængeren fra Hameln skulle være yderst effektiv. Bed eventuelt den lokale rottefænger om at tage sin fløjte med!

  Kommentar af Uffe Jerner — 19. januar 2021 @ 20:17

  • Joh tak … jeg kan lige se det for mig – der dukkede lige et billede op inde i mit hoved fra et af barndommens Anders And-blade, hvor en lille mand går lystigt fløjtende foran en dansetrup af glade rotter 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. januar 2021 @ 21:19

 7. Jeg skulle lige til, plat, at skrive “hellere i haven end på loftet”, men så læste jeg dit svar til Farmer.
  Selvom de er en plage, må man beundre deres evne til overlevelse.

  Kommentar af Eric — 19. januar 2021 @ 22:40

  • Hehe, jeg havde tænkt på at bruge det som overskrift 😉
   Det har du ret i. Jeg ville ønske den evne var væsentligt underudviklet.

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2021 @ 9:26

 8. Rotten på billedet ser egentlig ret sød ud. Det er først. når man ved, hvor megen skade, de kan gøre, at de bliver ulækre. Jeg har hørt fra andre plagede, at peanutbutter skulle være godt i fælderne.

  Kommentar af Kirsten — 20. januar 2021 @ 10:48

  • Jeg kan godt se, hvad du mener med, at den ser sød ud, men når man så tænker på sygdommene en rotte kan overføre, er den ikke sød mere!
   Peanutbutter? Det er da værd at prøve. Svesker var godt det første år, men vi har ingen fanget i år ved at bruge svesker.

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2021 @ 10:53

   • Hvis de samme smag, som mus, så er peanutbutter rigtigt godt, også ganske almindelig spegepølse, begge dele har vi fanget flere mus på loftet med, der går ikke en time, så kan jeg køre smækket fra fælden.

    Kommentar af Susanne — 21. januar 2021 @ 9:28

    • Det lyder godt og effektivt! Det var den forrige rottemand, der sagde det med sveskerne, men han var nu heller ikke særlig god 🙂

     Kommentar af Ellen — 21. januar 2021 @ 9:42

 9. Uh, det er bare et skrækscenarie. Vi hører puslelyde jævnligt om aftenen og kan ikke finde ud af hvor – dog ikke kraftige nok til at være fra rotter, og ingen mus er gået i nogen fælde. Men jeg HADER mus i mit hus og rotter i det hele taget. Og jeg er skrækslagen for dem – uagtet deres lille størrelse i forhold til mig.
  Jeg krydser fingre for, at I får bugt med rotten … og at dens familie holder sig langt væk.

  Kommentar af conny — 20. januar 2021 @ 13:32

  • Jeg er heldigvis ikke bange for dem – de er mere bange for mig end omvendt 😉 . men de er ulækre og jeg vil ikke have dem inden døre!
   Tak for kryds – vi krydser selv fingre. Nu har rottemanden været her.

   Kommentar af Ellen — 20. januar 2021 @ 14:45

 10. Laboratorierotter og kælerotter er som regel hvide, ikke sandt? En biologistuderende fortalte at de var søde og at det ikke generede hende så meget at slå dem ihjel.

  Det var interessant at John bruger handsker for at undgå at fælderne lugter af rotte.

  Er det fordi kommunen skal spare, at rottefængeren ikke er professionel? Eller er det fordi han er underbetalt, at han ikke giver sig tid til at gøre det ordentligt? Er det ikke kommunen, som skal sørge for at bekæmpe rotter? Skal den spare på alting? Rotteplage er ellers en af de ting, man skal bruge penge på uanset hvad. Godt at I selv tager hånd om problemet.

  Kommentar af Donald — 21. januar 2021 @ 0:39

  • Laboratorierotter er i hvert fald hvide; kælerotter ved jeg ikke noget om 🙂 Jeg har heller ingen skrupler over at slå dem ihjel, og de har det, i modsætning til hvad mange tror, et godt liv indtil da.
   Det er nu fordi fælderne ikke skal luge af John 😀
   Jeg kan ikke huske, hvordan bilen så ud for tre år siden, da den ikke så gode rottemand var her, men denne gang stod der Rentokil på den, så det er (blevet?) et samarbejde, kommunen har med de professionelle, og der bliver heldigvis ikke sparet på rottebekæmpelsen fra Næstveds kommunes side. Manden fra Rentokil var rigtig god – jeg skriver om det senere på dagen.

   Kommentar af Ellen — 21. januar 2021 @ 9:48

 11. Det går da snildt med at finde på emner næsten hver anden dag 🙂

  Kommentar af tingats — 24. januar 2021 @ 19:52

  • Ja, åbenbart … når ideen først er der, er det ikke svært at finde ord, men det kender du vist godt 😉

   Kommentar af Ellen — 24. januar 2021 @ 21:10


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.